سه شنبه ۰۶ شهریور ۱۴۰۳
۱۲:۳۸ - ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۵۲۹۲
کتاب، شعر و ادب

نوشتن برای مردم؛

درباره اسماعیل فصیح

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات,اسماعیل فصیح
منتقدان ادبی هیچگاه آنچنان که شایسته‌اش بود او را جدی نگرفتند، اما اسماعیل فصیح سال‌ها برای مردم نوشت و نویسنده‌ی آن‌ها ماند.

در دومين روز از اسفندماه ۱۳۱۳ خورشيدي، در محله درخونگاه تهران، پسري به دنيا آمد که پدرش ارباب حسن، اسم او را اسماعيل گذاشت. اسماعيل در خانه‌اي شلوغ متولد شد؛ خانه‌اي که ۹ فرزند ديگر ارباب حسن هم در آن زندگي مي‌کردند. مادر و خواهرها که اسماعيل را خيلي دوست داشتند، روي او نام ناصر گذاشتند و تا زنده بود هم نزديکان، او را ناصر صدا مي زدند؛ نه اسماعيل فصيح.

 

ارباب حسن، زماني که اسماعيل دو ساله بود درگذشت و او از همان ابتدا يتيم بزرگ شد. تحصيلات ابتدايي خود را در مدرسه‌ي عنصري به پايان رساند و در سال ۱۳۲۶ وارد دبيرستان رهنما در خيابان فرهنگ شد تا با ديپلم طبيعي تحصيلات خود را پايان دهد. آن روزها که دولت دکتر محمد مصدق دچار مشکلات مالي و فشارهاي اقتصادي بود و فروش خدمت سربازي رونق داشت، فصيح با پرداخت ۱۰۰ تومان، معافي گرفت و در سال ۱۳۳۵، با اندک پولي که در اختيار داشت، ايران را ترک کرد تا جهان تازه‌اي را تجربه کند. ابتدا به استانبول رفت تا از آنجا به پاريس برود. اما مقصد او آمريکا بود؛ دانشگاه مانتانا. همان جايي که پيش از حرکت از ايران، از طريق سفارت آمريکا از آن‌جا پذيرش گرفته بود.

 

ليسانس خود را در رشته‌ي شيمي از دانشگاه مانتانا ميگيرد و در سانفرانسيسکو با دختري نروژي به نام آنابل کمبل ازدواج ميکند. اما همسرش هنگام زايمان در بيمارستان، همراه با نوزادي که در شکم داشت فوت مي کند تا فصيح، مهمترين تراژدي زندگي خود را تجربه کند. فصيح که ليسانس ادبيات انگليسي خود را هم در مانتانا گرفته بود، پس از تراژدي مرگ همسر به ايران برمي‌گردد تا دوران تازه‌اي را آغاز کند. دوراني که اگر چه برايش مملو از حوادث تازه بود، اما زخم درگذشت همسر هنوز او را آزار مي‌داد.

 

فصيح پس از بازگشت به ايران، از طرف صادق چوبک نويسنده‌ي به‌نام آن روزها به شرکت ملي نفت معرفي مي‌شود و به استخدام اين شرکت درمي‌آيد. فعاليت در اهواز، خلوت تازه‌اي براي فصيح پديد مي‌آورد و فرصتي فراهم مي‌کند تا نخستين رمان خود را بنويسد. «شراب خام» در سال ۱۳۴۷ زير نظر نجف دريابندري، و با ويراست بهمن فرسي زماني منتشر مي‌شود که فصيح براي انجام يک ماموريت پژوهشي از سوي شرکت ملي نفت ايران به آمريکا رفته بود و در حال اخذ مدرک فوق ليسانس در رشته‌ي زبان و ادبيات انگليسي بود.

 

«شراب خام» با موفقيت خوبي مواجه مي‌شود و فصيح پس از بازگشت به ايران و آغاز تدريس در دانشکده‌ي نفت آبادان، داستان‌نويسي را ادامه مي‌دهد. فصيح دو سال پس از آن‌که از آمريکا به ايران بازگشت، با پريچهر عدالت ازدواج مي‌کند که حاصل اين ازدواج مي‌شود دو فرزند. اسماعيل فصيح در ايران مي‌ماند و مي‌نويسد و در نهايت در ۲۵ تير ۱۳۸۸ در بيمارستان شرکت نفت تهران به دليل مشکل عروق مغزي درمي‌گذرد.

 

سبک ساده و طنزآلود اسماعيل فصيح سبب شده که آثاري گيرا، پرکشش و عموماً پرمخاطب خلق کند. اسماعيل فصيح از نخستين نويسندگان ايراني است که طبقه‌ي متوسط شهري و مناسبات اين طبقه را وارد رمان فارسي کردند. او همچنين از نخستين نويسندگاني است که در کتاب «زمستان ۶۲» به مسأله‌ي جنگ ايران و عراق پرداختند.

 

آثار فصيح همواره مورد استقبال کتاب‌خوانان ايران بوده است، اما معمولاً کارهايش در بين منتقدان ادبي با استقبال جدي روبه‌رو نميشد. برخي ديگر او را يکي از معدود نويسندگان ايراني مي‌دانند که هم در جذب مخاطبان خاص و هم مخاطبان عام موفق بوده است. بسياري از داستان‌هاي فصيح در ارتباط مستقيم با تجربيات زندگي شخصي اوست.

 

به گفته‌ي خودش «جلال آريان» در داستان «درد سياوش»، شباهتي تمام با نويسنده دارد، چراکه در زندگي واقعي نويسنده هم آنابل کمبل، اولين همسر فصيح، سر زا رفت. عشق فصيح به آنابل و جوانمرگي همسرش تأثيري عميق بر او و نوشته‌هايش گذاشت. آثار فصيح به گفته‌ي خودش از احمد محمود، محمدعلي جمال‌زاده و بزرگ علوي تأثير پذيرفته است. او همچنين علاقه‌ي زيادي به آثار صادق چوبک، فروغ فرخزاد و ارنست همينگوي داشت.

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات,اسماعیل فصیح

 

احسان یارشاطر

بنیانگذار دانشنامه‌ی ایرانیکا

«زمستان ۶۲» اولين رمان تمام ‏قدي است که اوضاعي را که به کلي در ايران و رمان‌هاي سابق فارسي‏ تازگي دارد و در نتيجه‌ي انقلاب و جنگ به وجود آمده به درستي ترسيم مي‏‌کند. هنر نويسنده در انتخاب‏ صحنه‌‏ها، تنظيم گفتگوها و يافتن عبارات و تعبيرات و تشبيهاتي است که مناسب مقصود اوست.

 

صورت هولناک جنگ، جاذبه‌ي مسحورکننده‌ي آن زشتي‌ها و زيبايي‌ها و خشونت‌هاي آن، اتلاف عمرها و اشک‌ها و زاري‌ها، نيش‌خندهاي نامعتقدان، جانبازي و شهادت‏‌جويي معتقدان، ايمان ساده‌ي نوجواناني‏ که در زندگي بي‏رنگ و بوي خود ناگاه هدف و مقصودي بزرگتر از خود يافته‌‏اند، همه به تدريج از برابر چشم خواننده مي‏‌گذرد. تأسيسات انقلابي و اصطلاحات جنگي و راه و روش و گفتگوهايي که جنگ و انقلاب در جبهه به وجود آورده رنگ و بوي تازه و بي‏‌سابقه‌‏اي به‏ «زمستان ۶۲» مي‏‌دهد. از طرف ديگر زندگي خصوصي افراد داستان، اعتقادات و غم‌ها و شادي‌ها و مشکلات روزمره‌ي آن‌ها نسيمي انساني و عاطفي در کتاب مي‏‌دمد.

 

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات,اسماعیل فصیح

 

محمدرضا قانون‌پرور

استاد زبان فارسی و مترجم

اسماعيل فصيح از نويسندگانی بود که ويژگی‌های خاص خودش را داشت. از هر جهت متفاوت با همه معاصران خود بود. اصولاً اهل رسانه و روزنامه و مجله نبود. سال‌‏های سال خوانندگان آثارش حتی عکسی از او نديده بودند. تقريباً در هيچ مکانی که محل رفت و آمد روشنفکران باشد حضور نمي‌يافت.

 

در دورانی که مجله‌ی کلک را منتشر می‌کردم از روى علاقه‌ی شخصی که ساليان سال به او و آثارش داشتم تلاش کردم که همکارى‏‌اش را با مجله‌ي کِلک جلب کنم. مجله‌ی ما را متفاوت می‌دانست و به مقالاتش علاقه‌مند بود. سرانجام پس از دو سال راضی شد که گفتگویی با ايشان راه بيندازيم که اولين و آخرين گفتگوی مفصل او در زندگي‌اش بود.

 

 

digikala.com
  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش