سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳
۱۲:۲۴ - ۱۹ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۵۳۷۰
فرهنگ و رسانه

چرا تیراژ مطبوعات محرمانه است؟

تیراژ مطبوعات,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,رسانه
یک روزنامه‌نگار قدیمی و مدرس دانشگاه علت پایین بودن تیراژ مطبوعات در کشور را صرفا منوط به سال‌های اخیر نمی‌داند و معتقد است که طبق استانداردهای بین‌المللی، مطبوعات هیچگاه نتوانستند تیراژ مناسبی داشته باشند.

بیژن نفیسی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره‌ی علل پایین بودن تیراژ مطبوعات، اظهار کرد: به طور کلی اگر بخواهیم مساله پایین بودن تیراژ مطبوعات را ریشه‌یابی دقیق کنیم باید به این نکته توجه کنیم که به طور کلی عادت به مطالعه در ایران کم است. این موضوع هم به زمانی برمی‌گردد که زمان کتابت در ایران کوتاه و ورود این دوره به ایران نسبت به سایر کشورها با تاخیر همراه بوده است. در نتیجه عادت مطالعه در ایران کم است و این مشکل هم تنها شامل حال مطبوعات نمی‌شود و تیراژ کتاب‌ هم وضع چندان خوبی ندارد.

 

او ادامه داد: بررسی پایین بودن سرانه مطالعه در کشورمان بحث گسترده‌ای است که نیاز به تأمل و بررسی‌های بیشتری دارد. ممکن است در مقاطعی به دلیل شرایط خاص اجتماعی و سیاسی تیراژ روزنامه‌ها بالا باشد، اما نگه داشتن این تیراژ بالا هیچ‌گاه برای رسانه‌ها مقدور نبوده است.

 

این روزنامه‌نگار پیشکسوت یکی از مهمترین وظایف رسانه‌ها را اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی دانست و یادآور شد: طبیعتا زمانی که اطلاع‌رسانی کم شود و مردم احساس کنند نیازشان از رسانه‌ها برطرف نمی‌شود، طبیعتا دیگر مطالب آن رسانه را دنبال نمی‌کنند. بر اساس استانداردهای بین‌المللی که یونسکو به عنوان یک شاخص مطرح کرده است، میانگین رسانه‌های چاپی هر کشوری باید به اندازه ۱۰ درصد جمعیت آن کشور باشد؛ اگر جمعیت کشورمان را ۸۰ میلیون در نظر بگیریم میانگین تیراژ رسانه‌های چاپی باید روزانه ۸ میلیون باشد.

 

این در حالی است که ما همواره با طرز چشمگیری از این رقم پایین‌تر بوده‌ایم یعنی اگر جمعیت کشورمان را ۸۰ میلیون در نظر بگیریم میانگین تیراژ رسانه‌های چاپی باید روزانه ۸ میلیون باشد؛ این در حالی است که ما همواره با طرز چشمگیری از این رقم پایین‌تر بوده‌ایم. وقتی هم که جمعیت کشور ۳۰ میلیون بود، هیچ‌گاه میانگین تیراژ روزنامه‌های ما ۳ میلیون نبود.

 

نفیسی با بیان اینکه «پایین بودن سرانه مطالعه مشکلی فرهنگی محسوب می‌شود که تحت تاثیر پارامترهای زیادی قرار دارد»، خاطرنشان کرد: به مرور با ورود رسانه‌های جدید از رادیو و تلویزیون گرفته تا رسانه‌های اجتماعی نوین فرصت آموزش مطالعه با جامعه فراهم نشد و امروز شرایط به گونه‌ای شده است که اغلب مردم اطلاعات مورد نظرشان را از طریق تلفن‌های همراهشان برطرف می‌کنند و وقت کمتری را برای مطالعه می‌گذارند. این موضوع یکی از عوامل مهم روزنامه نخواندن مردم و به دنبال آن پایین بودن تیراژ مطبوعات محسوب می‌شود.

 

این مدرس دانشگاه افزود: از طرفی هم از ساعت ۱۲ شب نسخه‌ اینترنتی اغلب روزنامه قابل دسترس است و همین امر باعث می‌شود تا مردم دیگر انگیزه‌ای برای خرید نسخه‌های چاپی نداشته باشند. به همین خاطر فکر می‌کنم تیراژ چاپی روزنامه‌ها لزوما بیانگیر جامعه آماری مخاطبان آنها نیست و می‌توان گفت که ارتباط مردم با مطبوعات بسیار بیشتر از میزان تیراژ و آمار فروش آنها است.

 

او به لزوم حذف بازدید رایگان از روزنامه‌ها، تاکید کرد: بهتر است برای مطالعه نسخه‌های اینترنتی روزنامه‌ها هزینه‌ای از سوی مخاطبان پرداخت شود و حتی در ادامه این فرآیند می‌توان بازدید از خبرگزاری‌ها را نیز همانند برخی کشورهای دنیا پولی کرد. در سایر نقاط دنیا دسترسی به مطالب تولیدی روزنامه‌ها به این آسانی نیست. این کار می‌تواند فواید زیادی در پی داشته باشد؛ به عنوان مثال توانایی رسانه‌ها بالا می‌رود، می‌توانند به مرور خودکفا شود و در انتشار گزارش‌های خود از استقلال بیشتری برخوردار شوند. برخلاف تصور عمومی، رایگان بودن نسخه‌های اینترنتی روزنامه‌ها نتیجه مطلوبی ندارد. اینکه فکر کنیم رایگان بودن اطلاعات باعث می‌شود انگیزه مردم برای مطالعه بیشتر شود تصور کاملا اشتباهی است.

 

نفیسی اظهار کرد که وقتی مردم اخبار روزنامه‌ها و خبرگزاری‌ها را به صورت رایگان مطالعه می‌کنند متوجه نمی‌شوند که برای تهیه و تولید این اخبار تا چه اندازه تلاش شده است.

 

این روزنامه‌نگار قدیمی همچنین با اشاره به روزنامه‌هایی که زیر یک هزار نسخه تیراژ دارند و با بیان اینکه «گاهی تیراژ روزنامه‌ای از تیراژ نشریه‌ای درون سازمانی هم پایین‌تر است»، خاطرنشان کرد: ما باید ببینیم نگاه ما به رسانه چیست؛ اینکه کاری که انجام می‌هیم یک هدف است یا ابزار. اگر بخواهیم از رسانه به عنوان ابزار استفاده کنیم بحث دیگری است؛ اما اگر کار رسانه هدف باشد باید شاخص‌های مشخصی برای حضور در این حرفه در نظر گرفته شود.

 

دستگاه‌های متولی برای صدور مجوز نشریات و روزنامه‌ها باید به شاخص‌های مختلف توجه کنند؛ البته در هنگام درخواست مجوز سوال‌های زیادی پرسیده می‌شود اما در ادامه دیگر پیگیری وجود ندارد. به طور کلی در ایران همواره شروع کار سخت است، اما در ادامه نظارتی وجود ندارد؛ این در حالی است که در کشورهای پیشرفته شروع کار ساده است و بعد کنترل‌ها زیاد می‌شود.

 

 

  • 9
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش