محمد پیرعلی در گفتوگو با ایسنا، درباره تبدیل روزنامههای کاغذی به نسخه الکترونیکی گفت: روزنامه الکترونیکی به معنای عمومی آن رویکرد مثبتی است اما اینگونه روش اطلاعرسانی نیازمند یک بسترسازی خواهد بود. قطعا باید زمینهای را در جامعه مخاطبان فراهم کنیم و بعد به این سمت برویم. اگر بستر فراهم نشده باشد و به سمت الکترونیکی شدن برویم، ضربهای را به فضای مطبوعاتی کشور خواهیم زد.
او ادامه داد: ما در حال حاضر شاهد این مساله هستیم که بسیاری از افراد و مخاطبان تمایل دارند که نسخه کاغذی روزنامه را در دست بگیرند. حتی زمانی که کتاب الکترونیک تبلیغ میشود، قشر کتابخوان ترجیح میدهند که نسخه کاغذی کتاب را در اختیار داشته باشند و آن را مطالعه کنند؛ فضای مطبوعات هم به این شکل است که ابتدا باید بستر آن را فراهم کنیم و ببینیم که میتوانیم مخاطبان خود را با این روش و این نوع انتقال مفهوم آشتی دهیم یا خیر.
مدیرمسوول روزنامه سیاست روز با اشاره به روشهایی که میتوان فهمید مردم به نسخه الکترونیکی روزنامهها تمایل دارند، گفت: نظرسنجی میتواند گویای این مساله باشد و هم اینکه فرهنگسازی نیازمند آموزشهای پیشین است که باید در نظام آموزشی و فرهنگی ما به تدریج گنجانده شود تا بتوانیم از فضای الکترونیک بیشتر استفاده کنیم. قطعا اگر این اتفاق بیفتد ما در مصرف کاغذ و بسیاری از مسائل دیگر میتوانیم صرفهجویی داشته باشیم.
پیرعلی درباره نیروهایی که به طور مستقیم و غیرمستقیم با روزنامهها سروکار دارند، اظهار کرد: روزنامههای مکتوب قطعا شامل تعدادی از افراد و اقشاری هستند که در آن جا به فعالیت مشغولند؛ برای مثال این افراد در حوزههای چاپخانه، توزیع و ... حضور دارند و کسب درآمد میکنند. به نظرم باید افرادی که کسب و کارشان در این حوزه تعریف شده را شناسایی کنیم.
به دلیل اینکه فضای روزنامهنگاری الکترونیک با مکتوب متفاوت است. حتما باید در این راستا مطالعه شود و برای شرایط جدید زمینه را فراهم کنیم ضمن اینکه باید ذائقه مخاطب، شناسایی شود. یعنی باید متوجه شویم که میتوانیم ذائقه مخاطب را تغییر دهیم و او را به سمتی ببریم که از طریق روزنامه الکترونیک مطالعه کند یا اینکه همچنان علاقه دارند روزنامه کاغذی را دست بگیرد. حتی بسیاری از افراد تکههایی از روزنامه را که چاپ میشود نگه میدارند، این مسائل فرهنگی است که باید آن را حل کنیم و سپس به سمت روزنامه الکترونیکی برویم که قطعا کار شایسته و خوبی است.
او با اشاره به وضعیت کنونی مطبوعات اظهار کرد: مطبوعات ما باید با شرایط کنونی خود را تنظیم کنند و دنبال مزیتهایی بروند که بتوانند زنده بمانند. به احتمال زیاد بسیاری از مطبوعات هم این شرایط را نمیتوانند تحمل کنند به همین دلیل به تعطیلی آنها منجر خواهد شد. در واقع دو طیف مطبوعات داریم که تعدادی از آنها ممکن است به سمتی بروند که یک ظرفیت دیگر را پیدا و مخاطبان را به نحوی اقناع کنند و تعداد دیگر تعطیل خواهند شد به دلیل اینکه توان تهیه کاغذ با قیمت دو یا سه برابر قیمت را ندارند.
پیرعلی در پایان گفت: شرایط مطبوعات ما در گذشته هم خوب نبوده است و باید در نظر داشته باشیم که یک موضوع را به صورت بخشی نمیتوانیم حل کنیم؛ یعنی مسائل کشور را نمیتوان به صورت بخشی حل کرد که حوزه مطبوعات نیز یکی از مشکلات آن است. در واقع باید به صورت کلان مشکلات را ببینیم و همه ابعاد را در نظر بگیریم و سپس به رفع موضوع اقدام کنیم که کار درستی است. در واقع اگر سایر حوزهها را اصلاح نکنیم و فقط انگشت را روی مطبوعات بگذاریم درست نیست. اگر مباحث اقتصادی در جامعه حل شود قطعا موضوع مطبوعات نیز حل خواهد شد.
- 9
- 4