حکم شرعی ژلیش ناخن
اصلی ترین شرط صحت وضو، عدم وجود مانع برای رسیدن آب به اعضای وضو می باشد. اگر بر روی اعضای وضو چیزی چسبیده باشد اما در مورد رسیدن یا نرسیدنش در تردید هستید، باید نسبت به برطرف کردن آن اقدام کنید یا به هر طریقی آب را به زیر آن برسانید.
ژلیش ناخن با لاک ناخن ، حکم شرعی مشترکی دارند. با توجه به اینکه ژلیش ناخن به اینصورتست که یک لایه روی ناخن اضافه می کنند از رسیدن آب به اعضای وضو جلوگیری می کند، بسیاری از افراد در چنین شرایطی در مورد صحت وضویشان تردید دارند. از این رو باید به نظر مرجع تقلید خود در مورد حکم ژلیش ناخن مراجعه کنید.
در نظر داشته باشید که حکم شرعی ژلیش نسبت به حکم شرعی لاک ناخن دست و پا فرق دارد. انجام مسح پا برای یک ناخن پا، از نظر اکثر مراجع تقلید کفایت میکند. بنابراین اگر در زمان وضو گرفتن ، بقیه ی ناخن های پایتان لاک یا ژلیش داشته باشد؛ اشکالی ندارد.
>> حکم شرعی ژلیش ناخن آیت الله خامنه ای:
کاشت ناخن فی نفسه بلامانع است و با فرض صدق زیبایی و زینت، پوشاندن آن از نامحرم، امری الزامیست. شما باید در صورت کاشت ناخن، موانع را برای وضو و غسل با پرداخت هزینه ای برطرف کنید. در صورتیکه برطرف کردن آن، امری غیرممکن است و یا رفع آن با مشقت، همراه است؛ باید وضو و غسل را در وقت نماز انجام دهید و در نهایت ، غسل و وضوهای بعدی خود را به صورت جبیره انجام دهید( یعنی با مرطوبی دست مانع را مسح کند.) همچنین اگر امکان برطرف کردن آن ـ ولو در روزهای بعد ـ باشد و برطرف نکند، وضو و غسل جبیره باطل خواهد بود.
>> حکم شرعی ژلیش ناخن مکارم شیرازی:
شما باید تمام موانع را در غسل برطرف کنید و انگشتان دستتان نباید در حین وضو گرفتن ، لاک داشته باشد ولی اگر یکی از انگشتان پا( جز انگشت کوچک) خالی از لاک باشد و بر روی آن مسح بکشید، صحیح است. البته این نکته را در نظر داشته باشید که صرفا ناخن کوچک پا کافی نیست ولی سایر انگشتان به تنهایی اکتفاء میکند.
>> حکم شرعی ژلیش ناخن آیت الله نوری همدانی:
انجام ژلیش ناخن برطبق فتوای آیت الله نوری همدانی، جایز نیست.
>> حکم شرعی ژلیش ناخن آیت الله صافی گلپایگانی:
کاشتن ناخن در صورتی اشکال دارد که نتوانید برای وضو و غسل، آنرا بردارید. کسی که مرتکب این عمل شده است، اگر امکان دارد ناخن مصنوعی را بردارد و به نحو معمول، وضو و غسلش را انجام شود ولی چنانچه نمیتواند آن را بردارد باید وضو و غسلش را بعنوان جبیره انجام دهد و بنابر احتیاط، تیمم هم کند.
>> حکم شرعی ژلیش ناخن آیت الله وحید خراسانی:
حکم شرعی ژلیش ناخن از نظر آیتالله وحید خراسانی این است که چون آب به زیر ناخن مصنوعی نمی رسد، غسل و وضو باطل شده و این عمل، جایز نیست.
>> حکم شرعی ژلیش ناخن آیت الله سیستانی:
از نظر آیت الله سیستانی، غسل و وضو با ژلیش ناخن، صحیح نیست؛ چون آب به اعضای وضو نمیرسد و چنین شخصی موظف است که آن ها را برای انجام غسل و وضوی صحیح، زایل و پاک کند و قصد آرایش، مجوّز چنین کاری نمی شود. مسح بر ناخنی که جرم، یعنی لاک یا ژلیش دارد صحیح نیست ولی اگر یک ناخن فاقد لاک یا ژلیش در بین ناخن های پا باشد، می توان بر آن مسح کرد و وضو نیز صحیح است ولی به این نکته توجه کنید که باید برای غسل کردن به تمامی ناخن هایتان آب برسد و حتی نقطه ای خشک نماند.
>> حکم شرعی ژلیش ناخن آیت الله صانعی:
آیت الله صانعی در خصوص حکم شرعی ژلیش ناخن میگوید که وضوی جبیره نیز جایز است. هدف دین اسلام ، ایجاد رفاه و آسایش برای مردم می باشد. مردم باید بتوانند از طریق دین، راحت تر زندگی کنند؛ نه این که سدی برای آن ها بوجود آید.
>> حکم شرعی ژلیش ناخن امام خمینی:
با توجه به این که که کاور و کاشت ناخن در سال های اخیر، رواج پیدا کرده است ، امام خمینی( س) فتوایی تحت این عنوان نداده اند ولی مواردی در فتاوای امام خمینی وجود دارد که از آن میتوان نسبت به حکم کاور و کاشت ناخن، مطلع شد؛ مثلا عقیده ی امام خمینی درباره ی عمل زیبایی بینی اینست که اگر جرّاح زن باشد و ضرری بوجود نیاید؛ بلامانع است و یا وصل کردن زن موی دیگری بر موی خویش را جایز دانسته است.
بنابر چنین مواردی، ایجاد مانع در اعضای غسل و وضو از نظر امام خمینی( س)، جایز است با این که بدون ضرورت و از روی اختیار باشد اما وظیفه ی چنین شخصی برای وضو و غسل به شرح زیر میباشد :
۱. در صورتی که نتوان کاور و یا ناخن مصنوعی را برداشت یا همراه با مشقتی غیر قابل تحمل باشد و یا به بدن شخص، ضرر و اسیب برساند؛ حکم جبیره جاری است و وی می تواند غسل و وضوی جبیره انجام دهد. بنابر احتیاط، توصیه میشود که علاوه بر وضو و غسل جبیره ای، تیمم نیز به جا آورد.
اگر مانعی مثل قیر و مانند آن بر روی پوست بدن باشد و امکان از بین بردن آن نباشد، کافیست که روی آن دست بکشید و این دست کشیدن، بنابر احتیاط مستحب بگونه ای باشد که حداقل مصداق شستن حاصل شود و احتیاط بیشتر، آن است که نیز تیمم به جا آورد.
۲. اگر آسیبی به بدن شخص در اثر برداشتن ناخن مصنوعی اش وارد نشود و یا چنین کاری بدون مشقت باشد، هرچند برداشتن آن با صرف هزینه ای، برای تحصیل طهارت لازم است؛ انجام غسل و وضوی جبیره ای باطل است.
نحوه ی غسل جبیره برای ژلیش ناخن
ژلیش، غسل را باطل میکند؛ به همین خاطر، جایز نیست. بنابراین باید آنرا برای انجام غسل برطرف کنید و سپس غسلتان را انجام دهید. در صورت تنگ بودن وقت برای پاک کردن ژلیش ناخن و انجام وضو یا غسل، میتوانید غسل جبیره انجام دهید.
تمامی قسمت های بدن که مانعی روی آن وجود دارد را باید در غسل جبیره بشویید؛ به گونه ای که آب به همه ی قسمت ها برسد. لذا پس از رسیدن به عضوی که مانع بر روی آن است، باید با دست خیس خود بر روی همه ی قسمت های جیبره مسح بکشید و مرطوب کنید. غسل جیبره را باید حتماً به صورت ترتیبی انجام دهید. البته اگر می توانید آن را برطرف کنید ولی در انجام آن کوتاهی کنید، وضو و غسل جیبره ی شما باطل است.
آیا با ژلیش ناخن می توان نماز خواند؟
امکان نماز خواندن با ژلیش ناخن وجود دارد ولی در صورتی که قبل از انجام چنین کاری وضو بگیرید وگرنه طبق نظرات مراجع، وضو باطل است و نماز نیز باطل می شود. بنابراین درصورت وضو گرفتن ، قبل از ژلیش ناخن، لاک و ژلیش در حین نماز خواندن، بلامانع است.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 14
- 2