سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۲۰:۵۲ - ۰۷ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۱۶۳۳
فرهنگ و حماسه

دلایل تهاجم عراق، طولانی‌شدن جنگ و پیروزی ایران در دفاع مقدس

میزگرد دفاع مقدس,اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,فرهنگ و حماسه

جنگ ایران و عراق، طولانی‌ترین جنگ متعارف کلاسیک در قرن بیستم بود که از سوی حزب بعث به نام قادسیه صدام و در ایران جنگ تحمیلی یا دفاع مقدس نام گرفت. جنگی که با گذشت بیش از سه دهه از آن هنوز هم ناگفته‌های رازآلود فراوانی در سینه سربازان، رزمندگان، فرماندهان و مردمان جنگ‌زده خود دارد. رازهایی که در هیچ کتاب، فیلم جنگی یا مستندی نمی‌توان به آن‌ها پی برد.

 

تحریریه ایسنای خوزستان در هفته دفاع مقدس میزبان دو تن از رزمندگان هشت سال دوران جنگ بود تا از دریچه نگاه‌ خود از دلایل تهاجم عراق، طولانی‌شدن جنگ و پیروزی ایران بگویند.

 

مسعود خاکی، رزمنده خوزستانی در تشریح چرایی جنگ، اظهار کرد: قبل از ۲۲ بهمن سال ۵۷ جهان دو قطبی بود. قطب غرب به ایالات متحده آمریکا و قطب شرق به اتحاد جماهیر شوروی تعلق گرفته بود و در واقع این دو قطب مخالف و رقیب، دنیا را بین خود تقسیم کرده بودند و به جرأت می‌توان گفت یک کشور مستقل در سراسر دنیا وجود نداشت.

 

این رزمنده خوزستانی گفت: زمانی که این دو ابرقدرت احساس خطر کردند و متوجه شدند که انقلاب اسلامی همچنان برپا باقی مانده است، قومیت‌ها و گروهک‌های داخل کشور را به شورش ترغیب کردند و موجب انفجار زیادی شدند. دو ابرقدرت غرب و شرق انقلاب اسلامی ایران را برنتافتند و از اینکه کشور ما منافع نامشروع‌شان را تهدید کند ترسیده بودند و از جهتی دیگر ممکن بود این انقلاب الگویی برای سایر کشورها شود، به همین دلایل برای نابود کردن انقلاب اسلامی تلاش‌های فراوانی کردند.

 

وی اظهار کرد: در تیرماه سال ۱۳۵۹ زیبیگنیِف برژینسکی  مشاور آمریکا در مرز با عراق دیدار می‌کند و همان جا کلید آغاز جنگ زده می‌شود. اگرچه قبل از جنگ صدام تحرکاتی در مرزهای ما داشت اما علت اصلی تهاجم صدام خواست ابرقدرت‌های غرب و شرق بود.

 

این رزمنده خوزستانی تصریح کرد: جنگ که شروع شد امام خمینی(ره) در یکی از مصاحبه‌ها فرمودند" دزدی آمده و سنگی انداخته و فرار کرده است! مردم نترسید." شروع جنگ با پیشروی نیروهای عراق در مرز کشور همراه بود، به طوری‌که دشمن بسیاری از روستاها را تصرف کرد. پس از گذشت چند ماه از هجوم نیروهای مجهز عراق، ناکارآمدی مدیران کشور ما به ویژه بنی‌صدر که رئیس جمهور نیز بود موجب شد نیروهای انقلاب وارد کار نشوند.

 

خاکی با بیان اینکه بنی‌صدر تنها به حضور نیروهای مشخص و خاصی در جنگ اعتقاد داشت، گفت: شش ماه نخست جنگ با تثبیت مناطق از قبل تصرف شده خاک ایران توسط عراقی‌ها همراه بود.

 

آنچه که در روزهای جنگ موازنه را به نفع ایران تغییر داد

وی بیان کرد: پس از سال ۶۰ به دلیل تدبیر و حکمت امام ورق برگشت. امام فرمودند که اگر این جنگ ۲۰ سال طول بکشد ما ایستاده‌ایم و این‌گونه هسته مقاومت شکل گرفت.

 

این رزمنده خوزستانی تصریح کرد: بنی‌صدر در تاریخ ۳۰ خرداد سال ۶۰ از کشور خارج شد و به فرانسه رفت و مدیریت جنگ به دست امام و نیروهای انقلاب افتاد. پس از آن با انجام عملیات مشترک بین ارتش و سپاه موازنه به نفع ایران تغییر کرد.

 

شکست حصر آبادان؛ نخستین پیروزی نیروهای انقلابی

خاکی افزود: پس از فرار بنی‌صدر و تغییر مدیریت جنگی تغییراتی در کشور رخ داد از جمله این‌که نیروهای انقلابی به کمک ارتش آمدند و با اجرای برنامه‌های تهاجمی نیروها به دشمن تحت فرماندهی امام طی سال‌های ۶۰ و ۶۱ عملیات‌هایی اجرا شد که نخستین عملیات آن یعنی ثامن‌الائمه با هدف شکست حصر آبادان  در ۵ مهر سال ۶۰  انجام شد. این‌گونه بود که نخستین پیروزی نیروهای انقلاب اسلامی رقم خورد.

 

وی گفت: با روح معنوی امام و توانمندی که ایشان در مردم ایجاد کرد توانستیم با هماهنگی نیروهای ارتش، سپاه، جهاد، بسیج و سایر نیروهای در صحنه طی یک سال و نیم به موفقیت‌های چشمگیری برسیم.

 

عملیات‌هایی که دوره طلایی ایران را در جنگ رقم زدند

این رزمنده خوزستانی با اشاره به عملیات‌های موفقیت‌آمیزی که موجب تغییر موازنه جنگ به نفع ایران شدند، اظهار کرد: نخستین عملیات از این عملیات‌ها، ثامن‌الائمه بود که در ۵ مهرماه سال ۶۰ انجام  و موجب آزادی آبادان شد.

 

خاکی ادامه داد: در دومین عملیات که طریق‌القدس نام داشت و در آذرماه سال ۶۰ انجام شد بستان، سوسنگرد و روستاهای اطراف آن آزاد شدند. همچنین در عملیات فتح‌المبین در اول فروردین ماه سال ۶۱ شوش و دزفول آزاد شدند و در پایان این دوره طلایی اجرای عملیات گسترده و طولانی مدت بیت‌المقدس موجب آزادسازی خرمشهری شد که به مدت یک سال و نیم در دست دشمن بود.

 

وی تصریح کرد: با کسب این چهار پیروزی باور ابرقدرت‌های غرب و شرق تغییر کرد و به تردید افتادند و این تغییر موازنه در جنگ و در شرایط سیاسی دنیا صورت گرفت و وجهه نیروی اسلامی ایران را به رخ دنیا کشید.

 

رویداد تلخی که انقلاب اسلامی را تثبیت کرد

این رزمنده خوزستانی گفت: در طول جنگ خسارات زیادی دادیم اما توانستیم از کشور دفاع کنیم و یک وجب از خاک کشور را از دست ندادیم. استقلال، توانمندی، بالا رفتن علم و خودباوری از نتایج این جنگ بود. هرچند وقوع هر جنگی تلخ است، اما همین جنگ انقلاب اسلامی را تثبیت کرد.

 

خاکی با بیان اینکه باید نگاه به داخل کشور باشد و به نیروهای جوان باور داشت، تصریح کرد: ارتباط و تعامل با بیرون از کشور مشکلی ندارد، اما حل مشکلات داخل از خارج کشور خیلی زشت است. نمونه و مصداق کامل نگاه به درون، جنگ تحمیلی است که دشمن نتوانست یک وجب از خاک ما را بگیرد یا حتی یک قطره از آب اروندرود بیشتر برداشت کند با این‌که همه کشورهای عربی و غربی پشتیبان کشور عراق بودند.

 

باور به جوانان مشکلات را در جنگ حل کرد

وی افزود: در حال حاضر اگر دولت می‌خواهد مشکلات اقتصادی، معیشتی و ... را حل کند باید مردم و جوان‌ها را باور کند همان‌طور که در جنگ با باور کردن جوانان مشکلات حل شد.

 

این رزمنده خوزستانی با اشاره به دلایل تأثیرگذار در پیروزی جنگ گفت: امام به عنوان رهبر انقلاب به مردم خودباوری داد. عامل دیگر وحدت بین مردم بسیار مؤثر بود همین طور که در اسناد جنگ موجود است، اقلیت‌های گوناگونی در جنگ شرکت کردند. تمام نتایج مثبت، توانمندی‌ها و پیروزی‌های بزرگ پس از انقلاب و هشت سال دفاع مقدس مرهون شهدای دفاع مقدس است و این شهدا هستند که جان خود را به پیروزی جمهوری اسلامی ایران هدیه کردند.

 

کم‌تجربه‌بودن نیروهای انقلابی در جنگ طبیعی بود

سردار حبیب سعیدفر یکی دیگر از رزمنده‌های خوزستانی در جنگ تحمیلی در ادامه اظهار کرد: زمانی که انقلاب اسلامی اتفاق افتاد به دلیل اینکه هیچ گونه مثال مشابهی برای آن در گذشته در مجموعه انقلاب‌های دنیا نبود، طبیعی است نیروهایی که وارد این انقلاب شوند از تجربه کافی برخوردار نباشند و حتی سن قابل قبولی برای اداره کشور را نداشتند. به جز مدیرانی که از قبل انقلاب بودند دیگر افراد میانگین سنی ۲۰ تا ۲۵ سال را داشتند.

 

وی افزود: افرادی که در سپاه که نهاد امنیتی کشور محسوب می‌شد،  به عنوان نیروهای فعال مطرح بودند، بین ۲۰ تا ۲۵ سال سن داشتند و نیروهای نهادهای دیگری که امام تأسیس کرده بودند نیز سن پایینی داشتند. خود من زمان پیروزی انقلاب حدود ۲۱ سال سن داشتم.

 

این رزمنده خوزستانی تصریح کرد: زمانی که جنگ اتفاق افتاد هیچ گونه آشنایی با جنگ نداشتیم و حتی سپاه تجربه کافی نداشت. تنها نهادی که تجربه بهتری داشت ارتش بود. البته ارتش هم تجربه جنگ سراسری را نداشت. در این موقعیت جمهوری اسلامی درگیر چنین جنگی می‌شود که ارتش کشور با کودتای گروه‌های تروریستی طرفدار شاه نیز مواجه ‌شده بود اما نیروهای انقلاب این کودتا را خاموش می‌کنند.

 

سعیدفر گفت: نیروهای سپاه که تجربه جنگ نداشتند با یک جنگ سراسری تمام عیاری مواجه می‌شوند. مدیریت سیاسی آن دوران که به عهده بنی‌صدر بود اعتقادی به جنگ و جلوگیری از ورود عراق به کشور نداشت. اگرچه نیروهای انقلابی سپاه گزارشهای مفصلی از شروع یک جنگ ارائه داده بودند اما بنی صدر اعتقاد داشت که پس از ورود عراق به ایران، عراق را محاصره می‌کنیم. علاوه بر این موارد، نیروی کافی هم برای جنگ نداشتیم زیرا بنی‌صدر اعتقادی به تشکیل بسیج نداشت.

 

عراق تهاجم به ایران را تفریح نظامی می‌دانست

وی بیان کرد: زمانی که عراق تصمیم گرفت با کشور ما وارد جنگ شود این جنگ را یک تفریح نظامی می‌دانست و انتظار داشت که به مدت دو الی سه ماه ایران را وارد اشغال کند اما این جنگ هشت سال طول کشید و به عنوان طولانی‌ترین جنگ طی سه یا چهار قرن اخیر معرفی شد که در نهایت جمهوری اسلامی ایران به پیروزی رسید.

 

سه مولفه امام در جنگ تحمیلی

این رزمنده خوزستانی با بیان اینکه مدیریت بحران باید در میدان بازشناسی شود، اظهار کرد: مدیریت بحران با پشت میز نشستن عملی نمی‌شود. بر اساس تشخیص امام مردم به عنوان پشتوانه انقلاب دارای پتانسیل و انرژی هستند و باید وارد میدان شوند و صحنه را به دست بگیرند.

 

سعیدفر تصریح کرد: امام تشخیص دادند که سه مؤلفه را وارد جنگ کنند؛ نخست نیروهای جوان، دیگری ایمان و  اعتقاد که باید حرف اول را در میدان عمل بزند. سومین مؤلفه هم نجنگیدن بر اساس تاکتیک‌ها و روش‌هایی است که دشمن با آن‌ها آشنا است. امام در جنگ واقعاً جوانان را وارد عمل کرد به طوری‌که فرماندهی سپاه را به یک جوان ۲۹ ساله خوزستانی که در رشته مکانیک تحصیل کرده بود سپرد.

 

در اوایل جنگ نمی‌دانستم انفجار چیست

این رزمنده خوزستانی  با بیان اینکه در دوران جنگ آن‌قدر کم سن بودیم که نمی‌دانستیم جنگ چیست، گفت: در اوایل جنگ نمی‌دانستم انفجار چیست و زمانی که انفجار می‌شد به جای اینکه عقب‌نشینی کنیم به سمت خمپاره می‌رفتیم در صورتی که باید روی زمین می‌خوابیدیم تا آسیب نبینیم.

 

سعیدفر گفت: سپاه دزفول تنها سه آرپی‌جی داشت که یکی از آن‌ها با سه گلوله در دستم بود و سه گلوله را در جبهه فکه در برابر لشکر یک مکانیزه عراق شلیک کردم و دیگر چیزی نداشتم. درست است که ششمین ارتش دنیا را داشتیم ولی همه این اسلحه‌ها در انبار ارتش بودند و بنی‌صدر اجازه نمی‌داد که از این سلاح‌ها استفاده کنیم.

 

چرا جنگ پس از آزادسازی خرمشهر پایان نیافت؟

وی در مورد علل پایان نیافتن جنگ پس از آزادسازی خرمشهر اظهار کرد: ما جنگ را شروع نکردیم. صدام با اهدافی جنگ را شروع کرد و می‌خواست انقلاب اسلامی ایران به شیعیان عراق سرایت نکنند و حکومتش مورد تهدید قرار نگیرد و اساس این قصه را بر این قرار داد که نباید انقلاب اسلامی در کنار کشور عراق باشد و این موضوع را به کشورهای عرب نیز اعلام کرد.

 

این رزمنده خوزستانی افزود: از طرفی دیگر عراق به نیروهای عمل‌کننده اعلام می‌کرد که باید سرزمین‌های مادری عرب که همان خوزستان است را پس بگیرند و این بهانه را هدف قرار داد.

 

سعیدفر تصریح کرد: در زمان شاه نیز ارتش شاه و عراق با هم روبرو شدند اما عملاً جنگی بین آن‌ها رخ نداد زیر هر دو کشور تحت سیطره ابرقدرت‌ها بودند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی خطر مشترک بین دو ابرقدرت احساس می‌شود و در این شرایط ارتش عراق با پشتیبانی آمریکا و شوروی به کشور ما حمله می‌کند.

 

وی عنوان کرد: پس از آزادسازی خرمشهر صدام تنبیه نشده بود. ما تنها سرزمین‌هایمان را پس گرفتیم و نیروهای عراقی را از کشور خارج کردیم از طرفی دیگر صدام هنوز از اهداف و نیات خود دست بر نداشته بود و علاوه بر این دلایل شورای امنیت برای صلح بین عراق و ما وارد نشد و به همین دلیل جنگ پس از آزادسازی خرمشهر پایان نیافت.

 

شرایط صلح در جنگ تحمیلی وجود نداشت

این رزمنده خوزستانی گفت: شرایط آتش‌بس ممکن بود اما شرایط صلح به هیچ وجه وجود نداشت. صلح به معنی اتمام جنگ است که چنین شرایطی وجود نداشت. شاید عراق مایل بود جنگ را به پایان برساند اما کسی که عراق از آن دستور می‌گرفت اعلام پایان جنگ نکرده بود. جنگ زمانی به پایان می‌رسد که شروع‌کننده سر جای اول خود برگردد و از طرفی دیگر باید یک داور وارد شود و علت جنگ را مشخص کند و مقصر را به دیوان عالی معرفی کند و غرامت جنگ نیز پرداخته شود و امام این مطالب را در تیرماه سال ۶۱ اعلام کرد.

 

مجبور شدیم جنگ را ادامه بدهیم

وی عنوان کرد: امام یک ماه می‌فرمود ما به عراق تجاوز نمی‌کنیم و تنها شرایطی که داریم این است که نیروهای عراقی تضمین کنند دیگر جنگی اتفاق نمی‌افتد و نیروهای سیاسی نیز تضمین کنند که شرایط سیاسی تغییر خواهد کرد اما دشمن چنین تضمینی نداد و مجبور شدیم جنگ را ادامه دهیم. امام با دو شرط اجازه جنگ را دادند نخست اینکه هر زمان ارتش عراق شکست خورد به جای خود برگردیم و شرط دیگر اینکه با ارتش عراق بجنگیم نه با مردم عراق و به همین دلیل ما در شهرها نجنگیدیم.

 

این رزمنده خوزستانی گفت: امام با تیزبینی و هوش خود توانسته‌اند این بحران را با مدیریت صحیح به یک فرصت تبدیل کنند و دستور داد که مردم به کمک ارتش بیایند زیرا صاحب اصلی مردم هستند و مردم با نفس قدسی امام وارد شدند و انقلاب اسلامی را با خونی که دادند تضمین کردند.

 

سعیدفر بیان کرد: در شش سال پس از آن در جنگ به خودشناسی رسیدیم و توانستیم ضعف‌ها و قوت‌های خود را متوجه شویم و فهمیدیم زمانی که به مسائل مادی اتکا کنیم شکست می‌خوریم ولی زمانی که به خدا توکل کنیم پیروز می‌شویم.

 

سه وظیفه ارتش قبل از انقلاب اسلامی ایران

وی افزود: قبل از انقلاب ارتش و نیروهای مسلح ما تحت سیطره آمریکا بودند و منافع آمریکا را تأمین می‌کردند و سه وظیفه عمده داشتند. نخست حافظ رژیم‌های منطقه‌ای مخصوصاً اسرائیل باشند. وظیفه دیگر آن‌ها حفظ خط انتقال انرژی نفت از خلیج فارس بود که بخشی از هواپیماهای  F14  را به این دلیل به ما واگذار کردند. سومین وظیفه حفظ و حراست مقابل شوروی تا نتواند به خلیج فارس دسترسی پیدا کند.

 

این رزمنده خوزستانی افزود: در این شرایط مردم هیچ کاره بودند ولی با انقلاب اسلامی ایران این منفعت‌ها به مردم برگردانده شد و امام خارجی‌ها را از کشور بیرون کرد. پس زمانی که این منافع برای مردم است باید خود مردم از این منافع دفاع کنند به همین دلیل استراتژی امام تکیه به نیروی داخلی و مردم‌پایه بود و مردم انقلاب را در برابر تهاجمات خارجی بیمه کردند. 

 

جنگ ایران و عراق، طولانی‌ترین جنگ متعارف کلاسیک در قرن بیستم بود که از سوی حزب بعث به نام قادسیه صدام و در ایران جنگ تحمیلی یا دفاع مقدس نام گرفت. جنگی که با گذشت بیش از سه دهه از آن هنوز هم ناگفته‌های رازآلود فراوانی در سینه سربازان، رزمندگان، فرماندهان و مردمان جنگ‌زده خود دارد. رازهایی که در هیچ کتاب، فیلم جنگی یا مستندی نمی‌توان به آن‌ها پی برد.تحریریه ایسنای خوزستان در هفته دفاع مقدس میزبان دو تن از رزمندگان هشت سال دوران جنگ بود تا از دریچه نگاه‌ خود از دلایل تهاجم عراق، طولانی‌شدن جنگ و پیروزی ایران بگویند.

 

مسعود خاکی، رزمنده خوزستانی در تشریح چرایی جنگ، اظهار کرد: قبل از ۲۲ بهمن سال ۵۷ جهان دو قطبی بود. قطب غرب به ایالات متحده آمریکا و قطب شرق به اتحاد جماهیر شوروی تعلق گرفته بود و در واقع این دو قطب مخالف و رقیب، دنیا را بین خود تقسیم کرده بودند و به جرأت می‌توان گفت یک کشور مستقل در سراسر دنیا وجود نداشت.

 

این رزمنده خوزستانی گفت: زمانی که این دو ابرقدرت احساس خطر کردند و متوجه شدند که انقلاب اسلامی همچنان برپا باقی مانده است، قومیت‌ها و گروهک‌های داخل کشور را به شورش ترغیب کردند و موجب انفجار زیادی شدند. دو ابرقدرت غرب و شرق انقلاب اسلامی ایران را برنتافتند و از اینکه کشور ما منافع نامشروع‌شان را تهدید کند ترسیده بودند و از جهتی دیگر ممکن بود این انقلاب الگویی برای سایر کشورها شود، به همین دلایل برای نابود کردن انقلاب اسلامی تلاش‌های فراوانی کردند.

 

وی اظهار کرد: در تیرماه سال ۱۳۵۹ زیبیگنیِف برژینسکی  مشاور آمریکا در مرز با عراق دیدار می‌کند و همان جا کلید آغاز جنگ زده می‌شود. اگرچه قبل از جنگ صدام تحرکاتی در مرزهای ما داشت اما علت اصلی تهاجم صدام خواست ابرقدرت‌های غرب و شرق بود.

 

این رزمنده خوزستانی تصریح کرد: جنگ که شروع شد امام خمینی(ره) در یکی از مصاحبه‌ها فرمودند" دزدی آمده و سنگی انداخته و فرار کرده است! مردم نترسید." شروع جنگ با پیشروی نیروهای عراق در مرز کشور همراه بود، به طوری‌که دشمن بسیاری از روستاها را تصرف کرد. پس از گذشت چند ماه از هجوم نیروهای مجهز عراق، ناکارآمدی مدیران کشور ما به ویژه بنی‌صدر که رئیس جمهور نیز بود موجب شد نیروهای انقلاب وارد کار نشوند.

 

خاکی با بیان اینکه بنی‌صدر تنها به حضور نیروهای مشخص و خاصی در جنگ اعتقاد داشت، گفت: شش ماه نخست جنگ با تثبیت مناطق از قبل تصرف شده خاک ایران توسط عراقی‌ها همراه بود.

 

آنچه که در روزهای جنگ موازنه را به نفع ایران تغییر داد

وی بیان کرد: پس از سال ۶۰ به دلیل تدبیر و حکمت امام ورق برگشت. امام فرمودند که اگر این جنگ ۲۰ سال طول بکشد ما ایستاده‌ایم و این‌گونه هسته مقاومت شکل گرفت.

 

این رزمنده خوزستانی تصریح کرد: بنی‌صدر در تاریخ ۳۰ خرداد سال ۶۰ از کشور خارج شد و به فرانسه رفت و مدیریت جنگ به دست امام و نیروهای انقلاب افتاد. پس از آن با انجام عملیات مشترک بین ارتش و سپاه موازنه به نفع ایران تغییر کرد.

 

شکست حصر آبادان؛ نخستین پیروزی نیروهای انقلابی

خاکی افزود: پس از فرار بنی‌صدر و تغییر مدیریت جنگی تغییراتی در کشور رخ داد از جمله این‌که نیروهای انقلابی به کمک ارتش آمدند و با اجرای برنامه‌های تهاجمی نیروها به دشمن تحت فرماندهی امام طی سال‌های ۶۰ و ۶۱ عملیات‌هایی اجرا شد که نخستین عملیات آن یعنی ثامن‌الائمه با هدف شکست حصر آبادان  در ۵ مهر سال ۶۰  انجام شد. این‌گونه بود که نخستین پیروزی نیروهای انقلاب اسلامی رقم خورد.

 

وی گفت: با روح معنوی امام و توانمندی که ایشان در مردم ایجاد کرد توانستیم با هماهنگی نیروهای ارتش، سپاه، جهاد، بسیج و سایر نیروهای در صحنه طی یک سال و نیم به موفقیت‌های چشمگیری برسیم.

 

عملیات‌هایی که دوره طلایی ایران را در جنگ رقم زدند

این رزمنده خوزستانی با اشاره به عملیات‌های موفقیت‌آمیزی که موجب تغییر موازنه جنگ به نفع ایران شدند، اظهار کرد: نخستین عملیات از این عملیات‌ها، ثامن‌الائمه بود که در ۵ مهرماه سال ۶۰ انجام  و موجب آزادی آبادان شد.

 

خاکی ادامه داد: در دومین عملیات که طریق‌القدس نام داشت و در آذرماه سال ۶۰ انجام شد بستان، سوسنگرد و روستاهای اطراف آن آزاد شدند. همچنین در عملیات فتح‌المبین در اول فروردین ماه سال ۶۱ شوش و دزفول آزاد شدند و در پایان این دوره طلایی اجرای عملیات گسترده و طولانی مدت بیت‌المقدس موجب آزادسازی خرمشهری شد که به مدت یک سال و نیم در دست دشمن بود.

 

وی تصریح کرد: با کسب این چهار پیروزی باور ابرقدرت‌های غرب و شرق تغییر کرد و به تردید افتادند و این تغییر موازنه در جنگ و در شرایط سیاسی دنیا صورت گرفت و وجهه نیروی اسلامی ایران را به رخ دنیا کشید.

 

رویداد تلخی که انقلاب اسلامی را تثبیت کرد

این رزمنده خوزستانی گفت: در طول جنگ خسارات زیادی دادیم اما توانستیم از کشور دفاع کنیم و یک وجب از خاک کشور را از دست ندادیم. استقلال، توانمندی، بالا رفتن علم و خودباوری از نتایج این جنگ بود. هرچند وقوع هر جنگی تلخ است، اما همین جنگ انقلاب اسلامی را تثبیت کرد.

 

خاکی با بیان اینکه باید نگاه به داخل کشور باشد و به نیروهای جوان باور داشت، تصریح کرد: ارتباط و تعامل با بیرون از کشور مشکلی ندارد، اما حل مشکلات داخل از خارج کشور خیلی زشت است. نمونه و مصداق کامل نگاه به درون، جنگ تحمیلی است که دشمن نتوانست یک وجب از خاک ما را بگیرد یا حتی یک قطره از آب اروندرود بیشتر برداشت کند با این‌که همه کشورهای عربی و غربی پشتیبان کشور عراق بودند.

 

باور به جوانان مشکلات را در جنگ حل کرد

وی افزود: در حال حاضر اگر دولت می‌خواهد مشکلات اقتصادی، معیشتی و ... را حل کند باید مردم و جوان‌ها را باور کند همان‌طور که در جنگ با باور کردن جوانان مشکلات حل شد.

 

این رزمنده خوزستانی با اشاره به دلایل تأثیرگذار در پیروزی جنگ گفت: امام به عنوان رهبر انقلاب به مردم خودباوری داد. عامل دیگر وحدت بین مردم بسیار مؤثر بود همین طور که در اسناد جنگ موجود است، اقلیت‌های گوناگونی در جنگ شرکت کردند. تمام نتایج مثبت، توانمندی‌ها و پیروزی‌های بزرگ پس از انقلاب و هشت سال دفاع مقدس مرهون شهدای دفاع مقدس است و این شهدا هستند که جان خود را به پیروزی جمهوری اسلامی ایران هدیه کردند.

 

کم‌تجربه‌بودن نیروهای انقلابی در جنگ طبیعی بود

سردار حبیب سعیدفر یکی دیگر از رزمنده‌های خوزستانی در جنگ تحمیلی در ادامه اظهار کرد: زمانی که انقلاب اسلامی اتفاق افتاد به دلیل اینکه هیچ گونه مثال مشابهی برای آن در گذشته در مجموعه انقلاب‌های دنیا نبود، طبیعی است نیروهایی که وارد این انقلاب شوند از تجربه کافی برخوردار نباشند و حتی سن قابل قبولی برای اداره کشور را نداشتند. به جز مدیرانی که از قبل انقلاب بودند دیگر افراد میانگین سنی ۲۰ تا ۲۵ سال را داشتند.

 

وی افزود: افرادی که در سپاه که نهاد امنیتی کشور محسوب می‌شد،  به عنوان نیروهای فعال مطرح بودند، بین ۲۰ تا ۲۵ سال سن داشتند و نیروهای نهادهای دیگری که امام تأسیس کرده بودند نیز سن پایینی داشتند. خود من زمان پیروزی انقلاب حدود ۲۱ سال سن داشتم.

 

این رزمنده خوزستانی تصریح کرد: زمانی که جنگ اتفاق افتاد هیچ گونه آشنایی با جنگ نداشتیم و حتی سپاه تجربه کافی نداشت. تنها نهادی که تجربه بهتری داشت ارتش بود. البته ارتش هم تجربه جنگ سراسری را نداشت. در این موقعیت جمهوری اسلامی درگیر چنین جنگی می‌شود که ارتش کشور با کودتای گروه‌های تروریستی طرفدار شاه نیز مواجه ‌شده بود اما نیروهای انقلاب این کودتا را خاموش می‌کنند.

 

سعیدفر گفت: نیروهای سپاه که تجربه جنگ نداشتند با یک جنگ سراسری تمام عیاری مواجه می‌شوند. مدیریت سیاسی آن دوران که به عهده بنی‌صدر بود اعتقادی به جنگ و جلوگیری از ورود عراق به کشور نداشت. اگرچه نیروهای انقلابی سپاه گزارشهای مفصلی از شروع یک جنگ ارائه داده بودند اما بنی صدر اعتقاد داشت که پس از ورود عراق به ایران، عراق را محاصره می‌کنیم. علاوه بر این موارد، نیروی کافی هم برای جنگ نداشتیم زیرا بنی‌صدر اعتقادی به تشکیل بسیج نداشت.

 

عراق تهاجم به ایران را تفریح نظامی می‌دانست

وی بیان کرد: زمانی که عراق تصمیم گرفت با کشور ما وارد جنگ شود این جنگ را یک تفریح نظامی می‌دانست و انتظار داشت که به مدت دو الی سه ماه ایران را وارد اشغال کند اما این جنگ هشت سال طول کشید و به عنوان طولانی‌ترین جنگ طی سه یا چهار قرن اخیر معرفی شد که در نهایت جمهوری اسلامی ایران به پیروزی رسید.

 

سه مولفه امام در جنگ تحمیلی

این رزمنده خوزستانی با بیان اینکه مدیریت بحران باید در میدان بازشناسی شود، اظهار کرد: مدیریت بحران با پشت میز نشستن عملی نمی‌شود. بر اساس تشخیص امام مردم به عنوان پشتوانه انقلاب دارای پتانسیل و انرژی هستند و باید وارد میدان شوند و صحنه را به دست بگیرند.

 

سعیدفر تصریح کرد: امام تشخیص دادند که سه مؤلفه را وارد جنگ کنند؛ نخست نیروهای جوان، دیگری ایمان و  اعتقاد که باید حرف اول را در میدان عمل بزند. سومین مؤلفه هم نجنگیدن بر اساس تاکتیک‌ها و روش‌هایی است که دشمن با آن‌ها آشنا است. امام در جنگ واقعاً جوانان را وارد عمل کرد به طوری‌که فرماندهی سپاه را به یک جوان ۲۹ ساله خوزستانی که در رشته مکانیک تحصیل کرده بود سپرد.

 

در اوایل جنگ نمی‌دانستم انفجار چیست

این رزمنده خوزستانی  با بیان اینکه در دوران جنگ آن‌قدر کم سن بودیم که نمی‌دانستیم جنگ چیست، گفت: در اوایل جنگ نمی‌دانستم انفجار چیست و زمانی که انفجار می‌شد به جای اینکه عقب‌نشینی کنیم به سمت خمپاره می‌رفتیم در صورتی که باید روی زمین می‌خوابیدیم تا آسیب نبینیم.

 

سعیدفر گفت: سپاه دزفول تنها سه آرپی‌جی داشت که یکی از آن‌ها با سه گلوله در دستم بود و سه گلوله را در جبهه فکه در برابر لشکر یک مکانیزه عراق شلیک کردم و دیگر چیزی نداشتم. درست است که ششمین ارتش دنیا را داشتیم ولی همه این اسلحه‌ها در انبار ارتش بودند و بنی‌صدر اجازه نمی‌داد که از این سلاح‌ها استفاده کنیم.

 

چرا جنگ پس از آزادسازی خرمشهر پایان نیافت؟

وی در مورد علل پایان نیافتن جنگ پس از آزادسازی خرمشهر اظهار کرد: ما جنگ را شروع نکردیم. صدام با اهدافی جنگ را شروع کرد و می‌خواست انقلاب اسلامی ایران به شیعیان عراق سرایت نکنند و حکومتش مورد تهدید قرار نگیرد و اساس این قصه را بر این قرار داد که نباید انقلاب اسلامی در کنار کشور عراق باشد و این موضوع را به کشورهای عرب نیز اعلام کرد.

 

این رزمنده خوزستانی افزود: از طرفی دیگر عراق به نیروهای عمل‌کننده اعلام می‌کرد که باید سرزمین‌های مادری عرب که همان خوزستان است را پس بگیرند و این بهانه را هدف قرار داد.

 

سعیدفر تصریح کرد: در زمان شاه نیز ارتش شاه و عراق با هم روبرو شدند اما عملاً جنگی بین آن‌ها رخ نداد زیر هر دو کشور تحت سیطره ابرقدرت‌ها بودند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی خطر مشترک بین دو ابرقدرت احساس می‌شود و در این شرایط ارتش عراق با پشتیبانی آمریکا و شوروی به کشور ما حمله می‌کند.

 

وی عنوان کرد: پس از آزادسازی خرمشهر صدام تنبیه نشده بود. ما تنها سرزمین‌هایمان را پس گرفتیم و نیروهای عراقی را از کشور خارج کردیم از طرفی دیگر صدام هنوز از اهداف و نیات خود دست بر نداشته بود و علاوه بر این دلایل شورای امنیت برای صلح بین عراق و ما وارد نشد و به همین دلیل جنگ پس از آزادسازی خرمشهر پایان نیافت.

 

شرایط صلح در جنگ تحمیلی وجود نداشت

این رزمنده خوزستانی گفت: شرایط آتش‌بس ممکن بود اما شرایط صلح به هیچ وجه وجود نداشت. صلح به معنی اتمام جنگ است که چنین شرایطی وجود نداشت. شاید عراق مایل بود جنگ را به پایان برساند اما کسی که عراق از آن دستور می‌گرفت اعلام پایان جنگ نکرده بود. جنگ زمانی به پایان می‌رسد که شروع‌کننده سر جای اول خود برگردد و از طرفی دیگر باید یک داور وارد شود و علت جنگ را مشخص کند و مقصر را به دیوان عالی معرفی کند و غرامت جنگ نیز پرداخته شود و امام این مطالب را در تیرماه سال ۶۱ اعلام کرد.

 

مجبور شدیم جنگ را ادامه بدهیم

وی عنوان کرد: امام یک ماه می‌فرمود ما به عراق تجاوز نمی‌کنیم و تنها شرایطی که داریم این است که نیروهای عراقی تضمین کنند دیگر جنگی اتفاق نمی‌افتد و نیروهای سیاسی نیز تضمین کنند که شرایط سیاسی تغییر خواهد کرد اما دشمن چنین تضمینی نداد و مجبور شدیم جنگ را ادامه دهیم. امام با دو شرط اجازه جنگ را دادند نخست اینکه هر زمان ارتش عراق شکست خورد به جای خود برگردیم و شرط دیگر اینکه با ارتش عراق بجنگیم نه با مردم عراق و به همین دلیل ما در شهرها نجنگیدیم.

 

این رزمنده خوزستانی گفت: امام با تیزبینی و هوش خود توانسته‌اند این بحران را با مدیریت صحیح به یک فرصت تبدیل کنند و دستور داد که مردم به کمک ارتش بیایند زیرا صاحب اصلی مردم هستند و مردم با نفس قدسی امام وارد شدند و انقلاب اسلامی را با خونی که دادند تضمین کردند.

 

سعیدفر بیان کرد: در شش سال پس از آن در جنگ به خودشناسی رسیدیم و توانستیم ضعف‌ها و قوت‌های خود را متوجه شویم و فهمیدیم زمانی که به مسائل مادی اتکا کنیم شکست می‌خوریم ولی زمانی که به خدا توکل کنیم پیروز می‌شویم.

 

سه وظیفه ارتش قبل از انقلاب اسلامی ایران

وی افزود: قبل از انقلاب ارتش و نیروهای مسلح ما تحت سیطره آمریکا بودند و منافع آمریکا را تأمین می‌کردند و سه وظیفه عمده داشتند. نخست حافظ رژیم‌های منطقه‌ای مخصوصاً اسرائیل باشند. وظیفه دیگر آن‌ها حفظ خط انتقال انرژی نفت از خلیج فارس بود که بخشی از هواپیماهای  F14  را به این دلیل به ما واگذار کردند. سومین وظیفه حفظ و حراست مقابل شوروی تا نتواند به خلیج فارس دسترسی پیدا کند.

 

این رزمنده خوزستانی افزود: در این شرایط مردم هیچ کاره بودند ولی با انقلاب اسلامی ایران این منفعت‌ها به مردم برگردانده شد و امام خارجی‌ها را از کشور بیرون کرد. پس زمانی که این منافع برای مردم است باید خود مردم از این منافع دفاع کنند به همین دلیل استراتژی امام تکیه به نیروی داخلی و مردم‌پایه بود و مردم انقلاب را در برابر تهاجمات خارجی بیمه کردند. 

 

 

 

 

  • 17
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش