به گزارش ایسنا، فرش تبریز یکی از صنایع دستی محبوب این خطه است که به دلیل مرغوبیت و کیفیت بالا و تنوع طرح و نقش، شهرت جهانی پیدا کرده است. طبق مستندات تاریخی، بافت فرش و قالیچه در تبریز ریشه در دوران حکومت صفویها در این شهر دارد و هنر فرش بافی با تبدیل به یک تجارت پر سود، از آن زمان تا کنون به یکی از شاخه های اصلی معیشت برای ساکنان تبریز تبدیل شده است.
بافندگان پشت دار قالی، تار و پود فرش را با عشق به هم پیوند میزنند و رنگهای قالی هر یک هزاران سر نهفته در دل دارند، گویی بافنده با هر گره، راز مگویی را به جان این هزار نقش خیال انگیز گره زده است، نقش و نگار قالی تبریز، چنان زنده می نماید که گویی از بعد زمان و مکان خارج شده و به زیبایی بیبدیل فرش می نگری.
هنر دست و سلیقهی هنرمندان تبریزی در انتخاب رنگ طرح و نخهای مرغوب، آن را به شهرت جهانی رسانده و فرش تبریز سفرهای جهانی بسیاری به اکثر نقاط جهان کرده است، این بار نیز هنر درست هنرمند تبریزی، مهمان جام جهانی شده و بر فراز آسمان روسیه پرواز خواهد کرد.
چندی پیش طی مراسمی در سالن همایشهای شهرداری تبریز، با حضور مسئولان، از فرشهای نفیس جام جهانی فوتبال ۲۰۱۸ که توسط حسین کاظمی هنرمند تبریزی بافتهشده است، رونمایی شد. اینبار هنرمند دیگری به صورت خودجوش و بدون اینکه رسانه ها یا مسئولان با خبر باشند، اقدام به بافت فرشی با موضوع جام جهانی کرده است.
«اکبر رشتبریان»، یکی از بافندگان فرش جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه در تبریز در گفت وگو با ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی با اشاره به هدف خود از بافت این فرش می گوید: این تابلو فرش نفیس با شعار «صلح جهانی در بستر ورزش فوتبال» توسط هنرمندان ورزقانی ساکن تبریز بافته شده است و نماد کشور روسیه به عنوان نماد محل برگزاری مسابقات بر روی آن دیده می شود.
وی ادامه می دهد: ایده ی اولیه و نقشه ی این فرش توسط بنده و آقایان «علیرضا رشتبریان» و «سفر تقوی»پیشنهاد شد و کل روند طراحی نقشه بافت فرش، مدت دو سال به طول انجامید.
اولین تابلو فرش دست بافت دایرهای شکل در تاریخ جام جهانی فوتبال!
وی با ارایهی توضیحاتی در خصوص نمادهای به کار رفته بر روی این فرش میگوید: این تابلو فرش، اولین تابلو فرش دست بافت دایرهای شکل در تاریخ جام جهانی فوتبال به شمار میآید. طرح کرهی زمین بر روی این فرش نشانهی اجتماع صلح و دوستی ملتها در این رویداد بزرگ ورزشی بوده و عقاب دو سر نیز نماد اصلی کشور و فدراسیون فوتبال روسیه است که با قرار گرفتن در وسط تابلو فرش، گویای دقیق مکان برگزاری مسابقات جام جهانی ۲۰۱۸ است. پرچمهای ۳۲ کشور راه یافته به جام جهانی در بالها دو سر عقاب، نشان دهندهی اتحاد صلح و دوستی بین کشورها بوده و علاوه بر آن کاپ طلایی، لوگو و نام فیفا نیز در این فرش طراحی شده است.
رشتبریان در پایان تعداد رنگ های به کار رفته در فرش را ۷۰۰ رنگ عنوان کرده و خاطرنشان می کند: چله ی این فرش از ابریشم بوده و تمامی نخ های به کار رفته در آن درجه یک و مخصوص هستند، این فرش دارای ۵۰ رج بوده و به قطر ۱۷۰ سانتی متر بافته شده است.
این فرش نفیس تنها گوشهای از هزاران هنر دست مردم تبریز است که همزمان با جام جهانی ۲۰۱۸ فوتبال با دنیایی از فرهنگ و تمدن ایرانی، به عنوان سفیر فرهنگی مردم تبریز و ایران به روسیه میرود.
گفت و گو از نسرین سوار
- 17
- 2