جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۲۰:۰۰ - ۲۶ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۲۹۲۹
کتاب، شعر و ادب

صالحی:

شعر آيينی، هويت يك جامعه انسانی است

اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات,سيدعباس صالحي
معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در محفل جوانان (شعر فاطمی) از سلسله محافل جشنواره شعر فجر گفت: صحبت از شعر آييني، سخن گفتن از تاريخ، هويت، ادب و افتخار يك ملت، زبان و يك جامعه انساني است.

به گزارش ایبنا، به نقل روابط عمومي بنياد شعر و ادبيات داستاني ايرانيان، محفل جوانان (شعر فاطمی) از محافل جشنواره شعر فجر، عصر دوشنبه (۲۵ بهمن‌ماه) در خانه اندیشمندان علوم انسانی تهران و با حضور سيدعباس صالحي، معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، مهدي قزلي، مديرعامل بنياد شعر و ادبيات داستاني ايرانيان، محمدکاظم کاظمی، دبیر علمی یازدهمین جشنواره شعر فجر، استاد محمدعلی مجاهدی، شاعر پیشکسوت آیینی و جمعي از شاعران، غزل‌سرایان و ترانه‌سرایان جوان برگزار شد.

 

سيدعباس صالحي، معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در سخنراني خود در اين محفل با بيان اينكه شعر، ثروت ملي ايران و جامعه فارسي‌زبانان جهان است، گفت: در اين ادعا و اين گفته، ترديدي نيست و مي‌توان بر اين جمله افزود كه شعر آييني، كانون اين گنج است.

 

وي افزود: به جهات مختلف، مي‌توان اين ادعا را كرد و از پس آن برآمد؛ نخست اينكه در تاريخ هزار ساله شعر فارسي، شعر آييني شعري است كه مستمرترين توالي تاريخي را داشته است، چنين توالي تاريخي‌ای را در مضامین ديگر شعر، كمتر سراغ داريم. نكته ديگر اينكه، شعر آييني گستره جغرافيايي ايران و فارسي‌زبانان را به نحو وسيع‌تري دربرمي‌گيرد. جاي‌ جاي ايران و جامعه فارسي‌زبان، شاعر آييني داشته و دارد.

 

رییس هیات امنای بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان در ادامه سخنانش اظهار كرد: بنابراين وقتي از شعر آييني صحبت مي‌كنيم، در حقيقت از تاريخ، هويت، ادب و افتخار يك ملت، زبان و يك جامعه انساني سخن مي‌گوييم؛ حتي اگر چندان ديني و مذهبي نباشيم.

 

وي با تأكيد بر اينكه شعر آييني، بخش جداناپذير هويت ملي ماست، گفت: شعر آييني هويت فارسي‌زبان است و امروز خرسنديم كه در اين محفل جوانانه، بالندگي شعر آييني، همچنان با جواناني است كه اين مسير را پوينده‌تر و متكامل‌تر طي مي‌كنند.

 

صالحي در بخش ديگري از سخنانش درباره روند برگزاري جشنواره شعر فجر در سه دوره اخير آن گفت: جشنواره شعر فجر، فرصتي براي رويش‌هاي متعددي است كه اين جشنواره مي‌تواند فرصت‌سازي آن را فراهم كند. در اين سه سال با اشراف و هدايت پيشكسوتان شعر و همكارانم در بنياد شعر و ادبيات داستاني ايرانيان، اتفاقاتي رخ داده كه مي‌تواند مقدمه‌اي براي مسير تكاملي‌تر جشنواره شعر فجر باشد.

 

وي ادامه داد: اينكه مسير جشنواره از قالب‌هاي تك شعر به كتاب سوق داده شد، داوري‌ها را منسجم‌تر كرد و مي‌تواند اين انسجام را تداوم بخشد و به تمام كساني كه در شناسنامه جمهوري اسلامي كتاب چاپ مي‌كنند، امكان حضور در جشنواره را بدهد، گامي در اتفاقات جشنواره شعر فجر بود.

 

معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي افزود: در حوزه محافل جشنواره‌هاي شعر فجر، هم از لحاظ تكثر استان‌ها در سه سال گذشته و هم از لحاظ تكثر مضموني كه به نحوي جشنواره شعر فجر را با آن مضامين پيوند بدهد؛ از جمله جشنواره‌هاي شعر طنز، شعر فاطمي، شعر تركي و موضوعات متعدد ديگر، شاهد رشد بوديم.

 

وي همچنين گفت: بخش ديگري از افق جشنواره شعر فجر اين است كه بتواند در افق فارسي‌زبانان جاي مناسب‌تري پيدا كند. اتفاقاتي كه در سه ساله اخير جشنواره چه در دوره‌هاي دبيري آقاي دكتر اميني و چه امسال در دوره دبيري آقاي كاظمي، رخ داده، همگی با اين نگاه است كه شعر، به عنوان پل ارتباطي ايران و جهان معرفي شود.

 

صالحي در پايان سخنانش اظهار اميدواري كرد كه جشنواره شعر فجر، گام‌هايي را كه در حوزه‌هاي داوري و محافل شعر و ديپلماسي شعر آغاز كرده است، بتواند پرقدرت‌تر و خلاق‌تر و با گستره وسيع‌تر، پيش ببرد.

 

مهدي قزلي، مديرعامل بنياد شعر و ادبيات داستاني ايرانيان و دبير اجرايي يازدهمين جشنواره شعر فجر در سخنان آغازينش، جشنواره شعر فجر را فرصتي براي ارائه نظرات شاعران دانست.

 

وي همچنين با تأكيد بر اينكه شايد شاعري، پير و جوان بشناسد؛ اما شعر، پير و جوان نمي‌شناسد، گفت: شايد در شاعري بتوانيم از كسوت و پيري و جواني سخن به ميان آوريم؛ اما وقتي درباره شعر صحبت مي‌كنيم، صحبت از خوب و بد است.

 

قزلي افزود: با نگاهي به گذشته شاعران بزرگ معاصر و قديمي، متوجه مي‌شويم كه بيشتر شاعران و نويسندگان در ۳۰ سالگي بارقه‌هاي بزرگي را از خود نشان داده‌اند و كسي اگر شاعران جوان ما را تنها به خاطر كم‌سن و سال بودنشان تخطئه کند، مسير كساني را مي‌رود كه زماني در شوراي خود، حضرت امير (ع) را به دليل كم‌سن و سالي از خلافت كنار گذاشتند.

 

مديرعامل بنياد شعر و ادبيات داستاني ايرانيان ادامه داد: كنار گذاشتن كسي در هر حيطه‌اي بر اساس استدلال جواني، استدلالي ضعيف و بي‌بركت است. از اين بابت، شعر شاعر ۱۸ ساله و شعر شاعر ۸۸ ساله فرقي ندارد؛ البته سن در پختگي اثر دارد؛ اما كمال، چيزي غير از پختگي است و امكان دارد شاعران در سنين مختلف به آن برسند.

 

دبير اجرايي يازدهمين جشنواره شعر فجر ادامه داد: حضرت زهرا (س) در ۱۸ سالگي به تمام كمالات دست پيدا كرد؛ بنابراين چنین امكانی براي همه جوانان وجود دارد كه در همان ايام شباب، كمالات را به دست آورند و ما به اين موضوع، اميدوار هستيم.

 

قزلي سخنان خود در اين محفل را اين‌گونه به پايان رساند: در نگاه معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، اعتماد به جوانان وجود دارد. آقاي دكتر صالحي، در ۳۲ سالگي من اعتماد كردند و مسئوليت بنياد شعر و ادبيات داستاني را به اینجانب سپردند.

 

فاطمه راكعي، مدیرعامل انجمن شاعران ایران، ديگر سخنران اين محفل نيز با گرامي‌داشت ايام فجر و تسليت ايام فاطميه و همچنين تبريك به جواناني كه در اين محفل به شعرخواني پرداخت و گفت: ما شعر خوب و بد و شعر عالي داريم. گونه‌اي از شعر ما كه به معنويت و اخلاق و كمالات انساني و مسايل اجتماعي، انسان‌دوستي و خيرخواهي مي‌پردازد، عموماً به عنوان شعر عالي مي‌شناسيم.

 

وي در ادامه با تأكيد بر اينكه شعر بد، شعر موفق نيست و تأثيري بر جمع مخاطبان شعرشناس ايجاد نمي‌كند، افزود: شعر خوب، شعري است كه از نظر ساختار ادبي، كامل و موفق است؛ اما از مضامين مهم بهره نمي‌برد. ولي شعر عالي آن است كه هم از نظر خلاقيت و داشتن ماهيت شعري و شاعري موفق است و هم اينكه تأثيرگذار است و مضامين بلندي دارد.

 

راكعي ادامه داد: اين مضامين بلند مي‌تواند تفكر در مسايل فلسفي و فراماده باشد كه مرزها را در مي‌نوردد و محدود به مرزهاي جغرافيايي و زماني نيست. شعري است كه هر انسان متفكر و داراي فطرت سالم انساني به آن مي‌انديشد و از مسايلي مانند عشق، مرگ، زندگي، ستم‌ستيزي، دوست داشتن نوع بشر، مهروزري و خيرخواهي و ... استفاده مي‌كند.

 

اين بانوي شاعره كشورمان در بخش ديگري از سخنانش اظهار كرد: شعرهايي كه درست و يا غلط با اصطلاح شعر آييني از آن ياد مي‌شود، شعرهايي هستند كه دستمايه شاعر براي پرداختن به مسايل معنوي، اجتماعي و سياسي و بررسي متعقلانه در زندگي و تاريخچه زندگي بزرگان دين ماست.

 

راكعي همچنين گفت: ائمه (ع) ما نيازي به انواع سوگواري‌ها ندارند؛ تأمل در زندگي آنها و اينكه هدف آنها چه بود و چگونه زندگي كردند و چگونه رفتند، مهم است.

 

وي در بخش ديگري از سخنانش با بيان اينكه شعر به عنوان موهبت به شاعر عطا شده است، افزود: در جهان امروز كه پرآشوب است و در آن بهترين و زيباترين دانسته‌ها و مسايل فرهنگي ما يعني اسلام با بدترين چهره‌ها و الفاظ و نمودها مطرح مي‌شود، شاعر جوان بايد بداند كه چگونه مي‌تواند از اين موهبت استفاده كند.

 

راكعي ادامه داد: شعر آييني ما با بررسي جنبه‌هاي مختلف شخصيتي و انساني ائمه (ع) مخصوصاً اگر در حوزه زنان فعال هستيم، در بررسي ابعاد زندگي و شخصيت حضرت زهرا (س) و حضرت خديجه (س)، حضرت زينب (س) و ديگر زنان ايثارگر صدر اسلام، خلق مي‌شود. شاعر آييني مي‌تواند با بررسي و درنورديدن افق‌ها و برداشتن زمان از ميان، به اين شخصيت‌ها نزديك شود و آنها را به درستي درك كند و شعرهاي عاشقانه و ماندني بسرايد.

 

خالق اشعار آييني متعدد و فعال ادبي و فرهنگي در ادامه سخنانش با تأكيد بر اينكه شعر اگر تأثيرگذار نباشد، نخواهد ماند، گفت: در تعريف شعر گفته شده كه «شعر، گونه‌اي از ادبيات است كه در كم‌ترين تعداد كلمات، بيشترين حرف را به تأثيرگذارترين وجه بيان كند.» اگر اين موهبت را داريد، بكوشيد كه آن را به يك شعر عالي با مضامين عالي تبديل كنيد.

 

وي همچنين درباره شعرهايي كه در مورد حضرت زهرا (س) و ائمه (ع) گفته شده، بيان كرد: از ديرباز اشعار درخشاني در آثار كلاسيك خود داريم. برخي فكر مي‌كنند در شعرهاي آييني فقط قالب‌هاي سنتي پاسخگو هستند؛ ولي در قالب‌هاي مختلف ادبيات معاصر، شعرهاي آييني درخشاني از جمله در آثار استاد موید و آثار ديگران از جمله مرحوم سيدحسن حسيني، سهيل محمودي و احمد عزيزي داريم.

 

راكعي در پايان خطاب به شاعران جوان شركت‌كننده در اين محفل سفارش كرد: سعي كنيد در جهان پرآشوب امروز، به عنوان شاعر، كسي كه انديشه را در قالب شعر مي‌پراكند، اثرگذاري اجتماعي و بين‌المللي داشته باشيد و اسلام رحماني را بر اساس آنچه فرهنگ ماست و آموزه‌‌هاي ديني را كه ائمه (ع) و بزرگان ديني و در عصر حاضر حضرت امام (ره) به ما آموختند، معرفي كنيد و آن را به جامعه تشنه معنويت امروز هديه دهيد.

 

مهدی ابوالقاسمی، احمد امیرخلیلی، کاظم بهمنی، رسول پیره، ساجده جبارپور، سیدسکندر حسینی، حامد خاکی، میثم داوودی، سجاد رشیدی‌پور، محمد رسولی، امید روزبه، سما روشنایی، حسین زحمتکش، سجاد سامانی، امیرعلی سلیمانی، پیمان طالبی، حسین طاهری، مرضیه فرمانی، مریم مایلی زرین، غلامرضا طریقی و ... از جمله شاعرانی بودند که در محفل جوانان (شعر فاطمی) تازه‌ترین سروده‌های خود را با موضوع شهادت حضرت صدیقه طاهره سلام‌الله علیها، انتظار و عاشورا قرائت کردند.

این هفتمین محفل شعرخوانی یازدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر بود که پس از کاشان (افتتاحیه)، البرز، مشهد (مهاجران افغانستانی مقیم خراسان)، تهران (شهدای خدمت؛ به یاد قهرمانان آتش‌نشان)، ری (شاعران افغانستانی مقیم مرکز کشور) و جزیره هرمز (شعر خلیج فارس) برگزار می‌شد.

یازدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر، اسفندماه امسال در مشهد، پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال ۲۰۱۷ به کار خود پایان می‌دهد.

 

 

  • 15
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش