حکم شرعی آزمایش اسپرم
درصورت انجام عملی، غیر از آمیزش و خروج منی از شما، به آن" استمنا" میگویند. درواقع استمنا یعنی منی بدون انجام آمیزش از شخص، خارج میشود. استمنا به دو نوع تقسیم میشود که در ادامه آورده شده است:
> استمنا حرام:
استمنا حرام به زمانی اطلاق میشود که خارج شدن منی توسط خود فرد اتفاق بیفتد و این عمل از گناهان کبیره محسوب میشود.
> استمنا حلال:
وقتی که همسر شما بدون هیچ آمیزشی باعث خارج شدن منی شما می شود، به این عمل، استمنا حلال می گویند.
در هر صورت، انجام غسل جنابت پس از استمنا الزامیست.
نظر مراجع و احكام استمنا برای آزمایش اسپرم
اصولا استمنا در زمره ی اعمال حرام قرار دارد اما اشخاص باید ناچارا در برخی از موقعیت های خاص، عمل استمنا را انجام دهند مانند آزمایش اسپرم یا مواردی نظیر آن که از موقعیت های خاص، تلقی میشوند. اعتقاد عموم مراجع تقلید این است که استمنا برای آزمایشی که توانایی مرد برای بچه دار شدن را نشان می دهد؛ صحیح نیست؛ به همین خاطر در چنین شرایطی، بهتر است که همسرش برای او استمنا کند تا مرتکب گناه نشود. البته طبق گفته ی مراجع تقلید، شخص در بعضی از موقعیت ها ناچارا باید استمنا کند و برای عدم انجام این عمل، راه دیگری ندارد؛ از این رو می تواند استمنا کند. در ادامه با نظرات برخی از مراجع تقلید درخصوص حکم شرعی استمنا اشنا شوید:
۱. آشنایی با حكم استمنا برای آزمایش اسپرم
- طبق فتوای امام خمینی( ره)، استمنا در صورتی بدون گناه است که برای ضرورت های پزشکی باشد و گرنه، حرام است و باید از آن خودداری کنید. همچنین برای برخی از آزمایش های غیرضروری نظیر ازمایش توانایی پدر برای بچه دار شدن، نباید استمنا را انجام داد.
- نظر آیت الله خامنه ای درباره آزمایش اسپرم:
عقیده ی آیت الله خامنه ای اینست که اشکالی ندارد که اشخاص در موارد ضروری، استمنا کنند و مرتکب گناهی هم نمیشوند اما دقت کنید که موارد ضروری صرفا به موارد درمانی، محدود میشود؛ یعنی در برخی مواقع باید اسپرم شخص برای پیگیری معالجه شخصی مورد بررسی قرار گیرد. بهتر است بدانید که ازمایش اسپرم برای بچه دار شدن و موارد این چنینی، از موارد ضرورت استمنا نیست؛ به همین خاطر، گناه است و باید از آن پرهیز کرد.
- نظر آیت الله مکارم شیرازی درباره تست اسپرم:
استمنا برای ازمایش های اسپرم، برطبق فتوای آیت الله مکارم شیرازی در زمانی جایز است که آن آزمایش، ضروری باشد وگرنه حرام است و کیفر های بسیاری به دنبال خواهد داشت.
- نظر آیت الله سیستانی درباره آزمایش اسپرم:
بنابر عقیده ی آیت الله سیستانی، استمنا صرفا در جایگاهی بلامانع است که ضرورت داشته باشد وگرنه این عمل، گناه کبیره است و علاوه بر باطل کردن وضو و روزه باید غسل جنابت را پس از آن انجام دهید.
- نظر آیتالله صافی گلپایگانی درباره آزمایش اسپرم:
استمنای مردی جایز است که توسط دست های همسرش صورت گیرد و گرنه حرام است.
۲. حکم شرعی دو بار استمنا جهت ازمایش اسپرم
* پاسخ آیتالله خامنه ای:
فتوای آیتالله خامنه ای درباره ی ازمایش اسپرم و انجام دو بار استمنا اینست که اگر درمان منوط به آن باشد و همسر برای عمل استمناء شوهرش دردسترس نباشد، بلامانع است.
* پاسخ آیت الله مکارم شیرازی:
آیت الله مکارم شیرازی میگوید که در صورت امکان از طریق ازدواج موقت می توانید دو بار استمنا جهت آزمایش اسپرم انجام دهید وگرنه در موارد ضروری به قدر ضرورت بلامانع است.
* پاسخ آیت الله نوری همدانی:
انجام عمل استمنا تا زمانی که غیر ضروریست، جایز نیست؛ در غیر این صورت خارج شدن منی تا حد امکان، باید توسط همسر صورت گیرد.
* پاسخ آیت الله شبیری زنجانی:
انجام عمل استمنا از نظر آیتالله شبیری زنجانی، جایز نیست؛ مگر آن که برای آزمایش اسپرم، ضرورت داشته باشد.
۳. حکم آزمایش اسپرم در ماه رمضان
آزمایش اسپرم موجب باطل شدن روزه می گردد. در صورت عمدی بودن خروج منی از طریق خودارضایی یا رابطه جنسی، روزه باطل می شود و حتی اگر خروج منی برای آزمایش اسپرم یا خارج از آن باشد، باز هم روزه باطل میشود.
>> آیت الله مکارم شیرازی:
تنها در صورتی که ازمایش اسپرم از طریق استمنا، ضرورت داشته باشد؛ جایز است و کفاره ندارد ولی روزه باطل می شود و قضای آن کافیست. از این رو شما در ماه رمضان، ملزم هستید که نیت روزه را بکنید و مرتکب مبطلات روزه تا زمان ازمایش نشوید.
>> آیتالله خامنه ای در مورد حکم آزمایش اسپرم در ماه رمضان:
در صورت ضرورت استمنا جهت ازمایش اسپرم بر طبق دستور دکتر متخصصِ متدیّن در ماه رمضان و دردسترس نبودن همسر برای خارج شدن منی شوهرش، انجام این عمل، بلامانع است وگرنه جایز نیست و در صورت امکان باید این آزمایش را در شب انجام دهید یا این که در روز، مقداری مسافت شرعی را بعنوان مسافر، طی کنید و روزه ی خود را افطار کنید. سپس آزمایش مذکور را انجام دهید.
>> پاسخ آیت الله شبیری زنجانی در خصوص حکم آزمایش اسپرم در ماه رمضان:
حکم انجام آزمایش اسپرم در ماه رمضان از نظر آیتالله شبیری زنجانی، جایز نیست؛ مگر این که برای انجام آن ضرورت وجود داشته باشد که جایز است و می توان بعداً قضای روزه را به جا آورد.
>> پاسخ آیت الله سیستانی در مورد حکم آزمایش اسپرم در ماه رمضان:
آیت الله سیستانی در مورد حکم آزمایش اسپرم در ماه رمضان میگوید که اگر ضرورت داشته باشد؛ باید به سفرى برای باز کردن روزه اش برود ولى این نکته را در نظر داشته باشید که انجام این كار، حرام است مگر این که انجام آزمایش، ضرورت داشته باشد. مثلا انجام آزمایش برای اطلاع از بچه دار شدن، جایز نیست.
>> پاسخ آیت الله نوری همدانی:
انجام ازمایش اسپرم در ماه رمضان تا زمانی که ضرورت نداشته باشد، عمل مذکور حرام است و موجب بطلان روزه و قضا و کفاره در ماه رمضان میشود؛ مگر آنکه شخص مسافر باشد.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 18
- 6