نماز نافله عصر
نافله در اصطلاح فقهی به اعمال و نمازهای مستحبی میگویند. نمازهای نافله یومیه از مهم ترین و موکدترین اعمال نافله مستحبی به شمار می روند. هر وعده ای از نمازهای یومیه واجب، دارای چند رکعت نماز نافله می باشد. نافله عصر، هشت رکعت به صورت چهار نماز دو رکعتی است و زمان خواندن آن پیش از نماز عصر می باشد.
معنای نافله
کلمه ی نافله به معناب غنیمت و عطا می باشد. این لغت در فرهنگ دینی به معنای اعمال مستحبی و غیرواجب است. این واژه بیشتر در متون فقهی مربوط به نمازهای نافله یومیه کاربرد دارد و متناسب با هر یک از نمازهای پنجگانه خوانده می شود. نمازهای مستحبی یا نافله، متشکل از دو قسمت به شرح زیر میباشد :
- مبتدئه:
وقت و فضیلت زمانی این قسم از نمازهای نافله یا مستحبی، مشخص نیست؛ به این معنی که میتوان در هر ساعت از شبانه روز و با هر نیتی، آنها را خواند.
- مرتبه:
این قسم از نافله های یومیه دارای فضیلت زمانی است و برای هر یک از وعده های پنجگانه نماز یومیه در نظر گرفته شده است.
اهمیت نمازهای نافله
نمازهای نافله برطبق روایات، همانند سدی دربرابر نمازهای واجب محسوب میشود و محافظ نمازهای واجب است. همچنین اگر نماز نافله به قصد جبران و رفع نواقص احتمالی نمازهای واجب، خوانده شود؛ دارای ثواب و پاداش اخروی بسیاری می باشد.
زمان خواندن نافله عصر
پیش از نماز عصر باید نافله عصر را بخوانید و تا زمانی میتوان این نافله را به جا آورد که آن مقدار از سایه شاخص که بعد از ظهر پیدا مىشود، به چهار هفتم آن برسد. این زمان تا وقتی ادامه دارد که سایه به اندازه دو برابر شاخص شود. در صورت به تاخیر انداختن نماز نافله تا پس از زمان فضیلتش، بهتر است که پس از نماز عصر، نافله عصر را بخوانید.
نحوه خواندن نافله عصر
نماز نافله عصر، یک نماز هشت رکعتی میباشد که به صورت چهار نماز دو رکعتی( همانند دیگر نمازهای مستحبی) به جا آورده می شود. شما باید این نماز را به نیت نافله عصر بخوانید و توجه کنید که آن هیچ کیفیت خاص و متفاوتی نسبت به دیگر نمازهای مستحبی، به غیر از نیت ندارد.
نماز نافله هم به صورت نشسته و هم به صورت ایستاده خوانده میشود اما توجه کنید که درصورت خواندن این نماز به صورت نشسته، بهتر است که دو رکعت نافله نشسته را یک رکعت حساب کنید؛ یعنی درواقع ۱۶ رکعت به جای ۸ رکعت، به صورت دو رکعتی به جا آورید.
نافله های روزانه در سفر
برخی از نافله های روزانه در سفر، ساقط میشوند و شخص، نباید آن ها را بخواند مانند نافله هایی که نماز واجبشان( نماز ظهر و عصر) شکسته است. بنابراین این نکته را در نظر بگیرید که نافله ظهر، عصر و عشاء در سفر، ساقط می شوند درحالیکه می توانید نافله شب، صبح و مغرب را بخوانید.
احکام فقهی درباره نافله ها
انسان میتواند نافله شب را مانند سایر نمازهای مستحبی بخواند با اینکه نسبت به سایر نمازهای مستحبی، کیفیت کامل تر و با فضیلت تری دارد.
خواندن تمام نافله ها ضرورتی ندارد و انسان می تواند صرفا بعضی از نافله های شبانه روزی را بخواند. مثلا وی میتواند در نماز شب، فقط سه رکعت آخرش را بخواند که شامل نماز شفع و وتر است یا این که صرفا نماز وتر را به جا آورد. او نیز می تواند در نافله عصر، به جای این که چهار رکعت نماز بخواند؛ صرفا دو رکعتش را به جا آورد اما اگر بخواهد در نافله ظهر و نافله مغرب، برخی از آن ها را بخواند؛ باید آنرا به قصد رجاء به جا آورد.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 11
- 5