نماز تحیت مسجد
یکی از اعمال مستحبی در هنگام ورود به هر مسجد و قبل از نشستن در آن، خواندن نماز تحیت می باشد. البته اگر سایر نمازهای مستحب یا واجب را در مسجد بخوانید، دیگر نیازی نیست که نماز تحیت بخوانید. خواندن نماز دو رکعتی تحیت، کیفیت خاصی ندارد و نمازگزار میتواند هر سوره ای را پس از سوره حمد، بخواند یا این که صرفا سوره حمد را بخواند. کسی که این نماز را بخواند مکروه بودن عبور از مسجد برداشته می شود.
خواندن نماز تحیت در مسجد الحرام
مسجد الحرام به فتوای اکثر مراجع، نماز تحیت ندارد؛ بلکه طواف، جایگزین آن شده است. تحیت مسجد الحرام برطبق گفته ی شهید ثانی در کتاب الروضة البهیة که می گوید تحیت و احترام مساجد با نماز است؛ طواف می باشد.
احکام نماز تحیت مسجد
- با توجه به کراهت محل عبور قرار دادن مسجد، خواندن نماز تحیت در مسجد، موجب رفع این کراهت می شود.
- یکی از آداب حضور استاد در جلسه درس اینست که برای برگزاری کلاس درس در مسجد، مستحب است که استاد، قبل از تدریس درسش نماز تحیت بخواند وگرنه درصورت برگزاری کلاس درس در مکانی غیر از مسجد، بهتر است که نماز شکر و درخواست توفیق از خدا را بخواند.
- اگر زمان وارد شدنتان به مسجد، هم زمان با یکی از نمازهای فریضه باشد؛ نیازی به خواندن نماز تحیت نیست.
- همچنین اگر در ابتدای ورود به مسجد، سایر نمازهای مستحب را بخوانید؛ نیازی به خواندن نماز تحیت نیست. در واقع نماز تحیت، پیش از انجام هر عملی در مسجد، حتی عمل نیکو سفارش شده است.
- براساس روایات نقل شده درباره حقوق و احترام به مسجد، اگر کسی، پس از ورود به مسجد، هیچ نمازی( واجب یا مستحب) را نخواند؛ آن مسجد در روز قیامت از او طلبکار شده و در نزد خداوند شاکی میشود.
- اگر فردی وارد مسجدی شود و هنوز موعد نماز فریضه نرسیده باشد، میتواند نماز نافله بخواند و نماز تحیت در چنین موقعیتی از گردن او ساقط میشود اما از ثوابش برخوردار میشود. اگر نماز جماعت در زمان ورود به مسجد، شروع شده بود؛ شخص ملزم به شرکت در آن است؛ به این دلیل که خواندن هر نمازی غیر از نماز فرض، در زمان شروع نماز فریضه توسط پیامبر( ص)، نهی شده است.( مراد از نمازهای فرض پنج نماز معروف هستند که در پنج وقت معین ادا می کنیم.)
نماز تحیت مسجد جمکران
در نزدیکى شهر مقدّس قم، مسجد جمکران به امر امام زمان( علیه السلام ) تأسیس شد که آثار و برکات فراوانى دارد. میرزا حسین نوری از محدثان شیعه، نماز تحیت مخصوصی را برای مسجد جمکران نقل کرده است؛ به این صورت که دو رکعت میباشد و شخص نمازگزار باید در هر رکعت، یک مرتبه سوره حمد، هفت مرتبه سوره توحید، هفت بار ذکر رکوع و در هر سجده هفت بار ذکر سجده را بخواند.
نماز تحیت مسجد
در کتاب های حدیثی، روایاتی درباره حق مسجد آمده است که یکی از آن ها درباره ی خواندن دو رکعت نماز تحیت مسجد میباشد :
* روایتی از پیامبر:
پیامبر اکرم( صلی الله علیه و آله وسلم ) درخصوص نماز تحیت مسجد فرمودند:« به محض ورودتان به مسجد، ننشیند تا آن که دو رکعت نماز بخوانید» .
* روایتی از امام علی :
فرموده ی امام علی ( علیه السلام ) درباره ی نماز تحیت مسجد به این شرح است:« یکی از حقوق مسجد، اینست که بلافاصله پس از وارد شدن به آن، دو رکعت نماز بخوانی و حقوق آن دو رکعت، خواندن" ام القرآن سوره حمد" در آنها میباشد ».
نماز تحیت مساجد اهل سنت
در نظر داشته باشید که مسجد فی نفسه دارای احترام است و مختص نماز خواندن می باشد. بنابراین بهتر است که نماز تحیت، جدایی از تفاوت های مذهبی و تفاوت در شکل نماز گزاردن توسط مذاهب مختلف، در همه مساجد خوانده شود. وحدت اسلامی با احترام گذاشتن به مساجد یکدیگر توسط مذاهب مختلف، بیشتر میشود.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 19
- 6