چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۱۵:۳۵ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۲۲۲۸
کتاب، شعر و ادب

سهم اندک صنعت نشر ایران از بازار جهانی کتاب

مایکل پورتر,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
مایکل پورتر، استراتژیست اقتصادی، معتقد است مزیت و قابلیت در یک سازمان اقتصادی، خلق شدنی است؛ به این شرط که چهار عامل در کنار هم قرار بگیرند و همدیگر را تقویت کنند. این عوامل عبارتند از: فاکتورهای تولید، شرایط تقاضا، صنایع پشتیبان یا مرتبط و استراتژی‌های تدوین‌شده برای یک صنعت.

عامل نخست در صنعت نشر مربوط است به وجود شرایط مناسب در طرف عرضه کالا و خدمات. ناشران و نیروی انسانی حرفه‌ای در تولید کتاب ‌همچنین مدیریت در سازمان‌های نشر جزئی از این عامل‌اند. عامل دوم در صنعت نشر وجود تقاضای خوب برای کتاب است. کتابخوان‌های مشتاق جزئی از این عامل‌اند. موزعان و کتابفروشان حرفه‌ای نیز در این حوزه قرار می‌گیرند. اینکه آیا تقاضای کتاب به طور کامل و با سرعت و سهولت پاسخ داده می‌شود را ذیل این فاکتور باید سنجید. عامل سوم امکانات لجستیک و زیرساختی پشتیبان‌کننده است. در صنعت نشر، صنایع بالادستی چون صنعت کاغذ نیز در این زمره است. اینکه صنعت نشر چقدر به تأمین مواد اولیه از خارج وابسته است در این حوزه بررسی می‌شود. آخرین عامل، وجود برنامه‌ریزی استراتژیک بلندمدت و کنار گذاشتن روزمرگی است. این حوزه در صنعت نشر به سیاستگذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌های دولت در حوزه کتاب باز می‌گردد. قوانین مربوط به حقوق نشر و قوانین تجاری حاکم بر بازار کتاب جزئی از این عوامل‌اند. حمایت‌های هدفمند و اعمال نظارت و ممیزی به گونه‌ای که تهدیدی برای نشر آزاد اندیشه نباشد، از این دسته‌اند.

 

 

برای اینکه این مجموعه عوامل خوب شکل بگیرند و در چارچوب الگویی که پورتر «الگوی الماس» می‌نامد در تعامل چندسویه کار کنند، باید نیروی سازمانده کارآمدی به‌نام دولت وجود داشته باشد. در حوزه کتاب در کشور، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نقش قرار می‌گیرد. بنابراین وزارت ارشاد نقشی مهم و کلیدی را در صنعت نشر کشور بازی می‌کند. اگر در کشوری برنامه‌ریزی استراتژیک و امکانات لجستیک وجود داشته باشد،می‌توان در میان جمعیتی چند ده میلیونی کارگزاران خوبی را در صنعتی خاص چون نشر تربیت کرد و در عین حال نیاز به مطالعه کتاب را میان اقشار گوناگون جامعه دامن زد و بخشی از جمعیت را نیز مشتاق به کتاب و کتابخوانی کرد. در نقطه مقابل، اگر در کشوری با ناشران زیاد و حتی کتابخوان‌های بسیار، برنامه‌ریزی استراتژیک و امکانات لجستیک وجود نداشته باشد، نمی‌توان با‌وجود  کنشگران فعال در دو سوی تولید و مصرف‌کنندگان فراوان کتاب، به نتایج باثبات و پایداری دست یافت.

 

پیوستن به کنوانسیون‌های جهانی حقوق نشر با پیوند خوردن به صنعت جهانی نشر قلمرو و سهم بازار کتاب ما را بویژه در میان کشورهای حوزه زبان فارسی وسعت می‌دهد و برای ناشران کتاب هم انگیزه مالی و هم انگیزه دیده شدن فراهم می‌کند. چین و ترکیه در حال حاضر، مصادیق خوبی از الگوی الماس پورتر در صنعت نشر هستند. آنها تا یک دهه پیش، در بازار کتاب جهان حضوری نداشتند. اکنون چین سهم بزرگی از گردش مالی کتاب در جهان و ترکیه سهم بزرگی از بازار جهانی کتاب در خاورمیانه را در دست دارد. البته بازار کتاب ایران و سازمان آن جدای از اقتصاد ایران و سازمان آن نیست. موقعیت تمدنی و تاریخی در حوزه اقتصاد همراه با عقب‌ماندگی تاریخی در صنعت نشر است. علت این همراهی، وجود ریشه واحدی به‌نام ویژگی های نظام حکمرانی است. پس هر گشایش و بهبودی در آن، سبب بهبود صنعت نشر خواهد شد و هر تلاطم و نابسامانی در آن می‌تواند در جهت تضعیف صنعت نشر عمل کند.

 

نیایش سرامی

 

 

 

 

iran-newspaper.com
  • 17
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش