احکام رقصیدن
به حرکات موزون و هماهنگ بدنی که با آواز و موسیقی، همراه است؛ رقص می گویند. انواع رقص، از نظر بسیاری از فقیهان، حرام است درحالیکه عقیده ی بعضی دیگر اینست که اگر رقصیدن بهمراه کار حرام( برانگیختن شهوت) باشد؛ حرام است. رقص زن برای زن و رقص زن برای شوهرش برطبق نظر برخی از فقیهان، در صورتی بلامانع است که با حرام دیگری همراه نباشد.
رقص در اسلام و احکام مربوط به آن
- رقص در اسلام، درصورتی جایز نیست که دیدن رقص دسته جمعی مردان و رقص دختران خردسال از تلویزیون و .. موجب تحریک شهوت فرد شود و یا فرد، مرتکب گناه و فساد شود.
- درصورتی که رقصیدن پدران یا مادران در جشن عروسی فرزندانشان همراه با حرام باشد، حرام است.
- شرکت در عروسی هایی بلامانع است که رقصیدن در آنها باعث انجام کار حرام نشود.
- کودک غیربالغ برای رقصیدن، تکلیفى ندارد ولى نباید توسط افراد بالغ در امر رقصیدن، تشویق شود.
- رقصى حرام است که موجب مفسده و برانگیخته شدن شهوت شود و حتی اگر به صورت لهوى و مطرب، از آلات موسیقى استفاده شود و به آنها گوش دهید، نیز حرام است و مکلفین در چنین شرایطی باید نهى از منکر کنند.
- ایجاد مراکز تعلیم و ترویج رقص، مخالف اهداف نظام اسلامى است.
- اگر در عروسیها مبارزه نمایشی با عصا به صورت بازى ورزشى تفریحى باشد و خطری برای جان انسان نداشته باشد، فىنفسه بلامانع است ولى چنانچه از آلات موسیقى به نحو لهوى و طرب آور استفاده شود، به هیچ وجه جایز نیست.
- رقص از نظر بعضی از مراجع، جایز نیست و آن ها حتی رقص زن برای زن ها و یا بیننده را جایز نمی دانند.
- طبق نظر تمام مراجع تقلید، کسی که رقص نامحرم را ببیند؛ حرام است.
احکام رقصیدن از دیدگاه برخی مراجع تقلید
- دفتر آیت الله خامنه ای:
اگر رقص زن براى زنان موجب لهو شود؛ یعنی جلسه زنانه یا عروسی به مجلس رقص تبدیل شود، اشکال دارد و باید بنابر احتیاط واجب، آن محل را ترک کرد وگرنه اگر باعث تحریک شهوت شده و یا با انجام کار حرام( مانند موسیقى و آواز حرام) همراه باشد یا مرد نامحرمى در آن مجلس باشد؛ حرام است.
- دفتر آیت الله مکارم شیرازی:
رقص زن براى شوهرش از نظر آیتالله مکارم شیرازی، جایز است ولی برای بقیّه این حکم را ندارد. کلیّه صداها و آهنگ هایى حرام است که برای مجالس لهو و فساد، مناسب است و غیر آن حلال است و برای تشخیص آن باید نزد افراد فهمیده متدیّن، مراجعه کنید.
- حضر ت آیت ا... اراکی( ره):
رقصیدن برطبق فتوای حضرت آیت ا... اراکی، اشکال دارد.
- آیت الله صافی گلپایگانی:
حکم موسیقی از نظر آیتالله صافی گلپایگانی مطلقاً حرام است و فقط رقصیدن زن برای شوهرش جایز است در صورتی که همراه با حرام نباشد.
- آیت الله هادوی تهرانی:
رقصیدن از نظر آیت الله هادوی تهرانی در شرایطی بلامانع است که باعث تحریک شهوت یا ارتکاب گناه یا ترتب مفسده ای نشود. دعوت از خواننده در عروسی فی نفسه جایز است مگر آن که اشعار او مفسده داشته باشد و یا آوازهایش را به صورت غنایی بخواند و یا از موسیقی استفاده کند که حرام است. رقصیدن در شرایطی بلامانع است که موجب تهییج شهوت نشود؛ در غیر این صورت اگر همراه با فعل حرامی مثل اختلاط زن و مرد و یا موسیقی حرام باشد؛ اشکال دارد.
- حضرت آیت الله بهجت:
فتوای حضرت آیت ا... بهجت درمورد رقص اینست که مطلقا اشکال دارد.
- حضرت آیت الله وحید خراسانی:
آیت ا.... وحید خراسانی فتوا میدهند که رقصیدن بنا بر احتیاط واجب، جایز نیست.
- حضرت آیت الله سیستانی:
رقصیدن از نظر حضرت آیت ا.... سیستانی بنا بر احتیاط واجب، جایز نیست و صرفا رقص زن و شوهر، جایز است به شرطی که شخص دیگری در آن مکان نباشد.
- حضرت آیت الله تبریزی:
دیدگاه آیت ا... تبریزیدرمورد رقص اینست که رقص از لهو است و برای مومن، سزاوار نیست.
رقصیدن داماد در مجلس زنان
* آیات عظام امام، تبریزى و خامنهاى:
رقصیدن داماد در مجلس زنان درصورتی جایز نیست که باعث تحریک شهوت یا ارتکاب حرام یا ترتب مفسده شود وگرنه بلامانع است ولى سزاوار است مؤمن، عیاشی نکند.
* آیات عظام بهجت، سیستانى، فاضل، نورى و وحید:
از نظر مراجعی همچون بهجت، سیستانى، فاضل، نورى و وحید، رقصیدن داماد در مجلس زنان، بنابر احتیاط واجب جایز نیست.
* آیات عظام صافى و مکارم شیرازی:
آیات عظام صافى و مکارم شیرازی میگویند که رقصیدن داماد در مجلس زنان، حرام است.
احکام رقص مرد براى همسرش
> رقصیدن زن در مجالس زنان و حتی برای شوهر، از نظر آیت اللَّه بهجت و آیت اللَّه اراکی جایز نیست.
> رقص مرد براى همسرش برطبق فتوای آیت اللَّه تبریزی و آیت اللَّه خامنه ای به تنهایی ، حرام نیست مگر این که با عمل حرامی نظیر اختلاط زن و مرد، یا همراه بودن رقص با موسیقی مطرب، همراه باشد.
> رقص زن براى شوهر و بر عکس آن از دیدگاه آیات عظام امام خمینى( ره)، وحید، سیستانى، تبریزى و خامنه ای، جایز است وگرنه در مجالس عقد و عروسی و یا مولودیها جایز نیست.
> آیات عظام فاضل، صافى، نورى، مکارم براین فتوا هستند که اگر صرفا زن براى شوهرش برقصد؛ جایز است.
رقص زن در مراسم عروسی
حکم رقص زن برای مردان نامحرم، مسلما حرام است ولی نظر مراجع تقلید درباره رقص زن برای زنان و محارم حاضر در میهمانی ها یا عروسی ها بدون حضور مردان این چنین است:
>> آیات عظام بهجت، مکارم، فاضل، نورى، وحید خراسانی و سیستانى:
رقص زن در مراسم عروسی بنابر احتیاط واجب، از نظر مراجع تقلیدی نظیر بهجت، مکارم، فاضل، نورى، وحید خراسانی و سیستانى، جایز نیست.
>> آیت الله صافى:
رقص زن در برابر زن یا مرد براساس فتوای آیتالله صافى، اشکال دارد و حرام است.
>> آیات عظام تبریزى، خامنه اى، خمینى و هادوی تهرانی:
اگر زن در مراسم عروسی برقصد و رقص او موجب تحریک شهوت یا ارتکاب گناه و یا ترتب مفسده نشود، بلامانع است( ولى سزاوار است که مؤمن از لهو اجتناب کند).
گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش
- 16
- 6