چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۶۰۰۳۹

زندگینامه شهید محمدجواد باهنر دومین نخست وزیر ایران (+ تصاویر)

محمد جواد باهنر,بیوگرافی شهید محمدجواد باهنر,بیوگرافی شهید محمدجواد باهنرشهید محمدجواد باهنر بفرمان آیت‌الله خمینی در سال ۵۷ در شورای انقلاب عضو شد
محمدجواد باهنر بعد از انقلاب ۱۳۵۷ به عنوان دومین نخست وزیر ایران محسوب میشد که اعضای سازمان مجاهدین خلق، او را ترور کردند. او از دانشگاه تهران، مدرک فوق لیسانس علوم تربیتی و دکترای الهیات داشت که در شغل معلمی بعد از فارغ التحصیلی، مشغول بکار شد و به تدوین کتب درسی دینی و قرآن در دوران پهلوی پرداخت.

چکیده ای از بیوگرافی شهید محمدجواد باهنر

نام: محمدجواد باهنر

تولد: ۱۳۱۲

محل تولد: کرمان

زمان مرگ: ۸ شهریور ۱۳۶۰

احزاب سیاسی: نهضت آزادی ایران، موتلفه اسلامی، حزب جمهوری اسلامی

ملیت: ایرانی

بیوگرافی شهید محمدجواد باهنر

محمدجواد باهنر در یکی از محله های قدیمی وفقیرنشین کرمان به نام محله شهر در سال ۱۳۱۲ دیده به جهان گشود. او دومین فرزند خانواده بود و به جز خودش یک برادر و نه خواهر داشت. پدر او که زندگی محقرانه ای داشت، کاسب ساده ای بود که با همین مغازه ی کوچک امرار معاش می کرد.

خصوصیات شهید محمد جواد باهنر,آثار محمدجواد باهنر,زندگی شخصی محمدجواد باهنرشهید محمدجواد باهنر، مدرک فوق لیسانس علوم تربیتی و دکترای الهیات را گرفت

تحصیلات شهید محمدجواد باهنر

محمدجواد باهنر وقتی که پنج ساله بود به مکتبخانه ای برای اموزش رفت و به فراگیری قرآن نزد معلم مکتبخانه پرداخت. زمانیکه وی حدودا یازده ساله شده بود به مدرسه معصومیه کرمان با راهنمایی حجت الاسلام حقیقی( فرزند معلم مکتبخانه ) وارد شد و دروس حوزوی را اموزش داد. او در همان زمان که دروس حوزوی را اموزش میداد، در دبیرستان در امتحانات متفرقه دروسش شرکت میکرد.

حجةالاسلام ایرانمنش که پسردائی محمدجواد باهنر است این چنین می گوید:" وقتی که محمدجواد باهنر، ۵ ساله بود در کرمان با هم دیگر به مکتبخانه رفتیم و خواندن قرآن و فارسی و دیوان حافظ را در آنجا یاد گرفتیم. تعداد مدرسه در آن زمان ، خیلی کم بود و فقط تعداد کمی به مدرسه میرفتند و افردی که از نظر وضع مالی، متوسط و یا ضعیف بودند در مکتبخانه به فراگیری علم می پرداختند و بعد از آن بکار مشغول میشدند؛ بدین دلیل که دیگر، مقتضیات زمان اجازه نمی داد. مدرسه معصومیه که در دوران رضا خان تعطیل شده بود در این زمان ، شروع به فعالیت کرد و طلاب ها به این مدرسه روی آوردند.

محمدجواد باهنر با نصاب البیان و جامع المقدمات، مقدمات را شروع نمود و تحصیلات جدید را در کنار دروس رسمی حوزوی دنبال کرد و در امتحانات به صورت متفرقه حاضر شد و به این ترتیب مدرک پنجم علمی قدیم را دریافت کرد. تحصیلات دینی ایشان در این دوران به حدود سطح رسیده بود. او به منظور ادامه تحصیلات دینی در اوایل مهر ماه ۱۳۳۲ به شهر قم سفر کرد.

محمدجواد باهنر در سال اولی که به حوزه علمیه قم رفت، در مدرسه فیضیه سکونت یافت و اساتیدی نظیر آیت‌الله سلطانی، شیخ محمد جواد اصفهانی و آیت‌الله مجاهدی، دروس کفایه و مکاسب را به او یاد دادند، به همنی خاطر در همین سال موفق به دریافت مدرک دیپلم کامل متوسطه شد. از سال ۱۳۳۳در زمان تکمیل دروس دینی به درس خارج علما حاضر شد و علاوه بر این که در درس خارج فقه آیت‌الله بروجردی شرکت کرد در درس خارج اصول حضرت امام خمینی( ره) نیز حاضر می شد و از دروس خارج فقه و اصول امام تا اوایل سال ۴۱ برخوردار شد. شهید باهنر به مدت شش سال حاضر شد و از درس تفسیر علامه که با گذشت زمان به صورت کتاب" المیزان"  منتشر شد، در کناردرس فلسفه علامه طباطبائی بهره برد.

محمدجواد باهنر  از دانشگاه تهران، موفق به دریافت مدرک فوق لیسانس علوم تربیتی و دکترای الهیات شد و بعد از این که تحصیلاتش را تمام کرد، در زمینه معلمی فعالیت کرد و به تدوین کتب درسی دینی و قرآن در دوران پهلوی  پرداخت. او به عنوان سومین وزیر آموزش و پروش ایران، قبل از کسب سمت نخست وزیری فعالیت داشت. او به عنوان یکی از نخستین مؤلفان و تدوینگران کتب مذهبی مدارس ایران قبل و بعد از انقلاب اسلامی ایران محسوب میشود.

بیوگرافی شهید محمدجواد باهنر,شهید محمد جواد باهنر,تحصیلات شهید محمدجواد باهنرآشنایی با هئیت موتلفه از مهمترین فعالیت های شهید محمدجواد باهنر بود

زندگی شخصی محمدجواد باهنر

محمدجواد باهنر ازدواج کرده است و نتیجه ی این ازدواج، چهار فرزند یعنی دو دختر و دو پسر می باشد. ناصر باهنر، نام فرزند بزرگ وی است که هم در هیئت علمی دانشگاه امام جعفر صادق عضو شده و هم به عنوان مدیرعامل مجتمع فرهنگی رفاه مشغول به فعالیت است. پسر دوم محمدجواد باهنر که در وزارت دفاع کار می کند، به فراگیری علم در دانشگاه صنعتی شریف« هوا – فضا» پرداخته است. یکی از دختران محمدجواد باهنر، پزشک میباشد درحالیکه دیگری به عنوان دندان پزشک مشغول به فعالیت است.

فعالیتهای محمدجواد باهنر

محمد جواد باهنر که برای سفرهای تبلیغی در سال ۱۳۳۷ به آبادان رفته بود به مناسبت این که ایران، دولت اسرائیل را به رسمیت بشناسد واکنش شدیدی در سخنرانی اش نشان داد و بعد از این که سخنرانی اش تمام شد شهربانی، او را بازداشت کرد و همین دستگیری به عنوان نخستین برخورد او با رژیم پهلوی به شمار میرفت. محمدجواد باهنر به مناسبت سالگرد حادثه فیضیه در اسفند ماه ۱۳۴۲ در مساجد، سخنرانی هایی کرد ولی به خاطر ایراداتش، وی را دستگیر کردند و بعد از این اتفاق، مجددا به تعداد شش بار به زندان های کوتاه مدت محکوم شد و دیگر مجوز سخنرانی کردن از سال ۱۳۵۰ را به او ندادند. او علاوه بر تدریس به تألیف کتب درسی نیز مشغول بود و برای تدریس از دوره ابتدایی تا دانشگاه حدود سی کتاب و جزوه تعلیمات دینی را تألیف کرد. همچنین فعالیت های اجتماعی خود را در آن زمان انجام داد و نقش بسزایی در تاسیس دفتر نشر فرهنگ اسلامی، کانون توحید و مدرسه رفاه داشت.

آشنایی با هئیت موتلفه از مهمترین فعالیت های شهید باهنر در تهران به شمار می رفت. وی توانست به تشکیلات هئیت موتلفه از طریق شهید بهشتی وارد شود و به اموزش عقیدتی نیروهای موتلفه در حوزه ها و کانون هایش بپردازد. او از مباحث و مطالب شهید مطهری و بحثهای خودش در تعمیق مفاهیم و آموزش های دینی اعضای هیئت موتلفه استفاده می کرد. شهید باهنر با همفکری بزرگانی نظیر شهید بهشتی، هاشمی رفسنجانی و شهید مطهری ... تصمیم گرفتند که برای ایجاد وحدت و انسجام و جلوگیری از فروپاشی و پراکندگی نیروهای مبارز و متعهد، پس از ترور حسنعلی منصور توسط هیئت موتلفه و دستگیری سرانش یک تشکیلات نیمه علنی بوجود آورند.

محمدجواد باهنر به فرمان آیت‌الله خمینی در سال ۱۳۵۷ در شورای انقلاب عضو شد. او بعد از این که انقلاب پیروز شد در سمت هایی مشغول به فعالیت شد که از آن ها می توان به نهضت سواد آموزی، نماینده شورای انقلاب اسلامی در وزارت اموزش و پرورش، نماینده مردم کرمان در مجلس خبرگان قانون اساسی و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد. وی در سال ۱۳۵۹ با حکم سید روح الله خمینی، عضو ستاد انقلاب فرهنگی شد و به عنوان وزیر اموزش و پرورش در کابینه محمد علی رجایی انتخاب شد. بعد از این که بنی صدر از مقام ریاست جمهوری برکنار شد و محمد علی رجایی جایگزین او شد. محمدجواد باهنر در سال ۱۳۶۰ باتوجه به پیشنهاد رجایی، در مجلس شورای اسلامی بعنوان نخست وزیر معرفی شد و رای اعتماد توسط مجلس به او و وزرایش داده شد.

شهادت محمدجواد باهنر

محمد جواد باهنر در زمان شرکت در جلسه شورای امنیت کشور در شهریور سال ۱۳۶۰ش بهمراه محمدعلی رجایی و چند تن دیگر در اثر انفجار بمب به شهادت رسید.

تحصیلات شهید محمدجواد باهنر,خصوصیات شهید محمد جواد باهنر,آثار محمدجواد باهنرشهید محمدجواد باهنر در سال اولی که به حوزه علمیه قم رفت، در مدرسه فیضیه سکونت یافت

آثار محمد جواد باهنر

>> مواضع ما در ولایت و رهبری  

>> دین شناسی تطبیقی  

>> گسترش نهضت حسینی  

>> گذرگاه های الحاد  

>> سیری در عقاید و اخلاق اسلامی  

>> انسان و خودسازی  

>> مباحث پیرامون فرهنگ انقلاب اسلامی  

>> گفتارهای تربیتی  

گردآوری: بخش مذهبی سرپوش

  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش