سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۱۲۰۰۰۲۷

تحریف تاریخ یا تعریف تاریخ؟/ قاجاریه به روایت تجربه

اشرافیت مبالغه آمیز,تبلیغات قاجارستیزانه عصر پهلوی, عصر قاجار,احمد فاروقی قاجار,قاجاریه نماد سیاست ورزی ابلهانه,فوت شاه سابق ایران

مریم فاروقی قاجار/ نواده احمدشاه قاجار

تنها چیزی که می‌توانم بگویم این است که تشنه شناخت ایران، مردمان امروز ایران و فرهنگ ایرانی به طور کلی هستم و هر آنچه که مرا به یاد پدر نازنینم و تاریخ ایران می‌اندازد، برایم قابل احترام است. مادربزرگم، ایراندخت قاجار، دومین فرزند احمدشاه قاجار و پدرم، احمد فاروقی قاجار، نوه احمدشاه بود که در سال ۱۳۷۷ دار فانی را وداع گفت. خودم در خارج از ایران پرورش یافتم، اما از هر فرصتی برای آشنایی با هموطنانم استفاده می‌کردم. پس از آشنایی با هموطنانم، لحظه خوفناک معرفی نام خانوادگی‌ام فرا می‌رسید و غالباً با این پرسش مواجه می‌شدم: «پس تو با آن خانواده [قاجار] نسبتی داری؟»

 

قاجار؛ یک نام خانوادگی که تأسف بار‌ترین تصورات را در ذهن هموطنانم متبادر می‌سازد: اشرافیت مبالغه آمیز، عیاشی و بی‌اخلاقی، مال اندوزی و غیره.

 

افراد بانزاکت لطف می‌کردند و به من، تأثیر عمیق هنر قاجاریه بر چشم‌انداز هنر امروز ایران را یادآوری می‌نمودند، اما با این حاشیه که قاجاریه نماد «سیاست ورزی ابلهانه» است.

 

اما مشکل کجاست؟ تمامی این افسانه‌های شاهزاده‌های فاسد از دایره تجربیات من و خانواده‌ام خارج هستند. به‌عنوان نواده احمدشاه، می‌توانم سوگند یاد کنم که او ایران را با چمدانی پر از الماس ترک نگفت و در تبعید نیز با تجمل و فساد زیست نکرد.

 

منبع این تصورات کتب درسی و تاریخی هستند که در راستای تبلیغات قاجارستیزانه عصر پهلوی نگاشته شده‌اند.

 

رضاخان پهلوی، که از خانواده قاجار و حتی رجال ایران نبود و تحصیلات چندانی نداشت، در ارتش قاجاریه خدمت کرد و به درجه سرتیپ اولی (میرپنجی) رسید. اما او در میان ملت ایران چندان شناخته شده نبود، بنابراین می‌بایست پایه‌های قدرتش را تحکیم بخشد و تحریف تاریخ را راهی برای کسب مشروعیت برای خویش ساخت‌. بدین ترتیب، مشکلات ژئوپلیتیکی پیچیده عصر قاجار را به شرحی ساده انگارانه تقلیل داد که در آن شاهان قاجاریه افرادی با صفات اخلاقی پست نشان داده شده‌اند که وطنشان را برای تأمین هزینه خوشگذرانی‌ها و سفرهایشانمی‌فروختند. در عوض، شاه جدید فردی با صفات والای اخلاقی و صلاحیت بود که مورد ستایش همگان قرار داشت.

 

عصر قاجار به طور کلی نیز از این تبلیغات مبری نبود. در تعریف تاریخ و تاریخ نگاری عصر پهلوی، عصرِ قاجار به‌عنوان عصری به تصویر کشیده شد که در آن ایران عاری از هرگونه زیرساخت‌ها و رفاه اجتماعی بود. حتی اهمیتی نداشت که قاجاریه با بازگرداندن یکپارچگی ایران، انتخاب تهران به‌عنوان پایتخت و پذیرش مشروطیت و حکومت قانون راه را برای ایجاد ایرانی مدرن هموار کردند.

 

این تبلیغات ضدقاجاری علاوه بر اینکه به شعور ملت ایران توهین می‌کرد، معادلات پیچیده منطقه‌ای و بین‌المللی را که امروزه نیز فهم آنها همچون یک قرن پیش دشوار است، آسان می‌نمود. عصر قاجار با همه کاستی‌هایش عصری بود که ایران زیر فشار بزرگ ترین امپراطوری‌های استعمارگر دنیا، یعنی روس و انگلیس، مقاومت کرد و به هر قیمتی استقلال خود را حفظ نمود و جزو معدود کشورهایی باقی ماند که مستعمره نشدند. این درسی است که این برهه از تاریخ به ما ایرانیان داده است و اگر حافظه تاریخی خود را تقویت کنیم، متوجه خواهیم شد که کشمکش‌ها و فشارهای امروزی برای ما تجربیات آشنایی هستند.

 

امروزه، دروغ‌ها و افسانه‌ها بسرعت واقعیت‌ها منتشر و پراکنده می‌شوند و اغلب تمیز دادن آنها از یکدیگر بسی دشوار است. تصویری که رسانه‌های فارسی زبان غربی از عصر پیش از انقلاب نشان می‌دهند، سعی بر آن دارد تا بر سرکوب سیاسی، وابستگی بیش از حد به کشورهای غربی و سایر واقعیات ناگفته آن عصر سرپوش بگذارد وتشخیص این مسائل مطالعه و بصیرت تاریخی فوق‌العاده‌ای را می‌طلبد.

 

امروزه پس از گذشتِ قریب به یک قرن، بازگشایی فصل تاریخ قاجاریه با نگاهی متفاوت و مبتنی بر عقلانیت و منطق، به نسل‌های فعلی و آینده در فهم دشواری‌هایی که وطنمان با آنها روبه‌رو است، کمک خواهد کرد. ما باید بدانیم آنچه که امروزه برای کشورمان رخ می‌دهد نتیجه این است که ایران کشوری در‌ خاورمیانه و در «میانه منافع جهانیان» است و حفظ استقلال و قدرت، اصولی هستند که کشورمان قرن‌ها برای آن جنگیده است‌‌.

 

شکی ندارم که امروزه نهادهای آموزشی کشورمان، برخی از بهترین مورخین و محققین را تربیت کرده‌اند و این پژوهشگران می‌توانند با کنکاش در اسناد و منابع دست اول، واقعیات تاریخی را به بهترین نحوی مشخص و آشکار کنند.

 

 

۹ اسفند ۱۳۰۸

 فوت احمد میرزا شاه مخلوع

احمد میرزا شاه مخلوع ایران که از یک سال قبل در پاریس مریض و اغلب در مریضخانه ها مشغول معالجه بود به موجب اخبار رویتر و بی سیم برلن که ذیلا درج می شود فوت نموده است.

 

فوت احمد میرزا

 پارس ۲۷ فوریه - احمدمیرزا شاه مخلوع ایران که در تاریخ ۳۱ اکتبر ۱۹۲۵ از سلطنت منعزل گردید وفات یافته است.

 

 فوت شاه سابق ایران

 پاریس - احمد میرزا شاه سابق ایران که از سال ۱۳۲۷ الی ۱۳ ربیع الثانی ۱۳۴۴ هجری سلطنت نمود در مريضخانه امریکائی پاریس فوت نمود.

 

روزنامه کوشش - یکشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۰۸

 

هومن زال پور

 

 

iran-new​spaper.‎​com
  • 23
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش