به گزارش تجارت نیوز، سرپرست میراثفرهنگی کاشان پیشتر در گفتوگو با رسانههای محلی اعلام کرده است؛ یکی از حیاطهای خانه تاریخی عباسیان و طباطبایی در مالکیت میراث است. اما بنا است این حیاط به شهرداری در قبال ۲ هزارمتر مربع زمین داده شود.
روبهروی خانه بروجردیها در محله سلطان امیراحمد، مدرسه تاریخی سعیدی وجود دارد که بخشی از آن برای دوره پهلوی بوده و قرار بود به ثبت ملی برسد. بنا به گفتهها بخش دیگر این خانه توسط میراثفرهنگی به سرمایهگذار برای ساخت اداره داده میشود. اطلاعات دقیقتری از جزئیات این موضوع در دست نیست. روزنامه اینترنتی «فراز» ابعاد این موضوع را با مهدی عرشی، فعال زمینه آثار تاریخی کاشان بررسی میکند.
مهدی عرشی در ارتباط با خانه بروجردی میگوید: «ماجرای فروش خانه تاریخی بروجردی یک سالی است که مطرح شده و تا الان صدای آن در نیامده است. در نشست خبری آقای دانایی، سرپرست میراث فرهنگی شهرستان کاشان در این باره صحبت میشود. اصل ماجرا این است که در کنار خانه بروجردی خانهای تاریخی به نام مرتضوی که برای دوره قاجار است وجود دارد. شخصی بنام آقای «آ...» این خانه را خریداری کرده تا این خانه تاریخی را به هتل تبدیل کند».
او ادامه میدهد: «این سرمایهگذار نفوذ بسیاری دارد و در سالهای گذشته فرماندار بوده است. شهرداری بنا است ۲ هزار متر زمین به میراث فرهنگی تحویل داده و میراث فرهنگی این زمین را به آقای «آ...» واگذار کند. ایشان قرار است در این زمین ادارهای برای میراث فرهنگی بسازند».
این فعال حوزه میراث میگوید: «وقتی این هتل ساخته شود راههای خانه تاریخی بروجردی نیز بسته میشود. اما بحث فروش خانه تاریخی بروجردی تنها در کاشان مطرح بوده است و زمانی که آقای ایزدی مدیرکل شهرستان بوده از این موضوع اطلاع داشتهاند. این درصورتی است که هیچ نامه نگاری و مصوبهای برای فروش خانه تاریخی بروجردی وجود نداشته است».
عرشی ادامه میدهد: «نکتهای که وجود دارد این است که حدود دو ماه گذشته آقای «آ...»، وزیر قبلی میراث فرهنگی و گردشگری آقای مونِسان را به کاشان آورده بودند. اما از اینکه ایشان به چه دلیل آمدند اطلاعی نداریم. خانه بروجردی را هم ایشان قرار است خریداری کنند. هیچ قیمتی برای این خانه هنوز مشخص نشده است. اما بعد از واگذاری خانه بروجردی این مکان متعلق به هتل «آ...» میشود. هنوز هیچ شفافیتی درباره اینکه بعد از واگذاری چه اتفاقی برای خانه بروجردی میافتد، وجود ندارد».
او در پایان میگوید: «احتمال اینکه ساخت این هتل برای رقابت با خانه عامریها باشد کم نیست. خانه تاریخی بروجردی یک برند برای شهرستان کاشان محسوب میشود. در این مدت آقای «آ...» نیز، در حال مرمت بخشی از دیوار خانه بروجردی به هزینه خودش است. همه اینها در حالی است که، پرونده ثبت خانههای تاریخی به ثبت جهانی در حال آماده شدن است».
تکذیب واگذاری خانه بروجردیها در کاشان
فارس نوشت: دیروز خبری مبنی بر واگذاری نفیس ترین خانه تاریخی ایران به یک هتل دار در ازای ساخت اداره میراث فرهنگی کاشان، در فضای مجازی و رسانهای منتشر شد.
در این خبر آمده بود میراثفرهنگی شهرستان کاشان در ازای ساخت ساختمان برای این اداره، قصد واگذاری خانه تاریخی بروجردی را به یک سرمایهگذارخصوصی آن هم به قیمت ناچیز دارد.
خبرنگار ما در کاشان موضوع را از مدیر روابط عمومی اداره میراث فرهنگی کاشان پیگیری کرد.
مرتضی احمدی نجات، مدیر روابط عمومی اداره میراث فرهنگی کاشان با تکذیب واگذاری خانه بروجردی ها اظهار کرد: خانه بروجردی ها از فاخرترین خانههای تاریخی ایران در دوران قاجار است، از زیبایی و شگفتی این خانه همین بس که دو سال متوالی از لحاظ محبوبیت جاذبههای گردشگری، بهعنوان انتخاب برتر یونسکو برگزیده شد.
وی خطاب به مردم کاشان و همه مردم ایران اعلام کرد: مردم به شایعات توجه نکنند، واگذاری خانه بروجردی ها کذب محض است.
احمدی نجات در ادامه ضمن دعوت از عموم مردم ایران برای بازدید از این اثر تاریخی ارزشمند اعلام کرد: خانه بروجردی به همراه خانه تاریخی عباسیان و طباطباییان در محور گردشگری خیابان علوی قرار دارد که سالانه میزبان گردشگران زیادی از سراسر ایران و مردم سایر کشورهای جهان میباشد که اساسا قابلیت خرید و فروش ندارند.
خانه بروجردی ها از معروفترین بناهای تاریخی شهر کاشان است که در نیمه دوم قرن سیزدهم هجری ساخته شده است. خانه بروجردی ها نمونه یکی از خانه های مسکونی اعیاننشین دوره ی قاجار در کاشان است.
این خانه توسط بازرگانی به نام حاج سید حسن نطنزی در دوره قاجاریه ساخته شده است چون مراودات تجاری این بازرگان نطنزی الاصل کاشانی بیشتر با تجار شهر بروجرد انجام می شده، لذا کاشانی ها به ایشان بروجردی می گفته اند! و محل سکونت ایشان هم به خانه بروجردی ها شهرت یافته است.
خانه بروجردی ها با بادگیرهای قرینه هلالی شکل زیبایی بر بام تالار و کلاه فرنگی روی آن یکی از زیباترین جلوه های معماری ایرانی را به معرض نمایش می گذارد. نقاشیهای ارزنده و گچ بریهای خانه بروجردی ها زیر نظر دو هنرمند بزرگ و نامدار نقاشی ایران دوران قاجار «مرحوم میرزا ابوالحسن غفاری کاشان» (بنیانگذار اولین مدرسه نقاشی در ایران) و برادرزاده اش «مرحوم میرزا محمدخان غفاری کاشانی» ملقب به «کمال الملک» ترسیم و طرح های گچبری خانه نیز با نظارت این دو استاد به انجام رسیده است.
- 9
- 2