شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳
۱۰:۱۲ - ۲۱ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۵۷۵۷
فرهنگ و رسانه

رضا عليجانی، مدير خانه مطبوعات خوزستان:

مسوولان و رسانه‌ها از شبكه‌های اجتماعی جا ماندند

رضا عليجاني,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه

خوزستان يكي از استان‌هايي است كه در زمان رونق مطبوعات در كشور، رسانه‌هاي محلي حرفه‌اي و موثري داشته است و زماني روزنامه‌هاي محلي اين استان الگوي كار نشريات محلي در ساير استان‌ها بودند. رفته رفته اما نشريات اين استان رونق و اثرگذاري گذشته خودشان را از دست دادند. يكي از نشانه‌هاي كاهش دايره نفوذ و اثرگذاري را شايد بتوان در ايفاي نقش رسانه‌ها در زمان وقوع بحران‌هايي مانند گردوغبار و كمبود آب و... ديد.

 

گسترش شايعات عجيب و غريبي مانند صادرات آب از استان خوزستان به كويت و عراق يكي از مسائلي بود كه به نظر مي‌رسد رسانه‌هاي محلي نتوانستند درباره آن به اندازه كافي اطلاع‌رساني دقيق و روشنگرانه انجام دهند. «رضا عليجاني»، مدير خانه مطبوعات استان خوزستان كه از چهره‌هاي رسانه‌اي اين استان به شمار مي‌رود هر چند قبول دارد كه تيراژ نشريات به‌شدت كاهش يافته اما در عين حال تاكيد مي‌كند هنوز هم رسانه‌هاي حرفه‌اي خوزستان به وظايف شان عمل مي‌كنند.

 

بررسي‌هاي ميداني در هفته گذشته حاكي از اين است كه مردم شهرهايي مانند آبادان، خرمشهر و اهواز در ماجراي بحران كيفيت آب و شايعات پيرامون آن اعتناي چنداني به رسانه‌هاي محلي ندارند و بيشتر تحت تاثير فضاي اطلاع‌رساني غيررسمي هستند. وضعيت مطبوعات محلي در استان خوزستان را چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟

در گذشته تيراژ رسانه‌ها در خوزستان خيلي خوب بود اما الان تعداد مخاطبان رسانه‌هاي محلي و سراسري خيلي كم شده‌اند. الان در بهترين حالت مهم‌ترين نشريه‌هاي ما حداكثر ٥ هزار نسخه تيراژ دارند. پايگاه‌هاي خبري البته وضعيت شان خيلي بهتر است. به هر حال خوزستان هم تابعي از كل كشور است. اوضاع رسانه‌هاي مكتوب در كل كشور خوب نيست. چند سال پيش وقتي نشريات سراسري در استان خوزستان توزيع مي‌شدند، فروش بالايي داشتند. الان با وجود اينكه روزنامه‌هاي با كيفيتي هم توليد مي‌شود اما با اقبال كمي روبه‌رو شده‌اند و در مقايسه با گذشته، مردم كمتر روزنامه مي‌خرند. در نتيجه اثرگذاري رسانه‌ها هم كم مي‌شود.

 

رسانه‌هاي خوزستان در موضوع‌هاي مهمي مانند ريزگردها، آب و... فعالند. نشست‌ها و ميزگردهاي تخصصي مي‌گذارند اما واقعيت اين است كه نسخه مكتوب اين نشريات مشتريان زيادي ندارد مگر اينكه نشريات كانال تلگرام و سايت داشته باشند آن وقت اين اثرگذاري افزايش مي‌يابد. از طرف ديگر تعدد نشريات باعث شده درآمدهاي نشريات كم شود. آنها نيروهاي حرفه‌اي شان را تعديل كرده‌اند. وقتي رسانه‌اي با كمبود خبرنگار حرفه‌اي روبه‌رو باشد مسلما كيفيت نشريه هم آسيب مي‌بيند.

 

در استان چند نشريه فعال داريد آيا به طور مشخص در آبادان و خرمشهر هم نشريه‌اي به طور منظم منتشر مي‌شود؟

در حال حاضر در كل استان خوزستان ١٧ روزنامه فعال داريم كه ١٣ روزنامه به طور منظم منتشر مي‌شوند. تعدادي نشريه منطقه‌اي و تعدادي هم نشريه محلي مختص شهرستان‌هاي استان منتشر مي‌شوند. از ٣٠ هفته‌نامه مجوز‌دار حدود هشت نشريه به طور منظم منتشر مي‌شوند كه دو نشريه به لحاظ كيفي و استقبال مخاطبان جايگاه خوبي دارند. يكي دو ماهنامه هم داريم كه وضعيت خوبي دارند. در خرمشهر نشريه خاصي نداريم اما در آبادان يكي، دو هفته‌نامه موفق منتشر مي‌شوند.

 

در رامهرمز يك نشريه موفق داريم. در استان پايگاه‌هاي خبري زيادي فعاليت مي‌كنند كه نزديك به ١٠ پايگاه خبري از دايره مخاطبان قابل‌قبولي برخوردارند. پايگاه‌هاي خبري با وجود تفاوت نگاه سياسي مباحث زيست‌محيطي و شهري را به طور مرتب دنبال مي‌كنند.

 

خب با وجود اين نشريات و پايگاه‌هاي خبري بايد رسانه‌ها بر افكار عمومي اثرگذار باشند آيا به عنوان نمونه در ماجراهاي رخ داده درباره كاهش كيفيت آب خوزستان اين اثرگذاري قابل لمس بود؟ چرا مردم به طور گسترده شايعات را باور كرده بودند؟

شايعات ابتدا در شبكه‌هاي اجتماعي و به صورت هدفمند طرح شدند. نمي‌دانم به نظرم يك سناريو بود كه از بيرون استان طراحي شده بود. اما با توضيحات مسوولان و بازديدهايي كه اتفاق افتاد كم‌كم آن شايعات رنگ باخت. به هر حال در اين اتفاقات فضاي رسانه‌اي و مسوولان از شبكه‌هاي اجتماعي جا ماندند. به نظر من نيروهاي رسانه‌اي ما هم به اندازه كافي آموزش نديده‌اند. روابط عمومي‌هاي سازمان‌ها، خبرنگاران و حتي مسوولان استان نيازمند آموزش تحليل محتوا و توليد محتواي ويژه شبكه‌هاي اجتماعي هستند. خبرنگاران رسانه‌هاي مجازي هم بايد آموزش‌هاي جدي ببينند. اينكه چطور خبرها بايد دروازه باني شوند، چگونه خبرها را صحت‌سنجي كنند و چگونه به دليل سرعت انتشار اخبار از دقت‌شان كم نشود.

 

گفته مي‌شود چون نشريات محلي خوزستان بيش از اندازه از نظر مالي به رپرتاژ آگهي‌هاي سازمان‌هايي مانند شركت نفت، سازمان آب و برق خوزستان و نهادهايي از اين دست وابسته‌اند؛ از كار استاندارد و حرفه‌اي‌شان دور افتاده‌اند، چقدر اين نقد را وارد مي‌دانيد؟

اين طور نيست. اتفاقا نشريات ما عموما رويه انتقادي دارند. الان بيشتر درآمد نشريات از محل آگهي‌هاي دولتي و آگهي‌هاي شهرداري‌ها تامين مي‌شود. خصوصا در شهرستان‌ها اصلا اين گونه نيست. از نظر من در جامعه رسانه‌اي خوزستان نيروهاي خوبي داريم و مي‌توانيم آنها را فعال كنيم اما اكنون اقتصاد ضعيف رسانه‌ها موجب شده نتوانند از اين نيروها استفاده كنند. خبرنگاران از نظر معيشتي و بيمه‌اي مشكلات متعددي دارند در چنين شرايطي نمي‌توانيم انتظارات زيادي داشته باشيم.

 

تصور مي‌كنيد اين تجربه اخير مي‌تواند زمينه‌ساز اين آموزش‌ها باشد؟

ما دنبال آموزش نيروهاي رسانه‌ها هستيم. با مدير خانه مطبوعات كشور و مسوولان موسسه نشرآوران هم جلسه‌اي داشته‌ايم و يكي از پيشنهادهايم اين بود كه براي آموزش رسانه‌هاي مجازي بيشتر كار كنيم. چون اين رسانه‌ها هم مخاطب دارند و هم درآمد دارند اما آمادگي حرفه‌اي لازم براي انتشار اخبار در زمان بروز بحران را ندارند. كار آموزشي و تقويت فضاي حرفه‌اي نيازمند حمايت وزارت ارشاد است. وزارت ارشاد بايد از برنامه‌هاي آموزشي ما حمايت كند تا فضاي حرفه‌اي رسانه در استان تقويت شود.

 

امين شول سيرجاني

 

etemadnewspaper.ir
  • 11
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش