شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳
۰۸:۳۸ - ۲۷ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۷۵۱۹
فرهنگ و رسانه

رسانه‌ها با از بین بردن ابهام متهم به گسترش ناامیدی می‌شوند

حمید شکری‌خانقاه,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه
یک مدرس ارتباطات معتقد است که گاهی از بین بردن ابهام در موضوعات از سمت رسانه‌ها با منافع دولت‌ها در تعارض خواهد بود و این تعارض‌ها باعث می‌شود که دولتمردان رسانه‌ها را به گسترش ناامیدی متهم کنند. 

حمید شکری‌خانقاه در گفت‌وگو با ایسنا، درباره‌ی عملکرد رسانه‌ها در قبال پرهیز از گسترش ناامیدی، اظهار کرد: نقش رسانه‌ها، شفاف‌سازی و از بین بردن ابهام است. قطعا رسانه‌ها مرکز و کانالی برای از بین بردن شایعات هستند. زمانی که در جامعه یک موضوع به معضل تبدیل می‌شود خصوصا در حوزه افکار عمومی، اغلب ناشی از کمبود اطلاعات و بالا بودن ابهام است؛ بنابراین رسانه‌ها زمانی که خبری را درباره موضوع پوشش می‌دهند ابهام را کم و شفافیت را بالا می‌برند و در نتیجه دغدغه افکار عمومی را کاهش می‌دهند.

 

او با بیان این‌که کاهش دغدغه افکار عمومی از دو زاویه حکومتی و مردمی قابل بررسی است، گفت: گاهی ممکن است شکافی پیش بیاید در این صورت دولت‌ها به شفافیت زیاد علاقه‌ ندارند. این مساله باعث می‌شود که ابهامات بین مردم بالا برود و بین دولت و مردم تعارض به وجود بیاید. دغدغه دولتمردان و مردم درباره اطلاعات متفاوت است. اگر دولتمردان به نقش‌آفرینی رسانه‌ها علاقه‌ای ندارند به دلیل وجود همین تعارض است.

 

این استاد ارتباطات ادامه داد: اگر مردم استقبال می‌کنند که رسانه‌ها اطلاعاتی در اختیارشان بگذارند به دلیل شفافیت ناشی از حل تعارض است. به نظرم رسانه‌ها مسؤولیت حرفه‌ای خود را برای حل تعارض انجام می‌دهند به این معنی که مسؤولیت رسانه شفافیت و از بین بردن ابهام افکار عمومی است. گاهی از بین بردن ابهام با منافع دولت‌ها در تعارض خواهد بود و این تعارض‌ها باعث می‌شود که دولتمردان رسانه‌ها را متهم کنند. در کشورهای خارجی و ایران بارها این اتفاق افتاده است. در بسیاری از کشورها زمانی که خبرنگار زیر تیغ خشم قرار می‌گیرد به دلیل شفافیتی است که ایجاد کرده است. شفافیت و افزایش آگاهی مردم باعث می‌شود منافع برخی دولتمردان به خطر بیفتد.

 

شکری خانقاه درباره وضعیت انتشار اخبار در رسانه‌های جناحی بیان کرد: در دولت‌های مردم‌سالار هرچقدر جامعه آگاه‌تر باشد از فساد جلوگیری بیشتری به عمل می‌آید. گاهی موضوع بر سر تضاد دیدگاه است. دولت فرصت می‌خواهد در یک آرامش و زمان مناسب به اهداف خود برسد و رسانه‌ها اعتقاد دارند که این آرامش زمانی به دست می‌آید که مردم در جریان تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی دولتمردان قرار بگیرند.

 

زمانی که تضاد مثلث حکومت، مردم و رسانه‌ به وجود می‌آید شاید دولت‌ها در موقعیت‌هایی قادر به حل یک بحران نباشند، بنابراین زمانی که ناکارآمدی خود را نشان می‌دهند و رسانه‌ها به مردم اطلاع‌رسانی می‌کنند این رسانه‌ها به ناامید کردن مردم متهم خواهند شد. اساسا رسانه‌ها ناامیدی ایجاد نمی‌کنند اما اگر رسانه جناحی با موضوع برخورد کند، گاهی دچار اختلال ارتباطی «بازنمایی واقعیت» می‌شوند، یعنی واقعیت را از دریچه دوربین خود منعکس می‌کنند.

 

اگر رسانه‌ای واقعیت را آنگونه که هست، نشان دهد باعث ناامیدی نخواهد شد. هر چند رسانه در ذات خود وقتی که از واقعیت می‌گوید بر روی برخی از معضلات دست می‌گذارد، یعنی حباب آرامشی را که ما می‌بینیم وجود ندارد، چون مردم از برخی اتفاقات بی‌خبرند فکر می‌کنیم آرامش هم وجود دارد. زمانی که رسانه‌ها درباره رویدادها اطلاع‌رسانی می‌کنند حباب می‌ترکد. رسانه‌ها مشروط بر این‌که جناحی عمل نکنند نه تنها رسالت خود را انجام خواهند داد، بلکه رسالت اجتماعی‌شان ایجاب می‌کند که آگاه‌کننده و هشداردهنده باشند.

 

این استاد ارتباطات اضافه کرد: زمانی که رسانه‌ها مسائل مختلف جامعه را منعکس می‌کنند، ذهنیت سیاسیون به این سمت می‌رود که رسانه دست روی معضلات جامعه گذاشته و باعث ناامیدی می‌شود. اما از نظرکارشناسان نه تنها ناامیدی ایجاد نمی‌شود بلکه مسؤولان را به واقعیات کاربردی و عملیاتی وارد می‌کند. بسیاری از رسانه‌ها تا به امروز باعث شدند که جلوی برخی فسادها و اختلاس‌ها گرفته شود و حتی سبب امیدواری در جامعه شده‌اند یعنی یک اهرم فشاری به عنوان رسانه وجود دارد که می‌تواند جلوی فساد را با آگاهی دادن به جامعه بگیرند.

 

حمید شکری‌خانقاه,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه

شکری خانقاه درباره‌ی عملکرد رسانه‌ها به منظور جلوگیری از ایجاد توقع بی‌جا بیان کرد: توقع بی‌جا معنی ندارد و بستگی به این مساله دارد که از زبان چه کسی گفته شود. در واقع این توقع زمانی به وجود می‌آید که قابلیت بهبود شرایط را نداشته باشیم و رسانه‌ها دست به شفاف‌سازی بزنند، بنابراین دو تضاد به وجود می‌آید. ابتدا اینکه قابلیت بهبود شرایط وجود ندارد و دوم اینکه مردم آگاه شده‌اند بنابراین در این مرحله توقع بی‌جا ایجاد می‌شود که شرایط بهبود پیدا کند؛ برای مثال مردم انتظار داشتند که قیمت دلار پایین بیاید وقتی این اتفاق نیفتاد، دولتمردان گفتند که توقع مردم بی‌جاست. این در حالی است که گفتند قیمت در ۴۲۰۰ تومان تثبیت می‌شود.

 

این جامعه شناس ارتباطات در پایان گفت: میان انتظار مردم و کارکردهای دولت‌ فاصله وجود دارد و اگر بخواهیم از نگاه دولتمرد ببینیم، می‌گوییم توقع بی‌جا. در حالی که این توقع زمانی به وجود می‌آید که کاری انجام نشود و خارج از حیطه اختیار ما باشد، اما مردم انتظار دارند که کارها بدرستی انجام شود. زمانی که مسؤولان نمی‌توانند یا نمی‌خواهند شرایط را بهبود دهند و مردم از طریق رسانه ها آگاه شده باشند، رسانه‌ها را متهم به ایجاد توقع بی‌جا می‌کنند این در حالی است که توقع مردم به‌جا است.

 

در واقع یک شکافی بین دولتمردان، رسانه و مردم وجود دارد که باید این شکاف اطلاعاتی بین آن‌ها پر شود. زمانی که رسانه آگاهی می‌دهد، مردم از دولتمردان انتظار دارند و دولت هم باید توقعات آنها را پاسخگو باشد بنابراین توقع بیجایی وجود نخواهد داشت. ضعف در نگاه دیپلماسی ارتباطی دولت‌هاست، یعنی زمانی که در نظام دیپلماسی ارتباطات مردم با دولت شکاف اطلاعاتی وجود داشته باشد واژه توقع بی‌جا و تبرئه‌سازی به میان می‌آید.

 

  • 18
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش