چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۲۰۰۷۷

معرفی کامل صنایع دستی کردستان به همراه تصاویر

محصولات نازک کاری کردستان,هنرهای دستی کردستان,نمایشگاه صنایع دستی کردستانمهم ترین توليدات صنایع دستی کردستان نازك كاری است
میراث فرهنگی و نماد زندگی فرهنگی یك جامعه را صنایع دستی تعيين میکند. در محصولات صنایع دستی، رنگها و طرح های متنوعی مشاهده می شود که هرکدام به منطقه ای خاص، تعلق دارد و در آن منطق و عقیده ای جالب، نهفته است.

صنایع دستی کردستان

یکی از قدیمی ترین و مهم ترین استان های ایران، استان کردستان نام دارد که با طی کردن فراز و نشیب های زیاد به جایگاه امروزی رسیده است. در دامنه ها و دشت های پراکنده رشته کوه های زاگرس میانی، استان کردستان قرار گرفته است و از استان های غربی کشور به شمار می رود. در ادامه با برخی از صنایع دستی کردستان و آثارش اشنا شوید:

- قالی و گلیم:

یکی از هنرهای اصیل و قدیمی ایرانی که بیشتر در کردستان و سنندج وجود دارد؛ قالی بافی و گلیم بافی می باشد. این دسته از قالی و گلیم بگونه ای به شهرت جهانی رسیده که واژه« سنه» که کردی سنندج است؛ در دایره المعارف بریتانیا، به نوعی قالی معروف ترجمه شده است. انعکاسی از طبیعت را می توانید در گلیم کردستان ببینید که ذهن خلاق و هنرمند زنان کرد، بدون هیچ طرح قبلی، روایت کوتاه آن دوره را درهم تنیده اند.

ارغوان بافی صنایع دستی کردستان,صنايع دستي استان كردستان,هنرهای دستی کردستان,صنایع دستی کردستانصنايع دستی کردستان از لحاظ كيفيت و گستردگي در سطح كشور مطرح مي باشد

تنوع بسیار زیاد طرح و رنگ های قالی و گلیم های کردستان، از دیگر جذابیت های قالی بافی این استان به شمار میرود و دو طرح مشابه در این استان به ندرت پیدا میشود. ویژگی های خاص گلیم کردستان موجب شهرت آن شده که نظیر استفاده از مواد اولیه مرغوب، ظرافت در بافت و داشتن طرح، رنگ و نقوش متفاوت می باشد. زنان و هنرمندان قالی باف ، از نخ پنبه برای تار و از نخ های پشمی دولای تابیده و الوان برای پود استفاده می کنند. در بافت یک گلیم بختیاری از رنگ های بسیاری استفاده می شود.

بافت چاک دار که ساختار منحنی و ظریف مسحور کننده ای دارد؛ به عنوان رایج ترین نوع بافت گلیم در کردستان محسوب میشود. از نقوش این گلیم ها می توان به گل وکیلی، گل چایی، گل چینی، محرمات، نقشه قفقاز، گل فرنگ، دست و دلبر، نقشه موسایی، گل میرزا علی و قاب قرآن اشاره کرد.

- ساخت ابزار و آلات موسیقی:

پیشرفت ساخت صنایع دستی چوبی در استان كردستان باعث شده تا تبدیل به یكی از مناطق عرضه وسایل موسیقی، به خصوص موسیقی سنتی شود كه از نمونه های آن می توان به ساخت دف، ویولن، تار، دیوان، سه تار، قانون و سنتور اشاره کرد. استان کردستان، صنایع دستی دیگری از جمله زرگری سنتی، ساخت مصنوعات چرمی، سفالگری، كارددوزی و خراطی را دارد.

گلیم، قالی، گیوه و سازهای سنتی از شاخص ترین تولیدات صنایع دستی استان كرمانشاه به شمار می رود. صنایع دستی دیگری در كنار آنها وجود دارد که شامل جاجیم بافی، قلم زنی منبت، چاقوسازی و ابزارآلات فلزی، معرق، پارچه دستباف، نمدمالی، نازك كاری چوب و ریزه كاری چوب، مصنوعات چرمی، چیغ بافی، ساخت زیورآلات محلی، فلزكاری، دوخت های سنتی( رودوزی) گلیم گل برجسته، طراحی سنتی، سبدبافی، نگارگری، سفالگری، نساجی( موج بافی و اهرامی بافی)، رنگرزی سنتی، تراش شیشه، طراحی فرش، تذهیب، خراطی و مجسمه سازی می باشد.

- کلاش:

نوعی گیوه در مناطق کردنشین تولید می شود که به آن کلاش می گویند و از دیگر صنایع دستی استان کردستان به شمار میرود و این نوع گیوه با لباس کردی، هماهنگی جالبی دارد. با استفاده از نخ پنبه ای، رویه این کفش را بافته اند و جنس زیره ی آن از پارچه ی فشرده شده می باشد؛ به همین خاطر این کفش، دارای ویژگی هایی همچون سبک، نرم، قابل انعطاف و متناسب با محیط کوهستانی است. کلاش در اصل برای نخستین بار در اورامان تولید شد ولی درحال حاضر، تولید آن در تمام شهرهای کردستان صورت می گیرد.

محصولات نازک کاری کردستان,هنرهای دستی کردستان,نمایشگاه صنایع دستی کردستانگیوه بافی قدمتی طولانی در صنایع دستی کردستان دارد

- نمدمالی:

قدمت نمدمالی که به بیش از ۳۰۰۰ سال برمیگردد از هنرهای کهن کردستان محسوب میشود و صنایع دستی رایج در این صنعت، نظیر تولید کلاه نمدی، عروسک های نمدی، خورجین، پادری و انواع زیراندازها می باشد. بافتن در این هنر، هیچ کاربردی ندارد و نمدها را با بهره گیری از فشار، حرارت، رطوبت و زور بازو منسجم می کنند و به شکل یکپارچه ارائه می دهند. مردان کرد و نمدمالان برای تولید نمد از مواد اولیه ای همچون آب و صابون، پشم گوسفند با الیاف بلند( ترجیحا پشم بهاره گوسفند) و رنگ های طبیعی استفاده می کنند. نمد دارای خواصی به غیر از زیبایی ظاهری میباشد که شامل بهبود عملکرد عضلات، بهبود گردش خون، مناسب برای کوهنوردی و عایقی بسیار خوب برای سرما است.

نمدمالی کردستان,فرش و گليم كردستان,صنايع دستي چوبي کردستان صنایع دستی مردم كردنشين 

- محصولات نازک کاری کردستان:

از مهم ترین تولیدات صنایع دستی استان کردستان می توان از نازک کاری نام برد. در اثر ترکیب قطعات بسیار کوچک انواع چوب های پرداخت شده طبیعی، هنر نازک کاری بدست می آید که در کنار هم با ظرافت خاصی قرار گرفته و قطعات بسیار ظریف چوبی بوجود می آید که نظیر قلمدان و سایر محصولات می باشد.

- جولایی(نساجی سنتی):

به كارگاه های تولید پارچه لباس كردی مردانه، جولایی می گویند. عرض این پارچه ها به ده سانتی متر میرسد درحالیکه طولشان حدود بیست و یك متر است. از نمونه كار جولاها می توان به محصولاتی سنتی همچون جاجیم یا رخت خواب پیچ و جانمازها اشاره کرد.

- ارغوان بافی:

هنر ارغوان بافی، خاطرات گوناگون را تداعی می کند و برای ما یاد گذشگتگان را زنده نگه می دارد. این هنر به عنوان زیباترین صنایع دستی کردستان میباشد و طرفداران خاص خود را با گذشت سالها از ابداعش دارد. لقب درخت عشق را به درخت ارغوان داده اند با این که طول آن بیشتر از دوازده متر نیست ولی با ناملایماتی های آب و هوا و منطقه اش، سازگار است و از زیبایی هایش کم نمی شود. محصولات تولید شده در این حوزه شامل سبد، آبکش برنج، جای نان و سبد میوه می باشد.

نمدمالی کردستان,فرش و گليم كردستان,صنايع دستي چوبي کردستانارغوان بافی از زیباترین صنایع دستی کردستان به شمار می رود

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش