سه شنبه ۰۶ شهریور ۱۴۰۳
۱۳:۴۷ - ۱۳ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۳۶۴۹
کتاب، شعر و ادب

زندگی پر تلاطم احسان یارشاطر تاثیرگذارترین چهره فرهنگی ۱۰۰ سال اخیر ایران و تلاش او برای وطن

احسان یارشاطر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

«وطن ما، به یک معنی، سرزمینی ا‌ست پر از صحراهای فراخ و کوه‌های بلند و رودها و دریاچه‌ هایی که در درازای زمان بارها زیر پای مهاجمان مختلف کوفته شده و باز به‌ پاخاسته... ولی ما وطن دیگری هم داریم که در ذهن‌مان جای دارد. وطنی که رودکی در آن چنگ می‌نواخت و فردوسی از خِرَد و دلاوری‌های قهرمانان سخن می‌گفت و خیام سرگردانی انسان را بازمی‌نمایاند و ابوسعید و نظامی و سعدی و مولوی و حافظ، با استادی حیرت‌انگیز، از ظرایف روان انسان – بیش از همه عشق – سخن می‌گفتند. این وطن را می‌توان از گزند حوادث در امان داشت. وطن من این است... وطن من زبان فارسی‌ است».

 

به احترام نام احسان یارشاطر باید از جا برخیزیم؛ مردی که همواره زبانِ فارسی را وطن خویش می دانست و این وطن پرستی، در جای جای آثار او و فعالیت های مستمر و مفیدی که در حوزه زبان شناسی و ایرانشناسی داشته مشهود است. او از جمله مردان بزرگی است که چنان که باید در کشورش شناخته نشد اما جهان ادبیات فارسی برای او سیاه پوش و کرسی های دانشگاه کلمبیا و لندن به احترام درگذشت این استاد مطالعات ایرانی، بنیان گذار و سرویراستار دانشنامه ایرانیکا و همچنین نویسنده ۱۶ جلد کتاب تاریخ ادبیات ایران، خالی هستند.

 

او سال ها با پشتکار فراوان، توانست خود را به عنوان یکی از تاثیرگذارترین چهره‌های فرهنگی، در حوزه زبان‌شناسی و ایران‌شناسی، نه‌تنها در ایران که در جهان معرفی کند. نگاهی کوتاه به زندگینامه این مرد بزرگ و آشنایی با سختی‌ها و رنج هایی که در طول دوران زندگی اش تحمل کرد، به ما نشان می دهد که هدف، تمام مشکلات را کنار می زند؛ چرا که نور می بینیم و خواه ناخواه به سمت آن در حرکتیم.

 

دانشنامه «ایرانیکا»

«ایرانیکا» دانشنامه‌ای است درباره‌ تاریخ، فرهنگ، هنر و جامعه‌ ایران که به مدیریت احسان یارشاطر و به وسیله‌ بخش پژوهش‌های ایرانی دانشگاه کلمبیا، در نیویورک چاپ می‌شد. کار تدوین این دانشنامه به سال ۱۳۴۷ بازمی‌گردد که به پیش‌نهاد یارشاطر و با بودجه‌ای دو میلیون دلاری شکل گرفت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی بودجه‌ «ایرانیکا» قطع شد و ادامه‌ این کار به بخش ایران‌ شناسی دانشگاه کلمبیا منتقل شد.

 

حامیان مالی ایرانیکا، دانشگاه کلمبیا و بنیاد ملی علوم انسانی آمریکا بودند؛ احسان یارشاطر آن‌روزها را این‌گونه به یاد می‌آورد: «از بخت بد من، آن روزها ایام گروگان‌گیری و اشغال سفارت آمریکا بود. در واشنگتن نمی‌شد اسم ایران را آورد. اما چون فکر می‌کردم در دنیا کسان دیگری هم هستند که مانند من معتقدند سیاست نباید در کار علم دخالت کند، جرات کردم و رفتم. همان ابتدا به ريیس بنیاد گفتم که از اوضاع خبر دارم اما این کاری است که می‌خواهم بکنم.

 

او گفت این کار شما از همان دسته کارهایی است که ما حمایت می‌کنیم، با این حال، شما باید تقاضا و طرحی کامل با جزيیات بیاورید تا در شورای ما بررسی شود. گفتم دفتر کوچک و منشی و دبیری را که الان تدارک دیده ام، نمی‌توانم معطل این زمان رسیدگی کنم و نگرانم که اگر آن‌ها را از دست دهم، دیگر نظیرشان را پیدا نکنم. مرد سنجیده‌ای بود. مردانگی کرد. گفت من از بودجه اختصاصی که در اختیارم هست به شما ۱۷ هزار و ۵۰۰ دلار می‌دهم تا شما خودتان را سرپا نگهدارید و ما فرصت بررسی کار شما را پیدا کنیم. همان بودجه در آن ایام دفتر ایرانیکا را حفظ کرد».

 

یک زندگی پر تلاطم

احسان یارشاطر در چهاردهم فروردین در همدان متولد شد. چنان که خود در خاطراتش تعریف کرده است، هر روز صبح با صدای نماز پدرش، از خواب برمی خواست. خانواده یارشاطر اهمیت خاصی برای تحصیل و درس فرزندان قايل بودند. اما او به زودی در ۱۱ سالگی مادرش را و در ۱۲سالگی پدرش را از دست می دهد و روزهای سخت و دردناک زندگی را آغاز می کند. او در بخشی از خاطرات خود آورده است: «هیچ به زندگی دلگرم نبودم. دوبار هم سعی کردم با خوردن تریاک به زندگی‌ام خاتمه دهم که اطرافیانم متوجه شدند و نجاتم دادند».

 

یارشاطر پس از اتمام دوره دبیرستان، در دانشگاه تهران به تحصیل در رشته زبان و ادبیات فارسی می پردازد و یکی از بحث برانگیزترین رساله های دکتری این رشته را با این موضوع که معشوق در ادبیات ایران نمی تواند زن باشد، می‌نگارد که خود محل بحث فراوانی پیرامون این دانشجوی جوان می شود. او در دهه ۱۳۲۰، تحصیل در حوزه مطالعات ایران و ایرانشناسی را آغاز می کند که بخش عمده ای از این مطالعات، شامل تاریخ پیش از اسلام و زبان و گویش های این دوره تاریخی بوده است. او برای ادامه تحصیل به لندن رفت و نزد کسانی همچون «والتر هنینگ» و «مری بویس» زبان پهلوی را فراگرفت. موضوع دومین رساله دکتری او نیز، موضوعی تازه و بحث برانگیز بوده است؛ یارشاطر در این رساله تلاش کرد ثابت کند که زبان مردم آذربایجان، زبانی است به نام «تاتی» نه زبان ترکی.

 

به گفته خودش تا دوران ابتدایی، شاگردی بازیگوش و معمولی بود و نمرات خوبی هم نداشت اما پس از ورود به تهران و ثبت نام در مدرسه «تربیت» که سطح تحصیلی‌اش نسبت به مدارس دیگر بالاتر بود، در کلاس ششم، علاقه اش به تحصیل افزایش پیدا می کند. او معلم فارسی خود را که همزمان تاریخ هم درس می داده، از اولین کسانی می داند که او را تشویق به تحصیل کرد و این تشویق، تحول مهمی در او به وجود آورد.

 

پس از فوت افراد خانواده اش و زندگی در منزل دایی بزرگش که بسیار بر او فشار وارد می آورد، طی تصمیم عجیبی، زمانی که تنها ۱۴ سال سن داشت، به وزارت معارف مراجعه می کند و می گوید: «من می خواهم درس بخوانم اما هیچ وسیله ای ندارم» و به این ترتیب به دانشسرای مقدماتی تهران رفت و با تمام سختی های موجود، درس خواند و سرانجام در رشته زبان و ادبیات فارسی مشغول به تحصیل شد .

 

راه اندازی بنگاه ترجمه و نشر کتاب

علاوه بر سایر فعالیت های مثبت یارشاطر، راه‌اندازی بنگاه ترجمه و نشر کتاب، یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های او بود که تحولی در فرهنگ و ادبیات ایران پدید آورد. یارشاطر آگاه می‌شود که در ترکیه ۶۰۰ اثر برگزیده ادبیات غربی ترجمه و چاپ شده‌است و همین امر باعث می‌شود که موسسه‌ای برای ترجمه و نشر ادبیات غربی و جهان در ایران راه‌اندازی کند. در سال ۱۳۳۳ به منظور ترجمه مناسب و شایسته آثار ادبی جهان، بنگاه ترجمه و نشر کتاب را بنیان نهاد. حوزه فعالیت این بنگاه به‌ تدریج گسترش یافت و علاوه بر ادبیات خارجی، مجموعه‌های متون فارسی، ایران‌شناسی، آثار فلسفی، ادبیات برای جوانان، خواندنی‌های کودکان و آيینه ایران و چند مجموعه دیگر در آن چاپ و منتشر شد.

 

و سرانجام مرگ

روز شنبه، هشتم شهریور احسان یارشاطر، یکی از بزرگ‌ترین مردان ۱۰۰ سال اخیر فرهنگ ایران، دور از وطن و در کالیفرنیا درگذشت. او معتقد بود:«وطن برای من جایی است که بتوان برای ایران کار کرد، نوشت، منتشر کرد و فرهنگ ایران را بهتر شناساند». کاری که تا آخرین روزهای زندگی اش آن را با روزی نزدیک به هشت ساعت کار مستمر ادامه داد.

 

اگرچه شايد نام پروفسور احسان یارشاطر برای بسیاری از ما، نام آشنایی نباشد اما تلاش های او برای شناساندن فرهنگ ایران، هرگز از یادها نخواهد رفت و آثار او، مهم‌ترین و بزرگ‌ترین مرجع برای آشنایی با فرهنگ و تمدن ایران است.

 

روحش شاد و راهش پر رهرو باد.

 

ghanoondaily.ir
  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش