چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۵۰۰۶۶

آشنایی با صنایع دستی تبریز به همراه تصویر

صنایع دستی تبریز,سوغات و صنایع دستی تبریز,صنایع دستی تبریز چیستمواد تشکیل‌دهنده صنایع دستی تبریز از شیشه، چوب، مس، نقره و سایر مواد طبیعی است
در شهر تبریز، دامنه تولیدات صنایع دستی بسیار گسترده است و یکی از دلایل سفر گردشگران و مسافران به تبریز، همین امر می باشد. از مواد تشکیل دهنده صنایع دستی تبریز می توان به شیشه، مس، چوب، نقره، سفال، پشم، سنگ، پارچه و سایر مواد طبیعی اشاره کرد.

صنایع دستی تبریز

صنایع دستی، به وسایل تزئینی و کاربردی گفته میشود که ساخته ی دست و ابزار ساده می باشد. در صورت سنتی بودن روش تولید کالایی، آن کالا از صنایع دستی به شمار میرود ولی صنایع دستی تبریز از این امر مستثنا نیست و صنایع دستی استان آذربایجان شرقی ، بسیار ارزشمند و زیباست که روش ساخت این نوع محصولات بدون دخالت ماشین و با استفاده از دست می باشد. به همین دلیل ساخت صنایع دستی نیازمند تلاش و زحمت زیادیست و همینطور به مهارت خاصی نیاز دارد. صنایع دستی هر منطقه ای درواقع در فرهنگ و پتانسیل های طبیعی آن منطقه ریشه دارد؛ به طور مثال تولید پشم و نخ در یک منطقه بسیار زیاد است، بنابراین تولید فرش و گلیم رونق دارد و یا معدن مس در جاییست که، ظروف مسی در آن مکان به وفور تولید می شود. معمولاً صنایع دستی کاربردی هستند و درصورت داشتن جنبه تزئینی و دکوری، در دسته کارهای دستی محسوب میشوند.

* سفالگری( خاك سفید) از صنایع دستی تبریز:

سفالگری با خاك سفید بومی منطقه پیوند تنگاتنگی با پیشینه سفالگری در زنوز دارد. بدین دلیل كه استاد عباس و مرحوم استاد احمد قابچی حدود شصت سال قبل از زنوز به تبریز آمده و این روش تولید را در محله درب سرخاب تبریز با تاسیس كارگاه سفالگری آغاز کردند و تا به امروز پی گرفتند. كلیه مراحل ساخت سفال در این شیوه كاملاً سنتی انجام میشود و عمدتا به شکل ظروف كاربردی نظیر بشقاب، فنجان، كاسه نعلبكی، قوری، پارچ آب، قندان و .... میشود.

فهرست صنایع دستی تبریز,صنایع دستی تبریز چیست,سفالگریسفالگري با خاك سفيد از صنایع دستی تبریز بشمار میرود

با استفاده از دو نوع لعاب ترانسپارانت فیروزه ای و ترانسپارانت بی رنگ این نوع سفال را می پوشانند كه آوازه این نوع سفالها با لعاب فیروزه ای در مرزهای كشورمان، مشهورتر است. همچنین هنرمندان این استان بر روی سفال خاك سفید، از تزئیناتی مانند تكنیكهای نقاشی، كنده كاری، برجسته كاری و مشبك كاری استفاده می کنند و زیبایی این آثار را چند برابر می کنند و در نتیجه صادر کننده به كشورهای اروپایی هستند.

* قلمزنی روی مس از صنایع دستی تبریز:

وقتی که روی اشیای فلزی به خصوص مس، طلا، نقره و برنج را تزئین کنید و نقوش آنرا کنده کاری کنید به آن قلمزنی می گویند. به بیانی دیگر در هنر قلمزنی، خطوط و نقوشی را با استفاده از قلم بر روی اجسام فلزی با ضربه چکش ایجاد می کنند. یکی از رشته های هنرهای سنتی ایران که در گروه فلزکاری و در دسته بندی هنرهای صناعی قرار گرفته، قلمزنی نام دارد. در این هنر از قلم های مختلفی به نام های قلم نیم برو قلم سایه استفاده میشود. امروزه به منظور سروصدای کم تر در حین قلمزنی و همچنین عدم سوراخ شدن ظرف در حین کار، ابتدا داخل یا زیر ظرف یا سینی طلا یا نقره را از محلول قیر و گچ پر می کنند.

لیست صنایع دستی تبریز,قلمزنی,سوغات تبریزیکی از صنایع دستی تبریز،قلمزنی است که از کندن نقوش روی اشیای فلزی بوجود می آید

ابتدا روی ظرف، نقش موردنظر را رسم می کنند و متناسب با نوع کار، قلمش را انتخاب می کنند. سپس بر انتهای قلم با استفاده از چکش، ضربه هایی با شدت کم و زیاد می کوبند. باتوجه به عمق نقشی که باید روی مس ایجاد شود، شدت ضربه ها تعیین میشود. پس از اتمام ایجاد نقش، قیر را از مس جدا کرده و گرده زغال را روی شیارها می ریزند. سپس جلای سیاه روی ظرف را با استفاده از روغن می پوشانند. نقش های قلمزده شده بر اثر این کار، به شکل خط وط تیره و مشخص نمایان می شود. در ورودی سازمان مالکیت های معنوی WIPO در سوئیس، نمونه ای از هنر قلم زنی استان مرکزی که یک بادیاب( بادیه، جام بزرگ پایه دار) مسی بود به نمایش گذاشته شده است.

* صنعت چرم تبریز:

از مشهورترین برندهای صنعت چرم در ایران و خاورمیانه می توان به چرم تبریز اشاره کرد که طرفداران بسیاری از گذشته تابحال جذب شده است. هر فردی بعد از پوشیدن کفش دست دوز تبریز، به تفاوت های ظریف آن در مقایسه با نمونه های چرمی دیگر پی میبرد. طرفداران چرم طبیعی تبریز، راحتی و دوام آن را با گذر زمان متوجه میشوند. مشتریان چرم تبریز، برای این صنعت، جایگاه ویژه ای قائل هستند و با اینکه در بازار، کفش های کارخانه ای با قیمت کمتری وجود دارد ، با شنیدن صدای چکش سازندگان کفش دست دوز تبریزی، به بازار تبریز می روند.

 صنعت چرم تبریز,صنایع دستی تبریز,سوغات تبریزاز صنایع دستی تبریز،  چرم آن است که از مشهورترین برندهای صنعت چرم در ایران و خاورمیانه است

* نگارگری از صنایع دستی تبریز:

وقتی که بر روی سطوحی مانند کاغذ بوم یا دیوار، رنگ به جا گذاشته میشود، به آن نگارگری می گویند. پیشینه ی نگارگری در مقایسه با زبان نوشتاری بسیار قدیمی تر است. نقاشی های موجود در غارها بیانگر اینست که انسان های اولیه، نقش حیوانات و شکارشان را میکشیدند تا برای نبرد، خود را با آن ها آماده کنند. نقاشی به اینصورتست که نقاش باید رنگ دانه محلول را در یک رقیق کننده و یک عامل چسباننده بر روی یک سطح مانند کاغذ، بوم یا دیوار بکار ببرند. این واژه زمانی کاربرد دارد که این کار حرفه شخص موردنظر باشد. درواقع در بین انسانها ، قدمت نقاشی شش برابر قدمت زبان نوشتاری می باشد. در قیاس با نقاشی، طراحی، سلسله عملیات ایجاد یکسری اثر و نشانه با استفاده از فشار آوردن یا حرکت ابزاری بر روی یک سطح است.

سوغات تبریز,نگارگری تبریز,صنایع دستی تبریزنگارگری از صنایع دستی تبریز است که نسبت به زبان نوشتاری دارای پیشینه بسیار قدیمی‌تر است

* نقره سازی و نقره کوبی تبریز:

یکی از مهمترین فلزات تبریز، نقره نام دارد که این هنر اینک، رونق گرقته است. در سال ۱۹۱۵ میلادی هنر نقره سازی برای نخستین بار از ترکیه به آذربایجان شرقی وارد شد. شهر تبریز، مبدا پیدایش و گسترش هنر نقره کاری در ایران محسوب میشود به همین خاطر در این استان، بیشترین نقره کاران محبوب شده اند. بعد از این که ترکیب اولیه ظروف حکاکی به دست آمد روی آنرا نقره کوبی می کنند. پس از این که طرح اولیه بر روی ورق های نقره نقش بست، بر روی آن ها حکاکی می کنند. طبق ضرورت طرح و نقش می توانند اقدام به قلم زنی، برشکاری، خم کاری و لحیم کاری کنند. در تیر سال۱۳۹۰ هنر نقره کاری تبریز به ثبت ملی رسید.

نقره سازی و نقره کوبی تبریز,لیست صنایع دستی تبریزنقره از مهمترین فلزات و صنایع دستی تبریز می باشد

* ورنی بافی از صنایع دستی تبریز:

در زبان آذری به ورنی، سوماک می گویند. نقوش ورنی مثل گلیم ساده است ولی پرز ندارد. قدمت هنر ورنی بافی در آذربایجان، چند صد سال است. ظاهرا نخستین افردی که به شیوه امروزه، نقوش ورنی را می کشیدند، عشایر بودند. زنان و دختران عشایر با عشق بسیار، تار و پودها را به هم می بافند و اعتقادات، روحیات و فرهنگ این مردمان را در تمام طرح ها میتوان لمس کرد. معمولا از رنگ هایی همچون رنگهای کرمی، پوست پیازی، سفید، آبی روشن، سورمه ای و لاکی در بافت ورنی استفاده می شود. نحوه ی بافت ورنی با استفاده از وسایلی همچون پشم، ابریشم، پنبه و موی حیوانات امکانپذیر است.

عکس صنایع دستی تبریز,لیست صنایع دستی تبریز,ورنی بافیورنی از صنایع دستی تبریز میباشد که مانند فرش پرز ندارد اما نقوش آن مانند گلیم ساده است

* قالی بافی در تبریز:

آذربایجان در قرن سوم هجری، طبق منابع از بزرگ ترين مراكز بافت قالی و زیلو محسوب میشد. هنر قالیبافی در دوره سلجوقیان و ایلخانیان در آذربایجان بطور کامل، رواج پیدا کرد و اثر قاسم علی بر مبنای مینیاتورهای نسخ خطی خمسه نظامی و برخی آثار دیگر كه نمایانگر نقوش قالی و طرز بافت آن است، آشكار می شود كه این هنر، سیر تکاملی خود را در دوره تیموریان و صفویه گذراند و نقوش جدیدی مرسوم شد که از آها می توان به سجاده ای، گل و بوته، ترنج و لچك، حیوانات، خصوصاً نقش گل شاه عباسی اشاره کرد و ظرافت و كیفیت قالی ها و تنوع رنگها و استفاده از ابریشم، را به اندازه ی قالی پرده نما بالا برد. هم اینک نمونه های چنین فرش هایی در بسیاری از موزه های دنیا به نمایش گذاشته شده است.

قالي از صنایع دستی تبریز,عکس صنایع دستی تبریزدر دوره سلجوقيان و ايلخانيان، هنر قالي بافي که از صنایع دستی تبریز میباشد رواج كامل یافت

یکی از مراكز عمده قالی بافی ایران، تبریز میباشد که این هنر از زمان جانشینان هلاكوخان مغول و مركز داد و ستد قالی رواج داشته است. قالی های بسیار نفیسی در دوره صفوی در آذربایجان می بافتند .بنابراین حفظ و احیای هنر قالی بافی در ایران مدیون هنرمندان قالی باف و بازرگانان آذربایجان است. تولیدات قالی بافی از نظر صادرات، بسیار حائز اهمیت است و تشکیل دهنده یكی از اقلام صادراتی عمده ایران می باشد. در سرتاسر استان، صنعت قالیبافی به صورت كارگاهی در مناطق شهری رواج دارد و در اغلب روستاهای آذربایجان تقریباً تك بافی رواج پیدا کرده است و هر ساله طرح ها و نقش های متنوع و بافت های گوناگون از انواع قالی و قالیچه به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می شود.

* سوزن دوزی از صنایع دستی تبریز:

در ۵۰ کیلومتری غرب تبریز در بخش ممقان از زمان پیشین، هنر سوزن دوزی رواج داشته است. در سال های اخیر به خاطر درامد کم صنعت سوزن دوزی، به تدریج این هنر، کم تر مورد توجه قرار گرفت؛ ولی صنعت سوزن دوزی با تلاش سازمان صنایع دستی دوباره رونق پیدا کرد. در گذشته از ابریشم طبیعی به عنوان ماده اولیه سوزن دوزی استفاده می شد در حالی که امروزه از ابریشم مصنوعی بجای آن استفاده می شود.

سوزن دوزی که از صنایع دستی تبریز,صنایع دستی تبریز,سوغات تبریزسوزن دوزی که از صنایع دستی تبریز میباشد از دیرباز رواج داشته است

* معرق کاری از صنایع دستی تبریز:

از رشته های صنایع دستی تبریز می توان به مُعَرَّق کاری یا موزاییک سازی اشاره کرد. در قرن ۶ هجری و دوره سلجوقیان، هنر معرق سازی با ساخت کاشی معرق در ایران رواج پیدا کرد ولی در سده هشتم، این هنر کامل تر و ظریف تر شد. رشد هنر معرق کاری در سده نهم و دهم هجری بسیار چشم‌گیر بود. از شهرهای اصلی معرق سازی در این دوره می توان از اصفهان، کاشان، یزد، هرات، آران و بیدگل و سمرقند یاد کرد. با این که از زمان گذشته ، هنر موزاییک شناخته شده بود ولی امروزه هم چنان این هنر کاربرد دارد. نوعی موزائیک در اندازه های کوچک در بین النهرین و مصر باستان به منظور مصارف تزئینی و زینتی ساخته می شد ولی رومیان از آن به عنوان یک قالب هنری همپایه‏ی دیوارنگاری استفاده میکنند. هنرمندان صدر مسیحیت، صنعت موزاییک سازی را ادامه دادند و در قلمرو امپراتوران بیزانسی در اوایل قرون وسطی به اوج شکوفایی اش رسید( مثلاً موزاییک های کلیسای سان وتیله در راونا)

معرق کاری,فهرست صنایع دستی تبریز,لیست صنایع دستی تبریزمُعَرَّق‌کاری یا موزاییک سازی یکی از صنایع دستی تبریز به شمار می رود

* ترام سنگ تبریز:

یکی از با ارزشترین صنایع دستی تبریز، تابلوهای ترام سنگ تبریز میباشد که از جدیدترین صنایع دستی این استان به شمار می رود. تصاویر افراد مشهور تبریز در این تابلو ها به نمایش گذاشته میشود و با استفاده از سنگ های ریزی نقش می بندند. صابر بقال اصغری طراح و مبدع این هنر بوده که توانسته این تابلوهای زیبا را با حمایت شهرداری خلق کند. بر اساس گفته ی صابر بقال اصغری ترام هر تابلو سنگ بمدت ۶ روز طول میکشد.

صنایع دستی تبریز,تابلوهای ترام سنگ تبریزتابلوهای ترام سنگ تبریز از با ارزشترین صنایع دستی تبریز و جزو جدیدترین صنایع دستی آن میباشد

* كنده كاری:

وقتی که بر روی چوب، اشكال مختلفی ایجاد می کنند به آن کنده کاری می گویند که یکی از صنایع دستی تبریز به شمار می رود.

كنده كاری,عکس كنده كاری,عکس صنایع دستی تبریزیکی از صنایع دستی تبریز، كنده كاری میباشد که بر روی چوب انجام می دهند

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 17
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش