سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۱۴ - ۰۷ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۱۷۹۶
کتاب، شعر و ادب

کدام خبرگزاری‌ها منبع اصلی روزنامه‌های ایران هستند؟

منابع روزنامه های ایران,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
نتایج یک پژوهش علمی در ایران نشان می‌دهد سه خبرگزاری غربی و سه خبرگزاری داخلی به ترتیب خوراک اصلی صفحات بین‌المللی و سیاسی روزنامه‌ها در ایران را تامین می‌کنند.

به گزارش ایسنا، این پژوهش به سفارش دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف بررسی اصول منبع‌نگاری و ارزیابی صحت اخبار و مطالب رسانه‌های داخلی انجام شده و قرار است مشروح آن روز سه‌شنبه در بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات به اصحاب و کارشناسان رسانه ارایه شود.

 

نتایج این پژوهش موید آن است که «اغلب روزنامه‌ها و خبرگزاری‌های کشور از نظر رعایت اصول حرفه‌ای در زمینه منبع نگاری وضعیت نسبتا قابل قبولی دارند اگرچه میزان توجه و پایبندی هر یک از آنها به این اصول متفاوت است و به صحت اخبار و گزارش‌های اختصاصی برخی رسانه‌های داخلی نمی‌توان چندان اعتماد کرد.»

 

پژوهش «بررسی منبع‌نگاری و ارزیابی صحت اخبار و منابع در رسانه‌های ایران» که توسط سه تن از کارشناسان باسابقه رسانه به سرپرستی محسن ماندگاری تهیه شده، حکایت از آن دارد که خبرگزاری‌های رویترز (انگلیس)، فرانس پرس (فرانسه) و اسپوتنیک (روسیه) در صدر  فهرست منابع خارجی پراستفاده در رسانه‌های ایرانی قرار دارند.

 

این پژوهش همچنین می‌گوید که «اخبار خبرگزاری‌های داخلی ایسنا، فارس و ایرنا نیز بیشترین انعکاس را در صفحات سیاسی مطبوعات و پایگاه‌های خبری ایران دارند. 

 

تهیه‌کنندگان پژوهش، این نتایج را از بررسی ۸۳۳۷ مطلب در صفحات سیاسی و بین الملل ۹ خبرگزاری، ۱۸ روزنامه و ۴ سایت پربیننده داخلی در روزهای معین استخراج کرده و آن را در قالب نمودارهای متعدد به نمایش گذاشته‌اند.»

 

بر اساس نتایج به دست آمده، « ۸۵.۳ درصد مطالب منتشر شده در رسانه‌های مذکور دارای منبع است و اصول حرفه‌ای منبع نگاری نیز در ۸۱.۶ درصد اخبار و گزارش های بررسی شده رعایت شده است. 

 

تهیه‌کنندگان پژوهش عملکرد حرفه‌ای دو بخش مهم خبری تلویزیون را نیز رصد کرده‌اند. بررسی ۱۲۶ خبر و گزارش بولتن‌های خبری ساعت ۱۴ شبکه یک و ۲۰:۳۰ شبکه دو سیما نشان می دهد اصول منبع نگاری در ۹۰ درصد اخبار و گزارش‌های بررسی شده رعایت شده است.»

 

بر اساس نتایج این تحقیق، « ۲۹ درصد مطالب روزنامه‌ها، ۱۲ درصد مطالب خبرگزاری‌ها و ۵ درصد مطالب سایت ها فاقد منبع است. علاوه بر آن، عمده مطالبی که روزنامه ها از ذکر منابع آن خودداری کرده اند، اخبار و گزارش های خبرگزاری ها است که بعضا بدون ذکر نام منبع منتشر شده است.»

 

نتایج این تحقیق نشان می دهد «در ۳۸.۷ درصد مطالب روزنامه ها، ۱۲.۸ درصد مطالب خبرگزاری ها و ۹ درصد مطالب سایت های منتخب، اصول منبع نگاری رعایت نشده است.

 

در میان خبرگزاری‌ها، خبرآنلاین از نظر رعایت اصول منبع نگاری در جایگاه اول و خبرگزاری های مهر و ایلنا در جایگاه آخر قرار گرفته اند. 

 

در میان روزنامه ها، دنیای اقتصاد در جایگاه اول و فرهیختگان در جایگاه آخر نشسته و در میان سایت‌های منتخب نیز، تابناک، اول و انتخاب در رده آخر جای گرفته است.»

 

نتایج این تحقیق نشان می‌دهد «بسیاری از رسانه های داخلی، استانداردهای حرفه ای روزنامه‌نگاری را در اخبار اختصاصی خود رعایت نکرده اند، مخصوصا وقتی که منبع اخبار و گزارش‌های این رسانه‌ها از منابع ناشناس بوده است.»

 

یکی دیگر از نتایج این پژوهش آن است که نشان می‌دهد «منبع ۹۳ درصد مطالب روزنامه ها و ۹۸ درصد مطالب سایت‌های منتخب، داخلی است. این رقم درباره اخبار و گزارش‌های دو بخش مهم خبری تلویزیون، ۸۶ درصد است.

 

بر اساس نتایج حاصله، ۸۸.۷ درصد مطالب خبرگزاری‌های داخلی دارای منبع معتبر است که در میان آنها، خبرگزاری مهر بیشترین و خبرآنلاین کمترین استفاده از منابع کم اعتبار را دارند.

 

در میان رسانه‌های خارجی که اخبار آنها در رسانه‌های داخلی انتشار یافته، خبرگزاری انگلیسی رویترز با ۹.۵ درصد بیشترین استناد را داشته است. خبرگزاری فرانسه با ۵.۸ درصد و خبرگزاری روسی اسپوتنیک با ۴.۵ درصد در جایگاه های بعدی قرار دارند.

 

این نسبت در میان خبرگزاری های داخلی، رویترز ۹.۹درصد، خبرگزاری فرانسه ۶.۳ درصد و خبرگزاری روسی اسپوتنیک ۵.۲درصد است. 

 

در میان روزنامه‌ها نیز اخبار رویترز ۷.۹ درصد، خبرگزاری فرانسه ۴.۶درصد و بی بی سی ۴.۲ درصد مطالب آنها را دربرمی‌گیرد. در میان پایگاه‌های خبری ایرانی، رویترز با ۹.۵، خبرگزاری فرانسه با ۴.۲ و روسیا الیوم با ۳.۳ درصد در صدر هستند.»

 

نتایج این تحقیق همچنین نشان می‌دهد «رسانه‌های اروپایی با ۳۳.۳ درصد جایگاه  اول را در میان اخبار ترجمه شده رسانه های داخلی دارند و ۵۹ درصد مطالب ترجمه شده در رسانه های داخلی از منابع انگلیسی زبان است.»

 

نتایج این تحقیق نشان می‌دهد «خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در میان منابع داخلی مورد استفاده روزنامه‌ها با ۲۸ درصد در جایگاه اول قرار دارد. فارس با ۱۷، ایرنا با ۱۱ و تسنیم با ۱۰ درصد در جایگاههای بعدی قرار دارند.

 

در میان سایت‌ها نیز ایسنا با ۳۵.۱ درصد در رده اول است و تسنیم با ۱۱.۴، ایرنا ۹.۴ و فارس با ۸.۶ درصد در رده های  بعدی جای گرفته اند.نتایج این تحقیق نشان می دهد مطالب روزنامه شرق با ۱۷ درصد بیشترین بازتاب را در میان سایتهای منتخب داشته است.»

 

یافته‌های این پژوهش همچنین حکایت از آن دارد که «منبع ۹۱.۳ درصد اخبار و گزارش های دو بخش خبری تلویزیون، خبرگزاری صداوسیما است و سردبیران این بخش‌های خبری از منابع دیگر به ندرت استفاده می کنند.»

 

یکی دیگر از نتایج این تحقیق آن است که نشان می‌دهد «رابطه معناداری میان خط مشی سیاسی روزنامه‌ها و استفاده آنها از خبرگزاری‌های کشور وجود دارد به طوری که روزنامه‌های هر جناح اکثرا از خبرگزاری‌های همفکر خود به عنوان منبع اخبار و گزارش هایشان استفاده می کنند.

 

بجز روزنامه خراسان که منبع اول آن ایسنا است منبع اول و دوم مابقی روزنامه‌های اصولگرا فارس و تسنیم است. در روزنامه‌های اصلاح طلب یا طرفدار دولت نیز منبع اول ایسنا است. به نظر می‌رسد برخی روزنامه‌ها نظیر رسالت، جمهوری اسلامی و قدس عامدانه از استفاده از خبرگزاری‌های جناح رقیب خودداری کرده‌اند.»

 

مشروح این پژوهش و نمودارهای متعدد و متنوع آن که در قالب ۲۴۸ صفحه تهیه شده است، ساعت ۱۶ روز سه‌شنبه در نشست تخصصی «منبع نگاری و ارزیابی صحت اخبار و مطالب در رسانه‌ها» در بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات ارائه خواهد شد.

 

 

  • 15
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش