یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۲:۱۵ - ۱۳ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۳۳۵۰
کتاب، شعر و ادب

مجید قیصری: برای پیامبر (ص) کم کار کردیم

مجید قیصری,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
«زندگی پیامبر اسلام(ص)، قابلیت این را دارد که وارد ادبیات داستانی شود! اما کمتر کسی دغدغه این را دارد که درباره ایشان بنویسد».

به گزارش جام جم آنلاین، اینها بخشی از گفته‌های مجید قیصری، نویسنده‌ ۵۱ ساله است که تاکنون چند داستان درباره دفاع مقدس، انقلاب و... نوشته که از میان آنها می‌توان به رمان‌های نگهبان تاریکی، سه دختر گل‌فروش، زیرخاکی، طعم باروت و... اشاره کرد.

قیصری در سال‌های مختلف توانسته جوایز ادبی مثل کتاب سال شهید غنی‌پور، مهرگان، بهترین کتاب سال و... را به خانه ببرد.

او چند سال قبل کتاب سه کاهن را درباره کودکی پیامبر(ص) نوشت؛ کتابی که بتازگی به زبان روسی هم ترجمه شده است.

قیصری یکی از برگزارکنندگان جشنواره خاتم نیز هست.در آستانه میلاد حضرت رسول(ص) با این نویسنده هم‌صحبت شدیم تا برایمان بگوید چرا ادبیات داستانی درباره زندگی حضرت محمد (ص) کم‌کاری کرده است.

کتاب سه کاهن را درباره کودکی حضرت محمد (ص) نوشته‌اید، چه شد که به سمت این موضوع رفتید؟ البته تاکنون بیشتر انیمیشن‌‌ها و فیلم‌هایی هم که درباره ایشان ساخته شده کودکی پیامبر (ص) را مورد توجه قرار داده و کمتر به بزرگسالی یا دوران پیامبری ایشان اشاره‌ای داشته است؟

جشنواره خاتم را سه سال قبل راه‌اندازی کردیم که سومین دوره آن عید مبعث برگزار می‌شود. محور اصلی این جشنواره داستان‌نویسی درباره زندگی پیامبر اسلام(ص) است. رویکردمان در این جشنواره فقط کودکی حضرت محمد(ص) نیست و چند داستان هم تاکنون نوشته شده است. داستان سه کاهن را سال ۸۸ نوشتم. قرار بود کاری کلان‌تر درباره پیامبر(ص) انجام بدهم و کلی فیش‌برداری کرده بودم، اما آن کار به سرانجام نرسید و تصمیم گرفتم داستانی درباره کودکی ایشان بنویسم و به مقطعی بپردازم که حلیمه و همسرش به مکه می‌آیند و حضرت محمد(ص) را از خانواده‌اش می‌گیرند و به طایفه خود می‌برند تا حلیمه به ایشان شیر بدهد و بزرگش کند.

نوشتن درباره حضرت محمد (ص) باید دشوار باشد، چون به سندیت تاریخی نیاز است؟

حدود ۷۰ درصد داستان سه کاهن، تخیلی و داستان‌پردازی است، چون به حلیمه و شوهرش می‌پردازد، اما اتفاقات تاریخی مستند است و براساس کتب تاریخی نوشته شده است.

درباره اطرافیان پیامبر (ص) می‌شود خیال‌پردازی و به اصطلاح ماجراها را دراماتیزه کرد، اما درباره شخص ایشان نمی‌توان وارد خیال شد؟

همه اینها در مرحله حرف مانده است. واقعیت این است که دغدغه‌ نوشتن درباره پیامبر اسلام (ص) وجود ندارد یا خیلی کم است. کسی که دغدغه نوشتن داشته باشد، راهش را پیدا می‌کند. چطور در نگارگری، شمایل ایشان را می‌کشند، در تعزیه بازیگر نقش پیامبر(ص) را بازی می‌کند، شاعران درباره ایشان اشعار خیلی زیادی دارند و هیچ ممانعتی هم وجود نداشته و ندارد. داستان و سینما، گونه جدیدی در ایران است که کمتر کسی آن را تجربه کرده است. راه نرفته هم اما و اگرهای خاص خودش را دارد.باید از جایی شروع و راه را برای دیگران هموارتر کرد.

خط قرمزها را چه باید کرد؟ مقوله داستان با شعر تفاوت دارد، داستان کشمکش و دیالوگ دارد و همه اینها‌‌ نوشتن درباره پیامبر(ص) را در قالب داستان سخت می‌کند.

خط قرمزی وجود ندارد! فقط باید نترسید و شروع کرد. شاعران راه را رفته‌اند و ساختار را پیدا کرده‌اند. در زمینه داستان هم باید شروع به نوشتن کرد و آزمون و خطاها را تجربه کرد. حرف من این است که پیامبر (ص) دغدغه نویسنده‌ها نیست! حتی دغدغه مردم هم نیست، چون اگر بود از نویسندگان مطالبه می‌کردند. نویسندگان اروپایی داستان‌های زیادی درباره عیسی‌ بن مریم نوشته‌اند در حالی‌ که اروپایی‌ها به اندازه ما دین‌مدار نیستند!

شاید به این دلیل که پیامبر (ص) قداستی دارند که کمتر کسی اجازه ورود به محدوده آن را می‌کند.

چون دغدغه نیست که اگر بود راه نزدیک شدن به این قداست هم پیدا می‌شود. حضرت محمد(ص) مثل قله‌ای هستند که باید مجهز و به آن نزدیک شد اما وقتی کمتر کسی حال نگاه کردن به این قله را دارد چگونه می‌توان انتظار فتح آن را داشت!

این دغدغه چرا به‌وجود نیامده است؟

پیدا کردن این چرایی به آسیب‌شناسی نیاز دارد! اما به نظر من ادبیات ایران از طرف‌ چپ‌ها وارد کشور ما شده و ریشه دوانده و چپ‌ها میانه‌ای با مذهب و مسائل قدسی نداشته‌اند به همین دلیل ادبیات مذهبی و قدسی ما سابقه و پشتوانه زیادی ندارد. بعد از پیروزی انقلاب هم این‌گونه ادبیات عمق پیدا نکرد و بیشتر به سمت روایت بخشی از تاریخ رفت و نویسنده‌ها تلاش نکردند که درباره حضرت محمد(ص) ادبیات خلق کنند. چند سالی است قدم‌هایی برداشته شده که امیدوارم استمرار پیدا کند. مجموعه داستانی به نام «رد پایی در برف» منتشر شده که خوب است، سال گذشته هم کتاب خاتم منتشر شد که داستان‌های درخور توجهی در آن منتشر شده است. امیدوارم این نوشته‌ها بتواند ادبیات داستانی درباره حضرت محمد(ص) را شکل دهد.

نزدیک به ۴۰ سال از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته آیا این مدت زمان کافی نبوده تا ادبیات اسلامی شکل بگیرد و جایگزینی برای ادبیات قبل از انقلاب باشد؟

متاسفانه شکل نگرفته!‌ بیشتر کارها سطحی و دم‌دستی و رفع تکلیفی بوده است. خیلی‌ها از خط قرمزها صحبت می‌کنند اما واقعیت این است کاری انجام نشده که خط قرمز و ممیزی برای آن مشخص شود و بتوان آن را برطرف کرد. مگر بهرام بیضایی فیلمنامه روز واقعه را درباره حادثه عاشورا ننوشت که کاری جسورانه بود. هم فیلمنامه اجازه انتشار گرفت و هم براساس آن فیلم ساخته شد. پس می‌شود نوشت و فیلم ساخت فقط باید دغدغه ایجاد شود. نباید به بازنویسی تاریخ اکتفا کرد. ادبیات داستانی، بازپروری تاریخ است نه بازگو کردن خط به خط آن.

چه جاهایی باید متولی از نویسنده‌ها حمایت کند که آنها وارد این عرصه شوند؟

اصلا به متولی نیاز نیست. مشکل اینجاست همه می‌خواهند متولی این کار شوند و نتیجه‌اش شود باز هم کارهای سطحی! داستان‌نویسی به متولی نیاز ندارد، لازمه کار دغدغه است.

چگونه باید این دغدغه را ایجاد کرد؟

جشنواره خاتم را بخش خصوصی راه‌اندازی کرده و امیدوارم دوام بیاورد. به نظرم اگر این جشنواره ادامه پیدا کند، جریان خوبی شروع خواهد شد. الان نسبت به زمانی که جشنواره را شروع کردیم، نویسنده‌های خوبی پای کار آمده‌اند و نوشتن درباره حضرت محمد(ص) کم‌کم دارد به دغدغه آنها تبدیل می‌شود و نویسنده‌ها دارند جرات این را پیدا می‌کنند که به قله هم نگاه کنند و درباره آن بنویسند!

طاهره آشیانی

  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش