ازدواج موقت با زن غیرمسلمان
تعيين قوانین مرتبط با احوال شخصیه در حقوق ایران بر مبنای فقه اسلامی است و از این قوانین می توان به ازدواج، طلاق، اهلیت افراد و ارث اشاره کرد. با این که قانون ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان، یک قانون ساکت است ولی ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان از نظر فقهای اسلام، دو حالت دارد. درصورت کافر بودن زن غیر مسلمانی که به خدا و پیامبران اعتقاد ندارد مثلا بت پرست ، مرتد یا مادی گرا است نباید با وی به صورت دائم یا موقت، ازدواج کرد و انجام چنین کاری حرام است ولی اگر زن غیر مسلمان، اهل کتاب( مسیحی، یهودی، زرتشتی) باشد؛ ازدواج با او بر طبق نظر اکثر فقها جایز است. البته صرفا ازدواج موقت با زنان اهل کتاب، از نظر فقهای شیعه جایز است و چنانچه مردی بخواهد با آنان ازدواج دائم کند، زن موظف است که به دین اسلام روی آورد.
تأکید اسلام اینست که مرد مسلم با زن مسلم، ازدواج کند ولی شاید برطبق احساسات و عواطف بشر یا برطبق مصلحت، مرد مسلمان بخواهد با زن غیر مسلمان، ازدواج کند. بنابراین مرد مسلمان براساس قوانین اسلامی حق ندارد تحت هر شرایطی با زنی از مشرکان ازدواج کند. از این رو ازدواج مسلم با غیر مسلم، حرام است اما اسلام به شرح باید هایی درباره ی ازدواج مرد مسلمان با زن غیر مسلمان پرداخته است. اگر زنی، مطابق فقه اسلام، اهل کتابیه باشد ازدواج او به صورت موقت بلامانع است.
ازدواج زن مسلمان با مرد غیر مسلمان در انجام امورات اسلامی
ازدواج زن مسلمان با مرد غیر مسلمان، فارغ از هر ملیت و نژادی برطبق فقه و شرع اسلام، ممنوع است. بنابراین زن مسلمه حق ندارد با مرد غیر مسلمان، ازدواج کند. از شروط ازدواج زن مسلمان با مرد خارجی می توان به مسلمان بودن مرد اشاره کرد؛ به این دلیل که بقای نسل بعنوان یکی از اهداف ازدواج تلقی میشود و درصورت ازدواج زن مسلمه با مرد غیر مسلمان، فرزندان متعلق به مرد خواهند بود و به احتمال زیاد بر دین پدرشان درمی آیند. یکی از دیگر دلایل ممنوعیت ازدواج زن با مرد غیرمسلمان اینست که زن بطور ذاتی از اندیشه و تفکرات مرد خود تبعیت میکند. پس احتمال خارج شدن زن از دین اسلام و یا روی آوردنش به دین مرد وجود دارد و یا این که ممکن است وی با اجبار و تهدید مرد، کافر شود.
از نظر قانون اسلام و به تبعیت قانون مدنی ایران، زن مسلمان به هیچ وجه حق ندارد با مرد غیر مسلمان ازدواج کند. اگر زن مسلمان ایرانی، قصد ازدواج با مرد مسلمان خارجی را داشته باشد باید اجازه نامه ای از دولت دریافت کنند در غیر این صورت، مرد به یک تا سه سال حبس محکوم می شود. چنانچه مرد غیر مسلمان به اسلام روی آورد و قصد ازدواج با زن مسلمان ایرانی را داشته باشد باید مسلمان بودنش را به دولت ایران اثبات کند. برطبق قوانین اسلامی، زن به منظور حفظ و امنیتش در مقابل بعضی از مسائل، محدودیت هایی دارد که قانون مدنی ایران نیز از قوانین و احکام اسلامی پیروی کرده است.
احکام ازدواج با غیرمسلمان
>> برطبق احکام ازدواج، ازدواجی صحیح است که زن و شوهر، کتابی باشند مثلا یهودی ومسیحی و یا هر دوی آن ها غیر کتابی باشند مانند گروههای کفار و یا این که یکی از آن ها کتابی ودیگری، غیر کتابی باشد حتی درصورت مسلمان بودن هر دوی آن ها در یک زمان، نیازی به عقد مجدد نیست و ازدواج سابقشان اکتفا می کند.
>> درصورتی که مرد مسیحی و زن مسلمان، از احکام ازدواج، مطلع باشند و با هم ازدواج کنند؛ چنین امری باطل و حرام است. همچنین فرزندی که از آن ها به دنیا می آید نامشروع بوده و ارثی از آن ها نمی برد در غیر این صورت، فرزند مشروع بوده و صرفا زوجین باید از یکدیگر طلاق بگیرند.
>> اگر مرد مسلمانی با یک زن مسلمان ازدواج کند؛ حق ازدواج مجدد با یک زن دیگر کتابی مانند یهودی و یا مسیحی، را بدون اجازه ی همسر اولش ندارد و احتیاط واجب اینست که حتی به صورت موقت هم ازدواج نکند با این که همسر او اجازه داده باشد و در این مسأله هیچ فرقی میان دور بودن و یاهمراه بودن همسرش وجود ندارد. پس از توبه کردن مرتد فطرى، وی می تواند با زن مسلمان ازدواج کند.
>> هیج مرد مسلمانی نمی تواند بدون ازدواج قانونی با یک زن کتابی مثل یهودی و یا مسیحی، عمل جنسی انجام دهد با این که دولت متبوع آن زن کتابی، با مسلمانان بجنگد.
>> ازدواج مردان شیعه با دختران و زنان اهل سنّت برطبق احکام ازدواج، بلامانع است.
>> در صورتى كه ازدواج با مردان اهل سنت ، خطری براى مذهب زن یا فرزندان آینده اش داشته باشد؛ جایز نیست.
گردآوری: بخش مذهبی سرپوش
- 17
- 4