حکم جراحی زیبایی
فراگیری احکام دین، از مهمترین واجبات دین مبین اسلام به شمار می رود. کسی که دینش اسلام باشد باید بطور کامل، برنامه های آنرا در همه قلمروهای زندگی اش بپذیرد و رفتار و مطابق با احکام دین، عملکرد خویش را تنظیم نماید. برای این که فرد مسلمان، چنین تکلیفی را انجام دهد باید شناخت کاملی نسبت به مقدار مورد نیازش از احکام دین داشته باشد تا قادر به اجرای آن در زندگی اش باشد.
در عصر حاضر برای تغيير و زیباسازی یا رفع آسیب های ظاهری بخشی از صورت یا بدن، جراحی زیبایی یا جراحی پلاستیک انجام میدهند که شامل جراحی بینی، رفع افتادگی پلک ها و ... می باشد. بخاطر تسلط فرهنگ ظاهرگرایی در این زمینه، افراط هایی صورت گرفته است ولی نفس این کار، بسیار مطلوب است؛ بدین دلیل که معضلات فکری برخی از افراد که ناشی از نقص عضوی از اعضای بدن شان است؛ با یک عمل ساده زیبایی، بهبود می یابد و تأثیر بسیار مثبتی بر سلامت روانی و آینده آنها می گذارد.
به این دلیل، عمل جراحی پلاستیک از نظر شرع، پذیرفته شده است ولی با این حال از سوی مراجع عظام تقلید، قیدهایی برای آن در نظر گرفته شده که فتوای برخی از آن ها در ادامه شرح داده شده است:
> حکم جراحی زیبایی از نظر امام خمینی( ره):
درصورت زن بودن جراح شما، انجام این عمل، بلامانع است.
> حکم جراحی زیبایی از نظر رهبر معظم انقلاب:
طبق فرموده ی رهبر معظم انقلاب، در صورتی که پزشک مرد برای انجام عمل جراحی زیبایی زنان باید او را نگاه و لمس کند؛ جایز نیست، مگر این که برای درمان سوختگی و مانند آن باشد که پزشک در چنین شرایطی می توان او را لمس و نگاه کند.
> حکم جراحی زیبایی از نظر آیة الله بهجت( ره):
طبق نظر آیة الله بهجت، اگر عمل جراحی برای صرف زیبایی باشد؛ بنابر احتیاط( واجب)، جایز نیست.
> حکم جراحی زیبایی از نظر آیت الله سیستانی:
طبق نظر آیتالله سیستانی، درصورت احتمال مرگ یا نقص عضو با انجام جراحی مذکور، تا جایی که عقلا موجب خوف شود؛ به هیچ وجه جایز نیست و در غیر این صورت، حتی اگر ضروری نباشد؛ جایز است مگر این که مستلزم گناهی مانند نگاه نامشروع یا لمس نامحرم باشد که تنها در صورت ضرورت، بلامانع است و خود مکلف باید ضرورت را تشخیص دهد. مثلا معالجه ای ضروری است که چهره انسان مشوه باشد و زیبایی در بسیاری از موارد برای زنان، امری ضروریست.
> حکم جراحی زیبایی از نظر آیت الله صافی گلپایگانی:
آیت الله صافی گلپایگانی درخصوص حکم جراحی زیبایی میگوید که درصورتی بلامانع است که غرض عقلانی در بین باشد.
> حکم جراحی زیبایی از نظر آیت الله مکارم شیرازی:
اگر جراحی زیبایی با حرام دیگری آمیخته نشود؛ جایز است ولی چنانچه مستلزم حرامی باشد( مثل نظر و لمس نامحرم) تنها در صورتی جایز است که ضرورت داشته باشد.
> حکم جراحی زیبایی از نظر آیة الله تبریزی( ره):
اگر پزشکان زن، این عمل جراحی را برای شما با استفاده از اجزاء بدن خودتان انجام دهند یا در باطن، اقدام به انجام این عمل جراحی کنند تا جاییکه پوست بدن خودتان آنرا بپوشاند؛ جایز است وگرنه جایز نیست.
>حکم جراحی زیبایی از نظر آیة الله نوری همدانی( دام ظلّه):
انجام جراحی زیبایی برطبق نظر آیة الله نوری همدانی، درصورتی جایز است که غرض عقلانی در جراحی زیبایی وجود داشته باشد و اسراف نباشد.
> حکم جراحی زیبایی از نظر حضرت آیة الله صانعی( مدظله العالی):
جراحی زیبایی فی حد نفسه حرمت شرعی ندارد، ولی اگر منجر به مرض های پوستی و بدنی صعب العلاج شود؛ چون ضرر دارد حرام و غیر جایز است و ضرورت و عدم ضرورت در حلیت و حرمت ذکر شده، بی اثر است مگر آنکه فردی با عدم انجام این عمل، در زندگی خود، دچار مشقت و صدمه فراوان غیر قابل تحمل شود که باید بین حرج و ضرر حاصله و خطرهای جانی کسر و انکسار شود و تشخیص آن هم با فتوی پس از معلوم بودن مقدار ضرر و حرج می باشد و با وجود نادر بودن این فرض، صور مختلفه ای دارد».
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 14
- 1