شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۲۰۰۰۶۶

آشنایی با هنر قلم زنی، انواع و ابزار آن

قلم زنی,قلمزنی,هنر قلمزنیقلم زنی روی مس در حال حاضر طرفداران فراوانی دارد
قلم زنی از هنر های سنتی ایران محسوب می شود. قلم زنی هنر تزئین و ایجاد نقش روی فلز توسط انواع قلم ها، با استفاده از چكش است. هنر تزئین فلزات در ایران قدمت سه هزار ساله دارد. قدیمی ترین اشیای قلم زنی در ایران، مربوط به زمان هخامنشیان است.

قلم زنی چیست؟

قلم زنی عبارت است از تزئین و کندن نقوش بر روی اشیای فلزی به ویژه مس، طلا، نقره، برنج و یا به عبارت دیگر ایجاد خطوط و نقوش به وسیله قلم با ضربه چکش بر روی اجسام فلزی که هنرمند، با ضربه چکش به انتهای قلم، نقش هایی را بر روی این اشیاء بوجود می آورد.

قلمزنی و کاربرد فلزات بر اساس مستندات تاریخی موجود و مسبوق به بیش از هزار سال پیش از میلاد می باشد.

نمونه ای از هنر قلم زنی استان مرکزی که یک بادیاب (بادیه، جام بزرگ پایه دار) مسی بود در ورودی سازمان مالکیت های معنوی سازمان جهانی مالکیت فکری در سوئیس قرار دارد.

هنر قلمزنی روی فلز از آن رو بیشتر مورد توجه هنرمندان است که از دوام و بقای بیشتری نسبت به دیگر اشیا برخوردار است. نقش مایه ها و نمادهای نقوش در ادوار تاریخی و فرهنگی مختلف طبق دگرگونی های عقیدتی و فرهنگی متفاوت اند و تحت‌تأثیر شرایط اجتماعی تغییر می کند و سیر تحول را به دنبال خود دارند.

قلم زنی چیست,طرح برای قلم زنی,قلم زنی قلمزنی، هنر حکاکی با دست بر روی فلزات

قلم زنی در دوره پیش از تاریخ

پیشینه هنر قلم زنی در ایران، تاریخ روشنی ندارد و از اثر مستندی که تبیین گر اولین مکان شیء و کاربرد فلز، به خصوص مس در ایران و خاور نزدیک به چند هزار سال قبل از میلاد می رسد. در اواخر هزاره دوم و اوایل هزاره اول پیش از میلاد هنر و صنعت فلز کاری در نقاط مختلف ایران به ویژه در شمال و شمال غرب و حاشیه جنوبی دریای مازندران شکوفایی داشته است. از آثار مهم به دست آمده در این دوره جام طلای حسنلو است که در ۱۳۳۵ ه.ش کشف شد و دارای نقوش برجسته مانند خدایان سوار برگردونه یا ارابه است.

در هزاره اول قبل از میلاد فلزکاری و قلمزنی در ایران از رونق و اعتبار ویژه ای برخوردار بوده است و آثار با ارزشی از آن دوران بر جای مانده که من جمله آن ها جام های طلای مارلیک است.

ابزار و وسایل قلمزنی

> ابزار و وسایل آماده سازی قلم زنی: ظرف قیر، منبع حرارتی ذوب قیر، هسوم، انبر، ماسک، کفش مخصوص و دستکش

> ابزار و وسایل قلمزنی: چکش مخصوص، انواع قلم‌های ساخت و ساز (آج‌دار، برش و پرداز)، پرگار فلزی، زیر سری ظرف فلزی، کیسه‌ی گرده، تسمه‌ی چرمی، میز کار یا کنده‌ی بزرگ چوبی و مشعل.

تاریخچه قلم زنی,قلم زنی,آشنایی با هنر قلم زنیدر قلمزنی از چکش های فلزی، برای ایجاد نقش روی فلز استفاده می شود

> ابزار و وسایل پرداخت قلم زنی: دستگاه پولیش (فرچه‌ای، نمدی)، سنباده و سوهان.

> مواد و مصالح قلمزنی: اشیای فلزی چکش‌خوار (از جنس مس، برنج، طلا، نقره و...)، قیر، گچ، اسید، دوده، روغن، چسب کاغذی، مقوا، نفت و مواد پوستی از جمله مواد و مصالحی هستند که در هنر قلم زنی به کار می‌روند.

در قلمزنی دو نوع چکش فلزی، برای کوبیدن روی قلم و ایجاد نقش روی فلز بکار میرود و چکش لاستیکی با دسته چوبی که برای کوبیدن فلز و مسطح یا برجسته کردن آن استفاده می شود.

قلم قلم زنی از جنس خشکه می­باشد که در اندازه های مورد نیاز کشیده می­شوند و نوک آن ها توسط قلمزن ساخته می­شود. سپس آن ها را آب داده و جلا می­نمایند تا آماده استفاده گردد.

سبک های هنر قلمزنی

اجرا و کار قلم زنی به شیوه های متعدد و به سلیقه هنرمند انجام می شود. این روش ها عبارت اند از:

- سبک ریزه کاری: ریزه‌کاری که به ریزه قلم و زمینه پُر نیز معروف است، روشی است که سطح اشیا یا بوم فلزی را با استفاده از نقوش و طرح‌‌های ریز و ظریف قلم زنی می‌کنند و با ایجاد بافت در زمینه بوم، طرح اصلی را آشکار می‌سازند و زمینهٔ کار را از طرح جدا می‌کنند.

ابزار قلم زنی,قلمزنی,قلم زنیریزه‌کاری که به زمینه پُر معروف است یکی از سبک های قلم زنی است

- سبک برجسته کاری: این نوع قلم زنی در اصفهان به جندکاری معروف است که ابتدا پشت کار را قیر کرده، سپس طرح را روی کار کاربن می­کنیم و با استفاده از قلم نیم بر طرح را تثبیت می­نماییم. پس از تثبیت طرح، قیر را از پشت کار خارج کرده و این بار سطح پردازش شده را قیر می­کنیم و توسط قلم­های جنده کاری که عبارتند از: قوشه، کف رو، کف تخت و غیره ظرف را برجسته می­کنیم. خطوط نیم بر شده در پشت کار راهنمای عمل قلم زنی می­باشد. بعد از این که عمل برجسته کاری صورت گرفت، دوباره قیر را به سمت اولیه گردانده و در این مرحله روسازی و زمینه کردن کار انجام می­پذیرد.

- سبک عکسی: این سبک قلم زنی با ایجاد سایه و روشن در زمینه بوم موضوع طرح را مشخص می‌کنند اما زمینه را کاملاً پر نمی‌کنند.

- سبک مشبک: در این روش به جای اینکه در ریزه قلم زنی زمینه بزنیم یا در برجسته کاری زمینه را بخوابانیم، زمینه را از سطح فلز جدا می­کنیم. از این روش معمولاً در قدیم در ساخت و سازهای چراغ­های فانوسی و محل هایی که قرار است از آنها آب عبور کند استفاده می­شد.

- سبک منبت یا نیم برجسته : این شیوه قلم زنی روی سطح فلز بين موضوع و زمینه حدود دو سانتی‌متر اختلاف ایجاد می‌کنند و آن را به صورت نیم برجسته به اجرا درمی‌آورند و به سبک ریزه‌کاری تزیین می‌کنند. (بیشتر بخوانید:منبت کاری چیست )

- سبک قلم گیری: هنرمند از این روش قلم زنی بیشتر برای کنده کاری و حکاکی فلز استفاده می‌نماید. قلم این سبک مخروطی‌ شکل است و حالتی شیار مانند بر سطح فلز ایجاد می‌کند. معمولا هر چه زاویه قلم به سطح کار نزدیک‌تر ‌باشد شیار نازک‌تری ایجاد می‌کند و براده کمتری از سطح فلز بر می‌دارد. سبک قلم‌گیری به دو صورت انجام می‌شود.

روش کار قلم زنی

امروزه برای قلم زنی اول داخل یا زیر ظرف یا سینی مورد نظر را که معمولاً از جنس نقره یا طلا است، از محلول قیر و گچ پر می کنند تا سروصدای قلم کم تر به گوش برسد و همچنین مانع از سوراخ شدن ظرف در زمان کار شود. بعد نقش مورد نظر را روی ظرف رسم کرده و قلم مناسب را انتخاب کرده و روی سطح ظرف قرار میدهند و با چکش بر انتهای قلم می کوبند تا شیارها و نقش ها با تغییر شدت ضربه روی ظرف ایجاد شوند. بعد از ایجاد نقش ها، قیر را جدا می کنند و روی شیارها گرده زغال می ریزند و روی ظرف را با روغن جلای سیاه می پوشانند. به این ترتیب نقش های قلم زده شده به شکل خط هایی تیره و مشخص دیده می شود.

قلم زنی,طرح هایی برای قلم زنی,تصاویر قلم زنیدر قلمزنی، با ضربه چکش به انتهای قلم، نقش هایی را بر روی این اشیاء بوجود می آید

مراحل اجرای قلم زنی به شیوه ی زمینه پر

در این شیوه قلم زنی، نقش ها و زمینه هر دو با انواع قلم به صورت همسطح ساخت و ساز می شوند. مراحل اجرای کار به ترتیب زیر است:

۱- در قلم زنی به شیوه ی زمینه پر، قیر را مذاب کرده و کم کم به اندازه ی حدود یک سوم آن، پودر گچ اضافه کرده و هم می زنند.

۲- شی انتخاب شده را قیر ریزی می کنند.

۳- پس از سرد شدن شی طرح انتخابی بر زمینه مورد تزئین انتقال می دهند.

۴- با استفاده از قلم نیم بر و چکش خطوط طرح را بر سطحی شی ثابت می کنند.

۵- پس از پایان کار با حرارت دادن قیر را از شی جدا می کنند.

۶- با استفاده از نفت، ذرات باقی مانده ی قیر را می زدایند.

۷- چربی ها، لکه ها و زنگارهای باقی مانده از مرحله های مختلف را با اسید پاک می کنند.

۸- در صورت تمایل شی را دود اندود کرده و با دستگاه پولیش پرداخت می کنند.

قلم زنی روی مس

قلم زنی روی مس در حال حاضر طرفداران فراوانی دارد. قلم زنی روی مس علی الخصوص برای افردی که جدیدا با این هنر آشنا شده و بضاعت خرید ظروف نقره را ندارند میتواند بهترین انتخاب باشد. درست است که قلم زنی بر روی طلا و نقره ارزش تمام شده بیشتری دارد ولی قلم زنی روی مس هم جایگاه ویژه ای داشته و یک اثر هنری به حساب می آید. ظروف مسی فراوانی وجود دارند که برای انجام قلم زنی مناسب می باشند. به عنوان مثال، گلدان های مسی، سینی ها و بعلاوه تابلو های مسی نمونه های مناسب و محبوب از اشیای مسی می باشند.

سبک های قلم زنی,قلم زنی,قلم زنی چیستقلم زنی ضروف مسی با طرحهای بسيار زيبا بصورت جُندكاری

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 5
  • 8
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
باسلام خدمت شما که در راهفرهنگ وهنر ایران تلاش میکنید
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه

انواع ضرب المثل درباره امانت داری ضرب المثل ها ابزار ارزشمندی برای انتقال مفاهیم مهم اجتماعی و اخلاقی به نسل های بعدی هستند. انواع ضرب المثل درباره امانت داری نیز از این قاعده مستثنی نیستند و طی قرن ها، اهمیت حفظ امانت و درستی در روابط انسانی را به ما گوشزد کرده اند.

...[ادامه]
ویژه سرپوش