نماز اول ماه قمری
طبق احادیث نقل شده ، هر کس در اول ماه قمری، این نماز را بخواند؛ سلامت خود را از خدا در آن ماه گرفته است. در خصوص نماز اول ماه، روایاتی وجود دارد که در ادامه با بعضی از آنها اشنا می شوید:
> شیخ طوسی با ذکر سند در روایتی نقل می کند:
« امام جواد ( ع) در ابتدای هر ماه یعنی در اوّلین روز آن، دو رکعت نماز می خواند. آن حضرت در رکعت اوّل، پس از قرائت سوره حمد، سوره" قل هو الله أحد" را به تعداد روز های ماه میخواند و بعد از قرائت حمد در رکعت دوم، سوره" إنّا أنزلناه فى لیلة القدر" را به تعداد روز های ماه می خواند، و هر آنچه که داشت، صدقه می داد و از این راه، تندرستى در تمامی آن ماه را می خرید».
سید بن طاووس نیز پس از نقل این روایت گفته است که مشابه همین نماز را در روایتی به نقل از امام صادق ( ع) نیز دیده ام، و علاوه بر آن در روایتی دیده ام که سزاوار است پس از نماز، این آیات قرآن کریم نیز خوانده شود:بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ وَ مَا مِنْ دَابَّةٍ فِی الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَ یَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَ مُسْتَوْدَعَهَا کُلٌّ فِی کِتَابٍ مُبِینٍ، بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ وَ إِنْ یَمْسَسْکَ اللَّهُ بِضُرٍّ فَلَا کَاشِفَ لَهُ إِلَّا هُوَ وَ إِنْ یُرِدْکَ بِخَیْرٍ فَلَا رَادَّ لِفَضْلِهِ یُصِیبُ بِهِ مَنْ یَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ، بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ سَیَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ یُسْرًا، مَا شَاءَ اللَّهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ، حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَکِیلُ، وَ أُفَوِّضُ أَمْرِی إِلَى اللَّهِ، إِنَّ اللَّهَ بَصِیرٌ بِالْعِبَادِ، لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ، رَبِّ إِنِّی لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَیَّ مِنْ خَیْرٍ فَقِیرٌ، رَبِّ لَا تَذَرْنِی فَرْدًا وَ أَنْتَ خَیْرُ الْوَارِثِینَ.
به نام خدا که رحمتش بسیار و مهربانی اش همیشگی است،« هیچ جنبنده ای در زمین نیست مگر آن که رزقش فقط بر عهدۀ خداست و قرارگاه دائم و موقّت وی را می داند، همه در کتابی روشنگر[ چون لوح محفوظ، ثبت] است». به نام خدا که رحمتش بسیار و مهربانی اش همیشگی است،« اگر خداوند آسیبی به تو رسانَد جز او برطرف کنندۀ آن نیست و اگر برای تو خیری بخواهد کسی قدرت دفع احسانِ او را ندارد، خیرش را به هرکه از بندگانش بخواهد می رساند، او بسیار آمرزنده و مهربان است». به نام خدا که رحمتش بسیار و مهربانی اش همیشگی است،« همانا خداوند پس از سختی آسانی قرار می دهد»،« آنچه خدا بخواهد[ انجام می گیرد] و هیچ نیرویی جز به وسیلۀ خدا[ کارگر] نیست»،« خداوند برای ما بس است و او نیکو کارسازی است»،« من کارم را به خداوند وامی گذارم؛ زیرا خداوند به بندگان بیناست»،« معبودی جز تو نیست، تو[ از هر عیب و نقصی] منزّهی، همانا من[ به سبب کناره گیری از قومم بدون اِذن تو] از کسانی بودم که به خود جفا روا داشتم»،« پروردگارا! من به هر خیری که به سویم بفرستی نیازمندم»،« ای پروردگارم! مرا تنها[ و بی فرزند] نگذار که تو بهترین وارثانی».
> امام صادق (ع) فرمود:
« کسی که دو رکعت نماز را در شب اول ماه بخواند و پس از قرائت سوره حمد در هر دو رکعت آن، سوره انعام را بخواند و از خداوند بخواهد که از هر ترس و دردی او را محفوظ نگهدارد، خدای متعال او را از هر آنچه در آن ماه، نگرانش است؛ ایمن می کند».
زمان خواندن نماز اول ماه قمری
از اذان مغرب تا طلوع فجر را شب اول ماه می گویند.
در روایات در خصوص وقت فضیلت نماز اول ماه ذکر شده که تنها تعبیر شب و روز را دارد؛ از این رو ، وقت فضیلتی برای نماز اول ماه، از نظر فقیهان- مانند نماز های واجب یومیه و نوافل آن- ذکر نشده است، بلکه طبق گفته ها میتوان در تمام طول روز، این نماز را خواند و صرفا گفته اند که مستحب است دو رکعت نماز،« در روز اوّل هر ماه» خوانده شود؛ یعنی از اوّل طلوع فجر تا مغرب می توان نماز اوّل ماه را خواند و بعید نیست که قبل از طلوع آفتاب هم خواندنش صحیح باشد و به این ترتیب بهتر است که به قصد رجاء خوانده شود.
خواندن قضای نماز اول ماه قمری
به طور کلی، هر زمان که نتوانستید نماز مستحبی را در وقت مخصوص خودش به جا بیاورید، میتوانید در وقت دیگری قضای آنرا بخوانید و برای زمان قضای آن هیچگونه محدودیتی وجود ندارد و بهتر است به غیر از نافله های یومیه، نمازهای مستحبی را به قصد رجاء در خارج از وقت خاصشان به جا بیاورید.
فضلیت نماز اول ماه قمری
هرکس نماز اول ماه را براساس روایات سید بن طاووس و علامه مجلسی، محدثان شیعه قرن هفتم و دوازدهم، در ابتدای ماه قمری بخواند؛ در آن ماه، سلامت خود را از خدا گرفته است. همچنین امام صادق ( ع) فرموده:کسی که دو رکعت نماز در شب اول ماه بخواند و پس از سوره حمد در هر دو رکعت، سوره انعام را تلاوت کند و از خداوند، درخواست محفوظ ماندن از هر ترس و دردی را داشته باشد، خداوند در آن ماه او را از هر چیز نگران کننده ای ایمن نگه می دارد.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 17
- 6