جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۲۰۰۱۱۹

آشنایی با موزه ایران باستان و اشیاء آن (+ تصاویر)

موزه ایران باستان,پلان موزه ایران باستان,عکس موزه ایران باستانهر کدام از آثار موزه ایران باستان، دارای شناسنامه هستند
موزه ایران باستان، بنای جذاب و چشم نوازی دارد. ساختمان موزه ایران باستان به سبک ایوان کاخ کسری ساخته شده است. آجرهای به کاررفته در نمای موزه ایران باستان قرمز رنگ هستند تا تداعی گر معماری دوران ساسانی باشد.

موزه ایران باستان

در مجموعه موزه ملی ایران، بعنوان بزرگترین، مهم ترین و قدیمی ترین موزه کشور، بیشترین یافته های باستان شناسی حاصل از کاوش های علمی از دوران پارینه سنگی تا اسلامی در قالب دو موزه «ایران باستان» و «باستان شناسی و هنر اسلامی ایران» به نمایش درآمده است.

مشخصات معماری موزه ایران باستان

از آنجایی که طرح و نقشهٔ یک موزه باید با موضوع و اشیای درون آن ارتباط و هماهنگی داشته و با تاریخ و هنر آن سرزمین مرتبط و پیوسته باشد از این جهت، نما و سردر ورودی موزه ایران باستان به سبک نمای ایوان کسری ساخته شد. (ایوان کسری نام کاخ شناخته شدهٔ شهر تیسفون پایتخت دولت ساسانی است که ایوان آن ۳۵ متر بلندی، ۵۰ متر پهنا و ۲۵ متر ژرفا دارد.) رنگ آجرها هم به همین منظور به رنگ سرخ تیره تعیین شده تا نمایانگر معماری عصر ساسانی باشد. بنای موزه ایران باستان حدود ۱۱٬۰۰۰ متر مربع است که ساختمان اصلی آن در سه طبقه ایجاد شده است.

معمار ساختمان موزه ایران باستان، آندره گدار معمار فرانسوی بوده است که در طراحی آن کاخ کسری در شهر تیسفون در دوران ساسانی را در ذهن داشته است. شروع ساخت موزه ایران باستان در سال ۱۳۱۴ خورشیدی است که در بازه زمانی دو سال عملیات ساختمانی موزه ایران باستان به وسیله حاج عباسعلی معمار و استاد مراد تبریزی تکمیل و در سال ۱۳۱۶ خورشیدی رسماً گشایش یافت.

تاریخچه موزه ایران باستان,موزه ایران باستان,تصاویر موزه ایران باستانموزه ایران باستان موزه ملی ایران

در سال ۱۳۷۵، آثار دوران اسلامی، رسماً از موزه ایران باستان منفک و به ساختمان مجاور موزه منتقل شد. ساختمان موزه ایران باستان که در سال ۱۳۳۷ ساخته شده بود، در ابتدا با هدف احداث موزه مردم شناسی مدنظر بود که بعد از انقلاب، با ایجاد سازمان میراث فرهنگی و تمرکز اشیا باستانی در موزه ایران باستان، طرح تغییر نام کلی موزه، به موزه ملی ایران و اضافه شدن موزه ای تحت عنوان موزه اسلامی مطرح و اجرا شد که در پایان در سال ۱۳۷۵ با گشایش رسمی موزه دوران اسلامی، مجموعه موزه ایران باستان و موزه دوران اسلامی، تحت عنوان موزه ملی ایران رسمیت یافت و پلان موزه ایران باستان به طرح چلیپای دوران ساسانی در نظر گرفته شد.

سرانجام موزه ایران باستان، با حدود ۱۰ هزار متر مربع در چهار طبقه در سال ۱۳۷۵ بازگشایی شد. دو طبقه موزه ایران باستان اختصاص به نمایش آثار هنر اسلامی دارد و دو طبقه دیگرش امکان فعالیت های جنبی را میسر می سازد.

آثار موزه ایران باستان

در موزه ایران باستان اشیای تاریخی به ترتیب قدمتشان قرار گرفته اند. در واقع مسیری که برای بازدید در نظر گرفته شده است، از قدیمی ترین دوران به جدید ترین دوران می رسد.

>> عصر آهن: حدفاصل دوره مفرغ و امپراتوری هخامنشی در تاریخ ایران با نام "عصر آهن" شناخته شده است که آثار آن در موزه ایران باستان به نمایش درآمده است که ویژگی فنی آن آشنایی با چگونگی ذوب فلز آهن است. نکته ی دیگری در مورد این دوره زمانی، گسترش توانمندی سفالگران در ساخت فرم های متنوع و جانوری است که نمونه های آن از کرانه های دریای مازندران تا گیلان و تالش در گورستان های متعدد به دست آمده است. ویژگی مشهود عصرآهن الگوهای تکرار شونده در آیین تدفین است که به نظر می رسد، متاثر از اعتقاد به زندگی پس از مرگ بوده که به قرارگیری اشیا فراوان درون گورها می انجامد. از جمله آثار مهم به دست آمده از این گروه آثار عمارلو، کلورز، مارلیک و املش (گیلان)، سیلک، (کاشان)، قیطریه (تهران)، خورین و... است. در سفر به تهران، موزه ایران باستان یکی از زیباترین جاهای دیدنی تهران و بهترین موزه های تهران می باشد.

موزه ایران باستان موزه ایران باستان,قدمت موزه ایران باستان,موزه ملی ایرانآثار عصر آهن در موزه ایران باستان

>> پارینه سنگی قدیم: کهن‌ترین اشیای به نمایش در آمده در موزه ایران باستان مربوط به دوره‌های گوناگون پارینه سنگی از مرحله قدیم آن تا اواخر دوران مذکور است. قدیمی‌ترین دست‌ساخته‌های این بخش که از سنگ کوارتز ساخته شده‌اند، مربوط به حوزه رودخانه‌ای در شرق مشهد هستند که بیش از یک میلیون سال قدمت دارند. از دیگر مجموعه‌های قدیمی این بخش گنجی مربوط به استان گیلان و آثاری است که در نزدیکی مهاباد کشف شده که حدود ۴۰۰ تا ۷۰۰ هزار سال قدمت دارند. از دوره‌های پارینه سنگی میانی و جدید نیز آثار جالب توجه‌ای در سالن موزه ایران باستان به چشم می‌خورد که بین ۱۰ هزار تا حدود ۲۰۰ هزار سال قدمت دارند.

موزه ایران باستان,تاریخچه موزه ایران باستان,موزه ایران باستان تهرانقدیمی ترین اشیاء موزه ایران باستان، به دوران های مختلف پارینه سنگی مربوط است

>> دوران اشکانی: حکومت اشکانیان به ۲۵۰ سال قبل از میلاد تا ۲۲۴ پس از میلاد در ایران برمیگردد. آثار برجای مانده از این سلسله در موزه ایران باستان جای دارد. پایه گذار سلسله اشکانی شخصی معروف به اشک اول بود. اشک و قومش سوارکاران و تیراندازان بسیار ماهر و چیزه دستی بودند و در حدود ۵۰۰ سال هم بر این سرزمین حکمرانی می کردند. آثار برجای مانده از دوره اشکانیان از بخش های متفاوت جهان مثل شهر نسا در ترکمنستان، پالمیرا در سوریه، دوراروپوس در ساحل فرات و ... کشف و جمع آوری شده اند. کتیبه های نقش برجسته سنگی، انواع و اقسام سفال های دارای کتیبه، مجسمه ها، انواع متفاوتی از ریتون های سفالی، فلزی و شیشه ای از آثار ارزشمند و مشهور این سلسله بشمار می روند.

پلان موزه ایران باستان,موزه ایران باستان,موزه ایران باستان موزه ملی ایرانمجسمه سردار اشکانی در موزه ایران باستان

>> دوره هخامنشی: یکی از هیجان انگیزترین قسمت بازدید در موزه ایران باستان تماشای آثار به یادگار مانده از دوران هخامنشیان است. از سال ۵۵۹ پیش از میلاد تا ۳۳۱ پیش از میلاد پادشاهان مقتدر هخامنشی بر ایران حکومت می کردند. تاسیس نخستین امپراتوری، استفاده از فارسی باستان، عیلامی و آرامی در نوشتار، فتح بابل، صدور منشور کوروش، ایجاد تشکیلات چاپارخانه و پست و جاده شاهی، حفر مجدد کانال سوئز در ۵۱۶ پیش از میلاد و ضرب سکه به فرمان داریوش از اقدامات مهم در این دوره از تاریخ است. امپراتوری پارسی هخامنشی که در حدود ۲۵۰۰ سال پیش شکل گرفت، در گسترده ترین شکل جغرافیایی اش از دریای اژه و مدیترانه و مصر در غرب تا هند و کوه های هندوکش را در شرق در برمی گرفت.

معماری موزه ایران باستان,عکس موزه ایران باستان,موزه ایران باستان آثار باشکوه دوره هخامنشی از نمونه‌های برجسته موزه ایران باستان هستند

>> دوره سلوکی: سلوکی ها سال ۳۱۲ قبل از میلاد بر ایران شروع به حکمرانی کردند و آثاری که از این دوره کشف و جمع آوری شده در موزه ایران باستان در معرض دید عموم قرار داده شده است. سلوکیان بعد از هجوم اسکندر به سرزمین ایران و حکمرانی بر آن، سلسله سلوکیان را در ایران بنیان نهادند. آنها هنر و فرهنگ هِلِنی، تولید مجسمه های مفرغی خدایان یونانی مثل زئوس، هرمس، ضرب سکه هایی با تلفیق صورت اسکندر و خدایان یونانی و همینطور ساختن معابد خود را در این دوران توسعه دادند.

آدرس موزه ایران باستان تهران

برخلاف سایر موزه های ایران و شهر تهران موزه ایران باستان یکی از نام آشناترین و فعال ترین موزه های ایران در کنار دو موزه دیگر به اسم مجموعه کاخ گلستان و مجموعه سعد آباد است. آدرس موزه ایران باستان، خیابان امام خمینی، ابتدای خیابان سی تیر، خیابان پروفسور رولن، شماره یک است.

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش