سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
۱۵:۲۷ - ۲۰ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۵۳۰۹
میراث فرهنگی و صنایع دستی

در سال ۹۷ بر صنایع دستی کشور چه گذشت؟

ساره بیات دیگر سفیر صنایع‌دستی نیست/ اهدای تندیس صنایع‌دستی به «متری ۶ و نیم»

صنایع دستی کشور,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,میراث فرهنگی
معاون صنایع دستی به مناسبت روز جهانی صنایع دستی، در گزارشی عملکرد این معاونت در سال ۹۷ را اعلام کرد. بیمه هنرمندان، صادارات، جلوگیری از قاچاق صنایع دستی غیر ایرانی، سفیر صنایع دستی و ... از جمله مواردی است که در این گزارش به آنها اشاره شد.

به گزارش ایسنا، پویا محمودیان _ معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی _ در نشستی با اهالی رسانه که صبح امروز به مناسبت روز جهانی صنایع دستی (۲۰ خرداد ماه) برگزار شده بود، گزارشی از عملکرد این معاونت در سال ۹۷ ارائه و اظهار کرد: در حوزه تولید و حمایت از تولید صنایع دستی در پایان سال ۹۷، از محل صدور مجوزها موفق به ایجاد ۵۸ هزار و ۵۳۷ شغل مشخص در حوزه صنایع دستی کشور شدیم. در زمینه اخذ تسهیلات روستایی نیز توانستیم برای ایجاد فرصت‌های شغلی بیشتر تسهیلات خوبی را در اختیار هنرمندان و صنعت‌گران قرار دهیم.

او درباره وضعیت بیمه هنرمندان و صنعتگران نیز توضیح داد: در حوزه بیمه دو اقدام را همزمان با هم انجام دادیم. طی مذاکراتی که با صندوق بیمه روستایی و عشایری انجام شد توانستیم بر اساس ظرفیت‌های این صندوق، حدود ۴ هزار نفر را بیمه کنیم. در بیمه تأمین اجتماعی نیز برای هنرمندانی که در بخش غیر روستایی مشغول به کار هستند، توانستیم بعد از توقفی پنج ساله دوباره بیمه آنها را از سر بگیریم. بر همین اساس ۳۱ استان لیست اولویت‌هایشان را در اختیار ما گذاشتند و با توجه به بودجه‌ای که در اختیار ما قرار داشت، ۸۱۲ هنرمند بیمه شدند. تلاش ما این است که این رویکرد در سال ۹۸ استمرار و تداوم داشته باشد و بتوانیم این مطالبه‌ی به‌جای هنرمندان را مرتفع کنیم.

محمودیان خاطرنشان کرد: در سال گذشته بر اساس قراردادی که با بانک گردشگری داشتیم، تسهیلات با نرخ ۱۰ درصد در شش ماه تنفس و ۲۴ ماه بازپرداخت برای هنرمندان صنایع دستی کشور رقم زده شد. همچنین در حوزه صادرات و فروش داخلی و خارجی اصلاح مقررات بازرگانی در جهت تسهیل و توسعه فرایند بازرگانی و صادراتی صنایع دستی به جد پیگیری کردیم. در همین راستا تمامی محصولاتی صنایع دستی که به خارج از کشور صادر می‌شوند موفق به اخذ کد تعرفه در کتاب صادرات واردات سازمان توسعه تجارت ایران شده‌اند. برای خروج صنایع دستی از کشور نیز زمینه‌سازی کرده‌ایم که ارزش کالا بر اساس پیمان‌سپاری فقط بر مبنای نقره خام و بدون ارزش افزوده محاسبه شود.

او یادآور شد: به عنوان مثال از جمله اقداماتی که در این زمینه انجام شد افزایش سقف متراژ خروج گلیم از کشور تا ۴۰ متر مربع بدون پرداخت عوارضی، بود.

معاون صنایع‌دستی با اشاره به ورود صنایع دستی غیرایرانی به کشور، اظهار کرد: در جهت ساماندهی بازار به نفع هنرمندان و صنعت‌گران داخلی، سال گذشته ورود کالاهای صنایع دستی غیر ایرانی به کشور رسماً ممنوع اعلام شد. در حال حاضر کالاهای غیرایرانی به صورت رسمی به ایران وارد نمی‌شوند. برای جلوگیری از قاچاق صنایع دستی غیر ایرانی نیز دستورالعمل مبارزه با قاچاق صادر شد و چندین محموله هم در این مدت کشف و ضبط شد. در سال ۹۸ نیز مجدانه بر این هستیم که از قاچاق صنایع دستی به کشور جلوگیری کنیم.

محمودیان درباره میزان صادرات صنایع دستی نیز، خاطرنشان کرد: سال ۹۷، بیش از ۲۸۹ میلیون دلار صادرات صنایع دستی بدون احتساب صادرات چمدانی و زیورآلات داشته‌ایم که این رقم نسبت به سال ۹۶ با که به ۲ درصد رشد همراه بوده است. همچنین بر اساس ابزارهای محاسباتی که در اختیار قرار دارد همانند جمع فروش نمایشگاه‌ها و بازارچه‌ها، فروش داخلی ۱,۷۰۰ میلیارد تومان بود که نسبت به سال ۹۶ با رشد ۱۸ درصدی همراه بود.

او درباره تعداد نمایشگاه‌های صنایع دستی که سال گذشته برگزار شد، گفت: در سال ۹۷، حدود ۳۰ نمایشگاه در سطح داخلی و بین‌المللی برگزار شد. یکی از اهداف ما در برگزاری این نمایشگاه‌ها این بود که هنرمندان در نمایشگاه‌های خارج از کشور حضور داشته باشند.

معاون صنایع دستی از دیگر رویکردهای اصلی این معاونت را در سال ۹۷، تجاری سازی و بالا بردن سطح سفارشات عنوان کرد و گفت: در این راستا توانستیم با ایران خودرو به توافق برسیم که به جای پوشش پلاستیکی که برای قرآن‌هایی که داخل خودروها می‌گذارند، از پوشش‌های سوزن‌دوزی شده بلوچ استفاده کنند. بر این اساس ۴۰۰ هزار جلد سوزن‌دوزی شده قرآن برای خط تولید ماشین دنا در نظر گرفته شده است و در سال جدید نیز این طرح قرار است برای خودروهای تیبا نیز اجرا شود.

محمودیان ادامه داد: همچنین قرار شد لباس احرام حجاج در دو استان توسط هنرمندان صنایع دستی کشورمان تولید شود. هدف ما از این کار این است که صنایع دستی کاربردی و بتواند در در زندگی روزمره مردم جاری و ساری شود.

او بیان کرد: در سال گذشته، ۱۷ نشان جغرافیایی ملی ارائه شد و در حوزه صیانت از صنایع دستی هفت رشته صنایع دستی دارای نشان جغرافیایی بین‌المللی شدند. تهران در حوزه آبگینه، یزد در حوزه زیلو، سیرجان در حوزه شیری تیپیک، اردبیل در حوزه ورنی، شیراز در حوزه خاتم، اصفهان در حوزه مینا توانستند این نشان‌ها را دریافت کنند.

معاون صنایع دستی همچنین با اشاره به سومین جشنواره صنایع دستی فجر که بهمن‌ماه سال ۹۷ برگزار شد، اظهار کرد: جشنواره صنایع دستی فجر از رویدادهای نوپایی است که سال گذشته سومین دوره آن برگزار شد و امیدواریم فجر چهارم نیز با حال و هوای متنوع‌تری برگزار شود.

او یادآور شد: از دیگر اتفاقات خوبی که سال ۹۷ در حوزه صنایع دستی افتاد این بود که دو شهر آباده در حوزه منبتو میبد در حوزه زیلو و روستای خراشاد در حوزه توربافی ثبت جهانی شدند و ایران توانست رتبه نخست را در زمینه ثبت شهرهای جهانی به دست آورد.

محمودیان درباره ترویج صنایع دستی در میان کودکان و نوجوانان نیز خاطر نشان کرد: ورود به حوزه اسباب‌بازی و کودکان از نمایشگاه سی‌ام در شهریورماه آغاز شد و در نمایشگاه عیدانه ادامه یافت. از جمله اتفاقات جالب در این نمایشگاه‌ها حضور کودکان و عروسک‌هایی بود که هر کدامشان تاریخی پشت سرشان دارند و جزو هنرهای احیا شده هستند.

او گفت: همچنین تلاش کردیم با توجه به ظرفیت‌های صنایع دستی در بخش بوم‌گردی و گردشگری نیز ورود کنیم. در حوزه زنده‌سازی رشته‌های صنایع دستی نیز ۱۷ رشته که در مرکز توجه ما قرار داشت احیا شدند و تلاش کردیم از ۲۹۵ رشته فعال این حوزه نیز صیانت کنیم.

محمودیان اعلام کرد: از این پس نیز قرار است پنجشنبه‌های با صنایع دستی بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد. در این طرح خرید صنایع دستی در روز پنجشنبه با تخفیف ۱۰ درصدی همراه خواهد بود.

محمودیان درباره برنامه‌های معاونت صنایع دستی در هفته صنایع دستی اظهار کرد: در ۳۱ استان برنامه‌های مختلفی از جمله تجلیل از پیشکسوتان، برگزاری نمایشگاه و کارگاه‌های آموزشی، برگزاری تور، رونمایی از آثار هنرمندان، افتتاح بازارچه و فروشگاه و… انجام خواهد شد. البته برگزاری این رویدادها به صورت نمادین در این هفته خواهد بود ولی تا پایان خردادماه ادامه خواهد داشت. همچون صنایع دستی اصفهان که قرار است اواخر خردادماه برگزار شود.

ائمه جمعه در خطبه‌هایشان از جایگاه صنایع دستی سخن می‌گویند

او افزود: همچنین نامه آقای مونسان (رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری) برای ائمه جمعه نیز به تصویب رسیده است که بر اساس آن قرار است ائمه جمعه در خطبه‌هایشان از جایگاه صنایع دستی سخن بگویند و در خطبه‌های پیش از نماز نیز این فرصت به مدیران صنایع دستی داده شود که درباره دغدغه‌ها و چالش‌های این حوزه سخن بگویند. اولین استان پیش قدم در این زمینه اردبیل بود که هفته گذشته این اتفاق افتاد.

محمودیان بیان کرد: همچنین روزهای هفته صنایع دستی را با توجه به ظرفیت‌های این حوزه نام‌گذاری کردیم. از دیگر برنامه‌های ما این بود که بتوانیم فضای شهری را در این هفته به سمت صنایع دستی و هنرهای سنتی بچرخانیم.

تغییر نام خیابان نجات‌اللهی به صنایع دستی

او در ادامه با اعلام این خبر که عصر امروز خیابان استاد نجات‌اللهی به گذر صنایع دستی تغییر نام می‌کند، یادآور شد: سال گذشته به شورای شهر تهران پیشنهاد گذر صنایع دستی را دادیم که پس از پیگیری‌ها و همکاری‌های شورای شهر توانستیم در ماه‌های ابتدایی سال ۹۸ این طرح را تصویب کنیم. امروز نیز مراسم نامگذاری این خیابان برگزار خواهد شد و کاشی هفت رنگی بر سر در این خیابان نصب می‌شود. امیدواریم این خیابان بتواند گردشگران داخلی و خارجی را به هنرهای سنتی کشورمان جذب کند. هدف ما این است که منطقه‌ای از تهران به عنوان پاتوق هنری شناخته شود. خیابان ویلا با تعداد فروشگاه‌های زیاد صنایع دستی این ظرفیت را داشت.

محمودیان همچنین درباره افزایش قیمت صنایع دستی گفت: پیش از این مجوز فروشگاه‌های صنایع دستی زیر نظر معاونت صنایع دستی نبود اما بر اساس قانون حمایت از تولیدگران و صنعت‌گران به زودی این مسئولیت بر عهده این معاونت قرار خواهد گرفت و از زمانی که این قانون اجرا شود ما می‌توانیم بر قیمت‌ها نظارت داشته باشیم و سعی خواهیم کرد که فروشنده و خریدار داخلی و خارجی راضی باشند.

ساره بیات دیگر سفیر صنایع دستی نیست

معاون صنایع دستی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود درباره انتقادهای وارد شده به عملکرد ساره بیات به عنوان سفیر صنایع دستی تأکید کرد که این هنرمند دیگر سفیر صنایع دستی نیست و در این زمینه توضیح داد: انتخاب ایشان در سالی اتفاق افتاد که من در جریان انتخاب ایشان به عنوان سفیر صنایع دستی نبودم اما می‌دانم از دلایل انتخاب او رشته تحصیلی این هنرمند (فرش) بود و جایگاهی که او در میان اهالی هنر و سینما داشت. به طور کلی از آنجایی که نگاه ما به صنایع دستی ملی است و می‌خواهیم که حمایت اقشار تأثیرگذار جامعه را داشته باشیم می‌توانیم از هنرمندان سینما، تئاتر، موسیقی، هنرهای تجسمی، ورزشکاران و… کمک بگیریم تا ظرفیت‌های هنری‌مان بیشتر دیده شود.

محمودیان درباره تأثیر جهانی شدن شهرها در دیده شدن آن‌ها یادآور شد: سفال کلپورگان زمانی که جهانی شد در بسیاری از نمایشگاه‌ها به فروش می‌رسید و منجر به تأسیس هنرستان در این شهر شد. در واقع جهانی شدن منجر به دیده شدن کلپورگان شد. فروش سفال در نمایشگاه‌ها به ۱۰ برابر افزایش یافت و الان تورهای گردشگری متعددی به کلپورگان می‌رود. روستای خراشاد نیز از زمانی که جهانی شد اشتغال‌زایی در آن به شدت افزایش یافت.

او همچنین درباره طرح تضمینی توضیح داد: طرح تضمینی خوب بود ولی مشکلات خودش را داشت که این مشکلات آسیب‌شناسی شدند. سعی ما این است که مشکلات را برطرف کنیم و صنایع دستی که نیاز به حمایت دارند را وارد این طرح کنیم.

اهدای تندیس صنایع دستی به «متری ۶ و نیم»

محمودیان همچنین در پاسخ به سوالی درباره تندیس جشنواره فیلم فجر که قرار بود از صنایع دستی ملی استفاده شود، توضیح داد: در زمانی که حاشیه‌هایی برای تندیس جشنواره فیلم فجر سال گذشته رخ داد، اعلام کردیم که به فیلم برتر از نگاه تماشاگران در جشنواره فیلم فجر به صورت نمادین تندیسی اهدا خواهیم کرد. بر همین اساس هم قرار است از در هفته صنایع دستی تندیسی که توسط هنرمندان ایرانی طراحی شده است را به عوامل فیلم «متری ۶ و نیم» که به عنوان فیلم برگزیده از نگاه تماشاگران انتخاب شده بود، اهدا کنیم.

در پایان این نشست، آئین رونمایی از ۶۰ سفال و سرامیک میبد برگزار شد. نقوش کارشده در این سفال‌ها مربوط به دوره قاجار هستند.

  • 10
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش