حکم شعبده بازی و تردستی
سرپوش مذهبی - به عمل سرگرم کنندهاى که زیرکانه و با حرکات بسیار تند دست انجام مى گیرد و بیننده را فریب می دهد؛ تردستی یا چشم بندی یا شعبده بازی میگویند.
احکام شعبده بازی و تردستی
شعبده بازى و تردستى از نظر آیات عظام امام، فاضل و نورى، حرام می باشد.
شعبده بازى برطبق فتوای آیه اللّه صافى به این معنی است که شعبده باز به سبب سرعت حرکات دست، غیر واقع را به صورت واقع نشان دهد که انجام چنین عملی شرعاً حرام است.
شعبده بازى از دیدگاه آیه اللّه خامنه اى، حرام است ولى بازى هایى بلامانع است که سرعت حرکت و تردستى در آن وجود دارد ( و بعنوان نمایش و سرگرمى انجام مى گیرد) ولی شعبده محسوب نمى شود.
فتوای آیات عظام تبریزى، سیستانى و وحید درخصوص شعبده بازى اینست که اگر عنوان حرامى بر آن مترتب شود، مانند ضرر رساندن به مؤمن، حرام است.
بازى هایى از نظر آیه اللّه مکارم، جایز است که صرفا هدفش تردستى و زرنگى شخص باشد و بعنوان نمایش و سرگرمى و تفریح انجام گیرد ولى در صورتی که این بازی ها مردم را اغفال کند، نوعى از سحر محسوب مى شود و حرام است.
تمام اقسام شعبده بازى برطبق فرموده ی آیه اللّه بهجت، حرام است مگر این که نفس کار جایز و از لهو خارج باشد و غرض عقلایى و مشروع داشته باشد.
تفاوت تردستی با جادوگری
از تردستی به عنوان یک هنر یاد میشود که مردم را با حقه های مختلف، متحیر می کند درحالیکه جادوگری به کارهای غیرعادی گفته میشود که با نیرویی خاص انجام گیرد.
حکم اشتغال از طریق شعبده بازی
- حکم شعبده بازى به عنوان کسب قرار دادن چیست؟ آیا می توان در مجلس یا محفلى که شعبده بازى مى شود، شرکت کرد؟
بازی هایى که در بعضى از مجالس بعنوان نمایش و سرگرمى و تفریح مشاهده مى شود و صرفا بیانگر تردستى و زرنگى شخص است؛ بلامانع میباشد امّا اگر مردم را اغفال کند نوعى از سحر است که کسب آن حرام میباشد و نباید در چنین مجلسی حضور یافت.
- آیا درآمد بدست آمده از راه شعبده بازى، حلال است؟
درامد حاصله از راه شعبده بازى برطبق فتوای همه مراجع( به جز تبریزى)، حكم بازى آن را دارد.
آیه اللّه تبریزى می فرماید که اگر از راه شعبده بازى، درآمدی بدست آورید، اكل مال به باطل محسوب مى شود( و حرام است).
- یادگرفتن و یاددادن و دیدن شعبده و انجام بازیهای همراه با تردستی، چه حکمی دارد؟
در نظر داشته باشید که یاددادن و یادگرفتن شعبده ای حرام است که از انواع سحر محسوب شود ولی بازیهایی که از انواع سحر نباشند و با سرعت حرکت و تردستی انجام شوند، بلامانع می باشد.( آیتالله العظمی خامنه ای)
حکم شرعی تماشاى شعبده
حکم شركت در مجالس عروسى كه عده اى در آن شعبده بازى مى كنند، چیست؟ آیا مشاهده آن جایز است؟
شركت در چنین مجالسی( كه داراى غرض عقلایى است) از نظر آیات عظام امام، فاضل و نورى، حرام نیست و اگر شعبده بازى در وسط مجلس انجام گیرد و مشاهده ی آن باعث تائید گناه كار شود، جایز نیست و شما ملزم به ترک مجلس هستید.
آیات عظام تبریزى، سیستانى و وحید میگویند که اگر بر مجالس عروسی، عنوان حرامى مترتب نشود، مانند ضرر رساندن به مؤمن، می توانید آن را مشاهده کنید.
شركت در اینگونه مجالس برطبق فتوای آیات عظام بهجت، خامنه اى و مكارم، بلامانع است و اگر از نوع حرام آن در وسط مجلس شعبده بازى انجام گیرد و مشاهده ی آن باعث تائید گناه كار شود، شما ملزم به ترك مجلس هستید.
شركت در این مجالس از دیدگاه آیه اللّه صافى، حرام نیست و درصورت انجام شعبده بازى در وسط مجلس و تائید گناهکار با مشاهده ی آن، جایز نیست و باید مجلس را ترك كنید.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 9
- 2