چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۹:۴۰ - ۲۰ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۵۶۴۲
میراث فرهنگی و صنایع دستی

مرمت‌گران در دست‌نیافتنی‌ترین قلعه جهان

قلعه مرمت‌گران,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
از بناهای ساسانی فارس است که به رغم ویژگی های خاص معماری و حتی قرار گرفتن در فهرست موقت یونسکو هنوز به یکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری فارس تبدیل نشده است.

به گزارش خبرخوب، سال های گذشته پرونده مرمتی این قلعه گشوده شده اما باز هم سرو سامان نگرفته و آن طور که فعالان حوزه میراث فرهنگی معتقدند بسیاری از قسمت های این بنای تاریخی در آستانه تخریب و ریزش قرار دارد؛ اینجا قلعه ایزد خواست است، قلعه ای که کمتر از ۲۰۰ سال قبل سکونت در آن جریان داشته اما در حال حاضر به مخروبه ای تبدیل شده که برای مرمت و احیای آن به میلیاردها تومان اعتبار نیاز است. گردشگرانی که از سمت شمال به فارس می آیند با نخستین اثر تاریخی - ثبتی که روبه رو می شوند قلعه ایزدخواست است اما به دلایل متعدد این بنا را نمی بینند. بازدید از این قلعه که در دوران ساسانیان ساخته شده در بسته سفرگردشگران قرار ندارد حتی این مجموعه از داشتن حداقل های خدمات رفاهی هم محروم است.

 

این مجموعه تاریخی شامل کاروانسرا،حمام، قلعه و دیگر تاسیسات اقامتی است که در حال حاضر کارونسرای ایزد خواست برای تغییر کاربری و مرمت به بخش خصوصی سپرده شده و همواره درب آن بسته است و علاقه مندان نمی توانند وارد این بنا شوند. 

 

به گزارش خبرنگار سرویس گردشگری «خبر جنوب» قدمت قلعه ایزدخواست به یک هزار و ۷۰۰ سال قبل بر می گردد و به عنوان نخستین بنای طبقاتی جهان معروف است اما از وضعیت مطلوبی برخوردارنیست و قسمت‌هایی از بناهای این مجموعه بزرگ تخریب شده و طی سال های گذشته مغفول مانده است . به گفته جعفر پور ریيس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آباده در حال حاضر مطالعه مرمت اضطراری بخش های آسیب دیده قلعه انجام شده است و به زودی مرمت این بنای تاریخی آغاز می شود.

 

وی با بیان اینکه امسال دو اثر شاخص شهرستان مرمت مي شود به خبرنگار « خبر جنوب » گفت: درحال حاضر اعتباری بالغ بر ۱۰۰ میلیون تومان برای مرمت این قلعه تاریخی و یکصد میلیون تومان نیز برای ایجاد زیر ساخت های گردشگری و رفاهی در این مجموعه در نظر گرفته شده است . ريیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آباده در ادامه افزود: سال گذشته بالغ بر ۱۵۰ میلیون تومان نیز صرف مرمت و مطالعات طرح جامع این قلعه شد و بنابر برنامه ریزی های صورت گرفته از این پس این بنای تاریخی اعتبار ملی دارد. 

 

به گفته جعفرپور، ايزدخواست یکی از مكان هاي شاخص و ارزشمند تاریخی شهرستان است که می تواند به یکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری استان تبدیل شود.

 

وی بر ضرورت تشکیل پایگاه پژوهشی برای این مکان تاریخی تاکید کرد و افزود: بنابر قول مساعد مدیرکل میراث فرهنگی فارس تا آخر امسال پایگاه پژوهشی ایزدخواست راه اندازی خواهد شد که بی شک این اقدام تاثیر به سزایی در نحو مرمت و مراقبت از اثر را به همراه دارد.

 

ریيس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آباده در بخش دیگری از این گفت و گو هم به مرمت تیمچه صرافیان اشاره کرد و گفت: مرمت این بنا که ششمین بازارچه دائم صنایع دستی کشور است با اعتباری بالغ بر ۵۰ میلیون تومان آغاز می شود. 

به گفته جعفرپور قرارداد این پرونده مرمتی با پیمانکار بسته شده و تا یکی دو هفته دیگر مرمت و بهسازی می شود.

 

بنابر این گزارش سال قبل معاون امور مجلس، حقوقی و استان های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حاشیه بازدیدش از این بنای تاریخی از اختصاص ردیف بودجه ای جداگانه و البته ملی برای مرمت اضطراری این قلعه خبر داد . امید است این بودجه بتواند مشکلات این قلعه را تا حدی حل کند اما به گفته کارشناسان حوزه مرمت این بنا به اعتبارات خاص و میلیاردی نیاز دارد و برای مرمت آن و همچنین تبدیل بنا به یک مقصد گردشگری دست کم به دو میلیارد تومان پول نیاز است. 

 

به گزارش خبرنگار ما قلعه یا دژ ایزدخواست نخستین بنای خشتی چند طبقه‌ دنیا است و پس از ارگ بم، وسیع‌ترین بنای خشتی جهان به‌شمار می‌رود.

 

ایزدخواست شهری باستانی است و بیشتر جهان‌گردان خارجی در سفرنامه های خود از این شهر و از قلعه‌ ایزدخواست نام برده‌اند.

ایزدخواست که یزدخواست هم خوانده می‌شود، در بخش مرکزی شهرستان آباده در استان فارس واقع شده است. 

 

قدمت قلعه‌ باستانی ایزدخواست به دوره‌ ساسانیان برمی‌گردد. محل آن در ۷ کیلومتری شمال ایزخواست و ۷۵ کیلومتری شمال آباده است. نام‌های دیگری هم دارد، مانند قلعه سرسنگ یا قلعه کهنه.

 

برای ساخت خانه‌های این قلعه از چوب و گل به‌صورت خشت بهره برده‌اند تا وزن اندکی بر کف قلعه تحمیل کند و به این ترتیب با امکانات حدود ۲ هزار سال پیش، پنج طبقه ساختمان در محدوده‌ای کوچک ساخته شد.

 

شکوه این قلعه تنها به معماری آن برنمی‌گردد، بلکه محل ساخت آن بسیار هوشمندانه بوده است. دژ ایزدخواست در طول تاریخ فتح نشده و همواره دست‌نیافتنی باقی مانده است. قلعه روی صخره‌ای طبیعی بنا شده و تنها ضلع غربی آن تقریبا با زمین هم‌سطح است.

 

ورودی قلعه‌ ایزدخواست در ضلع جنوبی قرار دارد. سردر دژ از بین رفته و اکنون با مصالح به‌جا مانده، دوباره بازسازی شده و در چوبی دیگری جای آن را گرفته است. مقابل در ورودی پل متحرکی ساخته شده بود که اکنون اثری از آن نیست، و به‌جای پل متحرک، یک پل معمولی قدیمی می‌بینیم.

 

از خانه‌های روستایی اطراف دژ ویرانه‌ای باقی مانده‌ است. اگرچه گفته می‌شود تا حدود ۱۷۰سال پیش دژ ایزدخواست ساکنانی داشته، به‌تدریج به محلی غیرقابل سکونت تبدیل شده است و اکنون ویرانه‌ای بیش نیست.

 

 

  • 13
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش