دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۲۰۰۱۱۳

تاریخچه هنر پیکر تراشی

پیکر تراشی,آشنایی با پیکر تراشی,تاریخچع پیکر تراشیپیکر تراشی هنری است که بر روی چوب خلق می شود
پیکر تراشی هنر همگذاری یا ریخت دادن به اشیاء است و ممکن است در هر اندازه یا با هر مصالحی یا تکنیکی انجام گیرد. به فرآورده های این هنر تندیس،  پیکره یا مجسمه گفته می شود. پیکر تراشی، هنری جاودانه در راستای معبود است که هنرمندان آن انگشت شمار شده اند و این هنر آهسته آهسته، راهی موزه‌ها می شود.

تاریخچه پیکر تراشی

پیکر تراشی تراشیدن و شکل دادن ماده اولیه ای است که میتواند طیف وسیعی از مواد را شامل شود. شواهدی از تراشیدن و فرم دادن اشیا از دوران غارنشینی به دست آمده که قدمت این هنر را نشان می دهد.

یونانیان، خدایان گوناگون خود را به صورت مجسمه در عبادتگاههای خود قرار می دادند و آن ها را پرستش می نمودند. مجسمه های سنگی و برنزی بیشماری نیز از قهرمانان خود در میدانها و معابر عمومی می گذاشتند.

مصریان اعتقاد داشتند که روح هر انسانی بعد از مرگ به این دنیا بر می گردد و برای این که آن روح سرگردان نشود مجسمه هایی از سنگ یا برنز یا چوب یا گچ می ساختند و در مکانهای امنی قرار می دادند و برای این که آن مجسمه ها کاملا مثل اشخاصی که مرده بودند ساخته می شد به عقیده آنان روح به آسانی می توانست در آن ها جای گیرد. افزون برآن مصریان نیز خدایان خود را به صورت موجوداتی در سنگ یا برنز مجسم می کردند و در معابدشان قرار می دادند. ایرانیان قبل از دین اسلام، دارای مذهبی بودند که به توحید خيلي نزدیک بود. 

پیکر تراشی در باستان,پیکر تراشی,پیشینه پیکر تراشینمونه از فراورده هنری رنسانس والا در پیکر تراشی

در واقع مجسمه سازی و پیکر تراشی سالها قبل از تمدّن بشری وجود داشته است. دردسترس بودن مواد اولیه در رواج این هنر اصیل نزد قبایل و تمدن های اولیه موثر بوده است. عمده مواد مصرفی در ساخت مجسمه و اشیا سه بعدی در دوران قدیم، سنگ یا چوب بوده است.

در ایران باستان نخستین پیکره ها بر مبنای اعتقاد بنیادین به باروری و پرستش طبیعت, به صورت نمونه های کوچک زنان باردار و جانوران نمود یافت. این پیکره ها از گل رس ساخته می شد. در زمان هخامنشیان به نسبت دیگر پیشرفتها و ترقیات، هنر مجسمه سازی و پیکر تراشی هم بهتر و مترقی تر گشته,  و آنچه بعنوان تزئینات قصرهای:پاسارگاد و تخت جمشید و شوش و نقش رستم و صخره های بیستون به دست آمده است.

در زمان اشکانیان پس از دورهی انحطاط و رکودی که در نتیجه حمله ی اسکندر و جانشینانش در ایران بوجود آمده بود، سنگبری و پیکر تراشی هم متداول گشت. نمونه هایی از این هنر در بیستون، سبک و کار استادان و هنرمندان اشکانی را نشان می دهد.

بعد از اشکانیان میتوان در تاریخ ایران باستان، ساسانیان را از جمله نو آوران ایرانی دانست که در تمام زمینه های هنری از جمله هنر پیکر تراشی و حجاری پیش قدم بوده و تغییرات و تحولات بسیار ارزنده ای در تاریخ هنر ایران بوجود آورده اند.

در دوره ساسانیان نیز مثل دو دوره تاریخی اشکانی و هخامنشی علاقه به پیکر تراشی در کشور ما چندان زیاد نبود. با این که نمونه های کوچکی از مجسمه های ساخته شده در آن زمان وجود دارد که، نشان میدهد استعداد پیکر تراشی در نهاد هنرمندان ایرانی خفته بود، ولی علاقه به ایجاد آن نداشته اند.

مجسمه ی شاپور اول، در مدخل غار شاپور در نزدیکی کازرون و همچنين مجسمه ی خسروپرویز در طاق بستان موید و گویای پیشرفت و توسعه ی هنر پیکر تراشی در دوران ساسانیان است. در این دوره، هنر پیکر تراشی و حجاری ایرانی نه تنها در ایران بلکه در کشورهای همجوار نیز گسترش یافته,  و ممالک زيادي را تحت‌تأثیر هنر خود قرار داده است.

در نتیجه،  شاهان آشوری پیکر تراشی را وسیله ای برای بزرگ جلوه دادن اعمال خود قرار دادند. فراعنه مصر نیز برای رساندن فراعنه به مقام الوهیت از پیکر تراشی سودجوئی کردند و کم کم بت و بت‌پرستی به صورت پرستش پیکره هایی گاهاً عجیب و غریب در آمد. در ایران به ویژه در دوران هخامنشی پیکر تراشی وسیله ای بود برای ثبت آیین ها و نشان دادن شوکت ایرانیان و در این دوران بود که پیکر تراشی مفهومی کاملا هنری یافت.

پیکر تراشی,پیشرفت در هنر پیکر تراشی,هنر پیکر تراشیمدل های زیبا از پیکر تراشی با چوب

پیکر تراشی در عصر حاضر به علت پیشرفت علم و تکنولژی و پدیدار شدن جوامع صنعتی دگرگونی زیادی پیدا کرد و از یک هنر صرف و تفننی به صنعتی عجین شده با سایر رشته ها مثل دکوراسیون و معماری در آمد. از پدیده های جالب هنری در قرن حاضر و قرن بیستم پیدایش، گسترش و رخنه سبک کوبیسم در پیکر تراشی بود که نخستین بار الکساندر آرچی پنکو بود که از سال ۱۹۱۱ آثار جالبی به وجود آورد. از دیگر پیکر تراشان این سبک می توان از لیپ شیتس، رایموند دوچام، هانری لورن را نام برد  .سبک دیگری که زیاد پیشرفت نکرد سبک فوتوریسم بود که بوچیونی آثار جالبی را در ایتالیای فاژیستی بر جای گذاشت. بهر حال در پیکر تراشی نوین عناصری مانند چوب، آهن، حلبی، طلا، جواهر، شیشه، نخ، پارچه و … بکار می رود.

آشنایی با "هنر پیکر تراشی"

هنر پیکر تراشی,آشنایی با پیکر تراشی,پیکر تراشیطرح اسب با پیکر تراشی

پیکر تراشی،  مجسمه سازی و یا تندیسگری هنری است که بر روی چوب خلق می شود .هنرمند پیکرتراش طرح هایی زیبا از پیکر انسان را با استفاده از چوب ایجاد می کند .بد نیست بدانید این هنر از زمان های دور در بین ایرانیان رواج داشته است.

پیکر تراشی در تاریخ,پیکر تراشی,پیکر تراشی در ایرانهنر پیکر تراشی

پیکر تراشی، هنری جاودانه در راستای معبود است که هنرمندان آن انگشت شمار شده اند و این هنر کم کم ، رهسپار موزه‌ها می شود.در اعصار قدیم پیکر تراشی با مذهب ارتباط مستقیم داشت چنان که پیکره هایی که از تمدنهای باستانی، مصر، هند، چین و مایاها باقی مانده نشان می دهد مذهب در تحول و تکامل این هنر نقش اساسی دارد

تفاوتی ندارد به این هنر بدیع مجسمه سازی ، تندیس گری و یا پیکر تراشی گفته شود، آنچه مهم است تأثیری است که این سازه های هنری بر روح و روان انسانها می گذارند. هر پیکره سه بعدی با هدف بیان مقصودی خلق می شود.

پیکر تراشی,سبک های پیکر تراشی,پیکر تراشی روی چوبطرح چهره با پیکر تراشی

سبک های پیکر تراشی

  • سبک پیکر تراشی رومانسک
  • سبک پیکر تراشی رنسانس والا
  • سبک پیکر تراشی گوتیگ
  • سبک پیکر تراشی اروک
  • سبک پیکر تراشی دو کوکو
  • سبک پیکر تراشی کوبیسم
  • سبک پیکر تراشی فوتوریسم

معروف ترین آثار پیکر تراشی,پیکر تراشی,پیکر تراشی با چوبتصاویر از نمونه های پیکر تراشی

هنرمندان و آثار معروف پیکر تراشی

  • آثار هنری نیکولو پیزانو در قرن بیستم
  • آثار هنری کلود میشل کلودیون
  • آثار هنریالکساندر آرچی پنکو
  • آثار هنری لیپ شیتس
  • آثار هنری رایموند دوچام، هانری لورن
  • آثار هنری الکساندر آرچی پنکو

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش