آشنایی با احکام دخول
آمیزش یعنی نزدیکى و مجامعت انسانى با انسان دیگر که احکام بسیار زیادی در ابواب مختلف فقه دارد. فقیهان آمیزش را به سه قسم حلال نظیر ازدواج، حرام مانند زِنا و شبهه دار (اشتباهی) تقسیم و برای هر یک احکام متفاوتی مطرح می کنند. عناوین دیگر آمیزش شامل جماع، مواقعه، وطى، دخول، ایلاج، اتیان، و مباشرت می باشد. در بسیارى از باب ها احکام دخول مانند طهارت، صوم، اعتکاف، حج، نکاح، طلاق، ظهار، ایلاء و حدود آمده است.
احادیثی در مورد احکام دخول
پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله و سلم) درخصوص احکام دخول فرمودند: هر مومنی که با همسرش آمیزش داشته باشد، هفتاد هزار فرشته بال هایشان را برای آن ها می گسترانند و رحمت خدا بر آنان نازل می گردد.
یکی از احکام دخول از امام صادق (ع) که خطاب به مردان می فرمایند اینست:اگر یکی از شما به همسرش مقاربت کند و بعد برخیزد و وی را ارضا نکند اگر همسرش به یک سیاه زنگی دست یابد به او متوسل می شود، پس بهتر است موقع نزدیکی شوخی و ملاعبه کنید که لذتبخش و بهتر است و در به ارضا رسیدن زن بهتر است.
امام صادق (علیه السلام ) درباره ی احکام دخول این چنین نقل کردند: در نزد خداوند هیچ مباح و حلالی، دوستداشتنی تر از آمیزش با هم نیست.
برخی از احکام دخول
بعضی از احکام دخول به نقل از کتاب های فقهی به شرح زیر است:
* براساس احکام دخول اگر وقت به مقدارى نیست که شخص، بدن و لباسش را تطهیر کند و یا لباس خود را عوض نماید و به دلایلی نظیر سردى هوا و مانند آن نمى تواند نماز خود را برهنه بخواند، باید نمازش را با همان لباس نجس با تیمم بدل از غسل جنابت بخواند. این نماز مجزى است و قضاى آن بر وی واجب نیست.
* استحاضه از نظر روابط زناشویى در صورتی حكم حیض را ندارد که بنابر احتیاط واجب و احکام دخول ـ لو لم یكن الاقوى ـ براى نزدیكى كردن، پیش از آن غسل كند، بلكه احتیاطا وضو هم بگیرد در این صورت در وقت نماز، غسلى كه براى نماز كرده و خوانده كافى است.
* با توجه به احکام دخول، اگر کافر در حال کفر با دخترى و مادر آن دختر ازدواج و بعد آمیزش کند و پس از آن مسلمان شود، هر دو بر او حرام مى شوند. در صورت عدم آمیزش یا آمیزش با دختر تنها، عقد دختر صحیح و عقد مادر باطل میشود.
* در صورتیکه مرد با مردی دیگر آمیزش کند، با توجه به احکام دخول چنانچه با مادر، خواهر یا دختر وی ازدواج کند، حرام است.
* به طور کلی برطبق احکام دخول، غسل جنابت در زنان بدون نزدیکی کردن، زمانی تحقق مییابد که زن به اوج لذت جنسى برسد و در آن حال مایعى از او خارج شود در چنین وضعیتی غسل بر وی واجب مىشود و اگر تردید داشته باشد که به این مرحله رسیده یا نه و یا شک در خروج مایع داشته باشد، غسل جنابت بر او واجب نیست. بدین ترتیب مواقعی که زن بر اثر تحریک های شهوانی مقداری لذت می برد و در آن حال رطوبتی از وی خارج می شود ، زیرا به اوج شهوت نرسیده جنب نمی شود. رطوبت خارج شده هم پاک است و وضو و غسل را باطل نمی کند.
* براساس احکام دخول آمیزش در مواقعی مانند شب های دوشنبه، سه شنبه، پنج شنبه و جمعه و ظهر پنجشنبه ، مستحب است.
* در مواردى که مرد به بیماریی مبتلا باشد که منجرّ به فوت او میشود و در این حین زنى را به عقد خویش در آورد، برمبنای احکام دخول، آمیزش شرط صحّت پیوند زناشویى است و در صورت مرگ شوهر بدون تحقق آمیزش، عقد آنها باطل است.
* شخصی میگوید صحّت غسل مشروط به تطهیر بدن از نجاست، پیش از غسل است و در صورتیکه تطهیر آن از منی یا غیر آن در اثنای غسل باشد سبب میشود غسل باطل شود. پاک بودن تمامی بدن پیش از غسل واجب نیست، بلکه پاک بودن هر عضوی زمان غسل آن کافی است. بدین ترتیب براساس احکام دخول اگر عضو، پیش از غسل آن، تطهیر شده باشد، غسل و نمازی که با آن خوانده شده ، صحیح است ولی اگر عضو نجس، پیش از غسل آن تطهیر نشود و بخواهد با یک شستن هم آنرا پاک کند و هم غسل نماید، غسلش باطل است و بر فرض صحّت گفته این شخص، نمازی که با چنین غسلی خوانده، باطل و قضای آن واجب است.
* با توجه به احکام دخول، تازیانه زدن همسر( ازدواج دائم یا موقت) برای لذت جنسی بیشتر در صورت رضایت خود زن جایز نیست و برای کنترل این میل موجود در برخی از آقایان یعنی تجاوز جنسی جنس مخالف( البته در حد کم) توصیه می شود کسی که به این بیماری مبتلاست باید تحت درمان نزد پزشک متخصص قرار گیرد.
* مردى که قسم بخورد با همسرش نزدیكى نمی كند، اگر این سوگند به اسماى مختصه یا غالبه ى خداوند بلندمرتبه باشد و درباره ى زوجه ى دائمه ى مدخولٌ بها و براى ضرر رساندن به وی باشد و مقیّد به ابد یا بیش از چهارماه باشد، پس اگر زن صبر نكرد به حاكم مرافعه مى كند و حاكم هم بعد از چهار ماه باتوجه به احکام دخول وی را ناگزیر به رجوع یا طلاق مى كند و مرد هم هر وقت جماع کرد، باید كفّاره بدهد.
* به آمیزش مرد با مرد، لِواط گفته میشود و به آمیزش زن با زن سُحق) مُساحقه( می گویند و طبق احکام دخول این دو نوع آمیزش حرام است و مجازات حد دارد.
* براساس احکام دخول، موقع جماع، گفتن ذکر بسم الله مستحب است و همینطور وضو داشته باشد مخصوصا اگر زن باردار باشد و از خدا بخواهد که فرزند پسری پرهیزگار و مبارک و پاک و سالم به وی روزی نماید و نزدیکی در شبی که ماه گرفتگی است، مکروه است و روزی که کسوف است و موقع زوال( اذان ظهر) مگر روز پنج شنبه، هنگام غروب پیش از پنهان شدن سرخی، زمانی که ماه در محاق است، بعداز طلوع فجر تا طلوع آفتاب، در شب اول ماه مگر ماه رمضان و در شب نیمه و شب آخر ماه، موقع زلزله و بادهای زرد و سیاه نیز مکروه است که رو به قبله یا پشت به قبله باشند، در کشتی، برهنه، و بعد از محتلم شدن قبل از این که غسل کند مقاربت مکروه است.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 16
- 3