نماز نافله شب
در دین اسلام ادعیه و نمازهای مستحبی بسیاری وجود دارد که از مهم ترین آن ها نماز شب است. این نماز که ما بین نیمه شب شرعی و طلوع فجر خوانده می شود، در احادیث و روایات فراوانی از پیامبر اکرم( ص) و ائمه اطهار توصیه شده و آثار و برکات بسیاری بهمراه دارد. اهمیت این نماز تا جایی است که براساس برخی از روایات، خواندن آن بر پیامبر اکرم ( ص) واجب بوده است. همچنین علما و فقهای برزگ شیعی همواره خواندن این نماز را به مقلدین خود گوشزد کرده و آثار متعدد آنرا در کتب خود تبیین نموده اند.
زمان خواندن نماز نافله شب
بهترین زمان برای خواندن نماز نافله شب، از اول شب تا اذان صبح میباشد و درصورت خواندن این نماز، نزدیک اذان صبح، فضیلت بیشتری دارد.
احکام نماز نافله شب
- خواندن نماز شَفْع و وَتر در نماز نافله شب اکتفا می کند ولی در زمان تنگی وقت میتوانید فقط نماز وتر را بخوانید.
- از اول شب تا اذان صبح می توانید نماز نافله شب را بخوانید ولی خواندن آن در هنگام سحر، بهتر از سایر مواقع( دارای فضیلت بیشتر) است و سحر به عنوان تمامی ثلث آخر شب می باشد.
- انسان، مجاز به خواندن نماز شب به صورت نشسته است ولی اگر تصمیم چنین کاری را دارد؛ بهتر است که هر دو رکعت نشسته را یک رکعت ایستاده در نظر بگیرد.
- مسافر و کسی که قادر به خواندن نافله شب، بعد از نصف شب نیست؛ میتواند در اول شب، آنرا به جا آورد.
- الزامی به خواندن یازده رکعت نماز نافله شب در پشت سر هم نیست و بهتر است که در چند نوبت خوانده شود.
- اگر کم و زیادهای اشتباهی در نماز نافله شب انجام دادید، نیازی نیست که سجده سهو به جا آورید.
نحوه خواندن نماز شب
نماز شب، یک نماز ۱۱ رکعتی متشکل از سه بخش میباشد و این نماز، شامل چهار نماز نافله شب، یک نماز دو رکعتی نماز شفع و یک نماز یک رکعتی نماز وتر می باشد.
۱. نحوه خواندن نماز های نافله شب:
نحوه خواندن نماز های نافله، همانند نماز صبح است.
نیت:دو رکعت نماز نافله شب می خوانم قربه الی الله
پس از خواندن حمد و سوره در رکعت اول به رکوع و سجده بروید. در رکعت دوم نیز حمد و سوره را مانند رکعت اول بخوانید و سپس دعای قنوت را در حالت قنوت بخوانید و پس از رکوع، سجده و تشهد و سلام بگویید.
۲. نحوه خواندن نماز شفع:
نماز شفع، یک نماز دو رکعتی است ولی نحوه خواندن آن با نماز صبح، کمی تفاوت دارد.
در نیت نماز شفع باید بگویید، دو رکعت نماز شفع می خوانم قربه الی الله. سپس علاوه بر خواندن سوره حمد و توحید در رکعت اول باید یک مرتبه سوره ناس را بخوانید و سپس به رکوع و سجده بروید. در رکعت دوم نیز حمد و توحید و سوره فلق را بخوانید. سپس در حالت قنوت، ذکر قنوت را بگویید و رکوع و سجده را به جا آورید و در آخر، تشهد و سلام بدهید.
۳. نحوه خواندن نماز وتر:
نماز یک رکعتی" وتر" به اینصورت خوانده میشود که پس از سوره حمد، سه مرتبه توحید را بهمراه فلق و ناس بخوانید. همچنین میتوانید پس از سوره حمد صرفا یک مرتبه سوره توحید را بخوانید و دست ها را به حالت قنوت بالا ببرید.
یکی از مستحبات پر فضیلت نماز نافله شب، قنوت نماز وتر میباشد که سفارش شده تا آنرا طولانی بخوانید. سپس اعمال زیر را در قنوت به ترتیب انجام دهید:
در ابتدا فرد باید از خداوند متعال، حاجات و خواسته های خود را بطلبد. سپس دعایی در حق چهل تن از مومنین و مومنات بکند؛ یعنی ۴۰ مرتبه ذکر اَللّهُمَّ اِغْفِر لِلْمومِنینَ وَ اَلْمومِناتْ وَ اَلْمُسلِمینَ وَ اَلْمُسلِماتْ را بگوید. پس از طلب استغفار در محضر خداوند باید ۷۰ مرتبه ذکر استغفرالله ربّی و اتوبُ الیه را بخواند.( از خداوند استغفار کرده و بسوی او توبه می کنم.)
سپس ذکر هذا مقامُ العائذٍ بکَ منَ النّار را ۷ مرتبه بگوید( این مقام و جایگاه کسی است که از آتش به تو پناه می آورد.)
در ادامه فرد باید ذکر« العفو» را سیصد مرتبه بگوید و دعای ربّ اغفرلی و ارحمنی وتُب عَلیَّ انّکَ انتَ التّوابُ الغفُورُ الرّحیم را بخواند.
در این زمان باید به رکوع و سجده برود و تشهد و سلام را به جا آورد. همچنین مستحب است که فرد، تسبیحات حضرت زهرا( س) را پس از اتمام نماز بخواند.
فضایل و برکات نماز شب
بر اساس متن روایات و احادیث، آثار و فضیلت های متعددی توسط علما و بزرگان دینی برای نماز نافله شب ذکر شده است که در ادامه به بعضی از انها اشاره شده است:
>> جلب روزی:
نماز نافله شب برطبق فرموده ی امام صادق( ع) موجب جلب رزق و روزی می شود.
>> درخشان گشتن خانه فرد نمازگزار:
امام صادق( ع) در خصوص فضایل نماز نافله شب می فرمایند:اگر شخصی در خانه ای نماز شب و قرآن کریم بخواند؛ نزد آسمانیان همچون ستارگان درخشان است.
>> نورانی و زیبا شدن فرد:
فرموده ی پیامبر اکرم ( ع) درمورد نماز نافله شب به اینصورتست:کسی که بیشتر نماز شب بخواند، در روز زیبا و نورانی می شود.
>> از بین رفتن فساد و نواقص نمازهای واجب:
امام باقر( ع) در حدیثی برای جبران فسادهای فرد در ادای نمازهای واجب، به خواندن نماز شب توصیه کرده اند.
>> بازداری از گناه:
پیامبر اکرم( ص) در حدیث دیگری می فرماید که نماز نافله شب، فرد را از گناه بازمیدارد.
>> رضایت خداوند و دوستی با ملائکه:
پیامبر اکرم( ص) در حدیثی می فرماید که یکی از فضایل نماز شب، خشنودی خداوند و دوستی ملائکه است.
>> نیکو گشتن اخلاق انسان :
در حدیثی از امام صادق ( ع) نقل شده که خواندن نماز شب، فوایدی نظیر زیبایی صورت، خوشبو گشتن انسان، افزایش رزق، نیکو گشتن خلق، ادای اقراض، برطرف گشتن اندوه ها و جلا یافتن چشم را دارد.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 12
- 2