دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۱۰۰۰۸۱

شعر سبک مشروطه چیست و شامل چه ویژگی هاییست؟

مضامین شعر مشروطه,شاعران سبک مشروطه,خصوصیات شعر دوره مشروطهشعر سبک مشروطه شعری نزديک به زبان و خواست مردم است
شعر، تاریخ است و از این طریق میتوان اطلاعات مختلفی را درمورد جامعه، فرهنگ و زندگی عصر یک شاعر با مرور اشعار شاعران، بدست آورد. مشروطیت از اتفاقاتی به شمار می رفت که بر جامعه ایرانی، اثرگذار بود و ادبیات مشروطه را بوجود آورد.

شعر سبک مشروطه

سبک شعر و ادبیات مشروطه پس از سبک هایی همچون سبک خراسانی، عراقی، هندی و دوره بازگشت بوجود آمد. در بین شاعران و نویسندگان ایرانی، مواردی همچون ابعاد وسیع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نهضت مشروطه باعث ایجاد جهش فکری عظیمی شد. این امر به نوبۀ خود، موجب ایجاد تحول شگرفی در ادبیات شد که حاصل ظلم و بیدادگری های شاهان و درباریان، آشنایی نزدیک ادیبان ایرانی با تحولات جدید فکری اجتماعی اروپا و تعدی و تجاوز بی حد شاهان و درباریان به جان و مال و ناموس ملت بود و از سوی دیگر، موجب برانگیخته شدن دوستی و وطن پرستی، عواطف و احساسات آنها میشد.

به شعری که به زبان و خواست مردم، رابطه ی نزدیکی داشت؛ شعر مشروطه میگویند. شعر مشروطه، پیشرو مکتب بازگشت از نظر زبان، فکر و جنبه ی ادبی نیست، بلکه شعری تحول یافته به نام شعر عوام می باشد. از ویژگی های خاص شعر سبک مشروطه می توان به موارد زیر اشاره کرد :

> موضوع شعر سبک مشروطه، اجتماعی است.

> شاعر شعر سبک مشروطه، شهرت ندارد.

> اکثر مردم به شعر سبک مشروطه، توجه نشان می دهند.

> از شعر سبک مشروطه به عنوان شعری زنده و پویا یاد می شود.

> در شعر سبک مشروطه از آرایه های ادبی استفاده نشده است.

پیشینه سبک مشروطه

ادبیات مشروطه در جریان مبارزه برای کسب آزادی و حکومت مردم، در بین سالهای ۱۲۷۵ شمسی تا کودتای رضاخان ۱۲۹۹ شمسی، شکل گرفت که این ادبیات از تأثير و تغيير شگرفی برخوردار بود و سبک مشروطه را پدید آورد.

مختصات سبک مشروطه

قالب هایی همچون ترجیع بند، مستزاد، مسمط و چهارپاره از قالب های شعری رایج ادبیات به شمار می رفت. لغات کهن ادبی در این دوره منسوخ شد. از دیگر مختصات این سبک می توان به آزادی زنان، توجه به فرهنگ ایران باستان و تنفر از دیکتاتوری اشاره کرد. شاعران از نظر زبانی، سبک مشروطه را به زبان قابل فهم بیان کرده اند؛ درواقع از لغات همان عصر بهره برده اند و از طرفی به منظور ایجاد سبک آزاد، فکر و زبان را آماده می کنند. شاعران در مسایل سیاسی و اجتماعی، تمام وقتشان را به منظور آگاهی بخشی به مردم صرف میکردند؛ بگونه ای که اشعار بعضی از شاعران شاید از نظر ادبی بی ارزش است ولی از اهمیت بسیاری از نظر تاریخ اجتماعی دوران خود برخوردارست. در این دوره، شاعرانی همچون ملک الشعرای بهار، ایرج میرزا، اشرف الدین گیلانی، فرخی یزدی، میرزاده عشقی،( نسیم شمال) و ... به سرودن شعر پرداختند.

مختصات سبک مشروطه,ویژگی های ادبیات مشروطه,ویژگی های سبک مشروطهزبان شعر سبک مشروطه در اواخر دوران زندیه و اوایل دوران قاجار پدیدار شد

زبان شعر مشروطیت

تأکید زبان شعر دوران مشروطیت بر مواردی همچون زبان و طرز و شیوه ی مکتبی میباشد که دربرابر مکتب یا« سبک هندی» در اواخر دوران زندیه و اوائل دوران قاجار در شعر فارسی پدیدار شد و به« مکتب بازگشت» شهرت پیدا کرد.« مکتب بازگشت» به این منظور بوجود آمد تا به زبان وسبک و روش شاعران سدهء چهارم و پنجم و ششم هجری برگردد.

ویژگی های مهم ادبیات مشروطه

از خصوصیات شعر مشروطه از نظر محتوا می توان به مردم گرایانه ، جامعه گرایانه و ملی اشاره کرد. باتوجه به سادگی شعر مشروطه از نظر زبان، بهتر است بدانید که این شعر از نظر شیوه و مکتب، واقع نماست. سه عنصر ادب مشروطه شامل واقع نمایی، جامعه گرایی و سادگی می باشد. عاطفه به عنوان یکی از عناصر شعر مشروطه به شمار می رود. محتوای شعر مشروطه، عواطف و احساساتی نظیر انتقاد از خرافات مذهبی، بیدار کردن حس ناسیونالیسم و عقب افتادگی های فرهنگی و فقر و نبودن آزادی می باشد.

اصول اندیشه، زبانی و ادبی شعر مشروطه

شعر مشروطه، به ارائه ی درک فلسفی نوینی از جهان، انسان، جامعه و محیط زندگی اش می پردازد. این ادراک براساس عقل باوری، آزادی و اراده انسان و علم باوری بنانهاده شده است. اکثر نویسندگان و شاعران روشن فکر مشروطه، در تمامی آثارشان نظیر مقالات ادبی و سیاسی و روزنامه های منتشر شده، بطور دائمی متکی بر این ها بوده اند. از نظر آرایه های ادبی و جنبه- های زیباشناسی، شاعران مشروطه اشعار ضعیفی می سرودند، ولی هدفشان اینست که مشکلات سیاسی و اجتماعی جامعه را بیان کنند.

مضامین شعر مشروطه

شعر مشروطه، به شعری اطلاق میشود که برای تشکیل درونمایه اصلی آن به مواردی همچون ستایش از میهن و حمایت از ایران انقلابی، مبارزه با استبداد شاه و اطرافیان او، دفاع از آزادی و قانون و انتقادهای اجتماعی می پردازد. نویسنده و شاعر در این ادبیات با استفاده از نیروی قلم خود به ترویج معنویت و فضیلت ها، ارشاد جامعه بسوی ترقی و تکامل، مبارزه با مفاسد اخلاقی، رشد فرهنگی و اجتماعی و سیاسی افراد جامعه می پردازد و در واقع بیانگر نقطه ضعف های جامعه، درمان و راه های چاره است.

پیشینه سبک مشروطه,مضامین و قالب های شعر مشروطه,شعر سبک مشروطهشعر سبک مشروطه از نظر محتوا، مردم گرایانه، جامعه گرایانه و ملی است

گردآوری: بخش فرهنگ و اندیشه سرپوش

  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش