سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۹:۵۴ - ۱۷ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۴۲۳۸
کتاب، شعر و ادب

حداد عادل در رونمایی «سند راهبردی زبان فارسی»:

زبان فارسی قلمرو فرهنگی ایران را تعیین می‌کند

حداد عادل,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
رئیس بنیاد سعدی در مراسم رونمایی از «سند راهبردی زبان فارسی در جهان» گفت: اسطوره آرش کمانگیر کاملا با زبان فارسی قابل انطباق است و قویا معتقدم هر جایی که زبان فارسی رفته است، آنجا قلمرو فرهنگی ایران‌زمین است.

به گزارش ایسنا بر اساس خبر رسیده از بنیاد سعدی، غلامعلی حداد عادل در این مراسم، با اشاره به مناقشات موجود درخصوص اینکه شاعران و اندیشمندان فارسی متعلق به کدام سرزمین هستند، گفت: به یک معنا این بزرگان متعلق به آن کشور هستند چون در آن کشور زندگی کرده‌اند. اما ما یک قلمرو ایران سیاسی امروز و یک قلمرو فرهنگی ایران داریم و وقتی می­‌گوییم چه کسی ایرانی است، ملاک ما این قلمرو فرهنگی است. این قلمرو فرهنگی را زبان فارسی تعیین می­‌کند.

 

رئیس بنیاد سعدی در خصوص اهمیت شناخت فرهنگ­ها در آموزش زبان فارسی گفت: مسئله مهم در آموزش، شناخت مخاطب است. خداوند در قرآن می ­فرماید که ما هیچ پیغمبری را نفرستادیم مگر آنکه به زبان مردمش صحبت می کرد. این آیه را می توانیم بسط بدهیم. «رسول» می­‌تواند یا پیامبری باشد یا فرستاده‌ای که از یک موسسه یا حکومتی به جایی دیگر می رود که باید فرهنگ جماعتی را که به سوی آنها فرستاده شده است بداند.

 

حداد عادل با بیان اینکه طی ۴۰ سال پس از انقلاب اسلامی، در حوزه آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان پیشرفت خوبی داشته ایم، گفت: یکی از اتفاق­های مبارکی که افتاده، تاسیس رشته آموزش زبان فارسی به خارجیان (آزفا) بوده است که پیش از این چنین تخصصی نداشتیم و این رشته در دنیا هم جدید است و امسال نیز برای مقطع دکترا این رشته در دانشگاه علامه طباطبایی پذیرش داشته است. بیشتر همکاران ما در بنیاد سعدی نیز فارغ التحصیل این رشته هستند.

 

او با بیان اینکه تا کنون ۴۰ دوره آموزش مهارت تدریس زبان فارسی به خارجی­ها در بنیاد سعدی برگزار شده است، گفت: برگزاری این دوره­‌ها یکی از مهم ترین اقدامات صورت گرفته بود چرا که زبان آموزی و ادبیات مقوله‌ای جدا از هم هستند و تفاوت دارند. و برای تدریس زبان فارسی به خصوص به مبتدیان، نمی توان از اساتید ادبیات فارسی استفاده کرد.

 

حداد عادل همچنین ضمن تاکید بر آنکه افق روشنی به برکت امام خمینی (ره) و شهدا به وجود آمده، به ارتباط ایران با  موسسه «جامعه المصطفی» اشاره کرد و گفت: فعالیت­های این موسسه به اندازه همه کارهای دانشگاهی ما در گسترش زبان فارسی موثر بوده است و همه اینها به برکت انقلاب اسلامی است. بدون انقلاب اسلامی چنین ارتباط و رفت و آمدهای گسترده­ای به وجود نمی­‌آمد.

 

وی در ادامه افزود: چندده‌هزار نفر تا کنون برای یادگیری زبان و ادبیات فارسی به ایران آمده اند که حدقل ۶ الی ۷ سال در ایران  اقامت می­کنند و نه فقط خودشان به زبان فارسی مسلط می‌­شوند مهم تر از آن فرزندانشان نیز فارسی یاد می­‌گیرند، بلکه پس از بازگشت به کشورشان هر کدام بالقوه معلم زبان فارسی هستند.

 

در بخش دیگری از این مراسم، سیدمحمدرضا دربندی، معاون امور بین الملل بنیاد سعدی نیز  در خصوص ضرورت­های تدوین سند راهبردی گفت: تدوین این سند بر اساس یک نیاز واقعی بوده است.  چرا که با تشکیل بنیاد سعدی انتظار می­‌رفت که کارهای پراکنده و انفعالی که در گذشته انجام می شد یک شکل تدوین شده و براساس نقشه به خود بگیرد.

 

 وی در ادامه افزود: یکی دیگر از ضرورت‌های تدوین کتاب «سند راهبردی زبان فارسی در جهان» برنامه ریزی بر اساسنیازهای مناطق مختلف زبانی- فرهنگی و اتفاقات جدیدی که در جهان می افتد، بود.

 

دربندی در همین خصوص توضیح داد: به عنوان مثال در کشوری مانند هندوستان که زبان فارسی ۸۰۰ سال سابقه زبانی دارد باید به یک طریق عمل کرد و در کشورهای منطقه اروپای شرقی که سابقه گرایش به صوفی گری و مشاهیر ادب فارسی از بعد عرفانی دارند، باید به گونه دیگری عمل کرد.

 

معاون امور بین الملل بنیاد سعدی، برنامه ریزی بر اساس شناخت انگیزه داوطلبان را از دیگر ضرورت­های تدوین سند راهبردی زبان فارسی در جهان عنوان کرد و گفت: دلایل علاقه به زبان فارسی در جهان مختلف است و علت­‌هایی همچون علاقه به ادبیات فارسی، سینمای ایران، دلایل شغلی و اقتصادی و سیاسی را در برمی­‌گیرد و برنامه­‌ریزی برای هر منطقه بر اساس انگیزه­‌ها متفاوت خواهد بود.

 

او با اشاره به آنکه زبان فارسی فرصتی مهم برای گسترش دیپلماسی عمومی است، به ضرورت­های دیگر تدوین این سند اشاره کرد و گفت:  جلوگیری از تعطیلی دپارتمان­های زبان فارسی و جایگزینی استادهای بازنشسته از دیگر دلایل تدوین این سند بود چرا که در ۲۰ سال گذشته ۱۰۰ گروه و دپارتمان زبان فارسی را از دست دادیم.  همچنین فراهم کردن مقدمات تبدیل زبان فارسی به زبان علم در ۳۰ سال آینده ، ضرورت دیگری است که مقام معظم رهبری بر آن تاکید داشتند.

 

دربندی با بیان اینکه هدف از تدوین «سند راهبردی زبان فارسی در جهان» حضور و مشارکت فعال در فرهنگ جهانی و فرآیند جهانی شدن در چارچوب گسترش زبان فارسی است، گفت: کتاب تدوین «سند راهبردی زبان فارسی در جهان» به وسیله ۱۲۰۰ساعت- نفر کار کارشناسی و در ۶۰۰ صفحه چاپ شده است که در آن تهدیدها، فرصت‌ها و نقاط قوت و ضعف حوزه زبان فارسی تبیین شده است.

 

او با اعلام اینکه ۱۰ منطقه زبان فارسی در این کتاب کشورهای عرب زبان، شرق آسیا، شبه قاره،  آمریکای لاتین، کشورهای فارسی زبان، آسیای مرکزی، اروپای شرقی، آفریقای زیر صحرا، آمریکا، کانادا، استرالیا  و اروپای غربی هستند، گفت: این ۱۰ منطقه برخی با تقسیمات وزارت امور خارجه تطبیق دارد و برخی نیز به لحاظ ویژگی های کار ما تطبیق ندارد.

 

وی با بیان آنکه راهبرد بنیاد سعدی، گسترش قلمرو زبان فارسی در جهان بر اساس نگرش­های مشترک در هر منطقه است، گفت: در مناطق فارسی زبان راهبرد ما، توسعه خط و ادبیات فارسی با تاکید بر میراث مکتوب و مشترک است. در شبه قاره، توجه به موضوعات دینی مشترک و در کشورهای عرب زبان جنبه تمدنی را مد نظر داشتیم. در کشورهای اروپایی از گرایش فرامادی گرایی ایجاد شده، در کشورهای اروپای شرقی از فرصت پساکمونیست، در آفریقا از توجه و استقبال به موضوع های فنی، پزشکی و صنعت نفت و در آمریکای لاتین هم از روحیه عدالت‌خواهی  و آزادی‌خواهی استفاده کردیم.

 

معاون امور بین الملل بنیاد سعدی همچنین گفت: قرار است این کتاب برای ۶۰ رایزنی و ۲۰ سفارتخانه عرضه شود تا برنامه‌های آنان تا ۵ سال آینده متأثر از پیشنهادهای این کتاب باشد.

 

او در پایان گفت: در همین زمان ما یک مجموعه دیگر را به نام «شناخت نامه زبان فارسی» منتشر کردیم که حدود ۵۰۰ صفحه است و اطلاعات ۲۶ کشور اعم از تعداد دانشگاه­هایی که زبان فارسی تدریس می­‌شود، دانشجویان، وبگاه­‌هایی که در این حوزه هستند و  کتاب­هایی که در این زمینه انتشار یافته، در آن جمع آوری  شده است و امروز از آن هم رونمایی می­‌شود.

 

همچنین در این مراسم، برخی از اعضای شورای راهبردی بنیاد سعدی به بیان تجربیات و نظرات خود در خصوص «سند راهبردی زبان فارسی در جهان»، آموزش و گسترش زبان فارسی  و مشکلات آن پرداختند.

 

گسترش زبان فارسی با کارهای انفرادی به مقصد نمی‌­رسد

صفار مقدم استاد اعزامی به کشور بوسنی و مولف کتاب «آموزش زبان فارسی»، با بیان آنکه باید شناخت دقیقی از وضعیت زبان فارسی در خارج از کشور داشته باشیم گفت: . در ۵۰ سال گذشته، فعالیت­‌ها پراکنده بوده است و جای شکر است که بنیاد سعدی تاسیس شده است. زیرا حوزه وسیع گسترش زبان فارسی در جهان با کارهای انفرادی و محدود به مقصد نمی رسد.

 

وی افزود: وضع موجود آموزش زبان فارسی در خارج از کشور نسبت به شرایط مطلوب، رضایت بخش نیست و باید این حوزه تقویت شود.

 

صفار مقدم با تاکید بر آنکه یکی از طرح­‌های کلان بنیاد سعدی، تدوین« سند راهبردی زبان فارسی در جهان» است، گفت: این سند به تنهایی مشکلات ما را در خارج از کشور حل نمی­‌کند ولی گام اول مناسبی است که امیدوارم به دنبال آن گام­‌های بعدی برداشته شود.

 

این استاد زبان فارسی در پایان ضمن تقدیر از فعالیت­‌های بنیاد سعدی طی سال­‌های گذشته گفت: یقین دارم همکارانی که در این بنیاد فعالیت می‌کنند دارای قشنگ ترین و جذاب ترین مشاغل هستند و فعالیت در این حوزه به معنای کار جهادی فرهنگی است که در حال حاضر کشور ما در سطح دنیا بیشتر از همه به آن نیاز دارد.

 

بهادر باقری استاد اعزامی به کلمبیا نیز در این مراسم پس از خوانش شعری از هوشنگ ابتهاج طی سخنانی گفت: مولوی می فرماید که « آفتی نبود بدتر از ناشناخت / تو بر یار و ندانی عشق باخت»، بنابراین اگر ندانی مخاطب کیست و انگیزه هایش چیست و چگونه و در چه شرایطی باید با او سخن گفت، کارها بی فایده است.

 

وی در ادامه سخنانش با اشاره به خاطره­ایی از دوره دانش افزایی سال­های پیشین، در خصوص اهمیت توجه به تنوع فرهنگ­‌ها، فرصت­‌ها و چالش‌ها در آموزش زبان فارسی گفت: در فرودگاه به استقبال گروهی رفتیم که از روسیه آمده بودند و زبان فارسی آنها نیز بسیار خوب بود. در معرفی، خودم را خدمتگزار دوره دانش افزایی عنوان کردم که آنها این تعارف را متوجه نشدند.

 

وی با تشبیه ماموریت­‌های استادان اعزامی به « سفر در مه» ، افزود: متاسفانه در فرهنگ ما مستندسازی ضعیف است، امیدوارم ارتباط بنیاد سعدی با استادان به همین سند منتهی نشود و از این به بعد هم از دانش آنها استفاده شود و بسیار خوب است اگر از تجربیات زیستی استادان در کشورهای مختلف، مجموع‌ه­ای تدوین و مستند سازی شود.

 

امیر احمدیان استاد گروه مطالعات آسیای مرکزی در دانشکده مطالعات جهان نیز از دیگر اعضای شورای راهبردی بود که طی سخنانی به گستردگی ادبیات و زبان فارسی در جهان اشاره کرد و گفت: در دهه ۱۹۵۰ در جمهوری آذربایجان «حاجی بیگ اف»، موسیقی دان برجسته آذربایجان شوروی، اپرایی به نام کوراوغلی  نوشته است که طی آن مجلس بزمی را به تصویر می کشد و این مجلس با شعری از حافظ شروع می شود. در سن پطرزبورگ هم پوشکین به قهوه خانه ای می رفته که نام آن حافظ بوده است یا در کلکته به دنبال مسجدی برای نماز خواندن بودم که به مسجدی برخوردم که نام آن را با خط نستعلیق فارسی نوشته بود «ناخدا».

 

احمدیان با بیان اینکه «سند راهبردی زبان فارسی» به مانند آمایش زبان فارسی است، گفت: این سند باید به عنوان منبع اصلی و بالا دستی در نظر گرفته شود و هر کس می خواهد برای گسترش زبان فارسی تلاش کند از طریق آن، برنامه ریزی کند.

 

وی همچنین تاکید کرد: هر چند رایزنان فرهنگی ما بسیار زحمت می­‌کشند اما خود رایزنی­های فرهنگی نیز به استراتژی خاصی نیاز دارند و باید برای گسترش زبان فارسی تلاش‌­های بیشتری توسط رایزنی‌­ها صورت گیرد تا دیپلماسی عمومی ما منجر به پیاده سازی دیپلماسی فرهنگی شود.

 

این استاد گروه مطالعات آسیای مرکزی با بیان آنکه زبان فارسی به فرموده رهبر معظم انقلاب، زبانی فاخر و زبان دین، حکمت، فلسفه و عشق است، گفت: باید از ظرفیت‌­های ارزشمند زبان فارسی استفاده کرد. در زبان فارسی همه چیز مستتر است و اگر کسی این زبان را یاد بگیرد و ادبیات کلاسیک ما را بخواند، قطعا به اسلام گرایش پیدا خواهد کرد، چرا که هر کدام از بزرگان ادبیات ما سخنان خود را با مدح خداوند و پیامبر و ائمه اطهار آغاز کرده اند.

 

آئین رونمایی از « سند راهبردی زبان فارسی در جهان» با حضور حداد عادل، رئیس، معاونان و اعضای شورای راهبردی بنیاد سعدی که از سفیران، رایزنان فرهنگی، معاونان و مدیران  سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و وزارت امور خارجه و استادان روابط بین الملل هستند، برگزار شد.

 

 

 

 

 

 

  • 15
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش