موزه یهود
در بین سالهای ۱۹۸۸ و ۲۰۰۵ در برلین، موزه ای به نام موزه ی یهود ساختند. از مهم ترین عناصر معماری لیبسکند می توان به خط اشاره کرد. به همین خاطر طرح موزه یهود از نظر لیبسکند با نام بین الخطوط شناخته میشود. طرح پلان موزه یهود، بیانگر خطیست که با زوایای حاده، ۹ مرتبه شکسته شده است. این شکستگی ها با ایجاد شکل زیگزاگ، نشان دهنده ی شکل شکسته ی ستاره ی داوود می باشند. در نمای ساختمان، خطوط ایجاد شده به فرم باریکه های طویل، چنین وانمود می کنند که براثر صدمات وارده، دیوارهای موزه دچار ترک شده اند.
موزه جدید یهود از بیرون، هیچ ورودی ندارد و برای ورود به این موزه باید از ساختمان قدیمی موزه برلین که در زیر زمین، واقع شده؛ عبور کنید. درواقع بازدیدکنندگان برای بازدید از این موزه در ابتدا از موزه قدیمی دیدن می کنند. بنابراین برای این که موزه یهود را ببینید؛ باید وارد یک راهرو زیرزمینی شوید. یک بازدید کننده پیش از ورود به سه راهی، باید اضطراب پنهان شدن و گم کردن راه را تحمل کند. با استفاده از این سه مسیر می توان تجربه زندگی یهودیان را از طریق تداوم تاریخ آلمان، مهاجرت از آلمان و هولوکاست کشف کرد. لیبسکیند به منظور شکل گیری " زیگ زاگ" ساختمان، یک تفرجگاه ایجاد می کند تا بازدید کنندگان برای عبور از آن، فضاهای داخل را تجربه کنند.
پیشینه موزه یهود
کارل شوارتز در ۲۴ ژانویه سال ۱۹۳۳ دستور ساخت اولین موزه یهودیان در برلین را داد و تاسیس آن به شش روز قبل از این که نازی ها به قدرت برسند؛ برمیگردد. این موزه مجموعه هایی از هنر مدرن یهودی را علاوه بر سرنوشت تاریخ یهود، به نمایش می گذارد. شوارتز این موزه را به منظور احیای خلاقیت یهودیان و نشان دادن تاریخ زنده ی یهود ایجاد کرده بود. مجموعه هنری این موزه به تاریخ هنر آلمان کمک میکند. در سالن ورودی موزه برای بازتاب تمرکز بر تاریخ، تعدادی از آثار هنرمندان معاصر یهودی مانند آرنولد زادیکو و لِسِر یوری و مجسمه ی یهودیان برجسته ی آلمانی مثل موسِس مندلسون و آبراهام گیگر به نمایش گذاشته شده است.
موزه یهود در دوره ی" کشتار همگانی نوامبر" در تاریخ ۱۰ نوامبر سال ۱۹۳۸ تعطیل شد و موجودی آن مصادره شد. برای موزه یهود در سال ۱۹۷۶ انجمنی تشکیل شد و موزه ی برلین بمدت سه سال بعد، اقدام به تأسیس دپارتمان یهود کرد ولی پیش از آن قرار بود در مورد تاریخ یهودیان، موزه ای جدید بسازد.
دولت برلین در سال ۱۹۸۸ برای طراحی موزه یهود، مسابقه ای برگزار کرد. کمیته بمدت یک سال بعد، طراحی دانیل لیبسکیند را انتخاب کرد که بعنوان " وزارت یهودی" در آن زمان برای موزه برلین برنامهریزی شده بود. دانیل لیبسکیند به مظهرها و نشانه های بارز زندگی یهودی ها برای طراحی این مجموعه توجه کرده است ، او به صورت شکل های هندسی زاویه دار، این مظاهر را طراحی کرده است که به آن ها« ماتریس خرد ستیزی» می گویند. در نوامبر ۱۹۹۲ موزه جدید برلین را گسترش دادند و در سال ۱۹۹۹ ساخت و ساز این موزه تمام شد. سرانجام در نهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ افتتاح موزه یهود فعلی صورت گرفت.
طراحی و معماری موزه یهود
موزه یهود، متشکل از دو ساختمان می باشد؛ به این صورت که یک ساختمان قدیمی که مکان اصلی موزه برلین در زمان گذشته بود؛به سبک باروک طراحی شده بود و ساختمان جدید دیگری که طراحی لیبسکیند نام داشت؛ به سبک دیکانستراکشن بود. یک سال پیش از سقوط دیوار برلین، طرح جدید را بر اساس سه مفهوم بوجود آوردند که تشکیل دهنده ی پایه و اساس موزه بود: ۱- تنها با درک سهم عظیمی که شهروندان یهودی در آگاهی، اقتصاد و فرهنگ داشتند امکان درک تاریخ برلین وجود دارد. ۲-ادغام معنوی و جسمی معنای هولوکاست در آگاهی و حافظه شهر برین ضروری است. ۳- تاریخ برلین و اروپا تنها با تصدیق و پیوستگی زندگی یهودیان در برلین، میتواند دارای یک آیندهی انسانی باشد.
بازدیدکنندگان در زیرزمین، در مقابل خود با سه راهروی متقاطع و شیب دار( تداوم در تاریخ آلمان، مهاجرت از آلمان و هولوکاست) رو به رو میشوند که" محورها" نام دارد.
ستاره داوود از نظر لیبسکیند، به صورت در هم ریخته بعنوان فرم اصلی ساختمان می باشد. هدف اصلی طراح از معماری این موزه، خلق معنایی جدید و چندگانه و شکستن معنای نشانه ها و رسیدن به بی معنایی بوده است و جای خالی یهودی های کشته شده را با ایجاد یک وید یا فضای خالی در طرح نشان می دهد. نخستین موفقیت بزرگ بین المللی لیبسکیند، موزه یهود برلین بود.
ویژگی های بارز موزه یهود
از موزه یهود بعنوان نمادی یاد میشود که ویژگی های ساختاری آن شامل" نامرئی" و" نمایان شدن " است که در برلین در این ساختمان جمع شده و بخاطر معماری وساختنش به نام دنیل لیبسکیند ثبت شده است. از ویژگی های بارز موجود در طرح های این معمار می توان به زاویه های تند و فرم های تکه تکه شده و روابط فلسفی مستحکم اشاره کرد. لیبسکیند، یک فرد کاملاً ضد کلاسیک می باشد.
این معمار آرمانگرا در تلاش بود تا برای هنر، فراتر از آزادی هنر و مقوله های فرم ناب گام بردارد؛ یعنی وی برای طراحی هر ساختمانی در جست و جوی اینست که ویژگی های تازه به وجود آورد و همچنین برای پیوند بنا، مکان و فضا با تاریخ، زندگی امروز و زندگی فردا راههای تازه ای را ایجاد کند .
نمایشگاه های موزه یهود
- نمایشگاه دائمی:
نمایشگاه دائمی موزه یهود از ۱۱ دسامبر ۲۰۱۷ در حال بازسازی است، البته بازدیدکنندگان می توانند باغ تبعید و وید( فضای خالی) و محورهای زیرزمینی ساختمان لیبسکیند را ببینند. نمایشگاه جدید براساس پیشبینی های انجام شده در سال ۲۰۲۰ افتتاح می شود.
آلمان از نظر اقلیت یهودی در نمایشگاه دائمی" دو هزاره تاریخ یهود آلمان" به نمایش گذاشته شده است. این نمایشگاه در امتداد راین با نمایش شهرک های قرون وسطایی آغاز شد. میراث فکری و شخصی فیلسوف موسِس مندلسون در نمایشگاه های بعدی به نمایش گذاشته شد. در قرن نوزدهم از عصر رهایی با وجود مشکلات و ناامیدی ها بعنوان زمان خوشبینی ، موفقیت و پیشرفت در نمایشگاه یاد شده است. پیشگامان عصر جدید ، یهودیانی بود که بعنوان بازرگانان و کارآفرینان، دانشمندان و هنرمندان در این منظقه سکنی گزیدند.
یهودیان، نسبت به افزایش تبعیض علیه خود، واکنش هایی نشان می دادند که در بخش سوسیالیسم ملی بر آن ها تأکید شده است که نظیر تاسیس مدارس یهودی و خدمات اجتماعی می باشد. ۲۵۰۰۰۰ بازمانده پس از هولوکاست، در اردوگاه های" آوارگان" به قصد مهاجرت منتظر ماندند. جوامع کوچک یهودی در همین زمان، در غرب و شرق بوجود آمد. دو کارآزمایی بزرگ نازی ها در پایان این نمایشگاه از دوره پس از جنگ، بررسی شد.
- نمایشگاههای ویژه:
تغيير نمایشگاه ها موجب ارائه ی تم ها، دوره ها و ژانرها بسیاری می شود. از نمایشگاه های قابل توجه می توان، گُلِم، به اورشلیم خوش آمدید، زمانی برای همه چیز، کلیشه درباره یهودیان و دیگران، حقیقت کامل ... هر آنچه را که همیشه می خواستید درباره یهودیان بدانید، وسواس، غارت و بازگرداندن:آثار باستانی فرهنگی متعلق به یهودیان از سال ۱۹۳۳ تا کنون، کریسموکا:داستان های کریسمس و هانوکا، ۱۰+ ۵= خدا و معماری دانیل لیبسكیند، خانه و تبعید:مهاجرت یهودیان از آلمان از سال ۱۹۳۳ را نام برد.
آدرس و دسترسی به موزه یهود
در خیابان لیندن شهر برلین، موزه ای به نام موزه ی یهود قرار دارد که با استفاده از وسایل نقلیه زیر می توانید از آن بازدید کنید:
>> اتوبوس:
خط ۲۴۸، شما را به موزه یهود در خیابان لیندن شهر برلین، می رساند.
>> قطار:
برای بازدید از موزه یهود از طریق قطار باید سوار خطوط RE2 RE4 RE7 شوید.
>> مترو:
اگر می خواهید با مترو به موزه یهود بروید باید سوار خط U6 مترو شوید.
گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش
- 11
- 5