جمعه ۰۵ بهمن ۱۴۰۳
۰۹:۱۱ - ۰۱ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۰۰۳۳
کتاب، شعر و ادب

مرهمی بر دردهای عمیق بازار کتاب

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات,طرح تابستانه کتاب
در حالی ‌که در طرح تابستانه کتاب امسال هم قرار است کتابفروشان کشور به ارائه تخفیف به خریداران کتاب بپردازند، کارشناسان حوزه نشر نسبت به عدم نظارت بر چنین طرح‌هایی اظهار نگرانی می‌کنند و از سوی دیگر چنین طرح‌هایی را نوعی درمان مقطعی و مُسکن برای بازار راکد نشر کتاب می‌دانند.

به گزارش جام‌جم آنلاین، از نوروز سال ۱۳۹۵ بود که طرح‌های فصلانه کتاب آغاز شد. ابتدا طرح عیدانه کتاب و بعد از آن هم هر فصل یک طرح دیگر. موسسه خانه کتاب به‌عنوان مجری، در این طرح با ارائه یارانه به کتابفروشی‌ها شرایطی فراهم کرد تا کتابفروشان تهرانی و شهرستانی، با ثبت‌نام در طرح به ارائه تخفیف به خریداران کتاب بپردازند.

 

امسال هم طرح تابستانه کتاب قرار است برگزار شود و تا ۳۰ تیر کتابفروشان مهلت داشتند در طرح ثبت نام کنند. طبق آخرین اعلام، دو روز به پایان مهلت ثبت‌نام از کتابفروشان سراسر کشور برای شرکت در طرح «تابستانه کتاب» بالغ بر ۶۵۰ کتابفروشی از ۳۱ استان کشور متقاضی شرکت در این طرح شده‌اند که استان تهران در جایگاه نخست بیشترین تعداد ثبت نام کتابفروشی‌ها قرار دارد و استان‌های قم، اصفهان، خراسان‌رضوی، فارس و کردستان هم در جایگاه‌های بعدی بیشترین مشارکت قرار گرفته‌اند.

 

درباره طرح

 

در این طرح سقف تخفیف برای هر کتابفروشی حداقل دو میلیون تومان و سقف مجاز خرید برای هر خریدار حداکثر ۱۰۰ هزار تومان است. خریدار می‌تواند در چند نوبت و از چند کتابفروشی، کتاب‌های عمومی را با ۲۰ درصد تخفیف و کتاب‌های کودک و نوجوان را با ۲۵ درصد تخفیف از کتابفروشی‌های عضو طرح «تابستانه کتاب» خریداری کنند.

 

مجید غلامی جلیسه مدیرعامل خانه کتاب هدف از اجرای فصلانه‌های کتاب را که توزیع یارانه مصرف کننده کتاب از طریق کتابفروشی‌ها در سراسر کشور عنوان می‌کند و می‌گوید:‌ بعد از بررسی‌های کارشناسی تصمیم به افزایش بودجه طرح تابستانه کتاب نسبت به دوره قبلی اجرای آن گرفته شد که بر این اساس، بودجه طرح ۵۰ درصد افزایش پیدا کرد.

 

اما با وجود نکات مثبتی که در این طرح دیده می‌شود، آفت‌هایی هم وجود دارد که از آن جمله می‌توان به فقدان نظارت بر طرح، تسکین مقطعی بازار نشر در شرایطی که شمارگان کتاب روز به روز کمتر می‌شود و نیز صرف یارانه گزاف برای فروش کتاب و رساندن آن به مصرف‌کننده اشاره کرد.

 

احتمال هدررفت منابع

 

محسن پرویز، نویسنده و معاون سابق فرهنگی وزارت ارشاد می‌گوید: در بحث کلان این‌که بخواهیم تخفیف برای کتاب بدهیم، کاری مثبت و فی‌نفسه ارزشمند است، اما نکته اساسی بحث نظارت بر این طرح‌هاست. طرح‌هایی که به این شکل اجرا می‌شود اگر نظارت درستی نداشته باشد نهایتا منجر به از بین رفتن منابع مالی می‌شود.

 

او ادامه می‌دهد: نکته اساسی دیگر این است که کتابفروشی‌ها نیاز به ساماندهی بالاتر از این قبیل طرح‌ها دارند. وزارت ارشاد آمار درستی از کتابفروشی‌ها ندارد و اساسا ارتباط کتابفروشی‌ها و وزارت ارشاد منقطع است. یعنی کتابفروشی‌ها از اتحادیه صنفی خود مجوز می‌گیرند اما ناشران باید مجوز نشر را از وزارت ارشاد بگیرند. بنابراین در بین صنوف مختلف حوزه نشر که از مرحله آغازین تولید محتوا مانند نشر، لیتوگرافی و چاپ باید مجوز‌ها را از وزارت ارشاد بگیرند، این فقط کتابفروشی‌ها هستند که مجوزی نمی‌گیرند.

 

سخنگوی انجمن قلم ایران اظهار می‌کند: گرفتن مجوز بخش‌های مختلف از وزارت ارشاد باعث می‌شود امکان برنامه‌ریزی برای آنها وجود داشته باشد، اما وقتی به توزیع محصول یعنی کتابفروشی می‌رسیم، می‌بینیم ارتباطی به وزارت ارشاد ندارد و خود این مشکلاتی را فراهم می‌کند.

 

یکی این که برنامه‌ریزی درستی برای رفع کمبودهای کتابفروشان نداریم و از طرف دیگر مثلا در نمایشگاه‌های کتاب مجبوریم نمایشگاه از تولید به مصرف بگذاریم؛ یعنی واسطه کتابفروشان را حذف کنیم و خود ناشران عرضه‌کننده باشند. حتی نمایندگی دادن ناشران به واسطه‌ها از گذشته‌های دور نوعی تخلف محسوب می‌شده است.

 

پرویز خاطرنشان می‌کند: وقتی در دولت نهم نمایشگاه‌های استانی را تقویت کرده بودیم و این نمایشگاه‌ها با حضور ناشران بیشتر و به‌طور مستمر و طبق برنامه تشکیل می‌شد، بعضی کارشناسان حوزه کتاب این نکته را مطرح می‌کردند که ارائه کتاب با تخفیف به اقتصاد نشر لطمه می‌زند.

 

این حرف غلطی نبود و نیست. در واقع هرجا کتابفروشی به مقدار کافی وجود دارد، طرح‌هایی که مبتنی بر ارائه تخفیف است، می‌تواند به اقتصاد حوزه نشر لطمه بزند و در نهایت اثر غایی آن، ضربه به چرخه نشر و مغایر با اهداف اولیه طراحان خواهد بود.

 

جدای این مباحث، انتقادات دیگری هم به این طرح وجود دارد. تجربه برگزاری ادوار گذشته و گزارشات میدانی نشان می‌دهد برخی کتابفروشان عضو طرح، در میانه‌های طرح در پاسخ به مراجعه کنندگان از ارائه تخفیف خودداری می‌کنند و در توجیه این کار می‌گویند سقف اعتبارشان پر شده است.

 

یکی دیگر از مهم ترین معضلات موجود در این طرح، عدم پوشش همه آثار مجوزدار برای در اختیارگیری این یارانه است. از طرفی فروشندگان و ناشران اطلاعی از لیست آثار قابل تفکیک دریافت نکرده‌اند و تنها از طریق ثبت هر یک از کتاب‌های مورد نظر خریدار در سایت خانه کتاب، به قابل تخفیف بودن یا نبودن آنها پی می‌برند.

 

با این حال، برخی کارشناسان و کتابفروشان هم از این طرح راضی و برخی دیگر هم خواهان استمرار طرح هستند و مثلا می‌گویند طرح باید در کل فصل تابستان برگزار شود و نه یک دوره یک ماهه.

 

موج‌سواری رسانه‌ای

 

نادر قدیانی، مدیر انتشارات قدیانی به‌عنوان یکی از پیشکسوتان عرصه نشر به خبرنگار ما می‌گوید: طرح‌های زیادی برای رونق فروش کتاب اجرا شده که جواب نداده است. او راز موفقیت طرح‌های فصلانه کتاب را رسانه‌ای شدن آن می‌داند. البته این ناشر قدیمی تصریح می‌کند: مشکل کتاب با این طرح‌ها حل نمی‌شود، چون شمارگان کتاب از ۳۰۰۰ نسخه به کمتر از هزار نسخه رسیده، اما در همین شرایط به هرحال چنین طرح‌هایی بازار کتاب را رونق داده است.

 

مُسکن مقطعی

 

مهدی فیروزان، مدیرعامل شهر کتاب درباره طرح تابستانه کتاب و طرح‌هایی از این دست به جام‌جم بیان می‌کند: اگر پرسش این است که این طرح راه‌حلی برای بازار نشر است یا نه، پاسخ منفی است. این طرح فقط یک مُسکن است و مسکن خوبی هم است، اما چون دوام ندارد، نمی‌توان از آن به‌عنوان یک خدمت مستمر یاد کرد.

 

 

  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش