سه شنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۳
۱۹:۵۲ - ۲۱ تير ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۴۱۲۹۸
میراث فرهنگی و صنایع دستی

کیفیت مرمت گنبد مسجد امام (ره) اصفهان در انتظار تایید کمیته ویژه

مرمت مسجد امام,کیفیت مرمت گنبد مسجد امام اصفهان
ماه گذشته داربست گنبد مسجد جامع عباسی اصفهان جمع شد اما این که تا چه اندازه اصلاح مرمت‌های پیشین طبق نظرات کمیته ویژه نظارت بر مرمت این اثر تاریخی پیش رفته، محل سوال است.

به گزارش ایرنا، اواخر اردیبهشت ۲ سال پیش اداره کل میراث فرهنگی اصفهان از اتمام عملیات مرمت گنبد مسجد امام (ره) اصفهان و جمع‌آوری داربست‌های آن پس از ۱۱ سال خبر داد اما با باز شدن داربست‌ها مشخص شد که کاشی‌های گنبد دچار اعوجاج و ظهور قوس ناهمگون در سیمای آن شده است.

بعد از آنکه نحوه مرمت گنبد با انتقادات فراوان روبه‌رو شد، قائم‌ مقام وزیر و معاون میراث‌ فرهنگی کشور کمیته ویژه‌ای برای نظارت بر مرمت این گنبد تشکیل داد و در حکمی، اسکندر مختاری، سیدمرتضی فرشته‌نژاد، مهرداد حجازی و علیرضا ایزدی را بعنوان اعضای شورای عالی نظارت حفظ و مرمت میراث‌فرهنگی منصوب کرد.

در آن زمان وظیفه اصلی این شورا، بررسی وضعیت مرمت گنبد مسجد امام و رسیدگی به قصور احتمالی در مرمت آن اعلام شد.

۱۷ خرداد امسال اداره کل روابط عمومی میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی اعلام کرد که با اتمام عملیات مرمت تزئینات و رفع اعوجاج در ترک شانزدهم گنبد، داربست‌های نصب شده به این منظور برچیده شدند.

به روایت مدیرکل میراث‌فرهنگی اصفهان کمیته نظارت بر وضعیت و پایش گنبد مسجد جامع عباسی از تابستان ۱۴۰۱ کار پایش زیرساخت‌ها و تزئینات کاشی‌کاری گنبد را انجام داده و با برگزاری نشست‌های متعدد برای چگونگی عملیات مرمت دستور کار ارائه داده است که به همین منظور هم مرمت دوباره گنبد از سر گرفته شد و در نهایت پس از اتمام عملیات مرمت، گنبد پس از ۱۴ سال از حصار داربست‌ها آزاد شد.

البته امیر کرم‌زاده به این نکته نیز اشاره کرده است که به علت ادامه فعالیت کمیته نظارت بر گنبد، بخش محدودی از داربست‌ها برای پایش شالوده گنبد همچنان باقی مانده است و پس از آن عملیات مرمت کمربند گنبد یا همان «گریو» آغاز می‌شود.

به هر روی حالا از زمان آزاد شدن گنبد از حصار داربست‌ها یک ماه گذشته و مرتضی فرشته‌نژاد یکی از اعضای کمیته ویژه نظارت بر مرمت گنبد مسجد جامع عباسی به ایرنا گفته است که پس از برچیدن حصارها هنوز وضعیت این گنبد را از نزدیک رصد نکرده‌اند که تا چه اندازه مرمت، پیرو دستور کارهای اعلامی اعضای کمیته ویژه پیش رفته است.

عضو کمیته ویژه نظارت بر پایش و مرمت گنبد مسجد جامع عباسی در این پیوند به ایرنا گفت: برای اینکه بدانیم عملیات مرمت گنبد به چه کیفیتی انجام شده باید متن قرارداد با ناظر و پیمانکار عملیات مرمت، بررسی شود که آیا جزئیات کار طبق قانون علم مرمت پیش رفته یا خیر و دوم اینکه پیمانکار و ناظر تا چه اندازه بر اساس ۹ شرطی که پیشتر به صورت مکتوب در اختیار معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی قرار داده شده پیش رفته است.

مرتضی فرشته نژاد با اشاره به اینکه این نظرات بر اساس ابلاغ رسمی معاون میراث فرهنگی وزارتخانه متبوع ارائه شده است، افزود: در آن نامه مشخصا تاکید شده بود که امضای اعضای کمیته ویژه در صورت جلسه اتمام و تحویل مرمت کاشیکاری در صورتی خواهد بود که ۹ شرط لازم اجرا شده باشد؛ شروطی که به ما نشان می دهد وضعیت گنبد چگونه است.

این پیشکسوت مرمت گفت: همان‌طور که پیشتر گفته‌ام، صورت مساله گنبد مسجد انجام استحکام بخشی و مرمت کاشیکاری های روی «خوُود» گنبد بوده که بر اساس مدارک در دسترس، از اوایل سال ۱۳۶۸ شروع شده و از همان موقع سر و صدای مردم و مسوولین شروع شد که چرا کاشیکاری این گنبد ناهموار و پر دست‌انداز شده است.

فرشته نژاد افزود: همان زمان هم نامه‌نگاری‌ها و شکایت‌ها به بازرسی استانداری و کل کشور انجام شد و پاسخ بعضی مسوولین سازمان میراث فرهنگی وقت این بود که پیمانکار شاهنگ و پاهنگ نداشته و کار کج و معوج و ناپایدار درآمده است.

وی اضافه کرد: معلوم نیست شاهنگ و پاهنگ چه چیزی و چه کسی است که اولا باعث این‌همه ناهمواری، ناپایداری و خرابی و ضرر و زیان شده است؟ ثانیا، پس مسوولیت جناب مهندس ناظر و نظارت دقیق بر حسن انجام کار برای کدام قسمت از عملیات مرمت بوده که همه‌ اتفاقات ناگوار به اسم کاشیکار پیر و ناشنوا تمام شد؟

مرمت مسجد امام,کیفیت مرمت گنبد مسجد امام اصفهان

وی خاطرنشان کرد: در نهایت کاشیکاری پس از آن همه هزینه در آن سال‌ها خراب شد و دوباره شروع به ساخت کردند و خلاصه بعد از این مراحل که تکرار مکررات بود در پایان سال ۱۴۰۱ یعنی پس از ۳۳ سال گنبد را تحویل دادند که این‌بار متاسفانه مایه آبروریزی بیشتر شد چرا که قوس گنبد بعد از آن هه آزمون و خطا به اندازه یک متر و ۲۰ سانت از زیر نعلبکی ناره، پایین افتاده بود.

این پیشکسوت میراث فرهنگی اصفهان افزود: بسیار تلاش شد که این عیب را مخفی نگه دارند از جمله اینکه یک قوس معکوس اضافه کردند که اینبار قوس گنبد به سبک قوس هندی درآمد و بسیار مورد ایراد بود و زشت شد و ناگزیر آن را خراب کردند.

فرشته‌نژاد گفت: باز این خطر وجود داشت که میله ناره فولاد آبدیده صفوی را کوتاه کنند که با تذکراتی که داده شد، جلوی این کار گرفته شد.

وی تاکید کرد: با وجود همه اتفاقاتی که گنبد مسجد جامع عباسی از سر گذرانده است، باید بررسی شود که عملیات مرمت گنبد پس از آن همه اتفاقات ناگوار تا چه اندازه طبق مفاد قانونی مرمت و نظر اعضای کمیته ویژه پیش رفته یا اینکه نقش این کمیته تشریفاتی و فقط برای خاموش کردن صدای منتقدان بوده است؟

فرشته نژاد افزود: قطعا اگر کار طبق مفاد قانونی مرمت پیش رفته باشد، تمامی اعضای کمیته ویژه نظارت بر مرمت گنبد مسجد جامع عباسی، رضایت خود را اعلام خواهند کرد.

تلاش خبرنگار ایرنا برای گرفتن نقطه نظرات مسوولان اداره کل میراث فرهنگی اصفهان در این پیوند بی نتیجه ماند.

مسجد امام یا مسجد جامع عباسی اصفهان بواسطه تزیینات بسیار شگفت‌انگیز بکار رفته در آن شهرت جهانی دارد.

گنبد این بنا، یکی از شاهکارهای معماری است که بصورت دوپوش (دو پوسته) ایجاد شده است. این مسجد بعنوان یکی از آثار میدان امام در فهرست میراث جهانی قرار دارد.

  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش