یکشنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
۰۷:۲۷ - ۱۸ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۳۸۹۸
میراث فرهنگی و صنایع دستی

مجسمه کودک در روز جهانی کودک دزدیده شد؛

سرقت مناسبتی

مجسمه کودک,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی

 «آثار فرهنگی در شهر به سرقت می‌رود.» این خبر البته نخستین‌باری نیست که روی خروجی رسانه‌های مختلف، خبرگزاری‌ها و روزنامه‌ها قرار می‌گیرد. پیش از این، بارها و بارها، خبرها حاکی از این بوده که فلان اثر فرهنگی چه در قامت مجسمه‌ پارک ملت و چه به‌عنوان تابلو، به سرقت رفته است. حالا اما پاهای به جا مانده از یک کودک، دوباره موضوع سرقت آثار فرهنگی را روی «خط خبر» قرار داده است.

 

داستان این فقره، ماجرای یک «سرقت» مناسبتی است. سرقتی که گویا با هدفی خاص مجسمه یک کودک را انتخاب کرده و همزمان با روز جهانی کودک، آن را به سرقت برده است. مجسمه‌ای که از وسط پایتخت و از یک میدان پرتردد به سرقت رفته و هنوز تحرک خاصی در مسئولان حوزه فرهنگی هم دیده نمی‌شود. مانند آن چیزی که بهرام دبیری، نقاش نام‌آشنا تجربه کرده و در گفت‌و‌گو با «شهروند» از آن گله داشته است؛ یا خبری که عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به «شهروند» گفته و در آن، خبر از آمادگی مجلس برای پیگیری موضوع داده است.

 

شهرداری، بی‌واکنش

  آن‌طور که یک عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به «شهروند» گفته، درباره موضوع مجسمه‌های سرقتی، چیزی به این کمیسیون ارجاع نشده است. جمشید جعفرپور، نایب‌رئیس دوم کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که «آیا مجلس قصد ندارد به موضوع دزدیده شدن آثار فرهنگی از سطح شهر ورود کند، گفت: مجلس شورای اسلامی باید بر اجرای قوانین نظارت داشته باشد.

 

در حوزه فرهنگ هم همین است و ما به‌عنوان نمایندگان مردم بر حسن اجرای قوانین حوزه، نظارت داریم اما در پاسخ به این سوال که مجلس باید ورود کند یا قصد ورود داشته باشد، باید این را عرض کنم که هنوز موضوعی تحت این عنوان به کمیسیون ارجاع نشده است. جعفرپور تأکید داشت: مالک این مجسمه‌ها شهرداری است و آنها باید به‌عنوان متولی امر، ماجرا را در دستور کار قرار دهند و از مجاری مختلف پیگیری نند. در این فقره هم هنوز چیزی از سوی شهرداری یا هر نهاد دیگر به کمیسیون ارجاع نشده است.

 

در این میان، گویا واکنش شهرداری یا شورای شهر در حد تأسف و اعلام خبر بوده است. دیروز مطابق آنچه خبرگزاری‌ها منتشر کردند، معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی شهر تهران از سرقت مجسمه کودک در حوالی میدان ونک خبر داده و اعلام کرده بود که «این مجسمه اسفند ۹۵ رونمایی و پس از آن در محل اشاره شده (میدان ونک) نصب شد و همزمان با روز جهانی کودک به سرقت رفت»!

 

مطابق آنچه «سیدمجتبی موسوی» تأیید و تأکید کرده، کارشناسان سازمان زیباسازی هم خبر سرقت این مجسمه را در فضای مجازی دیده‌اند و بعد از انتشار آن، در محل حاضر شده و این موضوع را تأیید کرده‌اند. البته موسوی بر این هم صحه گذاشته است که «در سال‌های اخیر شاهد سرقت مجسمه‌های بسیاری در شهر هستیم». سرقت‌هایی که پیشتر و از ‌سال ١٣٨٩، گزارش شده و تا امروز ادامه دارد. مطابق گزارشی که «شهروند» دو‌سال پیش منتشر کرده بود؛ «جنجالی‌ترین پرونده ‌سال ٨٩، پرونده‌ای بوده برای سرقت معمایی تندیس‌ها و سردیس‌های پایتخت»

 

پرونده‌ای که ٢ پوشه مجلد شده و هزاران برگه تحقیقات پلیس را در خود جای داده است. پرونده‌ای که با یک تماس ناآشنا مبنی بر خبر سرقت شروع شده و تا امروز ادامه دارد. تماس ناآشنایی که ادعا داشته، «مجسمه‌ها با وانت نیسان آبی‌رنگی جابه‌جا شده‌اند» چیزی شبیه آنچه در فقره سرقت تابلوی نقاشی از آثار بهرام دبیری رخ داده است.

 دبیری در گفت‌وگو با «شهروند» از شرح آن ماجرا اطلاع داده است؛ شرح ماوقع سرقت یک تابلو به اندازه ١٣٠ در ١٨٠ سانتیمتر. سرقت تابلو در خیابان‌هاي پایتخت که ابعاد آن هنوز هم کامل مشخص نشده و دبیری هم کار را رها کرده است. او به «شهروند» گفت: ابتدا با وکیل صحبت کردم. وکیل هم با توجه به شواهد گفت که موضوع خیانت در امانت است اما ترجیح دادم موضوع را از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیگیری کنم. موضوع از نظر من تمام شده است؛ زیرا پیگیری آن از نظر حسی و روحی خیلی برایم مساعد نبود اما بحث اصلی این است که معتقد بودم حتما باید کار از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حل شود.

 

دبیری در پاسخ به این‌که چه کسی باید موضوع سرقت مجسمه‌ها یا آثار فرهنگی را از سطح شهر پیگیری کند، به «شهروند» گفت: ما به‌ عنوان هنرمند و تمام شهروندان همه و همه مسئولیت و وظیفه اجتماعی داریم. متاسفانه امروز انجمن‌های صنفی و انجمن‌های هنری تقریبا بی‌خاصیت شده‌اند و اساسا وظایفی از این دست را به   فراموشی سپرده‌اند. دبیری افزود: در ماجرای سرقت تابلوی من، هیچ‌کدام از این گروه‌ها حتی یک خط در اعتراض به این اقدام مطلبی ننوشته و اعتراضي نکرده‌اند؛ چون موضوع اصلا شخصی نیست. درباره مجسمه‌های سرقتی هم این وظیفه اجتماعی و مسئولیت شهروندی هرکدام از ما به‌ عنوان هنرمند است. به‌ویژه انجمن‌‌هایی مانند انجمن نقاشان، انجمن مجسمه‌سازان و.... تأسف آن‌جاست این انجمن‌ها امروز مهمل شده‌اند؛ دور هم جمع می‌شوند تا مثلا هر دو ‌سال یک‌بار، یک بینال برگزار کنند. بینالی هم که برگزار می‌شود معمولا در پایین‌ترین سطح است؛ آخرین بینالی که در حوزه تجسمی و مجسمه‌سازی شرکت کردم، کارهایش بیشتر شبیه کاردستی بود.

 

بهرام دبیری این را هم گفت که چندی پیش در یکی از برنامه‌های رادیویی این وظایف اجتماعی را برای انجمن‌ها توضیح دادم که مدیر یکی از انجمن‌ها در اعتراض می‌گفت انجمن ما دنبال بیمه بوده و کار صنفی کرده است و.... من آن‌جا عرض کردم که هنرمند مثلا نقاش صنف نیست؛ می‌شود نقاش ساختمان و... را به‌ عنوان صنف به حساب آورد. نقاش، مجسمه‌ساز و... هنرمندند و هنرمند‌بودن خیلی شخصی است و در قالب صنف نمی‌گنجد بنابراین اگر انجمني در این زمینه تشکیل می‌شود بخشی از کارش موضع‌‌گیری در همین زمینه‌های اجتماعی و فرهنگی است.

 

دبیری این را هم افزود که ما زمانی کانون نویسندگان داشتیم که می‌گفتند صنفی است اما به‌درستی درباره موضوعات اجتماعی و فرهنگی و حتی سیاسی اعلام نظر می‌کرد و مردم هم به همین دلیل آنها را می‌شناختند. دبیری بر این موضوع تأکید داشت: بنابراین در این زمینه که آثار فرهنگی شهر دارد به غارت می‌رود، این انجمن‌ها باید ورود کنند و وظیفه آنهاست در حالی‌ که همه سکوت کرده‌اند كه آنها به موضوع ورود کنند.

 

کمیسیون ورود کند

 از سوی دیگر احسان قاضی‌زاده، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و عضو ناظر سازمان صداوسیما در گفت‌وگو با «شهروند» بر این موضوع تأکید دارد که ما به‌ عنوان نمایندگان مردم می‌توانیم در هر زمینه ورود کنیم. در این موضوع هم هر چند هنوز چیزی به کمیسیون ارجاع نشده اما می‌شود با همکاری دیگر نهادها موضوع را در دستورکار قرار داد.

 

قاضی‌زاده در پاسخ به این‌ سوال که «موضوع سرقت آثار فرهنگی سطح شهر، از‌ سال ٨٩ سابقه دارد و اگر قرار بود کسی موضوع را به کمیسیون ارجاع بدهد تا  به حال ارجاع داده بود؛ اگر همچنان بحث به کمیسیون ارجاع نشود، چه می‌کنید؟» گفت: باید در این زمینه با حضور دیگر اعضاي کمیسیون به بحث بنشینیم و از مراجع مسئول و ذیربط گزارش بخواهیم. اگر نهادهای متولی موضوع را به کمیسیون ارجاع ندهند، باید ورود کنیم  و بحث را در دستورکار قرار دهیم. مهم این است از منظر نظارتی، مجلس و به‌طور ویژه کمیسیون فرهنگی، می‌تواند در موضوعاتی نظیر این ورود کند.

 

حمیدرضا عظیمی

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 14
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش