پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۰۱۰۰۰۷۴

دلیل رؤیا دیدن چیست؟

دلایل رؤیا دیدن,خیالات شبانه‌,چگونگی خواب دیدن

رؤیاها آنقدر عجیب هستند و برای ما مهم تلقی می‌شوند که احساس می‌کنیم باید حتما درمورد ماجراجویی‌های شبانه‌مان به‌صورت طولانی با بقیه افراد صحبت کنیم و رؤیاهایمان را با آن‌ها در میان بگذاریم.

 

اما اگر شما به درکی از اتفاقات داخل مغز موقع رؤیا دیدن برسید، معنای بیشتری از رؤیاها به‌ دست خواهید آورد و رؤیاها برای شما بسیار مهم‌تر از چیزی خواهند شد که فکر می‌کنید. در این مطلب به چندین سؤال رایج پاسخ‌داده‌شده درمورد خیالات شبانه‌ای که ما آن‌ها را رؤیا می‌نامیم می‌پردازیم:

 

۱. چرا رؤیاها تا این اندازه عجیب هستند؟

هیجانی و عجیب بودن رؤیا دلیل خوبی دارد. خاطرات رویدادهای زندگی (حافظه‌ی رویدادی) در بخشی از مغز به‌نامه یپوکامپ ذخیره می‌شوند و با حرکت تند چشم در خواب (REM)، سیگنال‌های خوابی خروجی از هیپوکامپ قطع می‌شوند.

 

بنابراین ما نمی‌توانیم به خاطرات خاصی که در گذشته اتفاق افتاده است، در هنگام رؤیا دیدن دسترسی پیدا کنیم. با این حال هنوز می‌توانیم به خاطرات عمومی درمورد افراد و مکان‌هایی که ساختار اصلی رؤیای ما را تشکیل می‌دهند، دسترسی داشته باشیم. در همین زمان فعالیت‌های بخش‌های مربوط‌ به احساسات مغز شروع‌ به کار می‌کنند و روایتی بیش‌ از حد عاطفی را که باعث پیوند خاطرات به هم می‌شوند، تشکیل می‌دهند و بخش دیگری از مغز به‌ نام قشر پیشانی خلفی جانبی (Dorsolateral prefrontal cortex) که کنترل استدلال منطقی و تصمیم‌گیری ما را برعهده دارد نیز از کار می‌افتد.

 

تفاوت فعالیت‌های مغز در خواب و بیداری به توضیح علت اینکه چرا ما در خواب روی کارهایمان کنترل ضعیفی داریم، کمک می‌کند. ما در خواب تنها نقش مشاهده‌کننده را بازی می کنیم و وقتی اتفاقات عجیبی رخ می‌دهد، تعجب نمی‌کنیم؛ تا اینکه از خواب بیدار شویم. 

 

۲. آیا ما تنها موقع حرکت تند چشم در خواب خواب می‌بینیم؟

مطالعه‌ی مناسب روی رؤیا (که قرن‌ها تنها توضیحی خیالی داشت و علمی نبود) در سال ۱۹۵۳ با کار یوجین آسرنسکی وناتاناییل کلیتمن در دانشگاه شیکاگو آغاز شد. آن‌ها موقع خواب به‌منظور شناسایی فعالیت‌های الکتریکی مغز، از داوطلبان نوار مغزی گرفتند. آن‌ها همچنین داوطلبان را در مراحل مختلف خواب بیدار می‌کردند. 

 

آن‌ها خواب همراه با حرکات سریع چشم را کشف کردند و رابطه‌‌ی آن با رؤیا دیدن را توضیح دادند. طبق آزمایش‌های اخیر، ما نه‌تنها در خواب همراه با حرکات سریع چشم، بلکه در طول کل خوابمان رؤیا می‌بینیم؛ ولی اکثر آن‌ها را فراموش می‌کنیم. رؤیاهایی که در خواب عمیق رخ می‌دهند، معمولا غیر احساسی، غیر واضح و مربوط‌ به مسائل ساده هستند و به‌ندرت در یاد می‌مانند.

 

همه‌ی افراد خواب می‌بینند؛ ولی همه لزوما آن‌ها را به‌یاد نمی‌آورند

خواب همراه با حرکات سریع چشم جایی است که رؤیاهای کلاسیک در آنجا رخ می‌دهند. خواب‌های کلاسیک دارای عجایب خاص و از نظر فیزیکی غیر ممکن هستند و تجاربی عجیب و گیج‌کننده برای ما به‌‌ همراه دارند.

 

بسیاری از مردم فکر می‌کنند که حرکت سریع چشمان ما در خواب برای دیدن تصاویر در رؤیاها است. جالب است که برخی‌ از شواهد نشان‌دهنده‌ی صحت این تفکر هستند.

 

۳. چرا به‌‌ یاد آوردن رؤیاها سخت است؟

برخی‌ از مردم اصرار دارند که هرگز خوابی نمی‌بینند؛ ولی آن‌ها اشتباه می‌کنند. وقتی در طول آزمایش‌ها، افراد را در مراحل مختلف خواب بیدار می‌کردند، مشخص شد که همه‌ی افراد خواب می‌بینند؛ ولی همه لزوما آن‌ها را به‌یاد نمی‌آورند.

 

به‌خاطر آوردن رؤیا وابسته‌ به فعالیت مغز است. آن‌هایی که رؤیاهایشان را به‌خاطر می‌آورند موقع خواب و بیداری در دو قسمت مغزی برای تصاویر و ذخیره‌ی حافظه، فعالیت بیشتری نسبت‌ به آن‌هایی دارند که خواب‌شان را فراموش می‌کنند.

 

چگونگی خوابیدن شما هم تأثیرگذار است. طبق گفته‌ی رابرت استیکگلد از دانشگاه پزشکی هاروارد (بخش پزشکی خواب)، ما هنگام خواب همراه با حرکات سریع چشم در تلاش برای شکل دادن خاطرات جدید هستیم. اگر هنگام رؤیا دیدن یا دقیقا بعد از آن بیدار شویم، می‌توانیم از فراموش شدن آن جلوگیری کنیم و به‌عبارت دیگر آن را طولانی‌تر نگاه داریم.

 

پس اگر هنگام شب بیدار شوید، احتمالا بخش‌هایی از رؤیایتان را به‌یاد می‌آورید. اما از طرف دیگر اگر با زنگ هشدار ساعت بیدار شوید و خواب همراه با حرکات سریع چشم را قطع کنید، احتمال به خاطر آوردن کم می شود. همان لحظه‌ی تغییر کوتاه بین خواب و رؤیا دیدن و بیدار شدن و خاموش کردن هشدار ساعت، روند به‌یاد آوردن را مختل می‌کند. 

 

۴. دلیل رؤیا دیدن چیست؟

ایده‌های زیادی درمورد علت رؤیا دیدن ما وجود دارد. مثلا رؤیاها برای عملکرد تکاملی ما لازم هستند و ما را در سناریوهای مهم برای بقای بشر، تست می‌کنند. این ایده می‌تواند دلیل پدیده‌هایی مانند تحت تعقیب بودن افراد در خواب یا مورد حمله قرار گرفتن آن‌ها را توضیح دهد.

 

از طرف دیگر بسیاری از افراد از قدرت رؤیا و الهام گرفتن از خواب برای تولید افکار خلاقانه سخن گفته‌اند. مثلا پل مک‌کارتی می‌گوید ملودی آهنگ دیروز از طریق رؤیا به او الهام شده است (او هنگام بیدار شدن متن ترانه را سریع نوشت تا فراموش نکند). دیمیتری مندلیف شیمیدان روس هم ساختار جدول تناوبی عناصر را از طریق رؤیا به‌ دست آورد.

 

طبق مطالعات تجربی، افراد پس‌ از خواب‌های کوتاه همراه‌ با خواب با حرکات سریع چشم، در تست‌های خلاقیت، عملکرد بهتری دارند.

 

۵. آیا خواب‌ها معنی خاصی دارند؟

طبق گفته‌ی زیگموند فروید:تعبیر خواب راهی مؤثر برای آگاهی از فعالیت‌های ناخودآگاه ذهن است.

 

طبق نظر فروید، ضمیر ناخودآگاه افراد با افکار منحرف در ارتباط است و رؤیاها اساسا وسیله‌ای برای رسیدن‌ به آرزوها هستند. چنین ایده‌هایی درحال حاضر از نظر علمی زیاد مطلوب نیستند؛ ولی برخی‌ از تعابیر خواب ممکن و شدنی هستند.

 

موردی که شما درباره‌ی آن خواب می‌بینید و تن احساسی آن، احتمالا نشان‌دهنده مواردی هستند که از نظر مغز شما اهمیت دارند. طبق پژوهش‌ها اگر تمام روز تتریس بازی کنید، مغز شما تصمیم خواهد گرفت درمورد آن خواب ببیند. اگر نگران موردی باشید، مغز شما رؤیایی به‌ همراه نگرانی به‌عنوان احساس‌ غالب به شما خواهد داد.

 

پژوهش‌های زیادی، تجارب بیداری و محتویات خواب را به‌هم مرتبط می‌دانند و معتقدند که تجارب روزانه‌، نقشه‌ی رؤیا‌ را طراحی می‌کند که البته گاهی موارد نامربوط هم وارد نقشه رؤیا می شوند. به‌گفته‌ی مارک بلاگرو از دانشگاه سوانسی، تلاش برای آنالیز و تعبیر خواب می‌تواند اثر درمانی داشته باشد. البته او گفت طبق اعتقاد برخی، رؤیاها تنها ساخته‌ی افکار پوچ هستند.

 

آزمایش‌ها باید روی این موضوع بررسی کنند که آیا رؤیا به‌طور ویژه اطلاعات مهم شخصی را ارا‌ئه می‌دهد یا خیر. حتی اگر صحت چنین برداشتی ثابت شود، به این معنا نخواهد بود که رؤیا صرفا برای انتقال چنین اطلاعاتی در مغز طراحی می‌شود.  اگر تکامل، رؤیا را به‌عنوان پیامی برای شناخت بهتر خود به ما داده است، می‌توانست به‌ خاطر آوردن آن را نیز برای ما راحت‌تر کند.

 

۶. آیا خواب دیدن مرد و زن متفاوت است؟

طبق برخی‌ از تحلیل‌های محتویات رؤیا، زن‌ها درمورد مرد و زن به‌طور مساوی خواب می‌بینند؛ ولی مردها بیشتر درمورد مردها خواب می‌بینند. مایکل شردل از مؤسسه‌ی مرکزی سلامت ذهنی در مانهایم آلمان، گزارش‌هایی از رؤیاها تهیه کرده است. طبق گزارش، مردها در خواب، اغلب در مبارزه‌ با سایر مردها هستند؛ درحالی‌که زن‌ها بیشتر درمورد روابط دوستانه با افراد خواب می‌بینند.

 

کریستینا وانگ و همکارانش در دانشگاه اتاوا چند سال پیش برنامه‌ای کامپیوتری نوشتند تا تفاوت رؤیای مردان و زنان را نشان دهند. برنامه در پیش‌بینی جنسیت فرد بیننده خواب درحدود ۷۵ درصد مواقع درست عمل کرد. طبق چنین برنامه‌ای، تفاوت‌هایی بین خواب دیدن زنان و مردان وجود دارد؛ اما گفتن دلیلش هنوز زود است.

 

 

  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش