چکیده ای از بیوگرافی شهید سردار اروند
نام:حسن یزدانی راد
نام پدر :اکبر
تاریخ تولد :۱۳۴۸
تاریخ شهادت :۴/۱۲/۱۳۶۴
زادگاه :کرمان
محل شهادت :مشهد مقدس
بیوگرافی شهید سردار اروند
زمان و محل تولد شهید حسن یزدانی به سال۱۳۴۸ و شهر كرمان برمیگردد. او بهمراه خانواده اش در سال ۱۳۵۹ به شهر قم رفت و سپس در اواخر سال۱۳۶۰، به كرمان برگشت و به قصد تحصیل علوم دینی در سن ۱۲ سالگی به حوزه علمیه كاشان رفت.
فعالیت های شهید سردار اروند
سردار اروند که آگاهی کاملی نسبت به شرایط روز و حمله ارتش بعثی به ایران داشت؛ در تابستان سال ۱۳۶۰ به کرمان آمد و درخواست او از پدرش، شرکت در جبهه های نبرد حق علیه باطل بود ولی پدرش چنین درخواستی را نپذیرفت و در جواب به او گفت که الان باید درس بخوانی. سردار اروند، فرموده ی امام را برای پدرش شرح داد :هر کس توانایی رفتن به جبهه را دارد، باید برود. پدرش نیز گفت:بهتر است که در این زمان ، درس و حوزه را ادامه دهی و بیشتر به خواندن احادیث محمد و آل محمد مشغول شوی. اما او به خاطر اشتیاق زیاد برای رفتن به جبهه و نبرد با مزدوران بعثی به پدرش اصرار کرد و سرانجام او را راضی کرد و به مناطق عملیاتی اعزام شد.
او در زمان حضور در جبهه های نبرد حق علیه باطل به لشکر ۴۱ ثارالله ملحق شد و بخاطر هوش بالایی که داشت با صلاح دید فرماندهان در واحد اطلاعات عملیات لشکر ۴۱ ثارالله عضو شد و به عنوان مسئول محورهای شناسایی مناطق عملیاتی انتخاب گردید.
سردار اروند بهمراه شهید محمدحسین یوسف الهی، عملیات لشکر ۴۱ ثارالله عملیات های شناسایی را در واحد اطلاعات به خوبی انجام می داد. طبق گفته ی همرزمانش، وقتی که او موقعیت را در جلسات، تشریح میکرد به قدری دقیق و سنجیده سخن می گفت که فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله به نام حاج قاسم سلیمانی، کار را بر روی گزارش او انجام می داد.
سردار اروند در عملیات والفجر ۸ و نحوه ی شهادت سردار اروند
در بهمن ماه ۱۳۶۴ عملیات مهم و با ارزش والفجر ۸ اجرا شد اما تلاطم های بسیار امواج اروند رود ، مانع بزرگی بر سر راه اجرای عملیات بود. حسن توانست به عنوان یک فرد باهوش، یک روش کاربردی و استراتژیک طراحی کند و ۳۰ بار از اروند رود عبور کند و خطوط دشمن را شناسایی کند.
شهید حسن یزدانی در کنار سایر رزمندگان، شب عملیات والفجر ۸ به آب می زند و با شنا کردن از عرض اروند رود می گذرد. آب اروند رود در آن شب، بسیار متلاطم و خروشان بود ولی رزمندگان، نام حضرت زهرا( س) را با صدای بلند تکرار می کنند تا خود را به خطوط دشمن برسانند.
حسن و همرزمانش با قدرت به طرف ساحل دشمن، شنا می کند. نخستین نفری که به ساحل دشمن رسید و به رزمندگان نگاه کرد؛ سردار اروند بود که فریاد زد حضرت زهرا( س) را دیدید که چگونه بچه های اسلام و قرآن را از امواج سهمگین نجات داد.
یکی از چند عملیات بزرگ ایران، عملیات والفجر ۸ بود که از روز ۲۰ بهمن ماه سال ۱۳۶۴ آغاز شد و اتمام این عملیات در تاریخ ۲۹ فروردین سال ۱۳۶۵ بود. رزمندگان بسیاری از نیروهای اطلاعات در این بین شهید شدند. دشمن بعثی مقر اطلاعات در ۲۳ بهمن ۱۳۶۴ عملیات را شناسایی کرد و آن جا را با بمباران شیمیایی هدف قرار داد. حسن، پس از شنیدن این خبر برای نجات جان رزمندگان، سریعا خود را به آن جا رساند که گازهای شیمیایی در حین انجام این عملیات، وارد بدنش شد و شیمیایی شد.
در این زمان ، شهید حسن یزدانی را فورا به بیمارستان امام رضا( ع) در مشهد منتقل و بستری کردند تا بهبود پیدا کند ولی یازده روز پس از آن در تاریخ ۲۴/۱۱/۶۴ به علت عوارض بسیار گازهای شیمیایی به درجه ی شهادت نائل آمد. پیکر این شهید در بهشت رضای شهرستان مشهد دفن شده است.
سخنان شهید حاج قاسم سلیمانی درباره شهید حسن یزدانی
شهید یزدانی از نظر سردار سپهبد پاسدار شهید حاج قاسم سلیمانی، فاتح اروند و عملیات والفجر ۸ میباشد و اظهارات قاسم درباره او چنین است:حسن در عملیات والفجر ۸ به عنوان یک طلبه ۱۷ ساله و قهرمان محسوب میشد. این طلبه قوی الروح توانست به صورت داوطلبانه از اروند عبور کند. او همچنین به عنوان پیش نماز لشکر شناخته میشد و در اروند با این که یک رودخانه وحشی محسوب میشود ، ۳۰ مرتبه شنا کرد و بسوی دشمن رفت و پس از شناسایی آن ها، برای لشکرش اطلاعات آورد. پس از شهادت او، فکر ما درگیر این مسأله شده که آیا حسن به سن تکلیف رسیده بود که ما نماز جماعت هایی را پشت سرش خواندیم؟
بیانات همرزم دیگر حسن یزدانی درباره ویژگی های او به این شرح میباشد :گاهی اوقات حسن مریض می شد و تب میکرد ، در چنین مواقعی برنامه ریزی ما این بود که بدون حسن به شناسایی برویم، به او می گفتیم که استراحت کند تا زود خوب شود اما او در زمان حرکتمان، جلوتر از ما آماده رفتن است و رفتارش بگونه ای بود که اصلاً مریض و تب دار نیست.
شجاعت و دلاوری حسن یزدانی، به گفته ی محمد مهدی زند اینگونه بود:هدایت نیرو های خط شکن، سعادت بزرگی محسوب میشد که هر کسی نمیتوانست چنین کاری را انجام دهد. حسن یزدانی با برادر متصدی در شب عملیات والفجر ۸ بعنوان نخستین گروه خط شکن از اروند عبور کرد و موفق به شکست خط دشمن گردید.
فرازی از وصیت نامه شهید سردار اروند
مادرم برای تو نویدی را دارم و آن اینست كه یقینا خدای بزرگ، فرزندت را قبول خواهد كرد و این برای تو نویدی بس مهم است كه می توانی مانند مادران شهید در صحرای محشر، سربلند باشی و توسط پیامبر و ائمه تحسین شوی و تو ای خواهرم از تو می خواهم كه وقتی من شهید شدم، زینب وار در خط امام، گام برداری و دچار غفلت در راه اسلام نشوی و تربیت فرزندانت بگونه ای باشد كه بتوانند در آینده مولایمان حسین را بطور حقیقی بشناسند و جان و سرشان را در راه او تقدیم كنند.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 18
- 2