طواف نساء
از واجبات حج و عمره مفرده می توان به طواف نِساء اشاره کرد که مانند سایر طواف ها باید به دور کعبه، ۷ مرتبه بچرخید و تنها تفاوتش در نیت آن است. کسی که به قصد اعمال حج مُحرم می شود، باید بداند که استمتاع از همسر تا قبل از انجام طواف نساء و نماز آن برایش حرام است. طواف نساء به عنوان یکی از احکام اختصاصی شیعه محسوب میشود و سخنی از آن در فقه اهل سنت ، نشده است.
بجا آورنده ی اعمال حجّ یا عمره مفرده ، باید حتماً پس از انجام اعمال حجّ و یا عمره طواف نساء، نمازش را بخواند. همچنین در نظر داشته باشید که وقت طواف نساء و نمازش به ذى الحجّه محدود نمیشود بلكه مى توانید این اعمال را پس از آن به جا آورید.
کفاره ی امیزش با همسر، قبل از انجام طواف نساء، یک شتر می باشد. در این که تنها امیزش حرام است یا همه استمتاعات، بین فقیهان اختلاف نظر وجود دارد.
عدم انجام طواف نساء موجب باطل شدن حج یا عمره نمیشود؛ به این دلیل که از ارکان حج یا عمره محسوب نمی شود ولی شخص، موظف است که خودش آنرا انجام دهد یا درصورت عدم توانایی، انجام آنرا به شخص دیگری بسپارد.
چگونگی انجام طواف نساء
نحوه ی انجام طواف نساء مانند سایر طواف ها، هفت بار چرخیدن دور کعبه میباشد و تنها تفاوتش در نیت است که باید به نیت طواف نساء انجام شود. وقتی که هفت بار به دور خانه خدا چرخیدید، باید در پشت مقام ابراهیم، دو رکعت نماز طواف نساء بخوانید.
آخرین عملی که در عمره مفرده به جا می آورید و همچنین آخرین عمل از اعمال پنجگانه مکه در حج، طواف نساء و نمازش می باشد. به دلیل این که زمان انجام طواف نساء پس از تقصیر و خروج از احرام است، می توانید آن را با لباس معمولی انجام دهید.
>> اگر زنى كه قصد انجام طواف حج و طواف نساء را دارد، گرفتار عادت ماهانه شود و پیش از پاك شدنش مجبور شود که مكّه را ترک کند( مثل این كه كاروان مهلت نمى دهد تا پاك شود) باید یک نائب براى طواف حج و نماز آن بگیرد و خودش سعى را به جا آورد، سپس نایبی به منظور طواف نساء ونماز آن بگیرد( همچنین افراد دیگرى كه نمیتوانند طواف و سعى را به دلیل بیمارى یا عذر دیگر انجام دهند باید نایب بگیرند).
>> اگر شخصی فراموش كند که طواف نساء را انجام دهد و از حج بازگردد، تا جایی که امكان دارد باید خودش برگردد و آن را به جا آورد وگرنه اگر مشقّت داشته باشد باید نایب بگیرد و زمانی مرد بر زن و زن بر مرد حلال مى شود كه نایب، طواف نساء و نماز آنرا به جا آورد.
>> اعمال طواف نساء و نمازش، هم بر مرد واجب است ـ اگرچه اخته باشد ـ و هم بر زن واجب است ـ اگرچه پیر باشد ـ و هم بر خنثى واجب است. مردی که طواف نساء را انجام ندهد؛ زن بر او حرام میشود و زنی که این طواف را بجا نیاورد نیز مرد بر او حرام میشود و چنانچه غیر بالغى، این اعمال را پس از حجّ یا عمره مفرده انجام ندهد، زمانی که به بلوغ رسید؛ انجام برخی از کارها نظیر انواع استمتاع ـ لذّت بردن همسرى ـ بر او حرام میشود.
كسى كه به نیابت از شخص دیگرى حجّ یا عمره مفرده را به جا آورد، موظف است که طواف نساء و نمازش را به نیابت از منوب عنه انجام دهد، نه از طرف خودش.
>> شما نمیتوانید بلافاصله پس از طواف حج و قبل از سعى، طواف نساء را به جا آورید بلكه زمان انجام طواف نساء پس از اتمام سعى میباشد ولى اگر آنرا از روى فراموشى یا ندانستن مسأله، قبل از سعى انجام دهید؛ صحیح است. همچنین تقدیم سعى بر طواف زیارت( حج) و نماز آن در حال اختیار جایز نیست.
>> شما می توانید طواف نساء را به تاخیر بیاندازید و آن را چند روز پس از سعى انجام دهید.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 9
- 1