جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۳۰۱۰۰۲۲

سفری به موزه هنرهای تزیینی اصفهان؛ گنجینه ای از هنر و تاریخ

موزه هنرهای تزیینی اصفهانموزه هنرهای تزیینی اصفهان
موزه هنرهای تزیینی اصفهان، گنجینه‌ای از هنر و تاریخ ایران، در قلب شهر اصفهان قرار دارد. این موزه که در عمارت باشکوه رکیب‌خانه از دوران صفوی به یادگار مانده، دروازه‌ای به سوی دنیای هنرهای سنتی و تزئینی ایران از دوران صفویه تا دوره معاصر است. در این مقاله از سرپوش، به طور جامع به بررسی موزه هنرهای تزیینی اصفهان می‌پردازیم.

موزه هنرهای تزیینی اصفهان

موزه هنرهای تزیینی اصفهان یکی از گنجینه‌های ارزشمند هنر و فرهنگ ایرانی است. این موزه در قلب تاریخی شهر اصفهان، در عمارت باشکوه رکیب‌خانه قرار دارد که یادگاری از دوران صفویه و شاه عباس اول است. موزه هنرهای تزیینی اصفهان با بیش از ۳۰۰۰ اثر نفیس، سفری را برای شما رقم می‌زند به دل هنرهای سنتی و تزئینی ایران، از دوران صفویه تا دوره معاصر.

تاریخچه موزه هنرهای تزیینی اصفهان

عمارت رکیب‌خانه که در نزدیکی بناهایی همچون، تالار اشرف ـ کاخ چهلستون ـ عالی قاپو و توحیدخانه قرار دارد، محل فعلی موزه هنرهای تزیینی اصفهان، در دوران صفویه به عنوان مکانی برای نگهداری وسایل و تجهیزات اصطبل سلطنتی مورد استفاده قرار می‌گرفت. کلمه "رکیب" به معنای "رکاب و یراق اسب" است و نام این عمارت نیز برگرفته از کاربری اولیه آن می‌باشد. پس از پایان دوران صفویه، عمارت رکیب‌خانه برای مدتی متروکه شد تا اینکه در دوران قاجار، ظل السلطان، حاکم وقت اصفهان، از آن به عنوان محل سکونت خود استفاده کرد.

سرانجام بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تغییراتی در ساختمان آن ایجاد شد و با انتقال حدود ۴۰۰۰ قطعه شیء تاریخی از موزه هنرهای تزیینی ایران در تهران به اصفهان، موزه هنرهای تزیینی اصفهان در این عمارت باشکوه افتتاح گردید.

عمارت رکیب خانه دارای یک فضای سبز دلنشین و زیبا است و درختان زیبایی را نیز در خود جای داده، اطراف آن تالارهایی مشاهده می شوند که اتاق های بسیاری دارند. این عمارت طبقات فوقانی دارد و می توان برجی را از گوشه شرقی مشاهده کرد؛ که علاوه بر کلاه فرنگی، کاربردهای گوناگون دیگری نیز داشته است.

در شاه نشین این مجموعه می توان دفتر موزه را مشاهده کرد که گچبری خاصی به خصوص آیینه کاری آن نظر همه را به خود جلب می کند. طبقات بالایی نیز اکنون به‌عنوان بخش اداری این موزه مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌ اند.

ساختمان موزه هنرهای تزیینی اصفهانموزه هنرهای تزیینی اصفهان در عمارت رکیب خانه

مجموعه آثار موزه هنرهای تزیینی اصفهان

موزه هنرهای تزیینی اصفهان مجموعه‌ای غنی و متنوع از آثار هنری را در خود جای داده است که هر بخش از آن، گوشه‌ای از هنر ناب ایرانی را به نمایش می‌گذارد. برخی از مهم‌ترین بخش‌های موزه هنرهای تزیینی اصفهان عبارتند از:

آثار فلزی:

در این بخش می‌توانید انواع ظروف و اشیاء فلزی از جمله سلاح‌های مزین شده، قفل و کلیدهای تاریخی، ظروف قلم‌زنی و میناکاری شده، زیورآلات و ابزارآلات فلزی را مشاهده کنید. زیورآلات طلا و نقره، کمربند و قلاب کمر، قاب دعا، انواع قوطی، قفل و قلمدان، سرقلیان، قاب آینه، باروت‌دان، انفیه‌دان، آفتابه و لگن، عود سوز، جام‌های چهل کلید، خنجر، قیچی و چاقو و…  از جمله آثار این بخش هستند.

آثار میناکاری:

هنر میناکاری یکی از هنرهای اصیل ایرانی است که در موزه هنرهای تزیینی اصفهان مجموعه‌ای درخشان از ظروف میناکاری شده، تابلوهای میناکاری و زیورآلات میناکاری به نمایش گذاشته شده است.

ٖآثار ارزشمند در موزه هنرهای تزیینی اصفهانآثار موزه هنرهای تزیینی اصفهان

آثار لاکی:

در این بخش می توان مجموعه ای زیبا از انواع اشیا لاکی و مذهبی،  قلمدان، جای طومار، جعبه، قاب آینه، ترازو، سرچسبدان، جلد آلبوم و... را مشاهده کرد که آثار استادان بزرگی مانند آقا صادق، میرزا بابای شیرازی سمیرمی، فتح الله شیرازی، آقا نجفعلی اصفهانی و… هستند. آثار لاکی با نقش هایی نظیر گل و مرغ تک‌چهره، صورت‌سازی، ترنج سر ترنج ، شکارگاه و فرهنگ عامه تزئین شده اند. 

قلمکاری:

هنر قلمکاری روی چوب، یکی دیگر از هنرهای سنتی ایران است که در موزه هنرهای تزیینی اصفهان می‌توانید نمونه‌های زیبایی از قاب‌های قلمکاری شده، میزهای منبت‌کاری شده، درهای چوبی تزیین شده و سایر اشیاء قلمکاری شده را ببینید.

نسج سنتی:

در این بخش انواع پارچه‌های سنتی ایرانی مانند ترمه، زربفت، مخمل، قلمکار و شال با نقش‌ها و رنگ‌های متنوع به نمایش گذاشته شده است. اين آثار اغلب در مركزی‌های مهم بافندگی ايران يعنی اصفهان، يزد، كرمان و كاشان بافته شده‌اند و انواع زری، ترمه، شال، مخمل ،اطلس، تافته و... را شامل می‌شود.

آثار این بخش شامل تابلو، لباس،كيسه پول، سفره قند، جای شانه، قلمدان، جای تربت، چارقد، سوزنی، سجاده، پرده ، روميزی و... هستند که با روش های مختلفی مانند گلابتون‌دوزی، قلاب‌دوزی، پولک‌دوزی، زغره‌دوزی، مشبک‌دوزی، گل خامه‌دوزی، نقده دوزی و... تزئین شده اند.

پارچه های موزه هنرهای تزیینی اصفهانآثار نسجی موزه هنرهای تزیینی اصفهان

سفال و سرامیک:

موزه هنرهای تزیینی اصفهان مجموعه‌ای غنی از ظروف سفالی و سرامیکی از دوره‌های مختلف تاریخی را در خود جای داده است که هر کدام معرف سبک و ویژگی‌های آن دوره می‌باشد. در اين بخش آثار زيبايی از كريستال‌های تراش‌دار با نقش افزوده و انواع شيشه (عطردان، پياله) مربوط به سده‌های ۳ تا ۶ قمری ساخت گرگان به معرض نمايش گذاشته شده است.

آثار خوشنویسی و نگارگری:

در این بخش می‌توانید نمونه‌هایی از آثار ارزشمند خوشنویسی و نگارگری ایرانی را مشاهده کنید که بر روی کاغذ، پارچه و اشیاء دیگر خلق شده‌اند. تابلوی ارزشمند و نفیس «چوگان» اثر استاد حاج میرزا آقا امامی اصفهانی که به شیوه سوخت و معرق و مینیاتور روی چرم خلق شده است، از دیگر آثار این بخش به شمار می‌رود.

آثار نگارگری موزه هنرهای تزیینی اصفهانآثار نگارگری موزه هنرهای تزیینی اصفهان

مکان دقیق موزه هنرهای تزیینی اصفهان

موزه هنرهای تزیینی اصفهان در مرکز شهر قرار دارد و نزدیک به تعدادی از مشهورترین مکان های اصفهان نظیر تالار اشرف، کاخ چهلستون، عالی قاپو و توحيدخانه قرار می گیرد. مکان دقیق این موضوع در خیابان استانداری و روبروی دانشگاه پردیس می باشد. برای دسترسی به این موزه می توانید از مترو استفاده کنید، بدین صورت که در ایستگاه امام حسین پیاده شده و باقی مسیر را با استفاده از تاکسی طی کنید. 

اگر قصد استفاده از خودروی شخصی را دارید، می‌توانید در پارکینگ‌های پیرامون نقش جهان خودرو خود را پارک کنید.

ورود به موزه هنرهای تزئینی اصفهان

قیمت بلیط برای ورود به موزه هنرهای تزیینی اصفهان برای ایرانیان بسیار کم است و اقشار مختلف نیز می توانند از زیبایی آن استفاده کنند. باید توجه کرد که چندین هزار قطعه در این موزه قرار دارد و خود ساختمان نیز اثری بسیار فاخر محسوب می شود، آشنایی با تمامی جوانب موزه‌های هنرهای تزئینی حتی می‌تواند بیش از ۳ تا ۴ ساعت باشد.

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش