این کلیسا با دارا بودن معماری منحصر به فرد و کتیبههای تاریخی که روی سنگ و جدارههای آن نقش بسته و تصویرسازی و نقاشیهایی با ابزار رنگ و روغن به سبک رئالیسم و برگرفته از آثار به جامانده از دوران رنسانس و روم باستان، صدها سال است که محل عبادت ارامنه شیراز است.
این مکان مقدس که در سال ۱۳۴۶ در فهرست میراث ملی ثبت شده، حال و روز خوشی ندارد به نحوی که ترک و شکافهایی در دیواره، ستونها و ایوانهای آن مشاهده میشود که هر لحظه ممکن است با کوچکترین زلزله یا بارندگی، این بنای تاریخی با قدمتی بیش از۴ قرن را با خطر جدی مواجه کند و ساختمان آن را بهطور کامل فرو بریزد. «هرموند آراتونیان»، رئیس هیأت نمایندگان کلیسای ارامنه شیراز در گفتوگو با ایرنا، با بیان اینکه زنگ خطر تخریب کلیسای مریم مقدس شیراز به صدا درآمده و با هر بارندگی بخشی از سقف ایوان این محل فرو میریزد، افزود: با هر بارانی که در زمستان جاری باریده بخشی از این کلیسای تاریخی فروریخته و حتی یکی از مسیرهای دسترسی به ایوانهای این کلیسا وضعیت بسیار وخیمی پیدا کرده و مسیر آن قسمت نیز مسدود شده و عبور از کنار آن با ترس همراه است و همچنین سقف بخش ورودی این کلیسا نیز اوضاع بسیار نامناسبی دارد و در حال فروریختن است.
به گفته رئیس هیأت نمایندگان کلیسای ارامنه شیراز، سقف این مجموعه که نقاشیهای زیبایی بر آن نقش بسته، از جنس چوب است و از وضعیت بهتری نسبت به سایر قسمتهای این مجموعه برخورداراست، اما ستونها و جدارهها از جنس ملات و گچ است که دچار تخریب و فرسایش شده به گونهای که اگر ستونها و جداره فرو بریزد قطعاً سقف نیز متلاشی و آوار خواهد شد. وی ادامه داد: شکافهای عمیقی در جدارهها و در بخش ورودی کلیسای مریم مقدس وجود دارد که در حال عمیقتر شدن است. «عبدالرضا نصیری اصل»، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس نیز گفت: وضعیت کلیسای مریم مقدس اصلاً مناسب نیست و سریعاً نیاز به بهسازی و مرمت دارد. نصیری اصل افزود: در طول سالیان گذشته چند مرحله مرمت دراین محل توسط میراث فرهنگی انجام شده، اما اکنون وضعیت پایداری این بنا با خطر جدی مواجه شده و نیاز است که اقدامات سریعی دراین باره انجام شود، با وجود اینکه چند بار درخواست تخصیص بودجه برای مرمت و بهسازی این کلیسا داده شده، اما هنوز این امرمحقق نشده است.
- 10
- 1