«وجود امامزادههاي عبدالله و شيخ صدوق (ابن بابويه) در مركز شهر باعث بروز مشكلات رواني و بهداشتي ميشود. بايد هر چه سريعتر اين گورستانها صاف و تبديل به فضاي سبز شود.» اين اظهارات هفته گذشته حسن خليلآبادي، رييس كميته ميراث فرهنگي شوراي شهر تهران با واكنشهاي متعددي روبه رو شد تا جايي كه اين عضو شورا را مجبور كرد تا در حساب توييترياش اظهاراتش را تكذيب كند و بنويسد: «چگونه ميشود با توجه به اخبار و اسناد موجود در مدت فعاليتم در شورا كه دغدغه اصليام حفظ ميراث فرهنگي بوده به تخريب آرامستان امامزاده عبدالله كه ثبت ملي شده اينگونه صحبت كنيم؟ من در خصوص ساماندهي آرامستانها صحبت كردم و خبر مربوط به تخريب را تكذيب ميكنم.» اما تصاوير منتشر شده از امامزاده تاريخي شهرري بيانگر واقعيت ديگري است؛ واقعيتي كه چندان به تكذيب خليل آبادي نزديك نيست.
تصاوير ميگويند سنگ قبرهاي تاريخي در تلي از خاك گوشهاي از محوطه قرار گرفته و بخشي از محوطه امامزاده مسطح شده است. حجتالاسلام سعيد اوتارخاني، رييس اداره اوقاف شهرري نيز تخريب قبور در امامزاده عبدالله را تكذيب كرد اما نام كفسازي را براي تخريب قبور تاريخي انتخاب كرد و گفت: «تخريب اين قبور شايعه بوده و فقط تعداد اندكي قبر قديمي در صحن اصلي امامزاده در راستاي همسطحسازي صحن اصلي كفسازي شدهاند. اين محوطهاي كه همسطحسازي شده و كفسازي قبور انجام شده است در محل رفت و آمد مردم قرار دارد و براي اينكه مردم بتوانند از محل معنوي امامزاده بهتر استفاده كنند، اين فعاليتها انجام ميشود. در اين همسطحسازي و اقدامات عمراني هيچ آسيبي به قبور وارد نميشود.»
تصاوير اما بيانگر تخريب تعداد بسياري از سنگ قبرهاي تاريخي است كه ظاهرا از نقطه نظر مسوولان امر اهميت چنداني ندارد. گذشته از اين موارد، آرامستان امامزاده عبدالله شهرري در فهرست آثار ملي ثبت شده و هر گونه دخل و تصرف در آن از نظر قانوني ممنوع است. قانوني كه وجود دارد اما اجرا نميشود. هنوز هيچ كدام از مسوولان ميراث فرهنگي به اين اتفاق واكنشي نشان ندادهاند و مدير اداره كل ميراث فرهنگي شهرري نيز تنها قول پيگيري ميدهد. اين نخستينبار نيست كه مسوولان شهري به بهانههاي مختلف اقدام به تخريب آرامستانهاي تاريخي ميكنند. امامزاده عبدالله شهرري مدفن افراد تاثيرگذار بسياري از جمله: عبدالحسين تيمورتاش، يدالله سحابي، شيخ خزعل، مهدي شريعترضوي، توران ميرهادي و... است.
كساني كه هر كدام در مقطعي از تاريخ ايران در حوزههاي مختلف نقش آفريني كردهاند. چندي پيش نيز اداره اوقاف به بهانه توسعه آرامگاه شيخصدوق اقدام به تخريب بخشي از آرامستان تاريخي ابن بابويه كرد، آرامستاني كه در آن مقبره خانوادگي مرحوم دهخدا شرايط مطلوبي ندارد و مزار ميرزاده عشقي و حسين فاطمي و حسين بهزاد و بسياري بزرگان ديگر به حال خود رها شده و هر اقدام شهرداري و اوقاف در راستاي توسعه و ايجاد سلامت رواني اين بخش از تاريخ شهر را تهديد ميكند.
عدهاي هم بهانه اين كار را نامنظم بودن و يكسان نبودن سنگ قبرها عنوان كردهاند كه البته استدلالي منطقي به نظر نميرسد، چرا كه به زعم كارشناسان در تمام دنيا تفاوت سنگ قبرها در يك آرامستان نشان از هويت كساني است كه در آن مكان به خاك سپرده شدهاند و تنها در فجايعي مثل زلزله يا بيماري همهگير و جنگ اقدام به ساخت گورستانهايي با سنگ قبرهاي يك شكل ميكنند.
- 19
- 2