شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۳۲ - ۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۱۲۰۵
میراث فرهنگی و صنایع دستی

نم‌ورطوبت، خواب ۲۵۰۰ساله اردشیر را آشفته کرد!/ آسیب‌شناسی آثار سنگی تخت‌جمشید با همکاری ایتالیایی‌ها

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی,آرامگاه اردشیرسوم
گرچه بارش های اخیر موجب شد آرامگاه اَردشیرسوم هخامنشی در تخت جمشید مملو از نم و رطوبت شود و نگرانی فعالان حوزه میراث فرهنگی را دوچندان کند اما به گفته مدیرپایگاه میراث جهانی تخت جمشید این اثر ۲۵۰۰ ساله دچار آسیب جدی نشده و درحال حاضر هم خطری آن را تهدید نمی کند. 

نَم و رطوبت به جان آرامگاه اَردشیرسوم هخامنشی در مجموعه جهانی تخت جمشید افتاده و آن را با چالشی تازه رو به رو کرده است به طوری که با نزدیک شدن به این اثر منحصر به فرد تاریخی میتوان آسیب هایی که بر آن وارد شده را به وضوح دید .

 

آرامگاه اَردشیرسوم یکی از آرامگاه های باستانی با قدمت ۲۵۰۰ ساله در مجموعه جهانی تخت جمشید است که در دل کوه جا ی گرفته و آنطور که از شواهد پیداست بارندگی های اخیر بهاری موجب شده نم و رطوبت به سراغ این اثر بیاید و تهدیدی جدی برای آن محسوب شود به طوری که سیاوش آریا فعال حوزه میراث فرهنگی فارس به خبرنگار ما گفت: یکی از دشواری های بزرگ یادمان های تاریخی سنگی، حفاظت آنان در برابر باران های اَسیدی و به طور کلی عوامل طبیعی بوده که تاثیر بسیار بد و مستقیم را روی این دسته از یادگارها گذاشته و نگهداری از آن ها را با سختی رو به رو خواهد کرد.

 

به گفته وی همچنین موضوع مرمت و حفاظت از یادمان های سنگی در کشور ما بسیار هزینه بَر بوده و به یکی از چالش های بزرگ در این زمینه تبدیل شده است.

 

آریا ادامه داد :امروزه با پیشرفت دانش و تکنولوژی در جهان که به سرعت رو به گسترش است، باید کوشید تا بهترین و ساده ترین راه ها را برای پاسداری از یادمانهای سنگی به کار برد.

 

این فعال حوزه میراث فرهنگی فارس افزود: در جهان امروز، ناتوانی در پاسداری و نگهداری از یادمانهای سنگی و به گونۀ کلی تاریخی، اَمری شگفت انگیز و غیرقابل پذیرش است و باید همگام با دانش روزافزون جهانی پیش رفته و از تکنولوژی های نوین بهره برد، تا بتوان یادمان های گرانسنگ تاریخی را همان گونه که سالم به دست ما رسیده است، به آیندگان واگذار کرد.

 

وی با اشاره به وجود نَم و رطوبت در آرامگاه اَردشیرسوم هخامنشی در مجموعه جهانی پارسه (تخت جمشید) ، گفت: متاسفانه این رطوبت ها بر اثر ، آسیب رسانده و صحنه ناخوشایندی را برجای گذاشته است به طوری که در بالاترین بخش این آرامگاه، آثار نَم و رطوبت ناشی از بارندگی های اخیر بر جای مانده که در نخستین نگاه می توان به آن پِی برد.

 

آریا اضافه کرد: آثار نَم بر روی این اثر هخامنشی به فراوانی دیده می شود.

 

این فعال حوزه میراث فرهنگی فارس افزود: آرامگاه اَردشیر سوم در شمال کاخ صدستون و در بلندای ۴۰ متری از پهنه زمین بر سینۀ کوه مهر برپا شده است. پارسه یا همان تخت جمشید، ارزشمندترین و گرانسنگترین و مهم ترین یادمان تاریخی و جهانی ایران به شمار می آید.

 

اما در ادامه این گفت وگو مسعود رضایی منفرد مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید به خبرنگار ما گفت:بناها و آثاری که در فضای باز قرار دارند همیشه در معرض آسیب های جوی و محیطی هستند.

 

آثار صخره ای نیز از این امر مستثنی نیست و بارندگی یکی از عوامل آسیب رسان به بناهای تاریخی محسوب می شود. به گفته وی مرمتگران همواره تلاش می کنند تا حد امکان بناها و آثار را از این نوع آسیب در امان نگاه دارند. اما باید توجه داشت که هیچ گاه نمی توان روند آسیب ها را به صفر رساند بلکه تنها می توان روند فرسایش را کند کرد. 

 

رضایی افزود: آثار صخره ای تخت جمشید و نقش رستم از دیرباز و از زمان ساخت در معرض آسیب های ناشی بارندگی قرار داشته اند. به همین دلیل معماران هخامنشی تلاش کردند تا با ساخت کانال هایی در دیواره آرامگاه ها به خصوص در دیواره کوه حسین در نقش رستم از نفوذ رطوبت جلوگیری نمایند. هرچند این اقدام مناسب معماران هخامنشی تا حدود زیادی باعث کند شدن آسیب ها شده اما به دلایل مختلفی هیچگاه کافی نبوده است.

 

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید افزود: متاسفانه یکی از مشکلات آثار صخره ای این است که بر اثر عوامل زمین شناسی مدام مسیر هیدرولوژیکی تغییر پیدا می کند و این تغییرات باعث می شود تا آب از مناطق غیر قابل پیش بینی شده نفوذ و نشت نماید. مبحث جلوگیری از نفوذ آب به معماری صخره ای یکی از پیچیده ترین مباحثی است که مرمتگران را با مشکل مواجه می کند. به این دلیل که این بار مرمتگران با یک اثر و یا یک بنا روبرو نیستند بلکه محدوده تحت بررسی، بخشی از یک کوه محسوب می شود.

 

وی ادامه داد: جلوگیری از نفوذ رطوبت در یک دیواره کوه نیاز بررسی های ژئوتکتونیکی و هیدروژیولوژیکی دارد که بسیار زمان بر و هزینه بر است. رضایی گفت: آرامگاه های قرار گرفته در کوه مهر بارها مورد مرمت های سنگین و سبک قرار گرفتهاند و به همین دلیل در حال حاظر وضعیت نسبتا مناسبی دارند اما شکی نیست که بارندگی های شدید به خصوص بارندگی های اخیر بر روی آرامگاه ها تاثیر منفی خواهد گذاشت.

 

به گفته وی از این روی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید مدتی است مانیتورینگ دقیق آرامگاه ها را در دستور کار قرار داده و با عقد تفاهم نامه ای با وزارت میراث فرهنگی ایتالیا در خصوص آسیب شناسی آثار سنگی، سعی در برطرف نمودن معضلات پیش آمده دارد.

 

 

khabaronline.ir
  • 9
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش