چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۱۸:۲۵ - ۱۹ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۴۵۵۷
میراث فرهنگی و صنایع دستی

مدیرکل میراث گلستان:

 آتش‌سوزی عمدی نبوده و به دلیل حضور گردشگران بوده است

خالد نبی,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
 گورستان تاریخی خالد نبی روز پیش در آتش سوخت و نزدیک به ۳هزار متر از مساحت پوشیده شده از ماهور آن از بین رفت تا شاید سازمان میراث فرهنگی روند صدور مجوز موزه شدن این محوطه باستانی را تسریع بخشد. مجوزی که درخواست آن نزدیک به سه ماه پیش از سوی میراث گلستان به سازمان میراث فرهنگی ارسال شده اما همچنان در مسیر بروکراتیک سازمانی خاک می‌خورد.

به گزارش خبرآنلاین،بیش از ۱۰ ماه نیست که از ثبت ملی این گورستان تاریخی گذشته است که حالا خبر آتش‌سوزی‌‌اش همه رسانه‌ها و فضای مجازی را پر کرده است. گرچه به نظر می‌رسد که گورستان خالد نبی قدمتی بیش۱۰۰ سال داشته باشد اما ثبت ملی آن تا تاریخ ۱۲ آبان ۹۵ به تعویق افتاده است. حالا اما عکس‌هایی از این گورستان واقع در۹۰ کیلومتری شمال شرق شهرستان گنبد کاووس منتشر می‌شود که حکایت از آن دارد که بخشی از مساحت این گورستان تاریخی طعمه آتش شده است. آتشی که توسط گردشگران برپا شده و نزدیک به ۳ هزار متر یا ۳ هکتار از مساحت نامشخص این گوررستان را به کام خود کشیده و ماهورهای خاکی را سوزانده است. 

 

تب گردشگری گورستان خالد نبی را سوزاند 

دسترسی به این گورستان تاریخی بسیار سخت است و آن طور که ابراهیم کریمی، مدیر کل میراث فرهنگی می‌گوید «سال‌هاست که کسی کاری به کار آن ندارد» با این حال اما به نظر می‌رسد که پای گردشگرانی که علاقه زیادی به مکان‌های بکر دارند توانسته به این گورستان باز شود تا آتشی در آنجا برپا کنند و لختی در کنار آن خوش بگذرانند. آتشی که به سوختن ۳ هکتار از ۱۲ هکتاری که پیش از این مدیر کل میراث گلستان در خبرها از آن یاد کرده بود منتهی شده است.

 

گرچه آنچه که از منابع مختلف اینترنتی و گفته‌های مقامات مسئول درباره قدمت و حتی مساحت این محوطه تاریخی به دست می‌آید، ضد و نقیض است اما براساس گفته‌های کریمی، مدیر کل میراث فرهنگی استان گلستان، محوطه تاریخی خالد نبی با فرم بیضی شکل و کشیدگی در جهت شمالی- جنوبی به مساحت ۱۲ هکتار در استان گلستان، شهرستان کلاله، دهستان تمران و روستای گچی سو واقع شده و بر اساس شواهد سطحی باستان شناختی این محوطه مربوط به قرون اول و میانی دوره اسلامی بوده و یکی از آثار شاخص استان و ایران محسوب می‌شود.

 

آتش‌سوزی؛ عمد بود یا غیر عمد؟

این آثار تاریخی شاخص ایران اما حالا دچار بی مهری شده است. روز گذشته که خبرهایی از آتش‌سوزی این گورستان در رسانه‌ها منتشر شد شایعاتی از آتش‌سوزی عمدی و شکسته شدن قبرهای این گورستان فضای مجازی را پر کرد. امان محمد حمیدزاده، رئیس هیات امنای مجموعه زیارتی و گردشگری خالد نبی (ع) کلاله در شرق استان گلستان  در گفت و گو با ایرنا اعلام کرد که‌ «فرد یا افرادی ناشناس، محوطه گورستان باستانی این مجموعه زیارتی و گردشگری را به آتش کشیده و تعدادی ازسنگ مزارهای استوانه ای چلیپای این گورستان را شکسته اند.» حالا اما ابراهیم کریمی، مدیر کل میراث فرهنگی استان گلستان عمدی بودن آتش‌سوزی در این محوطه تاریخی را تکذیب می‌کند.

 

او درباره این آتش‌سوزی و میزان خسارات وارد شده بر گورستان خالد نبی به «خبرآنلاین» می‌گوید: این آتش‌سوزی کاملا غیر عمد و توسط یکی از گردشگرانی که به این محل رفته بوده، اتفاق افتاده و علوفه‌های این محوطه آتش گرفته است.

 

قبرهای شکسته مربوط به سال‌ها قبل است

کریمی درباره عکس منتشر شده از این گورستان که در آن پوشش گیاهی سوخته و برخی از قبور شکسته شده است، گفت: شکستن عمدی برخی از قبرهای گورستان خالد نبی صحت ندارد. سال‌های سال است که این قبرستان رها شده و کسی کاری به کار آن ندارد. اصلا سنگ این قبرستان ارزش مالی ندارد که کسی بخواهد آن را تخریب کند یا به سرقت ببرد. ضمن اینکه بسیاری از قبور در سال‌های قبل شکسته شده و شکستی قبرهایی که در عکس مشاهده می‌شود مربوط به این حادثه نیست.

 

 او معتقد است که فضای مجازی برای گرم کردن این موضوع دست به شایعه پراکنی زده و هنوز هم پس از آتش‌سوزی همان ۶۰۰ سنگ قبری که در منابع خبری مختلف از آن یاد شده، در محوطه تاریخی وجود دارد.

 

مدیر کل میراث فرهنگی استان گلستان گرچه پیش از این اعلام کرده بود که مساحت این گورستان تاریخی ۱۲هکتار است اما در گفت‌وگو با خبرآنلاین می‌گوید که عرصه و حریم و مساحت این محوطه تاریخی مشخص و تعیین نشده است. با این حال نزدیک به ۳ هزار متر از مساحت این گورستان تاریخی در آتش سوخته است.  

 

موزه باز خالدنبی در انتظار دریافت مجوز 

گورستان خالد نبی اما تنها به یک محوطه تاریخی با ۶۰۰ سنگ مزار محدود نمی‌شود. در این محل سه زیارتگاه و بقعه وجود دارد، که هر یک در گوشه‌ای از کوه آرام گرفته‌اند. زیارتگاه خالد نبی بصورت بنایی مسقف با پلان چهار ضلعی و تعدادی پنجره و در ورودی با طاق هلالی یکی از مکان‌های ارزشمند این محوطه تاریخی است که خوشبختانه از این آتش‌سوزی جان سالم به در برده است. آن طور که مدیر کل میراث گلستان می‌گوید این محوطه تاریخی چشم به انتظار تبدیل شدن به یک موزه‌باز است اما تا کنون پاسخ روشنی از سوی میراث برای تبدیل شدن این محوطه به موزه دریافت نکرده‌اند.

 

کریمی با بیان اینکه پیگیری‌های قضایی در این مورد انجام شده است، می‌گوید: برای جلوگیری از اتفاقات مشابه تبدیل کردن این گورستان به موزه باز از سه ماه پیش کلید زده‌ایم ولی پاسخ روشنی از سوی سازمان میراث به ما داده نشده است.

 

او می‌افزاید: همین امسال فنس کشیده‌ایم و کانکس‌های نگهبانی را به آنجا برده‌ایم که در صورت دریافت مجوز از سازمان میراث این گورستان را تبدیل به موزه باز کنیم تا تمامی این موضوعات حل و فصل شود.

 

کریمی درباره بودجه لازم برای ایجاد موزه باز در این محوطه تاریخی می‌گوید: مشکلی برای تأمین بودجه این موزه نداریم و به محض اینکه مجوز موزه باز صادرت شود سنگ‌های شکسته‌شده از سال‌های قبل را مرمت و در جای خود نصب خواهیم کرد.

 

 

 

 

  • 13
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش