غسل چله بعد از زایمان
هر زنی پس از زایمان کودک زنده یا سقط شده اش یا با بیرون آمدن نخستین جزء نوزاد از رحمش، خونی از او خارج می شود که به آن نفاس می گویند. نُفساء یا نَفساء به زنی می گویند که در حالت نفاس باشد. زنی که زایمان می کند ملزم به انجام غسل نفاس، پس از اتمام دوره ی خونریزی اش است. البته بنابر احتیاط واجب، او باید برای خواندن نماز، صرفا به غسل، بسنده نکند و وضو نیز بگیرد.
حکم زن نفسا مانند حکم یک زن حائض است و درواقع هر چیزی که برای زن حائض، واجب، مکروه، حرام یا مستحب باشد؛ همان حکم برای زن نفسا نیز جاری میشود. مدت دوره ی نفاس، حداکثر ۱۰ روز می باشد.
نحوه انجام غسل چله
یکی از آداب و رسوم رایج در بین بسیاری از زنان برای نوزادشان، حمام چهل روزگی است. اگرچه انجام چنین کاری با اهداف مذهبی صورت میگیرد و سوره های قران در آن خوانده می شود ولی یک رسم دینی، تلقی نمیشود و هیچ صحبتی از آن در کتب معتبر مذهبی نشده است و این شیوه ای که از زمان گذشته ، رسم بوده است؛ دارای پایه و اساس مذهبی نیست. نوزاد در دین اسلام ، پاک به دنیا می آید، از این رو به انجام هیچ غسلی برای او اشاره نشده است.
نوزاد و مادرش برطبق سنت حمام چهل روزگی، در این روز به حمام میروند و نوزاد توسط مادرش غسل داده می شود. به این صورت که باید کاسه ای به نام کاسه ی چهل کلید که به کاسه ی سقایی شباهت دارد و چهل کلید به دست آن آویخته شده و دعایی بر روی آن ها حک شده، را بردارید و در زمانیکه هفت مرتبه با آن بر روی سر نوزادتان آب می ریزید، سور ه های چهار قل را بخوانید و اسفندی را بعد از استحمام برایش دود کنید. همچنین درصورت عدم دسترسی به این کاسه میتوانید چهل مرتبه با فرو کردن شانه در آب، آن را بر روی سر نوزادتان بکشید.
غسل چهل روزگی با هدف تقویت قوای جسمی نوزاد و جلوگیری از چشم زخم و دور کردن چشم بد، انجام میشود. همچنین مادر باید برطبق عقایدی در چهلمین روز، غسل کند و از خانه اش تا قبل از این دوران خارج نشود؛ به این دلیل که چله بر او می افتد و دچار نازایی می شود. لذا در نظر داشته باشید که این غسل، فاقد پایه و اساس دینی است و مورد تائید هیچ یک از مراجع نیست. مادر باید بنابر روایات دینی، پس از هفت روزگی یا پس از قطع خونریزی اش به حمام برود. بنابراین هیچ غسلی در روز چهلم، بر گردن او نیست.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 16
- 4