دوشنبه ۰۵ شهریور ۱۴۰۳
۱۵:۱۸ - ۱۰ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۲۶۴۱
کتاب، شعر و ادب

نقدی بر کتاب «درک یک پایان» نوشته جولین بارنز

کتاب درک یک پایان,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

«اما من که این‌قدر با احتیاط زندگی کرده‌ام، من از زندگی چه می‌دانستم؟ من که در زندگی نه برده‌ام نه باخته‌، بلکه زندگی را از سر گذرانده‌ام؟ من که بلندپروازی زیاد نداشته‌ام و پیش از آنکه آرزویی تحقق یابد فوری عقب نشسته‌ام؟ من که از رنج کشیدن فرار کرده‌ام و اسمش را قابلیت بقا گذاشته‌ام؟ من که صورت حساب‌هایم را به‌موقع پرداخته‌ام و با همه کس تا حد امکان دوست و موافق مانده‌ام؟ آدمی که خیلی زود جذبه و یاس برایش کلماتی شد که روزگاری در رمان‌ها خوانده بود؟

 

آدمی که سرزنش‌هایش به خود هیچ‌گاه به راستی به دردش نیاورد؟ آری باید به همه‌ این‌ها می‌اندیشیدم و نوعی خاص از پشیمانی را تحمل می‌کردم: سرانجام بلایی به سر کسی آمده که همیشه فکر می‌کرد می‌داند چگونه از بلا برهد و درست به همین دلیل بلا بر سرش آمد» (درک یک پایان، جولین بارنز، ترجمه حسن کامشاد، تهران، ۱۳۹۴، فرهنگ نشر نو، ص ۱۶۰)

 

درک یک پایان روایت پر شتاب و روزمره تونی وبستر از زندگی و گذشته خودش است. کتاب سنگین اما خوشخوانی که مهم‌ترین موضوع آن را می‌توان زمان دانست. راوی اول شخص داستان، به تحلیل و واکاوی شخصیت‌های اطرافیان خویش مشغول است و برداشت‌های ذهنی خودش را از رفتارهای دیگران و اتفاقات گذشته، بازگو می‌کند. این داستان در دو بخش نوشته شده؛ بخش اول روایت تونی و دوستانش در دوران پس از جنگ جهانی‌است و داستان حکایت از عشق تونی به ورونیکا دارد.

 

در بخش دوم ۴۰سال بعد کاراکتر اصلی داستان یعنی تونی وبستر با دریافت نامه‌ای شروع به مرور گذشته و خاطراتی که این‌همه سال بر روی هم انباشته شده‌اند، می‌کند. مفاهیمی چون خشم، حسد، عشق، پشیمانی و عذاب وجدان از عناصر پررنگ این قصه هستند. لفظ پر طمطراق فلسفی نویسنده، فلسفه بافی‌ها در بطن داستان و وجود جزيیات تاثیرگذار بر روایت، از دلایلی هستند که خوانش این کتاب را منوط به دقت و تمرکز کافی هنگام مطالعه‌ آن می‌کنند. اگر چه درک یک پایان کم حجم و در یک کلام مفید و مختصر است، اما ابدا داستان خطی و ساده‌ای ندارد، به بیان دیگر می‌توان آن را یکی از نمونه‌ رمان‌های سهل و ممتنع دانست.

 

جولین بارنز نویسنده و منتقد ادبی انگلیسی‌‌است که ابتدا در ایران توسط همین رمان مطرح شد. او با نوشتن این کتاب موفق به کسب جایزه بوکر ۲۰۱۱ شد. از این نویسنده کتابی با عنوان «فقط یک داستان» به تازگی به چاپ رسیده است. از دیگر کتاب‌های او می‌توان به «هیاهوی زمان» و «طوطی فلوبر» اشاره کرد. در گفت‌و‌گوی شمسی عصار با این نویسنده از او پرسیده شد:

 

شما مقاله‌نویس و روزنامه‌نگار موفقی بودید که رو به رمان آوردید. چرا داستان نویسی را برگزیدید؟

راستش گمان می‌کنم در روزنامه‌نگاری کمتر در قید حقیقتم تا در داستان‌نویسی. سر و کار من با هر دو رشته است و از هر دو لذت می‌برم، اما به زبان ساده، شما وقتی برای روزنامه چیزی می‌نویسید وظیفه دارید جهان را سهل و در یک خوانش قابل فهم کنید، و حال آن که هنگام نوشتن داستان موظفید پیچیدگی‌های جهان را به کامل‌ترین وجه بازتاب دهید، چیزهایی بگویید که فهم‌شان به سهولت خواندن روزنامه نیست و چیزی پدید آورید که امیدوارید در خواندن مجدد لایه‌های بیشتری از حقیقت را برنمایاند.

 

شما شخصیت‌های داستان‌های‌تان را چگونه می‌آفرینید؟ آیا کم و بیش از روی اشخاصی گرته برداری می‌کنید که آن‌ها را می‌شناسید یا به آن‌ها برخورده‌اید و در طول روایت چگونه آن‌ها را می‌پرورانید؟

شخصیت‌های من که از روی آشنایانم گرته‌برداری شده باشند، بسیار کم‌ هستند. این کار بسیار محدود کننده است. یکی، دو نفر - دورادور- بر پایه افرادی هستند که من هیچ‌وقت ملاقات نکرده‌‌ام. پتکانف در خارپشت از پاره‌ای جهات به روشنی شبیه تودور ژیکوف، دیکتاتور سابق بلغارستان است و سر جک پیتمن در انگلستان، انگلستان همتای رابرت ماکسول. ولی من هیچ‌گاه به فکر نیفتادم درباره‌ ماکسول به تحقیق بپردازم.

 

-چنین کاری به هیچ‌وجه به داستان‌نویسی کمک نمی‌کند. در نهایت، خصلتی از اینجا و خصوصیتی از آنجا می‌گیرید و بس. شاید شخصیت‌های دست دوم را- که ویژگی‌هاي‌شان به هر حال اتفاقی در روایت می‌آید - بتوان از زندگی گرفت، ولی من به یاد ندارم که چنین کاری کرده باشم. آفریدن شخصیت‌ها، مثل مقدار زیادی از خود داستان‌نویسی، آمیزه‌ای از احساس ذهنی و مهار عینی‌ا‌ست. نباکف پز می‌داد که شخصیت‌های داستان‌هایش را مانند برده‌های پاروزن به شلاق می‌بندد، رمان‌نویسان سرشناس گاه به خود می‌بالند (گویی که این هنرمندی آن‌ها را نشان می‌دهد) که فلان و بهمان چهره‌ داستان «عنان از دست آنان گرفت» یا «زندگی‌اش را خود به دست گرفت». من به هیچ یک از این دو مکتب بستگی ندارم. من افسار شخصیت‌هایم را شل می‌کنم، اما با وجود این لگام‌شان را در دست دارم.

 

شما در چهره‌پردازی شخصیت‌های زن خیلی مهارت دارید. آن‌ها حقیقی می‌نمایند. یک مرد چگونه زیر پوست زن‌ها می‌رود؟

من یک کارتون از هندلزمن به دیوار اتاقم دارم، مادری را نشان می‌دهد مشغول خواندن کتابی کنار بستر خواب دختر کوچکش و دختر عروسک خرسی را در بغل می‌فشرد. کتاب در دست مادر «مادر بوواری» است و او می‌گوید «تعجب آور است فلوبر که مرد بود، در واقع فهمید». نویسندگان هر دو جنس باید بتوانند جنس دیگر را توصیف کنند - این، هر چیز به کنار، یک آزمون اساسی شایستگی آن‌هاست. نویسندگان مرد روسی - تورگنيف و چخوف را در نظر بگیرید - در توصیف زنان فوق‌العاده ماهرند.

 

من نمی‌دانم، در موضع یک نویسنده شما چگونه جنس مخالف را در می‌یابید جز به همان طریقی که در صدد شناخت سایر کسان بر می‌آیید که از حیث سن، نژاد، کیش، رنگ پوست احیانا با شما تفاوت دارند. به سخن دیگر، هرچه بتوانید دقت می‌کنید، می‌نگرید، گوش می‌دهید، می‌پرسید، به تصور در می‌آورید. این طبیعی است. کاری است که هر عضو عادی جامعه در هر حال باید بکند.

 

در سال ۲۰۱۷ به کارگردانی ریتش باترا فیلمی از این کتاب ساخته شد. حس یک پایان، درامی معناگراست که از فلسفه‌ موجود در بطن کتاب، بی بهره است اما پیشینه‌ تئاتری بازیگران او از جمله (جیم برادبنت و شارلوت رامپلینگ) به جذابیت بصری آن کمک کرده است. فیلمنامه‌ این اثر موفق سینمایی را نیک پاین (نویسنده نمایشنامه معروف «صور فلکی») نوشته است و می‌توان آن را فیلمی وفادار به متن کتاب دانست که حتی در پرداخت جزيیات طرح شده در روایت داستان نیز، موفق عمل کرده است.

 

درک یک پایان از آن دست کتاب‌های مهیجی‌‌است که صدای درونی شخصیت اول، قصه را پیش می‌برد. ترجمه خوب، وفادار به متن و دقیق حسن کامشاد قابل تحسین بوده و در یک کلام می‌توان گفت این کتاب با شخصیت پردازی قدرتمند و نگاه عمیق خود به روابط انسانی از تجارب شیرین خوانشی‌‌است. تونی از یادآوری گذشته امتناع نمی‌کند، او رابطه‌ای دوستانه با همسر خود دارد و به بیان دیگر یک شخصیت ساده است که در خلال زندگی روزمره و طی یک اتفاق سعی در مرور گذشته دارد.

 

نمی‌توان کاربرد فلسفه و تیزبینی نویسنده در طول روایت را نادیده گرفت. برای همین است که کتاب، در عین تلخ و سنگین بودن، همچنان برای خواننده جذاب و از کشش کافی برخوردار است. پایان غیر قابل پیش‌بینی و غافل‌گیرکننده داستان شاید عده‌ای از مخاطبان را به بازخوانی این اثر ترغیب كند. در نهایت می‌توان گفت درک یک پایان داستانی مهیج با موضوعیت زمان و گذشت روزگار است که مطالعه آن را می‌توان تجربه‌ای شیرین و جذاب برای مخاطبان جدی ادبیات به شمار آورد.

 

حانیه دری

 

ghanoondaily.ir
  • 13
  • 7
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش