سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۵۶ - ۱۳ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۳۵۲۷
کتاب، شعر و ادب

گفت‌وگو با دکتر مهدی محقق، ادیب، مجتهد و فیلسوف معاصر

مصادره مفاخر ادامه دارد؛ باید کاری کنیم

مهدی محقق,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

قصه پر غصه‌ای است؛ این که در روز روشن مفاخر و بزرگان این سرزمین به نام دیگران ثبت می‌شوند؛ از مولانا و شمس گرفته تا ابن سینا، نظامی گنجوی و دیگران. حالا نوبت فارابی، حکیم و دانشمند ایرانی در قرن چهارم هجری است که در زمینه‌های مختلفی مانند نجوم، ریاضی، موسیقی، پزشکی، فلسفه و... سرآمد بوده است و لقب «معلم ثانی» را به او داده‌اند. این چهارمین گزارش در صفحه ادب و هنر است که درباره مصادره فارابی توسط ترکیه منتشر می‌شود. از گذشته های دور تا امروز، اندیشمندان بی‌شمار و صاحب نامی از سرزمین ایران برخاسته‌اند که اگر دست روی دست بگذاریم و دیر بجنبیم، به قول استاد دکتر مهدی محقق که روز گذشته افتخار مصاحبه با ایشان را یافتیم، همگی‌شان مصادره خواهند شد.

بی‌اعتنایی ما و توجه آن‌ها

دکتر مهدی محقق، نویسنده، ادیب، فیلسوف، نسخه‌پژوه و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی درباره تحرک جدید ترکیه برای مصادره حکیم ابونصر فارابی به خراسان گفت: «باید آثار فارابی را ترجمه و منتشر کنیم وگرنه کار دیگری نمی‌شود کرد. ما اگر تنبلی و بی اعتنایی بکنیم همین است».

 این استاد برجسته در ادامه به این نکته هم اشاره کرد که «صرف این که بگوییم فارابی متعلق به ما ایرانی‌هاست ولی کشورهای دیگر در این زمینه کار کنند و ما تماشا کنیم، فایده‌ای ندارد. اگر بی‌اعتنایی بکنیم، تمام بزرگان و دانشمندان ما را مصادره می‌کنند و می‌گویند ما آثارشان را چاپ و منتشر کرده‌ایم، شما چه کار کرده‌اید؟ ایران که هیچ کاری نکرده، چه بگوید و چطور ثابت کند»؟

یک توجیه غیر قابل قبول

حدود یک ماه از تأسیس خانه موزه فارابی در استانبول ترکیه می‌گذرد. مناسبت اش هم هزار و صد و پنجاهمین سالگرد تولد فارابی است که قرار است در سال ۲۰۲۰ توسط یونسکو جشن گرفته شود.

در همان زمان با چاپ گزارشی در همین صفحه، راجع به این خبر نوشتیم و با استاد عزت‌ا... فولادوند، مترجم صاحب‌نام، در این زمینه گفت‌ وگو کردیم و ایشان هم هشدارهایی درباره این روند دادند. چندی بعد، خبرنگار خراسان به استانبول و خانه موزه فارابی رفت و یک گزارش میدانی مفصل درباره آن و سیاست ترک ها برای مصادره مفاخر ایران نوشت که هفته پیش منتشر شد. جالب این جاست که محمدحسن طالبیان، معاون سازمان میراث فرهنگی در پاسخ به واکنش‌ها و اعتراض‌های اهالی فرهنگ به این موضوع، در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا گفت: «پرونده فارابی به طور مشترک توسط ایران و قزاقستان برای ثبت ارائه شده است و موضوع مصادره این حکیم از سوی برخی کشورها صحت ندارد». آقای معاون، در این مصاحبه نگفتند که نقش ترکیه در این ماجرا چیست و اگر قرار است پرونده ثبت فارابی بین ایران و قزاقستان مشترک باشد، پس چرا خانه موزه فارابی در استانبول با همکاری قزاقستان تأسیس شده است و نامی از ایران هم نبرده اند؟

درباره پروفسور مهدی محقق

پروفسور مهدی محقق، ادیب، مجتهد و فیلسوف برجسته ایرانی، در سال ۱۳۰۸ هـ .ش، در مشهد و در خاندانی با اصالت دامغانی، دیده به جهان گشود. وی تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش و تهران گذراند و از سال ۱۳۲۳ به تحصیلات حوزوی روی آورد. دکتر محقق موفق به دریافت درجه اجتهاد از آیت‌ا... خوانساری و علامه کاشف‌الغطاء شد

 وی از سال ۱۳۳۹ و پس از دریافت مدرک دکترای ادبیات فارسی، به تدریس در دانشگاه تهران پرداخت و صیت شهرتش در جهان علم، باعث شد که دانشگاه‌های معتبر جهان از او برای تدریس دعوت کنند. استاد محقق در دانشگاه‌های لندن و مگ‌گیل به تدریس پرداخت و در دانشگاه‌های معتبری مانند دانشگاه آکسفورد تحقیقات گسترده‌ای درباره جایگاه دانش در تمدن اسلامی انجام داد. وی در مجامع علمی داخلی و بین‌المللی فراوانی عضویت دارد و یکی از صاحب نظران شناخته شده دنیا در عرصه تاریخ پزشکی است. استاد محقق آثار معتنابهی در زمینه فلسفه، تاریخ، ادبیات فارسی، صرف و نحو عربی و نیز فقه و اصول و کلام دارد.

الهه آرانیان

  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش